Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pala

veterán

válasz attika80 #689 üzenetére

Erre ''gondoltam'', de picit fura a megfogalmazás:) Nem az én gondolataim fontosak, hanem, hogy mi rejlik az állásban! Valóban gyalognyerés van, amely egyúttal igen nagy valószínűséggel játszmanyerés is, hiszen sötétnek a gyalogért semmilyen sincsen, ráadásul a d6 most már tartós gyengeség, egyszóval világos itt nyugodtan (de körültekintően) játszhat nyerésre, mert hosszútávon ebből az álllásból kihozható a győzelem.

Gondolom esetleg azo filóztál, hogy van-e valami drasztikusabb folytatás, amire világos esetleg azonnal nyert állásba kerül.:) Ilyen nincsen, de a gyalogelőny, és legfőképp a sötét Svesnyikov állás kulcsfontosságú f-gyalogjának megsemmisülése nyomán itt fehér gyakorlatilag nyerve van. Szóval itt a gyalogelőny mellet világos pozíciósan is jobban áll. A kettő együtt pontos játékvezetéssel már könnyedén döntő lehet.

[Szerkesztve]

• Pala

veterán

válasz attika80 #684 üzenetére

Amúgy meg örülök, hogy van akit érdekelnek ezek a kis rejtvények, feladványok, csapdák, mert így legalább nem hiába írogatom őket.
    Hamarosan jön még, könnyebb is, nehezebb is.:)

• Pala

veterán

válasz attika80 #684 üzenetére

most nem ''vetettem'' bele magam a leírásodba, de ha Fa6-ot megtaláltad, és a motívumot felismerted, akkor úgy veszem, hogy megoldottad, hiszen onnan már csak ellenőrzés kérdése az egész:)
    Ez mondjuk inkább amatőröknek okozhatott volna nagyobb problémát
    Mi a helyzet a másikkal? Az sem nehéz, szimpla anyagnyerés világos részéről. Az ok amiért beraktam: megnyitási csapda!! A Svesnyikov főváltozat mentén rögvest az első önálló , és teljesen logikusnak tűnő lépés veszít! Ez a lépés pedig He7 volt
    Így jött ki az állás (angol játszmajegyzéssel, de nem hiszem, hogy gond:) ):

1.e4 c5 2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 e5 6.Ndb5 d6 7.Bg5 a6 8.Na3 b5 9.Bxf6 gxf6 10.Nd5 f5 11.c3 Bg7 12.exf5 Bxf5 13.Nc2 0-0 14.Nce3 Be6 15.Bd3 f5 16.0-0 Ne7? 17.?
    tehát a 17. világos lépés a kérdés.

A 16...He7? előttig teljesen elmélet szerint halad, ráadásul fővari! Mégis, ez az első önálló lépés, amely egyébként a Svesnyikov típusú állásokban sötéttel logikus lépés a d5 huszár molesztálására, veszít itt és most!

• Pala

veterán

válasz attika80 #672 üzenetére

''A holland vedelemrol csak annyit, hogy Petrosjan annyit mondott rola, hogy ha az ellenfeled, hollandot akar jatszani akkor nem szabad megakadalyozni benne'' - ez alatt nem tudom mit értesz, de teljesen mindegy mit mondott róla Petrosian, a holland védelem egy elméletileg 100%-ig korrekt megnyitás, magas szinten is űzik. Ennek ellenére én sem szeretem, bár sose futok vele össze, mivel e4-gyel nyitok:) Sötéttel talán max snellben meghúznám, ott bármilyen nyitás életképes:D

• Pala

veterán

válasz attika80 #672 üzenetére

Nem tudom, ami e4, Hf6, Hc3, d5 után kijön, az már nem olyan ''igazi'' Aljechinos...olyan állás jön ki, amit világossal az Aljechin védelem teljes ismerete nélkül, pusztán a megnyitási alapelvek betartásával kezelni lehet. Szerintem fehérrel pont emiatt lépik a Hc3-mat...mert ahhoz jóval kevesebbet kell tudni:) Lehet, hogy sötéttel te is ismered az állást, de egy kiegyensúlyozott játékos ellen már nem tudsz elméleti csatározásba kezdeni ebben a változatban.
    Amúgy világossal elméletileg a ''betolós'' változat a legjobb, tehát az e5-ös, betartva az alapelveket: térnyerés tempóra, sötétnek kettőt kell lépnie ugyanazzal a figurával, persze ezek most megmosolyognivalónak tűnnek, de a nyitási alapelvek, a kifejlődés menete efféle megfontolások alapján történik. Természetesen az Aljechin védelemnek is megvan a maga eszméje: ''túl sok'' gyaloglépést provokál ki világostól, ami szintén a nyitási elvek kis mértékű megsértése, és ez kompenzálhatja a sötét huszár ugrabugrálást, ráadásul világos gyalogcentruma ideálisan támadható is sokszor,ennek ellenére a megnyitás világossal nem veszélyes. Persze NB1/b-ben, NB2ben, 2000-2300 körüli sakkozóknál még nincs olyannyira mély sakktudás, hogy egyértelműen ki lehessen nyílvánítani:ez és ez a nyitás itt nem állja meg a helyét. Megfigyelhető, hogy minden nyitásnak van egy felső élőhatára, aminél erősebbek már nemigen játsszák, ez valamennyire mutatja azt is, hogy mely nyitás mennyire életképes, és elméletileg mennyire megalapozott...pl. királycsel 1600-1800 körül még előfordulhat dögivel, de 2000 felett már kevesen játsszák... Néha pont az ilyenekre játszanak rá az erősebb játékosok is, hogy az ő szintjükön ritka nyitással próbálják meglepni az ellenfelet...valljuk be, furcsa lenne, ha pl. Topalov királycselt, vagy dán cselt játszana valamelyik Kramnyik elleni partijában, a vb címért:D

• Pala

veterán

válasz attika80 #670 üzenetére

eljuttatom majd msn-en vagy valahogy a listát, hogy mik vannak:)

Most csak a nyitásokról, bár először a taktikáról: ha jó takikus vagy, az egy nagyon jó pont, bár a jó is relatív, az edzéstervvel még ezt is szvsz messze túlmenően továbbfejlesztheted (ami nagyon fontos: a fejben számolást elképesztő mértékben fejleszti, és rendkívüli módon meggyorsítja). Mindenestre erre a tervre majd részletesen kitérek, mert azért lehet igazítani benne au időt bár napi 12-13 óra munka:Y mellett tényleg húzós még több óra szellemi tevékenységet folytatni.

Berebora Ferencet névről ismerem (nagyon sok magyar sakkozót ismerek névről, szinte az összes olyat, akinek bármilyen mesteri címe van).

A nyitásokkal kapcsolatban...ha taktikus vagy, akkor mindenképpen a cseljátékokat javallom én. Királcsel, bár ezzel az a gond, hogy irdatlan mennyiségű elméletet kell tudni hozzá, hogy naprakészen játszani tudd, sötét nagyon sok változatban újíthat vagy bekavarhat és könnyen el lehet veszíteni a fonalat (bár sötéttel is:) ), Középcsellel az a gond, hogy alapjában véve ez egy nem túl előnyös megnyitás világossal és bár világossal hátrányba ugyan nem kerülsz vele, de sötétnek azonnal megadod a lehetőséges, hogy kiegyenlítsen, FELTÉVE, hogy ő is tudja kezelni a nyitást...merthogy snellben nagyon szép királyszárnyi lerohanásokat szoktam én is alkotni középcsellel:) Esetleg a skandináv is jó lehet, az sem rossz nyitás. Igazából rossz nyitás nem sok van (csak az ilyen értelmetlen, bekavarást előidéző ''cselek'', mint pl. a Halloween-csel: 1 e4 e5 2. Hf3 Hc6 3. Hc3 Hf6 4. Hxe5? ), minden attól függ, hogy mennyire ismered. A dán csel is elég veszélyes fegyver tud lenni egy jó taktikus kezében, az Evans-csel meg már az elemzések próbáját is kiállta, a mai napig elméletileg is korrekt nyitás világossal. Keresz támadás az jó, ha ismered, akkor teljesen korrekt megnyitás valóban taktikus lelkületű játékosoknak. Grunfeld is jó, bár én azt sose játszom, annyira nem ismerem...megintcsak a cseljátékokat emelném sötéttel d4 ellen: Budapesti csel (ha megtanulod, korrekt), vagy a Benkő-csel, az még magasabb szinten is megállja a helyét. Esetleg a holland menyitás, ha különcködni akarsz:)
    Az Aljechinnel az az egyetlen probléma szerintem, hogy semmit sem ér:) méghozzá azért, mert 1. e4 Hf6 után ha én 2. Hc3-mat lépek,akkor te mit húzol, hogy az ismert változataidat kövesd?:) Csak azt akarom mondani, hogyha világos úgy akarja, teljes mértékbne elkerülheti az Aljechin védelmet, és áttérhet simán más nyílt megnyitásokba, ami persze sötétnek nem gond, de akkor meg semmit sem ért az Aljechin védelem megtanulása:) Jómagam is eltérek, mert őszintén megmondom, nem ismerem az Aljechin védelmet annyira, hogy bevállaljam világossal olyasvalaki ellen, aki viszont felkészült ebből. Viszont a választás világos kezében van. Amiket leírtál, nyitások, azok mind korrektek ha megtanulod őket, de az Aljechin védelem megtanulása semmit sem ér, ha elkerülik...márpedig aki nem ismeri, és van némi józan esze, az el fogja kerülni, mintsem tábla mellett találja meg a helyes folytatást egy felkészült ellenféllel szemben:)
    Számítógép ellen is jó lehet játszani (főleg azért, mert a saját számítási kapacitásán és a program algoritmusainak keretein belül mindig tökéleteset lép, éppen ezért ''rá vagy kényszerülve'', hogy te is mindig a legjobb, vagy a legjobbhoz közeli lépést találd meg, hogy versenyben maradj). Én mondjuk rybka ellen nem szoktam, Fritz9 ellen viszont igen, beállítom 2300-ra az élőt, 2x2 óra, így van benne kihívás eléggé:)

Az edzéstervet elküldöm majd valahogy

• Pala

veterán

válasz attika80 #668 üzenetére

Azért amcsiban is (feltéve, hogy USA-ban vagy) kezd eléggé népszerű lenni a sakk mostanában, többek között Polgár Zsuzsa tesz az ügy érdekében:)

Amúgy természetesen a versenyzés eg jó lehetőség tapasztalatszerzésre, de enélkül is lehet fejlődni, pusztán könyvekből is rengeteget lehet tanulni.
    Vannak jó könyveim PDF formátumban (angol mind, de gondolom ez nem probléma), ha érdekel, tudok küldeni..
    Illetve van egy edzéstervem is, amivel 8-10 hónap alatt brutális mértékben fel lehet fejleszteni a taktikai tudást (kombinációoldás, mattkeresés, egyéb számolós feladványokat utána szemmel megoldasz percek-másodpercek alatt, legyen szó 1 lépéses mattról, vagy 10 lépéses kombinációról) Csak sajnos ehhez legalább napi 5 órát kell szánni rá:)

• Pala

veterán

válasz attika80 #666 üzenetére

Mindenkinek ez az első kérdése (mennyi a fide élőd?:) ) :)

Nincsen élőm, de olyan 2100-2200 körül vagyok. Snellben rossz vagyok, lassú partik sokkal jobban mennek.

• Pala

veterán

válasz attika80 #664 üzenetére

nono, kérem a megoldást!!:) Mégha most már könnyű is. Majd utána adok nehezebbet..

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés