- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
Megnéztem (#2949) ludla képét, azon a "gyorsítótár" és a "cserefájl" fogalmak szerepelnek, mondjuk nem tudom ki fordította a SWAP-ot cserefájlnak, de mindegy.
Na a lényeg az, hogy szerintem keverted a gyorsítótárat a SWAP-pal.
"Gyorsítótár" = Cache, ez a RAM része tényleg. Őneki 4 GB RAM van a gépében, ebből 1.5 GB a ténylegesen szabad, és 1.6 GB, ami cache-elve van a ram-ban."Cserefájl" = SWAP, ez van a vinyón, őneki 2 GB.
Ugyanaz, amikor kiírod a "free" parancssal, "free -m" az Megabyte-ban írja ki, "free -g" Gigabyte-ban. Nálam:
gyurinas:~ # free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3952 3811 140 0 1156 2317
-/+ buffers/cache: 337 3615
Swap: 7904 15 7889
gyurinas:~ #A második sor mutatja hogy a RAM-ban mennyi a szabad és mennyi a cache, nálam a 4GB-ból 337 MB a cache és 3615 MB teljesen szabad.
A harmadik sor a SWAP használat.A kérdésedre válaszolva, ha XFCE-t raksz fel, valszeg nem fogsz sok ramot fogyasztani, kérdés hogy mit fogsz futtatni, és az is kérdés hogy mennyi RAM-od lesz?
Én azon az állásponton vagyok, különösen SSD esetén, hogy ne legyen SWAP (ne írja a vinyót), viszont helyette legyen ZRAM virtuális SWAP. Ezt nagyon egyszerű bekonfigolni, ha érdekel, jelezd. Van systemd scriptem is hozzá. Én belemásznék a telepítésbe, és a SWAP-ot kivenném, de ez csak a saját javaslatom.
-
batagy
őstag
Szia
Hol láttad hogy a swap a RAM része?
A normál swap mindig a vinyón van.Manapság már relatíve olcsón sok ramot lehet kapni, ezért sokan nem is tesznek föl swap-ot egyáltalán. Ez akkor használható, ha nincs nagyon memóriazabáló alkalmazás.
Én korábban említettem itt a zram nevű megoldást, esetleg arra utaltál? De az más tészta.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik
- Hálózati / IP kamera
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Steam topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest