- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Honor Magic V2 - origami
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Hirdetés
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Mivel a telkünkön két önnáló ház van, de csak egy gázóra, elindítottuk, hogy családi fogyasztói közösségként dupla legyen a kedvezményes gázmennyiség. A jegyzőtől meg is kaptuk az igazolást, ezt kell bevinni az MVM-hez. Mire számíthatok, hogy lesz ez számova?
Ugye az 1729 m3 mindig 08.01-től a következő év 07.31-ig szól. Ha mondjuk 03.01-től beállítják, akkor részarányosan használhatom fel? Tehát a maradék 5 hónapra 5*144 m3?
Vagy itt is a jelgörbe szerint számlázzák és pl. ha márciusban 223 m3 a kedvezményes mennyiség, akkor 446 m3 lesz ezután, áprilisban a 117 m3 helyett pedig 234 m3 lesz olcsóbb, ésatöbbi...
Köszi előre is!
-
fausto
addikt
Köszi mindenkinek a tippeket! A vezetékek rendben lesznek, most húzták át a kábeleket.
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Vettünk egy házat, épp felújítjuk. Az ingatlan úgy néz ki, hogy a telken van egy nagyobb ház (~60nm) és egy kisebb (~30nm)
Mindkét házban bent van a gáz, áram, víz, csatorna. Az a terv, hogy a nagyobbik házban lakunk a családommal, a kisházba vagy az öcsém beköltözne, vagy kiadnánk albérletbe (ez még nincs eldöntve)Az áram a kérdéses - jelenleg a nagyházban van két 16A villanyóra, egy éjszakai és egy nappali. A kisházba a nappali van áthúzva. Ez így kevés lesz, mert szerintem nem bír el két háztartást (pláne, ha majd lesz klím vagy hőszivattyú)
Ha a meglévő órákhoz akarok hozzányúlni, az zsebbenyúlós, mert mindenképp szabványosítani kell.De egy olyan jutott eszembe, hogy mi lenne, ha kérünk egy plusz órát? Elvileg, ha írunk egy ügyvédi megosztást (pl. a feleségemmel), akkor engedik.
Az új óra lenne bekötve a kisházba, kérnénk hozzá H tarifás mérőt, de azt viszont a nagyházba kötnénk be. Ebbe vajon belekötnének?Vagy B terv - kérünk egy új órát, a régire lesz kötve a kisház, az újra pedig a nagyház, H tarifával.
Szerintetek valamelyik kivitelezhető?
Köszi előre is! -
fausto
addikt
Köszi a tippeket, megnézem akkor a Hajdókat is.
A 80 most kevés. Megy nagyjából este 11-től reggel nemtudommeddig és délután 3-5 között. Ha hárman fürdünk, akkor épp hogy elég, de ha valaki mondjuk hajat mosna, esetleg mosogatnánk, akkor megy a logisztika, mert elfogy.
Nem tudom, hogy ez egy modernebb bojlerrel is így lenne?
Amúgy az Ariston-ból sem okosat gondoltam, csak amit írtam, az jött szembe az Obiba. Nem hiszem, hogy amúgy is használnék bármilyen okos funkciót.
Szóval Ariston-ból csak az okosbojlereket nem ajánjátok vagy semmilyet? -
fausto
addikt
Üdv,
Lakásfelújításban vagyunk, egy 1000 éves bojlerünk van most (80 literes, régi Hajdú)
"Éjszakai" áramon van. Le szeretnénk cserélni, a szakik Ariston bojlert javasoltak, Velis tech modelleket néztem. Ti mit javasolnátok? Szerintem hármunkra (két felnőtt, egy gyerek), ebből is kéne minimum 80-as.
Azt hallottam, hogy ezeket már nem érdemes éjszakai áramra kötni, mert amikor lekapcsol, akkor elfelejti a beállításokat. Ez igaz?
Köszi előre is! -
fausto
addikt
Sziasztok,
Vettünk egy házat, a telken van még egy kisház, kb 40 nm lehet. Áram, víz, gáz bent van. Erősen felújítandó, aminek neki is álltunk, fürdő/wc nem volt, megcsináltattuk. Ha kész lesz és meglesz a fürdőszoba/konyha is, akkor el lehet intézni, hogy kétszer annyi áram és gáz fogyasztás legyen a rezsicsökkentett mennyiség? Az öcsém beköltözne, de a mostani kvótába épphogy beleférünk úgy, hogy csak a nagyházat használjuk.
Köszi előre is! -
fausto
addikt
Hello,
Sorry, ha nem ide tartozik
Az MVM-mel van bajon, szeptemberben vettünk házat, átirattam a nevemre az áramot és amikor beléptem az online profilomba, észrevettem, hogy egy teljesen random fogyasztási helyet is hozzácsaptak. Azonnal jeleztem és azóta is vagy 5x, de még mindig nem történt semmi. Már azon a címen 2 lejárt számla van. Hümmögnek, nem értik hogy lehet, elmondják, hogy 15 napon belül kellett volna javítaniuk, de semmi. Szerintetek mit csináljak?
Keressem fel a másik címen a tulajt, hátha ha ő is asztalt csapkod és gyorsabbak lesznek?
Van nekik felügyeleti szervük? Ha másnem azért, mert nem válaszoltak időben a panaszomra.
Vagy írjak valamelyik hatóságnak adatvédelmi incidens miatt? Látom egy idegen ember számláit, fogyasztásait.
Köszi előre is! -
fausto
addikt
Sziasztok,
diktálom a gázt, az MVM által meghatározott jelgörbéhez képest eddig kb. 60 m3-rel kevesebbett fogyasztottam. Decemberben viszont 10 m3-rel több fogyott. Ilyenkor hogy számolnak? A teljes fogyasztás támogatott áron fog menni (mivel eddig 60-nal kevesebb fogyasztott ahhoz képest, ami kedvezményes lehetett volna) vagy a +10 m3-t piaci áron számolják és majd később korrigálják a számlámat (ha éves szinten nem haladom meg az 1729 m3-t)
Köszi előre is! -
fausto
addikt
Sziasztok,
Tudom, nem ennyire egyszerű, de nagyjából hány %-os csökkenésre számítsak, ha az eddigi 22 fok helyett 18,5-19 fokot állítok be? -
fausto
addikt
Sziasztok,
Anyám megkapta az augusztusi gázszámláját. A teljes fogyasztást piaci áron számolták el neki. Valakinek volt hasonló? Családi házas, lakossági fogyasztó, előtúrtuk a 2007-es földgáz szerződését és ott felhasználási módnak fűtés és főzés volt megadva. Kellett volna ~15 m3-t kedvezményesen kapni, nem?
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Gázzal kapcsolatban lenne kérdésem. Az éves leolvasásom áprilisban volt, akkor átraktak általányra, ahol a szolgáltató becsüli meg a fogyasztásomat.
Amikor lehetőséget adtak rá, bediktáltam a 07.31-i óraállást, az app-on keresztül szépen látszik is, hogy sikerült diktálnom és mi volt az akkori állás.
Most kaptam egy számlát, ami olyan, mintha mi sem történt volna. 07.05-08.04-ig számláztak, ugyanúgy a becsült adatok alapján és a számlán az szerepel, hogy az utolsó leolvasás elszámolt mérőállás xxxxx m3 (2022.04.05)
A számla kelte 2022.08.25, azaz jóval a diktálás után készült.
Az normális, hogy ezen a számlán még nem látszik a diktálás? Majd a következőnél (08.05-09.04) kell megjelennie.
Köszi előre is! -
fausto
addikt
Sziasztok,
Áramot diktálnék. 07.31-én diktáltam utoljára.
1, Áramnál nincs jelgörbe, ugye? Ott fixen 210 kWh a kedvezményes minden hónapban?
2, Jól gondolom, hogy ha 07.31-én diktáltam és ma diktálok legközelebb, akkor csak 149 kW a kedvezményes? (210/31x22) Szóval ilyen napi bontás van és kevesebb napra kevesebb fogyasztás a kedvetményes.Köszi előre is!
-
fausto
addikt
válasz
Stylewars_kp #2098 üzenetére
Én most is szívnék. Megvan, hogy a tavalyi fogyasztásom alapján mennyit becsültek idénre. Olyan 400 m3-rel túl lépném az éves limitet. Ráadásul a korábbi években már augusztus-szeptember körül elkezdtem előre diktálni, hogy ne legyen húzós a tél. Régi családi ház, rossz fűtés és szigetelés. Úgyhogy a becslésük alapján már szeptemberben ráfizetnék.
Tavaly nonstop home office volt, idén már bejárunk dolgozni. Plusz kicsit vissza veszünk a fűtésből. Így talán nem lesz vészes, ha én diktálok -
fausto
addikt
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Áprilisban van nekünk az éves leolvasás és mivel 2 alkalommal nem diktáltam időben a tavalyi évben, ezért általányos lettem, a szolgáltató becsüli meg, hogy mennyit fogyasztottam. Viszont nem igazán tiszta, hogy mire számíthatok?
Ugye most évi 1729 m3 gáz kedvezményes, azaz havi 144. Ez hogy fog működni?Pl. szeptemberben és októberben kevesebbet fogyasztok, csak 100 m3, novemberben viszont 200-at. Novemberben a 144 feletti rész piaci áron lesz? Vagy mivel a korábbi hónapokban nem használtam ki a rezsicsökkentett fogyasztást és maradt 2x44 m3 belőle, ezért ezt tovább vihetem és mind a 200 m3 kedvezményes lesz? Vagy mikor és hogyan fogják elszámolni azt, ha egy adott hónapban többet fizettem, de egyébként éves szinten belefértem a keretbe?
Vagy most át lehet állni diktálósra? Hivatalosan az áprilisi leolvasást követő 30 napon belül lehetett volna, de akkor nem tettem meg, mert nyilván még nem tudtam a mostani változásokról.
Az a baj, hogy ha a tavalyi fogyasztásom alapján kalkulálják az ideit, akkor rosszul járok, ugyanis tavaly még 100%-ban itthonról dolgoztam, de idén már csak heti 1 max 2 napot leszek itthonról.
Arra is gondoltam, hogy azokban a nyári/őszi hónapokban is bediktálom a max fogyasztást, amikor nem fogyasztok annyit, hogy a téli időszakot „kompenzáljam” Amikor nincs fűtés elég kevés gázt használunk, de télen.
Köszönöm előre is!
-
fausto
addikt
Sziasztok,
MVM gázzal kapcsolatban lenne kérdésem. Hétfőn valszeg felhívom a szolgáltató, de addig is hátha van ötletektek...
Ugyanis most bediktáltam az aktuális mérőállást és az oldal alján az alábbi szöveg jelent meg: "A mérőállást rögzítettük, azonban a közölt mérőállásról nem készítünk számlát, mert a felhasználási helyre nem diktáláson alapuló elszámolási mód van beállítva"
Nálunk áprilisban van az éves leolvasás, az előző hónapban elfeljtettem diktálni, így becsült fogyasztást küldtek. Ha most emiatt átraktak általányosnak, azzal mit lehet kezdeni? Nagyon nem örülnék neki, ha a következő számlákat becsülnék nekem, ugyanis tavaly még a feleségemmel mindketten itthonról dolgoztunk, azaz egész nap itthon voltunk, idén meg már újra be kell járnunk. Így a tavalyi átlag alapján nagyon nem örülnék, ha megállapítanák az idei fogyasztásunkat.
A másik, hogy azokban a hónapokban, amikor a megengedett átlag alatt fogyasztok, szeretnék egy kicsit előre diktálni, hogy ne fájjon annyira a téli időszak.
Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- Eladó Philips EP3510/00 3100 series Automata eszpresszó kávéfőző, klasszikus tejhabosítóval
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- KARCHER Akkumulátoros magasnyomású mosó kiegészítőkkel
- Használt profi biztonsági IP kamera 4MP - optika 2.8 - valós WDR - POE - ONVIF - szolid áron
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3065, 100% Akksi
- Szép állapotban levő Apple iPhone 15 256GB / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest