Hirdetés
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Így teljesít a Xiaomi 15S Próban a márka saját fejlesztésű processzora
Új hozzászólás Aktív témák
-
Favoritos
friss újonc
Sziasztok!
Van egy 1990-es évjáratú Favoritom. Ma észrevettem, hogy sajnos a jobb oldali küszöb alsó részén, közvetlenül az első sárfogó gumi takarásában lett egy kis rohadás. Ahogy le lett kaparva a rozsda, sajnos át is lyukadt. Nem nagy területen, "csak" egy kb 1,5x1cm-es lyuk lett rajta. Gyorsan most ki lett gittelve, de ugye nem ez a tartós és normális megoldás. Előbb-utóbb nyilván érdemes lenne a küszöböt kicserélni. Mennyibe fáj egy küszöbcsere manapság kb? Mi az az ár ami reális érte? Anyaggal és munkadíjjal együtt értem ezt. Persze konkrét összeget nem lehet mondani, de egy körülbelüli értékre kíváncsi lennék.
A válaszokat köszönöm szépen!
-
Alidoki68
csendes tag
Sziasztok!
Májusban vásároltam meg az új Forman autókámat. Nem volt nehéz döntés, mert szép, jó állapotban van, azóta is elbűvül. Ami sajnos, hogy az előző autómtól meg kell vállnom. Jöttek sorban a hibák, dagaszkodtam hozzá, sok-sok szerelés, költés, utoljára váltócsere. A hengerfej csere azonban kifogott rajtam. Vettem bontottat, amitől füstöl mint egy kétütemű és már szégyenlek vele járni, mert olyan, mintha az évek során nem törődtem volna vele. Úgy döntöttem, elbúcsúzom tőle, de nem tudom, mi ennek a módja. Ha tudnátok ebben (akár privátban) tanácsot adni, nagyon hálás volnék!
Köszönöm szépen!Alidoki
-
FeniX-
senior tag
válasz
bringasisti #17595 üzenetére
Értem, köszönöm!!
Mindegy, az utóbbi időben amúgyis "hobbim" lett a különböző 1x használatos célszerszámok beszerzése drágán. :-D
talán egyszer még jól jöhet. -
FeniX-
senior tag
válasz
bringasisti #17593 üzenetére
Halihó, köszönöm, megpróbálom azért a fékfolyadék cserét is megcsinálni.
Egy ilyet vettem hozzá.
[Légtelenítő]Akkor maradjon az eredeti sorrend?
-
bringasisti
Topikgazda
válasz
FeniX- #17592 üzenetére
ha nem akarod a teljes fékolaj cserét elvégezni akkor bal hátsóba kézzel becsavarod a korábban megbeszélt átalakított csavart és addig szívód mig a műanyag csövek 2-3 centi hosszan buborék mentes fékolaj meg nem jelenik. Kitekered és helyére teszed a végleges légtelenítő csavart. Utána a jobb oldal következik. Beindítod a motort, többször fékezel hogy a pofák a helyükre kerüljenek és érezd hogy a fék ott fog ahol kell és óvatos próbakör.
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok,
légtelenítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Végre lett idő és szerszám a fabia hátsó fékek cseréjéhez, és gondoltam, egyúttal már akkor a fékfolyadékot is kicserélem.
Kicsit elhúzódott az este, de a fékalkatrészek cseréje kész. Légteleníteni kéne a két hátsót.
A fékfolyadék cseréhez először légtelenítsem a két hátsót, aztán menjek végig, a szokásos sorrendben (bal első, jobb első, balhátsó, jobb hátsó) vagy csak simán menjek végig ebben a sorrendben az "elő" légtelenítés nélkül, mert azt úgyis megcsinálom, mikor cserélem a folyadékot.
Köszi, üdv!
Jó skodázást mindenkinek. -
vil59
tag
válasz
bringasisti #17590 üzenetére
Igen, értem.
Köszönöm a segítséged!
Üdv. -
vil59
tag
válasz
bringasisti #17588 üzenetére
Köszönöm !
Most újra megnéztem a helyet.
Amelyik vezeték burkolata a hőtől megbarnult (kb. 2 cm. hosszan) ,itt a stekker töve is meg van olvadva,valamint ennek a fogadó érintkezője is el van szineződve. Gondolom, itt már nincs meg a megfelelő feszültség átvitel és emiatt melegszik.
Olvastam, hogy Favoritban 0,75 mm. a vezetékek minimális átmérője. Csak egy-két fő drót vastagabb ennél.
-A biztosítékok amper értékei minden kiosztáson megfelelőek. Érdekes módon, tízen év alatt, még egyszer sem kellett cserélnem spontán kiégés miatt biztosítékot.
Az valóban elképzelhető, hogy valaki magasabb értékű biztit tett be ide és ha volt egy rövidzár, akkor későn szakított a bizti.
Akkor marad a kontakt tisztítás, esetleg szerzek egy tiszta stekkert, vagy ezt megkerülve,új vezetékekkel átforrasztom sarusra és leszigetelem.
Az nem lehet, hogy a relé lábai nem érintkeznek tökéletesen a foglalatban ? Vagy ennek ehhez semmi köze..
Üdv. -
vil59
tag
válasz
bringasisti #17586 üzenetére
Lehet, hogy nem pontosan fogalmaztam.
Közvetlenül a kormánykerék alatt,-mögött lévő, egymásba dugható sorcsatira gondoltam. Ebbe mennek bele, a bal oldali bajuszkapcsoló vezetékei. És itt van megolvadva ez a csati.
A vezeték tövének a szigetelése is szenes,
mielőtt bemenne a csatiba.
Köszi a rajzot akkor,a "h" relé a távolsági fényé.
Remélem, most jól fogalmaztam meg a pontos helyet.
Azt nem értem, mi lehet az oka annak,hogy megolvadt a csatlakozó,amiben az érintkező lábak vannak.
Nem tudom, mióta van így, de most vettem észre,ahogy lebontottam a kormányoszlop takaró lapját. -
vil59
tag
Sziasztok !
Szeretném megkérdezni, hogy a kormányoszlopon található távolsági fényszóró összedugós sorcsatlakozója,miért van megolvadva két vezeték bemenetnél ?
Nem fog leégni valami ott elöbb-utóbb ? Kábelszagot viszont nem érzek.
Köszönöm. -
vil59
tag
válasz
bringasisti #17582 üzenetére
Szia.
Megnéztem az olajgomba furatát. Pálcára csavart pzs.-vel többször benyúlva fekete darabok és massza jött ki onnan. Nem nagy mennyiségben, de azért volt benne.
Most sokkal hamarabb kialszik az olajnyomás izzója. Most az történik, hogy a kialvása után,egy pillanatra újból világít. Melegindítás után nem.
Vagy nem sikerült teljesen kitisztítani a zsákfuratot,vagy valóban a szűrő szelepe nem zár jól és állásban visszaenged.
Köszönöm a segítséget ! -
vil59
tag
válasz
bringasisti #17582 üzenetére
Köszi.
Akkor, minél előbb ki fogom csavarni az olajgombát és megnézem azt a zsákfuratot,nincs e ott lerakódás. Szerintem a 26 év alatt,még nem volt cserélve.. -
bringasisti
Topikgazda
Ha lassú az olaj gomba az elképzelhető hogy mivel zsákfurat ezért el tud tömődni meg az is gond szokott lenni hogy szar az olajszűrő elejti az olajat és minden alkalommal mikor indítod a motort újra fel kell kapnia az olajat a teknőből mert megszakadt a folyadék oszlop.
-
vil59
tag
válasz
bringasisti #17580 üzenetére
Köszönöm..
-
bringasisti
Topikgazda
Ha nagyot akarsz alkotni akkor nincs más mint a teknő meg a szelepfedél, és ha ez tiszta akkor vagy teszel bele ilyen adalékot vagy én mikor nagy generált csináltam és nem csak dugó hüvely hanem főtengely köszörülés hajtókar csapágy akkor mielőtt a motort bontottam mentem egy napig olaj helyett gázolajjal, de ezt nem ajánlom.
-
vil59
tag
válasz
bringasisti #17577 üzenetére
Köszönöm, akkor eggyel kevesebb hibalehetőség van..
-
vil59
tag
válasz
peti_s #17576 üzenetére
És, ha az olajjáratokban, csövekben lenne valami lerakódás kezdet, akkor azt onnan hogyan oldjam fel? Oda nem lehet hozzáférni ecsettel,ha a többi részt el is érem.
Azért is kérdeztem, hogy ezek az olajiszap, olajsár oldószerek , vajon milyen munkát végeznek.
Köszönöm a válaszokat ! -
vil59
tag
válasz
bringasisti #17574 üzenetére
Tulajdonképpen az a kisebb gondom van evvel kapcsolatban, hogy csak amiatt szerettem volna a csadaszerrel átmosni, mert azt vettem észre, mintha késöbb aludna el az olajnyomás lámpa.
De, gondolom, ez lehet gomba elhalás kezdete, vagy esetleg olajszivattyú..
Vajon foglalkoznak - e, csak külön olajnyomás méréssel ? -
vil59
tag
Köszönöm a válaszotokat !
Esetleg arra gondoltam a meglátásaitokból, hogy meggyőződjek arról, hogy van-e olajiszap leülepedve a teknő alján,,
- azt megpróbálhatom - e, hogy az olaj leeresztő lyukon, egy hajlított drótra tekert ronggyal benyúlok és a teknő aljáról veszek ki "mintát".
Esetleg akkor látom, hogy mi van a rongyon... Ha nincs olajsár a teknő alján, akkor a rongyon sincs..Lehet,hogy akkor meg felesleges lenne a csodaszer..meg a teknő levétele.. -
bringasisti
Topikgazda
-
Mágus2
Közösségépítő
válasz
bringasisti #17570 üzenetére
+1, olajkád le. Attól jobb módszer nincs. Olcsó olajjal megjáratni utána és lecserélni.
-
bringasisti
Topikgazda
Szerintem így káros a motorra. Ha mégis akarsz valamit csinálni akkor le kell venni az olaj teknőt és gázolaj és ecset segítségével a lerakódások lemosni és a szelep fedél levétele után a hengerfej teteje következik. Amikor végeztél a tolórudat emelő tőkék töviből kompresszor segítségével ki kell fújni a gázolajat. Új szűrő és olaj és 500 kilométer után új szűrő és olaj. Ha csodaszert használsz akkor a csapágyakba oldód a koszt.
-
vil59
tag
Sziasztok !
A közeljövőben, tervezek a Favoriton egy teljes motor belső öblítést.
Olajiszap, olajsár feloldására. —(ha mégis lenne benne)
Tudtok e valamilyen speciális, hatékony módszert erre, a szokásos Xadó, Wynns flakonok mellett ?
Köszönöm ! -
FeniX-
senior tag
válasz
bringasisti #17565 üzenetére
Köszönöm szépen, hamarosan lecsekkolom ezt is!
-
FeniX-
senior tag
Na, az árgyélusát, most hogy megvettem a fék-alkatrészeket, a bal eleje ilyen rugó-pattogás hangot ad ki, ha nagyon alászedem balra a kormányt.
Bepillantottam, egyelőre nem láttam semmi szokatlant.
El fog törni a rugótányérom? Vagy a rugó? -
FeniX-
senior tag
válasz
bringasisti #17558 üzenetére
Köszönöm, értem!
-
Rufus71
újonc
Sziasztok, van egy skoda feliciam 1.3 mpi. Es olyan gondom van vele hogy hidegen 4-5ik inditasra indul csak es akkor is nehezen gazadasra csak. Illetve mikor hirtelen gazt adok neki megtorpan "horkol" ha bemelegszik nincs vele baj. Valakinek valami otlet? Hogomba, benzinpumpa, gyertyak, fojtoszelep szurok ujak!
-
bringasisti
Topikgazda
válasz
FeniX- #17557 üzenetére
Neeeeem. A herélt csavar azért kell mert mikor szívód akkor a menetnél nem szív levegőt, tehát tudod hogy mikor van légtelenítve. Utána mikor a csavart kiveszed akkor mivel a motortérben a tartály magasan van a folyadék lefelé törekszik és mikor nincs a váltás pillanatában csavar a munka hengerben akkor szivárogni fog az olaj és nem engedi a levegő beáramlását.
-
FeniX-
senior tag
válasz
bringasisti #17556 üzenetére
De amikr visszateszem az új csavart, akkor megint megy bele levegő, nem?
-
bringasisti
Topikgazda
válasz
FeniX- #17555 üzenetére
A képen lehet látni hogy a légtelenítő csavar kúpos vége ami zár le van vágva. Ezért ha a tömlő végén lévő csavar kézzel be van ütközésig tekerve akkor nem fog a menet mentén levegőt szívni a fecskendő, ami teljes fékolaj csere esetén különösen fontos, csak az olajat szívja. Ezután kell a munkahengerrel kapott csavarral zárni a rendszert.
-
FeniX-
senior tag
válasz
bringasisti #17548 üzenetére
SZia, köszönöm szépen!
-
vil59
tag
válasz
bringasisti #17552 üzenetére
Igen, evvel a mondattal kezdte az eladó is. 😀
-
vil59
tag
válasz
bringasisti #17549 üzenetére
-
bringasisti
Topikgazda
válasz
bringasisti #17548 üzenetére
-
bringasisti
Topikgazda
válasz
FeniX- #17546 üzenetére
Válaszom egyszerű: A Bárdi autóalkatrészek a milliomosok alkatrésze ha lehet akkor Skoda bolt. A munkahenger cseréjét fékcső kulcs segítségével oldódó meg, a légtelenítés úgy történik hogy fecskendő rövid cső és kiszívod a levegőt az új munkahengerből úgy hogy közben valaki figyeli hogy a tartály tartalma mindig szinten legyen. Régi munkahenger légtelenítő csavar végét le kell vágni, és azt kell használni légtelenítés közben és utána berakni az új csavart és meghúzni. Nem árt néhány évente az összes fékolajat cserélni, ez úgy történik hogy minden keréknél kiszívod az összes fékolajat és mikor üres a rendszer akkor a motortérben lévő tartályt kitisztítod feltöltöd és bal első, jobb első, bal hátsó, jobb hátsó sorrendben addig szívód míg buborék mentes fékolajat nem kapsz. Mindjárt rakok két képet
-
vil59
tag
válasz
bringasisti #17544 üzenetére
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok, gyors kérdésem lenne:
Alkatrészeket vadászok a bárdi autón, mivel aktuális lett a hátsó fék cseréje (dob, betét, munkahenger)
Melyik márkát érdemes választani?
Sajnos ezeket nem ismerem: Febi, Textar, Juratek, Mintex.
(Gondolnám, hogy ha van, akkor a Vag group alkatrészek a nyerők(?))Valamint kérdezném még, hogy ha a munkahengert kicserélem, akkor egyedül megoldható a légtelenítés anélkül, hogy valami 40 ezres célszerszámot kéne venni?
Kellemes skodázást mindenkinek.
-
vil59
tag
válasz
bringasisti #17544 üzenetére
"AC. evolúciós fejlődés"
😁
Bakelit alátétre nem gondolnék, mert a kb. kisújjnyi vastag van benne.Úgy tudom, hogy ennek az új fajta pumpának hosszabb a működtető karja, mint a régi, kézi pumpálással ellátottnak. Az újhoz a vastagabbik bakelit kell, a régihez meg a vékonyabb.Akkor ez így nálam rendben van.
Mint írtam, amikor lent volt a pumpa, akkor az feltűnt, hogy milyen nehezen lehet kézzel, ütközésig felfelé mozgatni a működtető kart. Visszafelé meg szinte kirúgja magát a kezemből..
Mindenesetre érdekes, hogy az ehhez szükséges erőhatás,ilyen mértékben eltolja a pumpaházat a blokktól,mikor fel van csavarozva a helyére..
Nem láttam kétpontos felfüggesztésüt,de akkor valóban hasonló lehetett a helyzet ott is. Gondolom, S100, 1000MB.-nél.
Tegnap vettem még egy ac-t tartaléknak, de ennek is borzasztóan nagy erő kell a karja feltolásához. Ha jól néztem, akkor ez szívó ütem, mikor meg magától lefelé jön,tehát visszarúg,akkor nyomja a benzint a karbi felé.
De, mint mondtam, annyira puha alumíniumból öntötték a pumpa testét, hogy egy kisebb fogóval megfogva a lyuknál a talpat, akkor akár kézi erővel is meg lehet görbíteni ezt a felfekvő sarkot.
Persze, nem tudom másnak is szivárog-e ugyanitt az olaj. Merthogy nekem évek óta, az biztos. Csak most,hogy levettem és visszatettem,valahogyan jobban megindult.
Hát kíváncsi vagyok, ha
majd megyek vele, így vastagabb anyaalátétekkel,mi fog történni..
Aggaszt, ha másnak nem gőrbűl el a talp, csak nekem...... 😬 -
vil59
tag
Sziasztok.
Volt most a napokban egy kis problémám a Favorittal..
Igazából, már több éve, hogy nagyon gyengén, de szivárgott a motorolaj a benzinpumpa távtartó bakelit mindkét tömítésénél, alul. Levettem a pumpát, arra gondolván, hogy átereszt a papírtömítés.
Miután megnéztem alaposan a dolgokat,láttam, hogy a bakelit nincs elrepedve és a tömítő papír is ép.
Az történt, hogy a pumpa működtető karja,--mivel elég nehezen, nagyobb erővel mozog fel-le--, ez egy idő után egyszerűen kifele irányba tolta el magát az egész pumpa szerkezetet a motor falától.
Mert pumpa háza és a talpa is könnyen reszelhető,puha alumíniumból készült öntvény,emiatt kifelé deformálódott a talpa.
A három rögzítő csavarjánál szépen felfeküdt, rászorult,de azok között akkora rés keletkezett a talpnál, hogy itt kiszökött az olaj és hirtelen elkezdett csepegni. Mikor levettem a pumpát, szabad szemmel is lehetett látni, hogy milyen nagy mértékben eldeformálódott a talp síkja.
Most azt tettem,hogy kifúrtam egy deszkát, kivágtam ugyanolyan lyukat 700-as polírpapírból úgy, hogy belemenjen a talpig a pumpa működtető karja. Így a pumpát oda -vissza forgatva, úgymond síkba csiszoltam.
Majd vettem három db.,2mm. vastag, nagy átmérőjű faalátétet, a megfelelő furattal. Kissé bereszeltem a peremét ,hogy minél nagyobb felületen feküdjön fel. Így most hosszabb távon szorítja oda a pumpa házat a bakelitra és most már nem tud az erő hatására megnyúlni az alumínium ház.
Már rég óta gyanús volt nekem ez az egész, mert időnként utána tudtam húzni az anyákat. Lehetett is látni, hogy az anyák és a keskeny alátétei már erősen besűllyedtek a furatba, ebbe a puha alumíniumba, amely így kőrbe rásajtolódott a tőcsavarra. Így aztán, nagyon nehezen jött le a pumpa.
A furatot kireszeltem,most ez a jelenség nincs, mivel a nagyobb felfekvő felületen, egyenlően oszlik el a szorító erő.
Ha viszont így is besűllyed az alátét, akkor mehet a pumpa a kukába, mert akkor már nagyon vékony lesz az öntvény vastagsága és úgy meg emiatt hajlik el és nyílik ki.
De, hát ezt majd a jövő eldönti..
Üdv. -
kmarco05
csendes tag
válasz
peti_s #17541 üzenetére
Én elhiszem amiket írsz, de én mivel szerelő se vagyok, sokkal jobban hagyatkozok a gyári előirásokra mert bármi gixer vsn, nem biztos hogy meg tudom vagy meg lehet csinálni.
Volt olyan hogy több komoly szerviz egyszerűen nem is vállalta ( már nem emlékszem mi miatt vittem volna ) mondván hogy öreg autó és nem éri meg melózniuk vele. :-(
Szoval mint a himestojás ugy bánunk mi is vele. :-) -
peti_s
addikt
válasz
kmarco05 #17540 üzenetére
Ezeket a motorokat nagyon nehéz kinyírni.
Én az enyémmel ami 266000 km-nél tart, a gyári váltóval mentem 180-at, Favorit váltóval 183-at.
GPS szerint, a km óra nem mér többet sajnos 179-nél, ott megáll, hiába van beírva 200-ig. Tényleg nem tudok mire gondolni mit csinálnak azok egy Felicia motorral aminek már motorfogyasztása van stb. Igaz, én amíg nem üzemmeleg csak simogatom a pedált, illetve fél percet várok indulás előtt.
-
kmarco05
csendes tag
Igen, meg ami idővel nem nyirja ki a motort. :-)
-
peti_s
addikt
Téli autómba tenném az 5W30-at, ami főleg rövid utakra van használva. Oda pont tökéletes.
Én a Dakarra is 10W-40-el mennék a Favoritommal.Értem amit mondasz, de nem értek veled egyet.
Egy szintetikus olaj nagyságrendekkel jobb mint egy ásványi alapú, másfelől mint már többször is írtam, 5W40-et használok az autóimban, és annyit engedek le, amennyi bele is ment.
Tehát hogy "kopott" egy motor, úgy gondolom erősen függ attól hogy ki használta, mert a saját példám mást mutat.
(Favoritba én is 10W40-et használok, azok a motorok még nem olyan precízen összerakottak mint az MPI Felicia.)
üdv. peti_s -
vil59
tag
válasz
peti_s #17536 üzenetére
A gyári kenőanyag előírások "megszegése" nem szerencsés eset. Természetesen, magyarországi viszonyok között.
Egy sokat futott motor esetében az előírthoz képest nem a hígabb motorolaj kell. Főleg úgy nem,hogy a hideg és meleg oldalit is erre váltjuk.
Tehát, 10w-40-ről, 5w-30-ra állunk át. Az igaz, hogy hamarabb felépül az üres csatornákban a nyomás.
Feltéve, hogy nincsenek túl nagy résveszteségek.Mert, ha igen, akkor pont emiatt nem lesz meg a kellő olajnyomás a távolabbi kenési helyeken.
Azonkívül, a két súrlódó fémfelület közé jutott hígabb olaj,olyan vékony fílm réteget eredményez,ami nem elegendő a mechanikus terhelések elviselésére.
Huszonéves Skodás berkekben... Ez, leginkább a téli hidegindításnál káros. Így,viszonylagos fém a fémen súrlódás következik be.
Kerülni kell,a meleg oldalit, pl.40-ről,30-ra változtatni. Nem beszélve arról, hogy garantáltan növekedni fog az olajfogyasztás is.
Csak egy példa: Afrikai, szaharai térségben, 20w-50 kell.Megnézném azt a motort aki ilyen kűlső körülmények között, beletesz 5w-30-ast.
Ha olyan szerencse érne, hogy részt vehetnék egy Dakar ralin a Favorit Formanommal, akkor én bele merném tenni a 20w-50 -es MOL Botondot. Eszembe sem jutna, 10w-40-essel hazavágni a motorom.
De, Észak-Norvégiában nem fordulna meg a fejemben,az ajánlott 5w-30 helyett, a 15W-40-et használni.
Üdv. -
peti_s
addikt
válasz
kmarco05 #17535 üzenetére
A gyári előírás nem mindig megfelelő egy autó számára. Egy 10W-40-es olaj hamarabb keni a motort, mint egy 15W40-es, egy 5W40-es értelem szerűen még hamarabb. Pár ezer Ft a különbség, ami szerintem visszaköszön később a karbantartások során. Én ebben "hiszek".
Amúgy alacsony hamutartamú részecskeszűrős autókhoz gyártott 5W40-es olajat használok, 266000 km után is tökéletes a katalizátorom, és a gyári lamdaszonda.Télre meg tervezem az 5W30-at kipróbálni.
-
kmarco05
csendes tag
Ha ez a gyári előirás akkor miért roncsolná, illetve mi miatt?? Nem értek hozzá azért kérdezem.
10w-40 ment bele eddig, most emeltem a felsőt 5-tel. Az roncsolja, de ha leviszem a 10-et 5-re meg a 40-et 30-ra, nem inkább az roncsolja? :-))
Legalábbis logikusabbnak tűnik a nagyobb kockázat, minél több értéket viszel le. -
-
peti_s
addikt
Jelenleg már a szerelési hobbim miatt 3 Felicia is van a közelemben, és mindegyikben kivétel nélkül 5W-40 van, 266, 218, 79 ezer km futásokkal.
15000-19000 km alatt nem kellett sosem utánatölteni.
És természetesen megbontani sem kellett egyik hengert sem.
A 15W-40 roncsolja a katalizátort, a lamdaszondát, és a motort is. Ez az én véleményem.
üdv.
-
Laciskoda
csendes tag
Sziasztok!
Favoritomnak túl hamar felforr a hütő vize. Hő gombát kicseréltem újra . Vetillátor ugyan úgy nem kapcsol be mi lehet a gond? Tudtok képet mutatni hogy eredetileg hogy van bekötve a hőgomba hátha rosszul kötöttem össze. Bár a csere előtt is ezt csinálta a kocsi. -
kmarco05
csendes tag
Szia Peti!
Gyári előirás neki a 15w-40, szerintem nem lőttünk félre vele, az 5w nekem már nagyon híg, pláne hogy szerintem van már olajszivárgás némelyik helyen. Én nem merek igy "kisérletezni" az olajokkal.
-
peti_s
addikt
A Felicia motor szerintem kifejezetten jó illesztésekkel rendelkezik. 266000 km után sem kell az olajcsere periódusom alatt (15000 km) utána töltenem az 5W40-el.
A Favorit motor még nem volt ilyen jó, ezért a Felicia motor több része már tudomásom szerint Japánban készült, és nem Csehországban. -
peti_s
addikt
Feliciába 5W40-et.
Télre én gondolkodom az 5W30-ban is. A 15W40-et én már csak fűnyíróba teszem, a rosszabb illesztésekkel rendelkező Favorit motorba is 10W40-et illik tenni.
-
kmarco05
csendes tag
Szia Vil!
Köszi a tanácsokat, igaz már csak majd a következőnêl vethetem ezeket be, de mindenképpen figyelek jobban ezekre. :-)
Üdv
KMarco -
vil59
tag
válasz
kmarco05 #17523 üzenetére
Szia kmarco!
Nekem bevált ez a Totál, azért ez már mondható jobb minőségűnek. Persze, ez sem olcsó, de így akciósan, teljesen baráti.
A fogyasztásod is jobb lett,halkabban is működik. Jobb lett a rések tömítettsége.
A "szénbánya" effektus nem baj, mert a bemosott részecskéket, kormot nem engedi lerakódni az olaj, hanem folyamatosan lebegtetve tartja.
Mielőtt felcsavarod az új olajszűrőt, vizsgáld meg, hogy jól működik-e a benne lévő visszacsapó szelep. Ha befújsz a lyukon, akkor nem mehet befelé levegő, mert zárva van a szelep. Viszont, ha megszívod, akkor meg jön. Ez amiatt fontos, mert állás után vissza akar folyni az olaj a csatornákból,de ez a szelep ezt megakadályozza. Tehát újraindításkor nem fog - úgymond- pár másodpercig szárazon forogni a motor.
Olajszűrőt valóban nem szabad felcsavaráskor teljes erővel meghúzni, mert a tőcsavarja bánhatja.. -
kmarco05
csendes tag
Szia Vil!
Kipróbálom én is majd a total 15w-st szerintem a következő olajcserénél.
Én most MOL Dynamic-ot tettem bele, az is ilyen 6E körül van.Ma épp néztem ezt figyeld, átlagba 3.2l üzemanyaggal mentem 37-38km-t. Most ugyanennyit tettem bele, 53km-en áll, és még a referencia jelölés felett van. :-)
Jó oké, igaz nem is SPM fokozatba használom, de azért igy is szemmel látható fogyasztás javulást is tapsztalok.
Nekem is amúgy okt. elején volt cserélve csak ugy vagyok vele hogy ezt most én cseréltem, én meg szeretek jó időben szerelni. Közbe meg rájöttem hogy jobb nem kivárni az 1 évet. Igy is olyan volt az olaj a leeresztő teknőbe, mint ha egy szénbányábol hozták volna fel. :-)
Ráadásul a lánccsörgés is halkabb lett SOKKAL, meg ugy az egész motor.
Olajszűrőnél is mondtam a gyereknek, adja a drágábbat, jobb minőséget, biztos ami biztos.
Meg kellett vennem egy szűrőletekerőt is, mert tavaly a kicsi-Schwarzi szerelő ugy rátekerte hogy kézzel le se birtam szedni pedig én se vagyok egy baba hintőpor.Néztem pár perce a nivót, olyan fényes szép arany szine van, hogy egy ékszerész is beszámítaná.
Remélem sokáig jo lesz bele ...
-
vil59
tag
válasz
kmarco05 #17521 üzenetére
Szia kmarco!
Igen, ez feltétlenül így van. Érdemes inkább sűrűbben cserélni a motorolajat, valóban, ezekbe a típusokba nem kell prémium minőségű olajat erőltetni, mert a motor szerkezete ezt nem kívánja meg. Laza illesztésü motorok ezek,a közepes, de azért valamilyen szinten nem a legalsó kategóriás olajakkal,bőven rendben érzi magát.
Szerintem is,a kutya ott van elásva, hogy ha az előírt olajcserét a meghatározott intervallum elött cseréljük, akkor evvel nagyban meg lehet hosszabbítani a motor élettartamát. Ez különösen igaz a tisztán minerál -ásványi- alapúakra,mivel ezeknél a használati idő és a terhelés nagysága nagyban előrehaladtatja a szénlánca széttöredezését. Ilyenkor romlik le az olaj kenőképessége.
Szintetikus jobban bírja a kiképzést, mert annak másképp néz ki a felépítése.
Én Total 15w-40-est használok, kb. tíz havonta cserélem szűrővel együtt. Annak ellenére, hogy vannak olyan évek, - pl. a múlt év is-, mikor csak háromezret mentem, azt is inkább nyáron..
Ez az olaj 5 literes flakonban van és 6700 Ft.
Mindig azt lesem, hogy mikor van akcióban (4000) és ilyenkor veszek belőle kettőt,plusz ami belekerül. Szeretek bespejzolni... -
kmarco05
csendes tag
Szia Vil!
Na beleraktam nemrég a 15w-40-est, azóta szépen halkan muzsikál, finomabb, egyenletesebb a járása. Azt hiszem ha beválik marad ez.
Közben utánaszámoltam és ha csak a városon belüli munkába járást számolom már ott több mint 10.000km megvan 1 évben, és ehhez jön még hozzá ha felugrom vele Pestre vagy nyaranta a balatonra, szoval szerintem inkább fél évente cserélem benne az olajat az a biztos.Egy orosz TV-csatornán nemrég láttam hogy vannak helyeki ahol 30-40 éves ladák, zsigulik mennek gond nélkül és állítólag egyik titka a rendszeres olajcsere. Nem feltétlenül prémium minőség, hanem inkább közepes kategória. de átlag fél évente cserélik.
Persze ha komoly motor-szerkezeti hibája van egy autónak -ahogy írtad is- ott nyilván a döglött ló arc-kenegetése kategória, de ahol még noha idősebb már de ninc baja a motornak, ott érdemes gyakrabban cserélni.
-
vil59
tag
válasz
kmarco05 #17519 üzenetére
Szia.
Persze, amik itt elhangoztak,azok helyénvalók.
Valószínűleg látott alúl valami olajszivárgást, vagy a kipufogó, gyertya alapján is lehet véleményt mondani. Persze némileg csalóka is lehet a diagnózis, mert lehet, hogy csak tömítési hiba miatt fogy az olaj.
Már, ha neked van ilyen. Ha nincs, akkor maradhat benne a 10w-40., ha amúgy nincs feltűnő olajveszteséged.
Csak zárójelben, ha már a 15W-40 is fogy rendesen, akkor ott már nemigen van lehetőség még sűrűbbet tenni bele,mert azt már a szerkezet bánja. (MOL botond, 20w-50, igazából csak trópusi viszonyokra ajánlják a használatát.)
Nekem is vannak , (mindig is voltak) olyan szokásos helyek, ahol bizony egy-egy csepp leesik.. És, van az a verzió, amikor már csak a motorgenerál segít ezen..
Mint írtam, a gyári ajánlás ellenére(15w-40),a hígabb olajjal (10w-40) is minden rendben, akkor lehet örülni..
Valóban, egyből indulni nem szerencsés.Kell az a fél perc.. -
kmarco05
csendes tag
Szia Vil!
Igen. Lehet hogy látott 1-2 dolgot amit nekem nem mondott el és azért ajánlotta mostmár a 15w-t.
Én szabad szemmel nem látok rajta semmit, de pl. nincs aknám mint neki, tehát alulról ő láthatott valamit.A téli használatra meg annyit mondott hogy érdemes többet vármi az indulással motorindításs után a 15w-40-esnél de azt mondta hogy végüliss egyik autónál se szabad azonnal indulni, most a 15w-40-nél meg vár még az ember 20-30 mp-t, annyi idő alatt őszerinte legalábbis elér az olaj még télen is a motor legtávolabbi kenési pontokra is.
Ezek így amiket mond igazak, nem ?
Üdv,
KMarco -
vil59
tag
válasz
kmarco05 #17517 üzenetére
A szerelő barátod vajon miért javasolja a 10w-40 helyett a 15w-40-et ? Nagyon fogy jelenleg a motorolajad és emiatt kellene bele a sűrűbb 15-ös?
Huszonéves motoroknál nem az 5w-re kell váltani, hanem 10w-ről,15w-re.
Ha a Felicia gyárilag 15w-40-et ír elő, akkor az való bele. Persze, lehet beletenni 10w-40-et,baja nem lesz.Kivéve akkor, ha már valóban lötyögnek az illesztések, mert akkor a réseken elfolyik az olaj és a legtávolabbi kenési helyekre már nem jut megfelelő nyomásu és mennyiségü olaj.
De, ha a 10w-vel nincs komolyabb utántőltésed, akkor meg semmi értelme sűrűbbre váltani.
Élvezni kell, amíg lehet az előnyét,mert télen hidegindításkor kevésbé van megdermedve, mint a 15w-s.Emiatt hamarabb felépül a teljes olajnyomás a motorban.
Ami azért nem utolsó dolog. -
kmarco05
csendes tag
Sziasztok!
1 érdekes motorolajjal kapcsolatos kérdés:
Öreg szerelő barátom javasoltam hogy közel 5 év után ( amióta az autó nálam van ) most először probáljam ki a 15W-40-es motorolajat, mert hogy a megnéztem és bizony a Feliciába gyárilag az kell.
Én eddig 10W-40-est tettem bele 5 éve,kérdésem hogy 21 éves autónál bele lehet-e tenni 1 éves kipróbálás szintjén a 15W-40-est?
Vagy mivel régi az autó és a motor is, inkább 10W-40 kell bele biztos ami biztos alapon. Egyáltalán tehet-e a motorba bármilyen kért a sűrűbb, 15W-s olaj? Valahol azt olvastam hogy öregebb autóknál ( >20év ) pont hogy annál jobb minél nagyobb a különbség, vagyis pont az 5W-s lenne jó, na de az meg már 2 egységgel lejjebb van a gyári előírtnál.
Köszönöm a válaszokat !
Üdv,
KMarco
-
vil59
tag
válasz
peti_s #17511 üzenetére
Arra a három újjnyi széles műanyag csíkra gondolsz, ami a lökhárító alsó peremén húzódik,a két kerék között.
Az egy kiegészítő légterelő spoiler.
Esős időben, a szemből jövő vizet kevésbé engedi bejutni a motor alá.
Nekem nem volt rajta ilyen, de nem is baj. Annyival kisebb a légellenállásom.. ✈ -
kmarco05
csendes tag
Én úgy tudom hogy a kavicsfelverődéstől, magasabb padkáktol is védi az alját, ezért mindenképpen fontos hogy az ott legyen.
Üdv.
KMarco -
peti_s
addikt
Halihó Emberek!
Ha hiányzik az első lökhárító aljáról az a légterelő idom (93 Favorit), vagy nem tudom milyen szerepet tölt be, az pótolható?
Vagy egész lökhárítót cserélni kell?
Köszönöm előre is!
üdv. peti_s -
vil59
tag
válasz
bringasisti #17509 üzenetére
Köszi.
Most nincs ilyen gondom, csak mikor régen volt a karbi talp gumitömítés szakadásom, akkor az alapjáratom 2000 körül volt. Ha meg itt fals levegőt szívott, akkor nem elszegényítette a keveréket? Le kellett volna fulladnia. Ehelyett meg így fel volt pörögve.
Új talp után meg újra jó lett.. -
vil59
tag
Sziasztok.
Lenne,egy olyan kérdésem, hogy ha a karburátor talp tömítésénél -(a pillangó szelep alatt)- fals levegőt szív a motor, akkor az alapjárat megemelkedik e,vagy lecsökken ? -
Alidoki68
csendes tag
Köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Computex 2025: professzionális gyorsítókkal újít az Intel
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- World of Tanks - MMO
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Politika
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest