- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Körvonalazódnak az S26 Edge kamerarészletei
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
Mi az előnye annak, hogy a Setit virtulboxban futtatom? Lehetőség van a site-on ilyennek a letöltésére is.
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
válasz
coyote55 #5386 üzenetére
Szerintem nem. Az nem rendszertelen időközönként haladna el a csillag előtt. Legfeljebb az építés előrehaladtával egyre nagyobb felületet takarna le. Itt viszont a fényesedés is változó. Ha egy építés alatti Dyson lenne, akkor nagyjából szabályos időközönként egyre nagyobb felületet takarna el a csillagból. Itt viszont nem ez történik.
-
Kékes525
félisten
válasz
coyote55 #5384 üzenetére
Ha félkész Dyson gömb lenne, akkor nagyjából úgy viselkedne a csillag fényesedési változása, mint a bolygók esetében, azaz szabályos időközönként váltakozna. A csillag fényesedése viszont úgy változik, mintha szabálytalan alakú objektum rendszertelen időközönként haladna el a csillag előtt.
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
válasz
coyote55 #5342 üzenetére
Ha valahol a közelünkben van technikai civilizáció az a statisztikai törvények alapján fejlettebbnek kell lennie mint mi vagyunk, hiszen a miénk még nagyon fiatal. Azok viszont ennél sokkal gyengébb jelek vételére is képesek.
Egy biztos a figyelés nemárt. Az emberiség legnagyobb felfedezése lenne egy idegen civilizáció létének bizonyítása. A gondolkozásunkat, a világról alkotott képünket alapjaiban írná felül. Egy új kopernikuszi fordulat lenne. Ezért erre költeni kötelességünk.
-
Kékes525
félisten
Hogy legyen egy kis vita.
Szerintem nem biztos hogy egyértelműen pozitív, az idegenekkel való kapcsolatfelvétel. Ha a földi evolúcióból és az emberiség történelméből indulunk ki és tudjuk, hogy a termodinamika törvényei egyetemlegesek (az evolúció egyik fizikai oka), akkor jogosan tarthatunk attól, hogy egy idegen faj esetleg agresszív.
Abban viszont reménykedhetünk, hogy az értelem ezt felülírja. Viszont az is lehet, hogy őket mi nem érdekeljük, mert sokkal előrébb járnak (statisztikai okok miatt biztos) mint mi, legfeljebb néhányuk figyelmét vonhatjuk magunkra. Mint ahogy az emberek többségét nem érdeklik a hangyák.Az sem biztos, hogy felismerjük az értelmet, mert az egészen más típusú lehet. Mostanában tudjuk, hogy nemcsak az embernek és a főemlősöknek van én tudatuk, hanem delfin, a papagáj, az elefánt is rendelkezik éntudattal, ami az értelem egyik nagyon fontos lépcsőfoka és eddig nem tudtunk róla.
-
Kékes525
félisten
válasz
Doky586 #5333 üzenetére
Szintén olvastam őket, azok is rendkívül jók.
Lem nemcsak SciFi író volt, habár legtöbben úgy ismerik, és rendkívül jó Sci-Fi-ket írt, hanem futurológus is, továbbá humoros könyveket is írt, pl. Kiberiáda (lengyelül Cyberiada). Amikor először elkezdtem olvasni majdnem letettem, mert fantasztikus könyvet vártam, holott az csak a körítés, abban a könyvben a humor a lényeg. Két mérnökről szól, akik versengenek egymással. Egy részlet belőle: [link]
A Summa Technologiae-t javaslom, szerintem így ennyi év távlatából is érdekes.
-
Kékes525
félisten
válasz
Doky586 #5330 üzenetére
Ha már Sci-Fi. Szereted Stanisław Lemet?
Habár ez nem Sci-Fi, hanem a tudomány, az emberiség a létezése a jövő, idegen civilizációk filozófiai elemzése, rendkívül magas színvonalúan. Még most is nagyon aktuális! [link]
Nagyon hasonló, de sokkal újabb és ugyanúgy magyon jó:
Paul Davis: Isten Gondolatai : [link]
Paul Davis: A megbundázott Világegyetem [link]
-
Kékes525
félisten
válasz
Doky586 #5326 üzenetére
Igazad van, túl sarkosan fogalmaztam!
Kicsit vitára provokáló jelleggel, ami be is jött.
Ha mindenben úgy gondolkodnánk, ahogy eredetileg fogalmaztam, akkor mindig várhatnánk az új technológiák bevezetésére, mert úgy is lesz jobb. Ez különösen igaz a számítástechnikai cuccok megvásárlására.
-
Kékes525
félisten
válasz
Doky586 #5324 üzenetére
"Az se egy pozitív hozzáállás hogy "ne csináljunk semmit" mert biztos van ennél jobb kommunikációs mód, addig amíg fel nem találják csak üljünk és várjunk...
"
Ezzel teljesen egyetértek!
Az előzőekkel nem, mert mint írtam, nem látunk a jövőbe, egészen biztos hogy más hírközlési technikák lesznek. Az is mint minden a tudományban, technológiában fejlődik.
Ha bárkit az adott korból megkérdeznénk, nem tudta volna megjósolni a jövő távközlését. Mindig az adott kor tudomány-technikai szintjéből kiindulva azt felnagyítva határozná meg a jövő távközlését.
-
Kékes525
félisten
válasz
Apollyon #5321 üzenetére
Egyetértek.
A következőket fűzném hozzá, hogy a kevés pénz az egész tudományra igaz (többé - kevésbé), pedig anélkül nincs technológiai fejlődés. Elfeledkeznek a politikusok arról, hogy előre nem lehet megmondani, hogy melyik felfedezésnek van gyakorlati haszna. A legjobb példa erre Maxwell amikor az egyesített elméletét közzé tette, még Ő maga sem tudta megmondani a gyakorlati hasznát, amikor erről kérdezték, pedig e nélkül már régóta nem lenne technikai előrehaladás.
Az elsővel egy kicsit vitatkoznék. Elvileg már létezik sokkal jobb kommunikációs technika, mint az elektromágneses hullám valamilyen formája. Ez a kvantum összefonódás, ami végtelen gyors kommunikációt tesz (tenne) lehetővé. Ez működtetné a kvantumszámítógépet is, csak az a probléma, hogy nagyon érzékeny a külső zavaró hatásokra. Azonban 2011-ben felfedezték, hogy nagyon zavaró körülmények között is létezhet. A növények fotoszintézisét teszi rendkívül hatékonnyá. Tehát ma már ismerjük az elvi alapot a jobb kommunikációra, persze a gyakorlati megvalósításától még(!) messze vagyunk.
A Seti még miért nem talált valamit annak oka egyrészt az amit írtam, a másik pedig, hogy az égboltnak csak nagyon kis részét fésülték át.
-
Kékes525
félisten
válasz
Apollyon #5317 üzenetére
Szerintem nem ez a gond. Teljesen hibás alapokon áll a Seti program. Vagy igazából nem is a Seti, hanem az, ahogy a földönkívülieket keressük, képzeljük el. Persze nem tudom, hogy hogyan kellene, de abban biztos vagyok, hogy nem így.
Az alapvető hiba az, hogy mindenki a jelen tudományából indul ki és azt gondolja, hogy a jövőben is az lesz például a hírközlésben mint most, csak sokkal hatékonyabban. Ez az ami alapvetően hibás. Ha megkérdeztük volna Arkhimédészt, hogy milyen hadigépek lesznek a jövőbe, hatalmas kőhajító gépekről beszélt volna. Az atombomba nem jutott volna az eszébe. A hírközléssel is ez a helyzet. Miből gondoljuk azt, hogy egy fejlett civilizáció rádióhullámokkal kommunikál? Valószínűleg csak olyanok, akik technikailag közel állnak hozzánk. Ezekből viszont statisztikai okok miatt rendkívül kevés lehet. A civilizációk döntő többsége vagy sokkal elmaradottabb, vagy sokkal fejlettebb mint mi vagyunk.
-
Kékes525
félisten
Erre valaki? [link]
-
Kékes525
félisten
A Seti@Home-t néhány évig futtattam a kezdetekben. Találtak azóta valami említésre méltó (gyanús) jelet? Az égbolt hány százalékát fedi le?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Napelem
- Társasjáték topic
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Fujifilm X
- Formula-1
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest