- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Telekom mobilszolgáltatások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Fotók, videók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
Mi a véleményed az Arch-ról? Váltanál rá?
Úgy vettem észre hogy tumbleweed-re ritkábban, pár naponta jönnek frissítések, Arch ra meg szinte minden nap, akár egy program miatt is. Tumbleweed-en csak akkor van frissítés ha pár naponta kijön az új snapshot, és changelog is van, ez tetszik. -
attilav2
őstag
Na, hoppoltam Arch-ról Tumbleweed-re. Volt egy kis szívás, először klónozással gondoltam átköltöztetni a belakott, 64GB-os ssd-n levő tumbleweed-et a 480G-os ssd-re. De az Arch telepítő médián lévő clonezilla nem látta a 64g-os lemezt, pedig fdisk listázta. Letöltöttem a clonezilla oldaláról egy bootolható iso-t, ez látta mindkét lemezt, és sikerült átklónoznia a 480-as ssd-re. De jött a feketeleves, nem tudtam átméretezni a partíciót, mind a clonezilla live iso mind az arch telepítő alól indítva elszállt a cfdisk valami hibával. A 480-as ssd-re átklónozott tumbli szépen bootolt, felraktam egy gparted-et, ez látszólag átméretezte a partíciót, de ez csak újraindításig tartott. Na akkor mindent gyalultam mindkét ssd-ről és a 480-asra felraktam a tumblit a legújabb snapshot telepítő iso-val. Beállítottam amit kell. Az tetszik hogy az Arch-al ellentétben tumbleweed-en kaptam egy majdnem kulcsrakész rendszert, amin már csak keveset kellett reszelni. Felraktam az nfs szervert(filmek megosztása média lejátszónak), letiltottam a gyári tűzfalat és ufw-t izzítottam helyette. Az ufw-t és az nfs szervert konzolban telepítettem és konfiguráltam. A YaST-ot csak a SuSe gyári tűzfal letiltására vettem igénybe. Telepítettem szintén konzolból a megszokott alkalmazásaimat. Nomeg tetszik a Vaapi támogatással ellátott chromium a tumbleweed-ben, amihez ubuntun külön tárolót kell felvenni, arh-on meg aur csomagból felrakni egy patchelt chromiumot, aminek a vaapi támogatását a csomagkarbantartók eltörték így a chromium hw gyorsítás nem működik egy ideje arch-on. Majd meglátom mennyire válik be válik be a tumbli, a kezdet biztató
-
attilav2
őstag
Ezt írtad ivana: "Cserébe futnak tesztek, szóval a rendszer általában, ha nem is full stabil mindig bebootol frissítés után (ez pl. egy kiadott ubunturól nem mondható el)." Ha mindig bebootol frissítés után az jó, akkor miért nem ajánlod a tumbleweed-et? Írtad hogy stabilabb mint a hagyományos kiadási ciklusokra építkező ubuntu. Nekem a rolling disztrók tetszenek!
-
attilav2
őstag
Kezd egyre szimpatikusabb lenni a tumbleweed. Lehet hogy disztrohoppolok arch-ról
Most fenn van mindkét rendszer, az arch a 480gb-os ssd-n, a tumbleweed a rendszertesztelésekre szánt 64gb-os ssdn. Már kezdem belakni a suse-t, beraktam az fstab-ba a 480gb-os ssd-t hogy az arch alatt leszedett torrentjeimet tudjam seedelni. Az idő nagyrészében már a suse alatt vagyok. Még pár hétig max 1 hónapig tesztelem a tumbleweed-et aztán ha nem lesz komolyabb szívás hoppolok, azaz átrakom a 480-as ssd-re. -
attilav2
őstag
A tumbleweed parancs egy másik frissítési módszer ami statikusan az aktuális snapshot repókra mutat. Ha a tumbleweed paranccsal frissítünk akkor nem ajánlott külső repókat használni. Itt minden leírnak tumbleweed-cli-ről: link.
A tumbleweed filozófiája más mint az Arch-é, Arch-on minden nap, tumbleweed-en csak pár naponta, új snapshot megjelenésekor van frissítés. -
attilav2
őstag
Az Arch hoston virtuális gépben levő tumbleweed jelezte hogy frissítések vannak, és zypper ref, zypper dup -al simán tudtam 20191030-ra frissíteni. Az élesben feltett tumbleweed továbbra sem talált frissítéseket szerinte minden up to date volt. Aztán kényszerítettem a frissítésre a tumbleweed switch --install 20191030 paranccsal, ekkor szépen lefrissített 20191030-ra.
-
attilav2
őstag
Úgy tűnik frissül magától a tumbleweed, 20191027-iso-val raktam fel és most 1028-as verziót mutat:
Bár mintha a kde csomagok régebbiek lennének eggyel.
Próbáltam kikényszeríteni a frissítést egy a snapshot kiadási megjegyzések alatt ajánlott paranccsal: tumbleweed switch --install 20191028
erre ezt írta already on 20191028 -
attilav2
őstag
Kíváncsiságból egy szabad ssd-mre felraktam a Tumbleweed-et. Egész jó telepítője van, efi módban indítottam, és lehetőséget adott az mbr partíciós tábla gpt-re cserélésére. Vga-mat (R6670) jól felismerte, megy a vaapi, vdpau videó gyorsítás és a 3d. A chromium már tartalmazza a vaapi támogatást, ezen meglepődtem(Arch-on és Ubuntun külön tárolóból kell telepíteni a vaapi patchelt verziót). H264ify plugin telepítése után ment is a hardveres videó gyorsítás, de a kép pirosas volt (ez egy ismert mesa hiba) de van rá megoldás a chromiumot így kell indítani: allow_rgb10_configs=false chromium és így normális lesz a videók képe. Az Arch bbs(hivatalos fórum) további paramétereket javasol a vaapi patchelt chromium indításakor így készítettem egy "batch fájlt" a chromium indításához amit futtathatóvá tettem, a tartalma ez:
#!/bin/sh
allow_rgb10_configs=false chromium --enable-gpu-rasterization --ignore-gpu-blacklist --disable-gpu-driver-workaroundsJó benyomásokat tett rám az openSuse, de a fő rendszerem továbbra is az Arch marad.
A frissítésekkel lehet hogy van egy kis gond ugyanis a telepítés előtt már virtuális gépben próbálgattam a suse tumbleweed-et, és amikor egy újabb iso kijött mint amivel telepítettem még akkor sem akart frissítéseket találni. zypper ref zypper dup zypper up paramcsokkal próbálkoztam de azt írta nincs teendő. Tegnap telepítettem élesben a tumbleweed-et de frissítéseket nem talál. Van ennek valami trükkje? Egyáltalán hány naponta jön frissítés?
Külső repókat érdemes hozzáadni? Elég csak a packman packman essentials-t, vagy csak a vlc repót önmagában hozzáadni? Úgy vettem észre mp3 lejátszás megy a gyári repókkal, csak a videólejátszás nem. A gyári tűzfalat(firewalld) UFW-re cseréltem mert az nfs szervert az istennek sem tudtam átengedni a gyárin.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest