- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- Yettel topik
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Aurát vált a Vivo V60
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Aprósólyom #134 üzenetére
Azért kérdéses hogy mekkora része marketing ennek az alacsony fogyasztásnak.
Ha a processzorhoz szükségesen kötődő elemek fogyasztása magas ( tápáramkör, memória, chipset ) akkor kevésbé érdekes a processzor fogyasztáscsökkenése. Ez annál igazabb minél kisebb arányt képvisel a processzor fogyasztása a teljes rendszerből.
-
törölt tag
Kíváncsiságból lefuttattam a 4.20-as Everest sebesség tesztjét a két gépen hogy helyre tegyem a dolgokat. Ezekben a tesztekben is valóban közel kétszeres a különbség azonos órajelre vetítve. Nekem csak 20-50% körüli különbségek rémlettek.
Dothan 1500MHz / DDR-400 CL2 vs. Esther 1200MHz / DDR2-533CL4
Memória olvasás: 2545 / 1061 MB/s
Memória írás: 2127 / 1533 MB/s
Memória másolás: 1915 / 1238 MB/s
Memória késleltetés: 89.2 / 147.8 ns
CPU Queen: 2696 / 1279 (1.68)
CPU PhotoWorxx: 5652 / 3148 (1.44)
CPU Zlib: 8409 / 3558 (1.89)
CPU AES: 2442 / 16704 (0.12)
FPU Julia: 1065 / 470 (1.82)
FPU Mandel: 507 / 240 (1.69)
FPU SinJulia: 1849 / 313 (4.73)Zárójelbe az azonos órajelre vetített Dothan/Esther sebesség hányadost írtam.
Ezek után még összehasonlítottam a különböző utasítások latency és througput értékeit. A lebegőpontos utasításoknál egyértelműen látszik a Dothan fölénye, de az integer utasításoknál elég vegyes a kép. Talán az látszik hogy a memóriában tárolt operandusok esetén jobban megnő az utasítások végrehajtási ideje mint a Dothan esetében.
-
törölt tag
válasz
waterman_ #54 üzenetére
Úgy látom te is csak tippelsz, mint itt sokan mások. Amúgy egy arhitektúrát fejleszteni nem olyan ördögi dolog. Pár nap alatt, otthon egy FPGA-s fejlesztő kittel akár te is kipróbálhatod. Persze lehet hogy nem lesz x86 kompatibilis, de olyan túl sok űrállomás sem kering odafent. Szóval ígyis-úgyis egyedi szoftvert fejleszthetsz hozzá.
-
törölt tag
Egyébként én is valószínűbbnek tartom hogy nem egy x86-os processzort használnak, hanem valamiféle többszörösen redundáns, egyedi rendszert.
Közbe keresgéltem hogy a Hubble távcsövön ( ami állandóan, évek óta az űrben van, kitéve a kozmikus sugárzásnak ) mit is használnak. A NASA honlapján egy 06/16/2002-es frissítésű FAQ kérdésnél azzal indokolták hogy 486-ost használnak a Hubble-on és nem Pentium-ot, mert amikor készült még nem volt az űr körülményeire certifikált Pentium osztályú processzor. Azt is megemlíti hogy ez egy nagyon drága és hosszadalmas folyamat.
szerk.: "amikor készült" a DF-224-re vonatkozik
-
törölt tag
válasz
Cathfaern #43 üzenetére
És azóta képtelen az emberiség egy újabb arhitektúrát legyártani olyan technológiával ami védett a kozmikus sugárzással szemben... értem én.
szerk.: Megjegyzem a paksi atomerőműben sem csak 80386-os processzorok üzemelnek. Pedig ott is hasonlóan szigorúak az előírások. Sőt, mi lehet egy katonai atomtengeralattjárón? 80386-os cluster...
-
törölt tag
Az űrhajók például TÉNYLEG 386DX processzorokkal vannak vezérelgetve.
Állítólag azért mert ezt még képesek voltak annyira átlátni hogy megállapítsák, valóban hibamentes. ( Pl. a Core2-ben is eddig közel kétszáz hibát találtak, természetesen ezek ritkán fordulnak elő, vagy nem kritikusak )
Bár szerintem az ok sokkal egyszerűbb. Az űrrepülők még 1976-1981 közt készültek. 1981 áprilisában repült először a Columbia. Az első 80386-os pedig 1986-ban debütált. Az 1980-as évek végén volt egy fejlesztési program, mikor az űrhajók számítógépeit lecserélték. Valószínűleg azóta is jól működnek és többszörös teljesítményt nyújtanak mint az eredeti elektronika, ezért nem cserélték őket azóta.
-
törölt tag
Itt található egy részletesebb leírás az Isaiah arhitektúrájáról. Szerintem szakiknak igazi csemege...
Csak pár dolgot kiemelnék belőle:
- szavazásos ugrás előrejelzés ( több különböző típusú elágazásbecslő )
- egyszerre 3 komplex, tetszőleges hosszúságú utasítás fordítása
- patch-elhető mikrokódos utasításfordítók
- átlapolt osztás és gyökvonás műveletek -
törölt tag
Hoppá!
Ha ez tényleg igaz:
"FP units support 2-clock latency for single-precision and double-precision add instructions and single-precision multiplies, 3-clock latency for double-precision multiplies."
Akkor le a kalappal a Centaur mérnökei előtt. Megcsinálták amiről álmodoztam.
( Persze azért remélem nem csak összeadni és szorozni tanultak arrafelé... ) -
törölt tag
Mikor lehet hozzájutni?
Arra a lebegőpontos egységre nagyon kíváncsi vagyok. Elméletileg valóban lehet gyorsabbat csinálni mint a két "konkurens". Eddig azok sem törték magukat ez ügyben ( a Core2 FADD egységei kivételek... ).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Energiaital topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nintendo Switch 2
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- További aktív témák...
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest