Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ddekany

veterán

válasz sanzi89 #58 üzenetére

Valójában az egész gépelős-terminálos dolgnak a legfőbb és megkerűlhetlen értelme, hogy könnyen le lehet tárolni szövegfájlba is amit ott kiadhatnál, lehet belőle sok-sok soros programokat írni. Ettől eltekintve, akármit mondanak a rendszergazdák, nincs sok értelme, csak ha valaki nagyon gyakorlott (tehát fejből tudja az összes krixkraxot) és viszonylag gyorsan is gépel. Akkor persze jó arra is, hogy az ember többnek látszódjon mint ami... ;] Mert egérrel mutogatni mindenki tud (amúgy nem...), de beírni, hogy "tar xfz blabla.tgz", az nagyon UFO...

• doc

nagyúr

de ha mar mindenkepp bele akarsz merulni a temaba, ime nehany feladat, ami nalam kvazi mindennapos, csak hogy ne kelljen hasznalatlanul elrakni a stopperedet :)
    ezek a parancsok atlagosan 1, max. 2, extrem esetben 3 masodperc alatt begepelhetok
    (a historybol, azaz a mostanaban kiadott parancsok listajabol valogatva)

- file(ok) masolasa neten keresztul tavoli serverre (parancs: scp * user@server)
    - forraskod svn-be commitolasa (parancs: svn ci)
    - aktualis konyvtarban levo zene- ill. videofile-ok egymas utani lejatszasa (parancs: mplayer *)
    - egy parancssor/C/C++ fuggvenyrol reszletes infok (parancs: man qsort)
    - aktualis konyvtarban levo szovegfile-ok (forraskod) sorainak megszamolasa (parancs: wc -l *)
    - a gepben levo osszes vinyo es usb stick particioinak kilistazasa (parancs: fdisk -l /dev/?d?)
    - aktualis konyvtar alkonyvtarai meretenek listazasa (megtalalni hogy mi foglalja a sok helyet) (parancs: du -sch *)
    - az osszes hdd ures/elfoglalt meretenek listazasa (parancs: df -h)
    - egy szoftver (PostgreSQL driver a Qt toolkithez) megkeresese, letoltese, telepitese es konfiguralasa (parancs: apt-cache search sql | grep qt ; sudo apt-get install libqt4-sql-psql)
    - ket file osszehasonlitasa, a kulonbsegek listazasa (parancs: diff file1 file2 vagy vimdiff file1 file2)
    - egy file megkeresese a filerendszerben a nev egy resze alapjan (parancs: locate LICENCE)
    - forraskod leforditasa (parancs: cmake . && make)
    - fejlesztesi dokumentacio frissitese (parancs: doxygen)
    - az aktualis konyvtarban levo minden kep atmeretezese 640 pixel szelesre (parancs: mogrify -scale 320 *)

a halozati parancsokat kulon a kedvedert kihagytam, pedig voltak benne nagyon fincsik :) erdekelne hogy pl hogyan pingelsz meg egy ip-cimet a csodas GUIbol

• doc

nagyúr

mar leirtuk, de ugy latszik nehezen esik le, a terminalban sokminden gyorsabb es egyszerubb, de senki nem allitotta hogy MINDEN ott gyorsabb es a GUI a satan muve
    mailolvasas egyebkent pont ugyanannyi ideig tart egy konzolos mail klienssel is, mint egy grafikussal, az mp3 meghallgatasa valoszinuleg lenyegesen gyorsabb mint osszeklikkelgetni egy lejatszoprogramban, a chat szinten tokmindegy hogy grafikus feluletu vagy konzolban fut, es ez lenyegeben mindenre igaz amit leirtal :) az egyeduli lenyeges sebessegkulonbseg max. a programok elindulasi ideje, ami egy grafikus feluletu programnal valoszinuleg lenyegesen tobb, mint egy tizedakkora konzolos cuccnal ;)

igen, az mc egy 'kulon' program. es? attol meg terminalban fut, nem grafikus feluletu cucc
    a Matlab szerinted terminalban fut? legalabb nezned meg hogy mirol beszelsz mielott nekiallsz hulyesegeket mondani :W

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz sanzi89 #38 üzenetére

"Mint később írtam általános felhasználás esetén idegesítő és felesleges terminállal bénázni. "
    Kissé feljebb leírtam, hogy nem...

"a fájlkezelés kicsit egyszerűbb egy TC szerű állománykezelővel mint minden mappában cd-t meg ls -l írkálni."
    Miért, az mc micsoda? Fentebb szintén vázoltam az előnyeit.

@doc : "amugy windows alatt is meg lehet csinalni bizonyos nagyon alapveto dlgokat parancssorbol,"
    Meg van, amit csak onnan. Ezért röhögök, amikor egy rakás winnyóz-fan azt mondja hogy win alatt nem kell parancssor.

• doc

nagyúr

válasz sanzi89 #53 üzenetére

egy ip cim valtoztatasa siman lehet mindennapi feladat munkakortol fuggoen
    irhattam volna meg ezer mas peldat, lehet talalni boven (amit nap mint nap hasznalok terminalbol: svn kezeles, szoveg/filekereses (grep/locate), szovegszerkesztes/fejlesztes (vim), ssh, irc, vagy ha tobb file-on akarok valamit megcsinalni (ami grafikus feluleten megfelelo celprogram nelkul kvazi lehetetlen), stb)
    termeszetesen van ami valoban egyszerubb/kenyelmesebb grafikus feluleten (pl. filmnezes, olvasas, netezes, grafikus tervezoprogramok, csak igy ahogy korulneztem az eppen futo programjaim kozott)

az ssh manjat meg miert kene megneznem? ez olyan mintha azt mondanad hogy a putty manjat olvasgatod hasznalat elott. az ssh parameterezese rettento bonyolult am: ssh ip_vagy_gepnev :) ha mas userrel akarsz loginolni mint amit helyileg hasznalsz, akkor ssh usernev@gep. nem kell tisztaban lenni minden parancs parameterezesevel, eleg ha nagyjabol tudod hogy mit akarsz csinalni, a - parancssoros :P - apropos vagy man par masodperc alatt megmondja hogy melyik programra van szukseged es hogyan kell hasznalnod
    pl. ip-cim beallitasa adott interface-re: ifconfig interface ip-cim
    kivancsi vagyok, mennyit kell guglizni/helpet keresni hogy megtalald hogy a windowsban melyik tucatnyi ablakon milyen kattintasokkal kell magad atverekedni hogy ugyanezt megcsinalhasd :D
    amugy windows alatt is meg lehet csinalni bizonyos nagyon alapveto dlgokat parancssorbol, bar a hagyomanyos windows parancssor szinte teljesen hasznalhatatlan, azert ott is van pl. ipconfig

• doc

nagyúr

válasz sanzi89 #38 üzenetére

ha oktatni akarsz barkit is, az mar regen rossz...
    a soktucatnyi Linuxos ismerosom kozott van egy, akire kb. illik az altalad leirt jellemzes, a kulonbseg az hogy o nem azert hasznal pl w3m bongeszot mert az 'kemeny', hanem mert azt szereti. es biztos vagyok benne, hogy barmilyen feladatot tizedannyi ido alatt old meg parancssorbol, mint egy 'klikkelos windowsmajom' egereszve

az ilyen kijelentesekkel meg, hogy 'hasznalhatatlan' meg 'ezerszer bonyolultabb bizonyos egyszeru feladatokra' magadat egeted, illetve kimutatod hogy fogalmad sincs a shell hasznalatarol. eppen az egyszeru feladatok az a temakor, ahol fenyevekkel vezet a parancssor a GUI elott

nem mondtam hogy ifconfig-gal kelj minden reggel, de ez egy pelda volt a parancssor (hasznalhatatlan es ezerszer bonyolultabb, ugye, mint tudjuk toled, koszonjuk mester :R) es a konnyen hasznalhato, villamgyors GUI osszehasonlitasara
    de ha mar a cikk temajanal maradunk, legyen mondjuk egy egyszeru ping, pingelj egy gepet parancssorbol, illetve grafikus feluletrol. vagy mondjuk allitsd at a halokartya ip-cimet, tedd dhcp-re, vagy akar csak lepj be egy masik gepre ssh-n. ezek mind olyan feladatok, amiket (a megfelelo extra programok telepitese utan!) megcsinalhatsz windows GUI-n is. azalatt, mig te a bongeszodet inditod el, hogy a neten keresgelj olyan grafikus program utan, amivel lehet pingelni, vagy keress egy letoltheto putty-t, parancssorbol mar regen kesz van az egesz, egy lassu gepelonek kb. 2 masodpercbe telik mindegyik fent leirt feladat :)

• vtechun

veterán

válasz sanzi89 #12 üzenetére

Gratulálok az értelmes hozzászólásodhoz.

pl. ircelni sokkal egyszerűbb egy konzolos kliensből, mint egy guisból

filmet kódolni mencoderrel is.., meg sokmindent, szerver alkalmazasok konfigfajljat editalni tokeletes a parancssor...

• doc

nagyúr

"Linux majom"
    gratulalok az intelligens megnyilvanulashoz
    mindenesetre orulnek ha nem pofaznal bele olyasmibe amirol hangyanyi fingod sincs, es plane ha nem minositenel masokat csak mert keptelen vagy agyilag felfogni hogy mit csinalnak :W

ime egy pelda a 'kettot-harmat kattintok es mar kesz is' megoldasodra a 'Linux majmokkal' szemben:

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz sanzi89 #14 üzenetére

Meglepődnél, hogy Windóz alatt mennyi mindent lehet csak parancssorból csinálni...

"Amikor távolról kell valamit beállítani, vagy 1-2 dolgot konfigolni - vagy sokat - természetesen terminál, de amikor "a gép van értem, és nem én érte", vagyis kikapcsolódni akarok akkor kényelmesebb kattintgatni, nem?"
    Nekem elég sok dolgot gyorsabb parancssorból csinálni még a saját gépemen is, mint grafikus felületről...
    ...amúgy meg, azt szokta meg.
    Én pl. windóz alatt intézőt használok, míg mások meg sem tudnak mozdulni Total Commander nélkül.
    Linux alatt meg mc, mindig nyitva egy terminál, és abban fut.

• tildy

nagyúr

Van amit egyszerubb parancssorbol csinalni :D En eleg sokat hasznaloma puttzot, ssh tunnelen pl tavoli asztali kapcsolatra is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés