Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• battisti

tag

válasz Kbali #431 üzenetére

előtte se lehetett... csak eddig nem tűnt fel. Még a végén kiderül, hogy rég vissza kellett volna küldenem :DDD de ez jó ötlet, rákérdezek náluk, hátha nyögnek vmit.

[Szerkesztve]

• battisti

tag

válasz Kbali #428 üzenetére

nem, egyszerűen nincs középső állás a hűtésnél. Annyira nem hiányzik, de a kézikönyv szt kéne, hogy legyen. :F

• battisti

tag

válasz albgab #420 üzenetére

mire is kell neked a gép? a notebook.hu-n ez a modell már nem rendelhető...

• battisti

tag

válasz StoneBridge #419 üzenetére

Nekem is van hozzá egy füzetke, amin az áll, hogy free warranty extension if you register w/ toshi now, de ezt már úgymond elintézte a cég, és eleve két év garival adták. De marha egyszerű: mi van a garancialeveleden? az enyémen két év. Én azért regeltem, hogy ha van frissítés, szóljanak emailen, de szerintem ingyér, csak regért nem fognak plusz garit adni (meg a maoi képviselőnek kellene ezt írásba adnia, nem a toshinak, sztem). Mondjuk egy próbát megér, semmilyen extra adatot nem kell megadni a gép sorozatszámán kívül.

• battisti

tag

válasz Kbali #409 üzenetére

Akkor félreérthetően írtam: váltogatni tudom a profilokat meg minden, módosítani is, de konkrétan a hűtés csúszkán nincs középső (optimális) opció, csak az elejére (telepkímélő álnéven fut) meg a végére (max. telj.) tudom tenni.

• battisti

tag

válasz 313313 #407 üzenetére

Ezt nagyon jó tudni! annyira sosem érdekelt az ilyesmi, hogy csak a kísérlet kedvéért szétbarmoljak egy működő rendszert, de látom, van, akit ez nem tart vissza :D

Viszont beletettem a másik 512 mega ramot (tök egyszerű, de jól meg kell nyomni), és a következőkre lettem figyelmes:
    - A venti még telepkímélő üzemmódban is folyton megy, de a cpu/hdd nem melegebb az eddiginél. A két lapka igencsak kis helyre van bezsúfolva.
    - A videomemóriát ha akarnám, se tudnám 128-nál lejjebb tenni! Eltűnt a 32 és 64 mb választható opció, van 128 és 256. Az összmemo kihasználtság meg százalékos értékben (!) változatlan maradt.
    - a netes alkalmazások és a Heroes chronicles érezhetően felgyorsult, a bootidő nem változott. Mást még nem nagyon próbáltam.

Kérdés:
    memória időzítés, eredeti lapka:
    5-4-4-12
    4-4-4-12
    3-3-9
    új:
    5-4-4-11
    4-4-4-11
    3-3-8

Ennek van vmi hátránya? Az összes többi tulajdonságuk megegyezik, kiv. az újnál van egy self-refresh megjegyzés a frissítési gyakoriságnál. Egyébként most tűnt fel, hogy támogatná a 667 MHz-es ramot is.

Ja, a kézikönyv szt tudna ez olyat is a telepkímélő meg a max. teljesítményű hűtés között, hogy optimális, de nálam olyan nincs. Ez a gép még szolgál újdonságokkal :DDD

• battisti

tag

válasz Niczo #404 üzenetére

szerintem ne nekem higgy, mert csabika elmondása alapján úgy tűnt, hogy ő már próbálta, én meg csak begyűjtöttem az infot, egyelőre nem akarom szétbarmolni a rendszert, én is ''egy cd nem cd'' alapon nyomtam ki a tools-t.

Én b ami b alapon nem töröltem a 386-ot, 500 mega, nálam igazán elfér - bár az is igaz, mindig is l-nek olvastam, szóval én már magamban sem bízom :))

• battisti

tag

válasz Niczo #400 üzenetére

Igen, így kell tenned, a kézikönyv is felhívja rá a figyelmet, és az assist vagy melyik progi is azt a mappát jelöli ki drivers&utilities cd-nek, azon van a windvd meg ilyenek. Én az első nap, particionálás előtt kiírtam, aztán letöröltem, majdnem egy cédényi - de ha belenézel, abban tényleg csak telepítők vannak.

Még eszembe jutott, hogy ha beolvastatod a recovery cd-t, gyk. semmi hasznosat nem látsz rajta. A többiek írták, hogy elvileg (előbányászhatatlanul) rajta van az l386 könyvtár, mert azt használja a rendszer frissítéséhez/újratelepítéséhez, de biztos, ami biztos, az nem törlendő.

[Szerkesztve]

• battisti

tag

válasz rszombati #388 üzenetére

a netről (2.0->2.4), és de, fagy, bár csak kétszer próbáltam, és egyszer halt be tőle, végül is ez 50% :U Igaziból nem kell állítgatnom a vramot, mert ilyenkor (játék után) be sem enged az ati menübe (megjelenítés/beállítások/speciális): amikor a spec-re kattintok, kimerevedik, és jönne a kék képernyő, ha nem tiltottam volna le, szóval csak újraindul.

• battisti

tag

válasz Kbali #387 üzenetére

Az árból vettem észre - a futár gyanúsan keveset kért :DDD Ha pesti lennék, egyszerű lett volna: eleve nem futározunk, hanem elmegyek az üzletbe, és kipróbáljuk, melyik ram működik együtt a benne lévővel, de így inkább hagytam.
    Viszont magánúton megoldódni tűnik a probléma, annyit már kiderítettem, hogy 11 200.- a nagyker ára egy passzoló modulnak, vsz. minimális haszonkulccsal megkapom, és akkor jól jártam.

Inkább azt mondjátok meg, mégis miből látom, ha a ram együttműködik vagy nem működik együtt? Everest gondolom, csak a tényt látja, hogy ott a lapka vagy nincs.

• battisti

tag

válasz Kbali #384 üzenetére

Igaz, de ettől részben az tart vissza, hogy sok webshopban hiányosak az adatok, és nem mindenki reagált az emailben feltett kérdéseimre (persze ilyen helyen nem vásárlok). Egyelőre alternatív források (nagyker ismerős) után néztem, megvárom, ott mi lesz.

Egyébként a gépet már úgy rendeltem, hogy kérek bele még 512 megát, usanotebook 16-ért tette volna bele, de szépen elfelejtették, azért megy most ez a kavarás.

Mindenkinek köszi a tanácsokat!

• battisti

tag

válasz rszombati #383 üzenetére

Ez valahol megnyugtat :U alkalmazások közben sosem fagy, csak ha bizonyos helyzetekben állítgatom a vramot. azt ne kérdezd, hogy minek is piszkálgatom, mert én sem tudom :DDD azt hiszem, megnyugszom végre.
    Egyébként majdnem biztos vagyok abban, hogy a venti a bios frissítés miatt lett hangosabb, nem számottevően, de hallhatóan.

• battisti

tag

válasz ans #378 üzenetére

Még nem, a két linkelt megoldást majd ráérő időmben, most aktívan használjuk a gépet. Mondjuk tegnap éjszaka heroes chroniclest nyomattunk, és a ramigazgatásra még véletlenül sem akart lefagyni :F Ennek persze örülök, csak nem értem. Egyébként meg elégedett vagyok, bár sztem a venti hangosabb, mint eleinte volt.

• battisti

tag

válasz Kbali #380 üzenetére

Most erre mit mondjak? Egyfelől örülök, hogy van az általam találtnál olcsóbb. De ezt ugye illik belepróbálni, tehát kihozatni nem biztos, hogy megéri, mert mi van, ha bukom, ha meg én utazom el pestig, többe kerül, mintha itt venném. Egyelőre nem sürgős, inkább az a bajom, hogy nem tudom, februárban olcsóbb lesz-e.

• battisti

tag

válasz rszombati #342 üzenetére

Írtam kék halál ügyben a toshiba support fórumra, erre kimoderálták azt a részt, ahol azzal fenyegetőztem, hogy visszaviszem a gépet, ha nem csinálnak valamit :(( pedig csak teljesen mellékesen jegyeztem meg. És aggasztó, hogy discontinued download archive felirat vár, ha ati drivert keresek a satellite pro szériához. De azért írtam az admineknek is, hátha. Egyszerűen idegesít a tudat, hogy bizonyos körülmények között le tudom fagyasztani, még ha ez nem is jelentkezik alapvető alkalmazások futtatása közben - de ki tudja, hátha egyszer fog :( Nálad azóta is ugyanez a helyzet, mármint csak a vga memo állítgatására fagy? ez bizonyos értelemben megnyugtató lenne.

• battisti

tag

válasz Kbali #373 üzenetére

aha, és ha elmész a tintacentrumra, nincs ilyen termék... Egy csomó helyen néztem, több helyen rákérdeztem, és írták is vissza, hogy jaj, elfelejtettük frissíteni az árlistát, meg az árukereső már régen járt nálunk, mert bizony a ddr2 533 MHz br. huszas mindenhol, (pedig én nem is vagyok pesti). Toshiba ramot (Hynix) meg majd' kétszer ennyiért. Elég, ha csak megnézed pl. a 3testőrt google cache-ben (ott tegnap még biztosan szeptemberi lekérdezés volt) meg a mostani árlistát.

[Szerkesztve]

• battisti

tag

válasz KiralyB #367 üzenetére

Tölts le egy everestet, vagy olvasd el a gépkönyvet. Ha nemrég vetted, sztem egy lapka van benne.

• battisti

tag

válasz Kbali #366 üzenetére

Hááát, szeptember végén még tényleg annyi volt. Most 512 (533MHz ddr2) jön egy huszasba, majdnem eldobtam magam, amikor megláttam. Ez most vagy a közelgő Vista, vagy a karácsony előtt szokásos árfelhajtás, vagy a forintárfolyam, vagy nem tudom, mi, de határozottan rosszul érintett.

• battisti

tag

válasz rszombati #342 üzenetére

Az ati2dvag hibára próbáltad ezt? Több helyen is megtaláltam:
    [link]
    És az Omega drivereket is ajánlották:
    [link]

Az ati supporton isten bizony, nem találom ezt, infinite loop keresőkifejezésre nem ad ki olyat, hogy de jó, megoldottuk a problémát. (Az azért genyó dolog a toshiba részéről, hogy csak speckó drivereket enged :( )

• battisti

tag

válasz 313313 #332 üzenetére

Ma szétszedtem a gépet, kivettem a telepet is, és pontosítanám a #334-ben írtakat - ez válasz a kérdésedre is:
    ''Akkumulátor: lítium-ion *4000 mHa''
    HELYETT 2000 mHa, szóval az akksiidő max. másfél óra.

• battisti

tag

válasz dzs13 #345 üzenetére

[link]

Amikor nézegettem, a toshiba honlapján a technotrade és a ramiris nagyker volt megadva értékesítőnek, talán hívd őket is.

• battisti

tag

válasz 313313 #339 üzenetére

A speckó win-t maga a toshiba is írta a kézikönyvben, de arra nem tértek ki, pontosan mit értenek ez alatt - ezek szerint viszont jó lesz vigyázni a rendszerre meg a rec cd-re, köszi.

• battisti

tag

válasz rszombati #336 üzenetére

Nem nyúltam a memóhoz, csak megnéztem, mennyi (alapból 64-en van). De jó tudni! A toshi europe-nak írtál? Mert akkor én is erősködöm egy kicsit, hogy frissítsék a drivert, bár ez már régi vga-nak számít.

• battisti

tag

válasz 313313 #335 üzenetére

Köszi, nem akarom letörölni, kb. 500 mega, csak úgy képzeltem, ha esetleg letörölném, rendszertelepítéskor hiányolná a recovery cd (ha azt akarnám használni). Amúgy is van legális windowsom, de nem lehetett alkudni :(

• battisti

tag

Toshiba Satellite Pro L100-132 (PSLA4): egy notebook-ámátőr benyomásai

A laptop adatai a lefuttatott diagnostic toolok alapján nem teljesen egyeznek a hivatalos website-on feltüntetettekkel
    [link]
    [link]

Intel Celeron M380 1,6 GHz Dothan 1MB L2 cache FSB 400 MHz
    60 GB SATA 5400 rpm SMART Hitachi Travelstar 5K100 HDD
    512 MB 533 MHz DDR2 Hyundai RAM (1 lapka, 2 slot, max. 2 GB)
    15” XGA 1024x768 (max. külső 2048x1536, 100 Hz)
    10/100 Realtek LAN, V.90 modem
    WiFi (Atheros, 802.11b/g, 54 Mbit)
    ATI Radeon Xpress 200M chipset, X300 grafikus mag (32/64/128 MB megosztott, manuálisan állítható memória)
    kimenetek: VGA, S-video, 4 USB, mikrofon, fejhallgató, LAN, modem
    1 Type II kártyabővítőhely
    16 bites sztereó hang (Conexant AMC)
    Akkumulátor: lítium-ion 4000 mHa
    Hitachi-LG Super Multi univerzális kétrétegű DVD-meghajtó
    Telepített XP Pro (MS Office nem) és Toshi drivers&utilities (pl. InterVideo DVD player), külön tools, ill. recovery cd
    Windows Vista capable, Assembled in China :DDD
    2,5 kg, 2 év gar.
    br. 220-240e körül (Sulinetben is)

Firewire nincs.

Összehasonlításképpen, amihez szokva vagyok (irodai munka, minimális játék): Abit NF7, Athlon XP Palomino 1800+, 512 MB RAM, ATI Radeon 9600, bootidő: 40 s. Ez a noti 1 perc alatt áll fel teljesen, az egyes programok gyorsan betöltenek, nálam egyszerre kb. 6 ablak (totalcmd, office, böngészők sok belső füllel, szótár, rádió/video streaming) van nyitva, gond nélkül megküzd vele.

Elég könnyű darab, de masszív, a doboza nem recseg, a külleme kifejezetten esztétikus (sötétszürke, belül a fekete bill. kivételével alu), nem látszik meg rajta az ujjlenyomat. A kijelzőt lezáró retesz műanyag, nem fém, elég (túl) könnyen jár, de az erős zsanér ezt ellensúlyozza. A táp éppen, hogy langyos 12 óra használat után, az egész gép hűvös marad, csak a ventinél (balra hátul) érezni meleget. A CPU üzemi hőmérséklete 30, a HDD-é 35 fok. Játéknál CPU 35-40, HDD 40 (kiv. NFS5 és Call of Juarez, ahol 45/55). Van rajta külön audio/videovezérlő gombsor zenei cd-khez, DVD-khez. A csatolók a két oldalán vannak, hátra csak a hálózati csatlakozó meg a biztonsági zár került.

A gép telepről teljesen néma, csak a vinyó perceg, és kb. 10 percenként bekapcsol a venti fél percre, akkor süvít. Hálózatról végig halkan surrog, csak bekapcsoláskor pörög fel tornádó üzemmódba, játékok, egyéb alkalmazások közben nem sikerült erre rábírnom (kivétel a képernyővédő, úgyhogy helyette inkább kikapcsoltattam a Power Saverrel a monitort). A Power Saverben található alapprofilok közül hálózatról a csúcsüzem nevezetűn menettem, telepről főleg normál módban, a fentiek ezekre érvényesek.

Az akkumulátoridő a Power Savert normál üzemmódra (az alapbeállításban szereplő ötből a középső) állítva (film, játék, tök mindegy, mit csinálok), wifivel vagy anélkül max. 90-100 perc, de biztosan csak kb. 75 (belső hálón intenzív adatátvitel: 65 perc). A Power Saverben állítható többek között a processzorteljesítmény, a hűtés és a monitorfényerő, ez valamelyest talán kompenzálja a speedstep hiányát, bár nincsenek konkrét értékek, és mivel az Everest nem mutatja ki, hogy az állítgatás hatására a proci leszabályozna (bár a Toshi PS help ezt állítja a telepkímélő üzemmódról), az az érzésem, valójában csak a hűtés módjára hat ki a változtatgatás (ez hallatszik). Ezt az elméletemet az is alátámasztja, hogy a telepkímélő üzemmódból gyártottam egy saját profilt (1. cpu szint, min. fényerő, telepkímélő hűtés), de az akksiidők között azonos használat mellett így sincs számottevő különbség (kb. 10 perc nyereség volt, és a feladatok végrehajtása nem lassult le), csak a venti kapcsol be más ütemben, más fordulatszámmal.

A kijelző látószöge nagyon kicsi, gyk. csak egy szögből lehet nézni, hogy lássak is vmit. A képe meglehetősen szép (élesek a betűk, a nagy felbontású fotókból is sokat kihoz).

Nem futtattam benchmarkokat, tele van velük a net, fps pl. [link] A játékok a gyakorlatban (mindre high detail, full textúra stb. értendő): 64 MB-t adva az integrált videónak a Fifa 2006 1024x768 kicsit húz, de bőven játszható, 800x600-on tökéletes a játékélmény. A Fifa 2007 viszont 1024-en közeli/távoli kameraállással egyaránt úgy fut, mint az álom! Tropico 1&2 1024-en kiváló, BFV 1024-en enyhén akadozik a madártávlati screeneken, 800-on teljesen jól játszható offline (a multiplayert nem volt türelmem beállítani). Rise of Nations framerate 1024-en min. 35, átlag 40 fps, több mint élvezhető. Heroes III, IV, Chronicles, Settlers IV, Zax the Alien Hunter 1024-en príma. NFS5-nél 1024-en annyi a bibi, hogy a távoli tájat kockánként rajzolja fel, de teljesen jól játszható, nem akad. Meglepődtem viszont, hogy a Starcraftet, Warcraft IIet és a Wolfensteint full eredeti cd-ről nem tudtam felimádkozni, látta a cd-t, de autorun nuku, install.exe-re nem reagált, csak kerregett a DVD vagy tíz percig, akkor meguntam. Letettem őket ISO-ba, és úgy (daemonból) pillanatok alatt felmentek, és tökéletesen futnak. Rákötöttem a gépet a monitoromra (Acer 17” TFT), a laptop kijelzőjének a képe persze a nyomába sem ér. Viszont bepróbálkoztam az egyetlen régi játékkal, ami 1024-nél többet is tud: Heroes IV 1280x1024-en úgy szakít, hogy öröm nézni.

Letöltöttem néhány gépigényesebb játékot is. Call of Juarez multiplayer demo 800x600-on, közepes-magas beállításokkal tökéletesen fut. 1024-en, high detailen is elindult, de szaggatott. Adrenalin demo autós játék 1024-en diavetítés, annyira akadozik, hogy élvezhetetlen (beállítási lehetőség zéró). Ghost Recon 3 800x600 low (az anizotropikus szűrést nem lehet kikapcsolni, pedig ez még a GeF 6600-at is megfekteti) elindul, de minek: játszhatatlan, a hang is késik.

Ezek laptop változata és az Asus A7N8X, Athlon XP 2800+, GeForce 6600, 1 GB RAM gépünkön futtatott játék között annyi volt a különbség, hogy ránézésre élénkebb, teltebb színű képet adtak, bizonyos apró részletek tisztábban látszottak, és a hardverigényesebbeknél néhány textúra beállítást magasabbra lehetett tenni akadás nélkül.

A DVD-író nem csak a Starcraftnél babrált ki velem: egyetlen üres, írható cd-t találtam itthon, meg is írta kb. 4 perc alatt, aztán nem tudta visszaolvasni - a másik két gépünk viszont igen. A friss Verbatim DVD-kkel semmi gondja nem volt. A hozzá adott íróprogi - Sonic RecordNow! - csak alapfunkciókat tud (adat cd, zenei cd), pénzért lehet upgrade-elni. És ezen az írón is csak négyszer lehet régiót váltani, az eszem megáll. A k. anyját annak, aki ezt kitalálta, ráadásul egy laptopon. Úgyhogy ment rá a RegionFree, firmvare flashsel nem mertem próbálkozni.

A Toshiba utilok tök praktikusak, sokszor egy helyen lehet beállítani, amit a Windows menükben mindig máshol, de érdemes letiltani a Vezérlőpult/Startupban a Power Saveren kívül mindent (nekem legalábbis nem volt szükségem minden rendszerindításkor a DVD acoustic silencer, touchpad beállító, hotkey aktivátor és hasonló eszközökre, inkább ne egye a memóriát).

Alapjáraton az Everest szerint 40%-os a memóriakihasználtság (a virtuális memo ekkor kb. 200 MB, nem adtam neki fixet), ha megy a totalcmd, a Word, két böngésző és a Winamp, ez 70%-ra ugrik, vagyis tök ugyanolyan, mint a desktopom, és a gép ilyenkor cseppet sem lassú, nem gondolkodik el taskváltogatás stb. közben. Játékok után (közben 90% RAM-falás, átlag 400MB virtuális memo) kicsit belassul, de hamar magához tér. A belső hálózatról le/fel töltögetés (1,8-2 Mbit/s) átmenetileg szintén belassítja.

Van egy reprodukálható kék képernyő (ati2dvag.exe okozza), de úgy tűnik, ez a legfrissebb driver (8.203). Csak akkor jön elő, ha játék után még nem teljesen tért magához a gép, és belépek a Megjelenítésen belül a Speciálisba (ATI menü). Illetve be sem tudok lépni, mert bekékül, és újraindul a fenti hibaüzenettel. A megoldás: játék után mindig restart. A probléma soha máskor nem jelentkezik, játék közben, egyéb műveletek során nem sikerült lefagyasztanom.

A WiFi a fél várost befogja: ugyanabban a zugban, ahol az asztali gépem d-link adaptere három hálózatot lát, ez nyolcat talál, és a gyengén vehető, nem titkosítottakra is szó nélkül rácsatlakozik. Pillanatok alatt beállítható, nem szakad (ez a d-linkemről nem mondható el). Játék közben simán elviszi a 250 kB/s sebességű letöltést.

A hangja laptophoz és a háromezer forintos asztali hangszórómhoz képest lenyűgöző: a minimális dobozhatástól eltekintve nincs semmi mellékzörej, és határozottan érződik, hogy van rajta mélyhangkiemelés. Fülhallgatóval a jazzből sem veszítettem sokat.

A Toshiba website-on sok minden van fent support gyanánt, jó a knowledge base (pl. notebook újratelepítés safe disckel kezdőknek), ez tetszett. Azt írták, ne csodálkozzunk, ha telepítéskor az XP hiányol pár fájlt, mert a Toshiba notebookokon a Windowsból eliminálták a szükségtelen elemeket.... ;]

A fentiek alapján alapvetően irodai típusú melóra való, egy helyre lerakva, lehetőleg külső monitorra kötve, és csak alkalmankénti hordozásra (az akkuidő és a kijelző kicsi látószöge miatt), de játszani is lehet rajta elég jó beállításokkal, bár a hardcore gamereknek biztos nagyobbak az igényei. Elvileg van hozzá BIOS frissítés (2.0 -> 2.4), és még egy kis RAM-mal biztos lehetne tupírozni, bár csak a játék igényelné.

Ha valaki tudja, hogy a gyökérben az l386 mappa mire jó, ossza meg velem. Gyanúm szerint a recovery dischez van köze, de vajon mi?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés