- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
pengwin
addikt
Ha a QCMM szabadalmai ellehetetlenítik más cégek belépését a piacra, akkor úgy nehéz nekik konkuranciát állítani.
Pl. ugyanezért fontos, hogy mindösszesen három cégnek van liszensze x86-os CPU gyártásra. Vagy őket kell felvásárolni, vagy mindhármukkal meg kell egyezni, hogy valaki más beléphessen a piacukra. És utána lehet elkezdeni beszélni a belépési korlátról, amit már előttem is említettek. -
slimshady
senior tag
Kivacsi lennek ez mennyire "sok" penz a Qualcomm-nak, hogy fogja okat erinteni, ha ezt mind valoban ki kell fizetniuk? Enyhe tulzasnak tunnek ezek a szamok.
-
válasz
GeryFlash #33 üzenetére
Alighanem az tortenhetett, hogy a cegek a sajat hatosagaiknal bepanaszoltak a Qualcommot, azok meg vedendo a sajat piacukat, megvagtak az amerikaiakat. Nincs itt semmi latnivalo, oszoljanak, kerem! Ugyanezt csinalja minden ceg a sajat orszagaban a versenytarsak ellen (lasd meg Apple vs Samsung).
-
-
Straw
senior tag
válasz
turbulencia8 #10 üzenetére
Ez jogos, de ugyan ki dönti el és milyen szempontok szerint hogy visszaélnek-e a monopol helyzettel? Nyilván van 1 határ amitől egyértelmű, de mi van ha azon belül vagyok? 1 valaki azt mondja hogy ő nem tudna versenyképes lenni, mert pl. nem elég fejlett a gyártástechnológiája és valóban kicsit magasan kapja licenszet, így nem tud akkora hasznot realizálni mint akitől licenszeli, de ettől még lehet hogy más tudna. Ha 1 elkezdi akkor jön a többi is perelni, mint a vadak a döghúsra.
Nem védeni akarom a Qualcomot, nyilván az Intelnek meg van a gyártástechnológiája hozzá, hogy nyereséges legyen a kihozatal, de attól még jó volna érteni. -
GeryFlash
veterán
Te is tudod hogy nem így értettem...
Csak nem értem az itt pampogó cégeket, amikor nekik aztán tényleg nem sok közük van az (ARM alapú) ultra-mobil SOC gyártáshoz. Ha a Samu(Exynos)-Huawei(Kirin) és a Mediatek (MTK) köreit nem sértik akkor ezeknek mégis hogy? Az Intel nem a szabadalmak miatt vérzett el ezen a fronton, hanem mert a balf*szok az utóbbi 5 évben. 10 nanométerrel is mit összeszenvednek, miközben a legtőkeerősebb vállalat.
-
Bazsi84
aktív tag
válasz
GeryFlash #24 üzenetére
Azert a "meg ilyen szarok" kifejezes az Intelre eleg meresz.46 eve ok csinaltak a vilag elso mikroprocesszorat,ugyh nem akarkiket szarozol csak ugy.. 😀Nem mellesleg jelentos magyar hozzajarulassal, ugyanis a negy alapito tag kozul ketto, Andrew Grove (Grof Andras) es Leslie L. Vadasz (Vadasz Laszlo) is magyar szarmazasu.
-
Lacok
őstag
válasz
TheBikerider #16 üzenetére
Szakmai de nem jogi.
-
GeryFlash
veterán
Ezt nem teljesen értem. Ha ezek a cégek perelnek, akkor az MTK, Samsung, Huawei hármasnak miért nem sír a szája? Pont hogy ők is ott vannak a SOC gyártásban, ilyen Intelek meg egyéb szarok hogy jönnek most ide?
-
bambano
titán
ez úgy működik, hogyha van egy szabadalmad, akkor válaszút elé állítanak és TE dönthetsz (nem más, te):
- a szabadalmadat szabványosítják, vagyis mindenki használni fogja, cserébe köteles vagy tisztességes felhasználási feltételeket adni
- a szabadalmaddal kapcsolatban te akarod meghatározni a feltételeket, akkor nem szabványosítják, hanem kitalálnak helyette mást. ennek rövid távon az a következménye, hogy a szabadalmad csak anális vegzálásra jó magaddal szemben.ha a qualcomm vállalta, hogy nem szenyázik a szabadalmaival, és mégis megtette, akkor jogos a fenékbe rúgás.
-
shiftac
aktív tag
Elvannak ezek. Kb. mint amikor a Samsung és az Apple perelgeti egymást. Vicces nézni.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Juhaszatti #12 üzenetére
Nem mindenre van több megoldás, több módszer és ha van is, talán nem olyan hatákony vagy sok időbe telhet megtalálni, ami időt a továbbfejlesztésre lehetne fordítani. Gondolom erre és arra is van példa, amit te írtál. Úgy gondolom, hogy ideálisabb lenne egymás munkájára, tudására építkezni, de a jelenlegi anyagias világban nehéz megoldani ezt úgy hogy megmaradjon a kellő motiváció a fejlesztőkben, kutatókban.
-
k1ll3rIMi
csendes tag
Tudom, üdv Mobilarena 2017, rohanó világ és egy nyúlfarknyi cikket minek átolvasni.
Gépelési hibák sztem elfogadhatatlanok ("ode-vissza; Bizottség")
Kérlek egy kicsit legyetek már igényesebbek.
Vagy ez vmi hobbi oldal? -
attiati
veterán
válasz
[Prolixus] #2 üzenetére
"belépési korlát"
Az licenc nélkül is kialakul.
Tesla-nak amekkora előnye lesz elektromos autógyártásban. (De talán még ez a leggyengébb példa)
Vagy a facebook mekkora adatelőnnyel rendelkezik.
stb...Kína birtokolja bizonyos nyersanyagok 90-100%-át. Ha úgy tartja kedve, akkor felére visszafogja a termelést és elszabadul az ára az adott nyersanyagnak. És még csak beperelni sem lehet.
Lassan minden termék piacán akkora cégek jönnek létre, hogy belépési korlát alakul ki minden iparágban.
És nagyon durva vagyonfelhalmozódás folyik ezeknél a cégeknél és magánszemélyeknél.Ha eljut valaki a Marsra elsőként vagy megkezdi a Hold nyersanyagbányászatát, annál a cégnél mekkora behozhatatlan versenyelőny lesz?
Az afrikai népek valaha feljönnek egy amerikai átlagos polgár szintjére? Behozhatatlan hátrányuk van.
-
attiati
veterán
Azt kellene, hogy az első évben az ebből elért haszon x%-át kell fizetni a licence használatáért, majd évente csökken.
Így megmarad a licence tulajdonosának előnye és jutalma. De nem betonozza be az egyeduralmát örökre.
Termékkategóriánként eltérő amortizációs időszakot kellene meghatározni.
-
-
-
ddudas
tag
Szerintem ilyen szakmai kifejezés, hogy szétperelni nem létezik. Haverokkal a kocsmában oké, szakmai portálon nem az.
-
Én még nem pereltem be.
Megyek és gyorsan kifundálok valami drágát! -
Juhaszatti
addikt
"A szabadalmi rendszer mellékhatása sajnos az, hogy drasztikus mértékben lassítja a fejlődést, mivel nem csak hogy nem lehet építeni a más által már felfedezett, feltalált, kitalált dolgokra, de minden esetben kerülőutak megtételére kényszeríti a többieket, mondván: ez az út az enyém, ti menjetek másfelé...akkor is ha talán csak az az egyetlen járható út."
Ez így igaz ahogy írod, viszont ennek az éremnek van egy másik oldala is. Legalább ennyire serkentheti és gyorsíthatja is a fejlődést. Hiszen azzal hogy nem áll mindenkinek a rendelkezésére minden korábban kifejlesztett technológia, újabb fejlesztésekre ösztönöz, az eredetinél akár jobb megoldások kitalálására.
-
nordo
tag
A szabadalmi oltalom időtartama a bejelentés napjától (nem a szabadalom engedélyezésének napjától!) számított húsz év.
A szabadalmas köteles évente emelkedő, jogszabályban meghatározott mértékű fenntartási díjat (évidíjat) fizetni az államnak. Díjfizetés hiányában a szabadalom megszűnik.
Ezért nehéz új belépőként gyártani valamit.
De például a Qualcomm is fizet bizonyos cégeknek licenc díjjat.
-
Tigerclaw
nagyúr
A szabadalmi rendszer mellékhatása sajnos az, hogy drasztikus mértékben lassítja a fejlődést, mivel nem csak hogy nem lehet építeni a más által már felfedezett, feltalált, kitalált dolgokra, de minden esetben kerülőutak megtételére kényszeríti a többieket, mondván: ez az út az enyém, ti menjetek másfelé...akkor is ha talán csak az az egyetlen járható út.
Természetesen az sem megoldás, hogy mások ellopják és ingyen felhasználják azt egyik napról a másikra, amin a másik személy, vagy cég éveket dolgozott és ki tudja mennyi pénzt áldozott rá.
Valahogy meg kellene oldani, hogy ne akadályozza a fejlődést, de védje a fejlesztők jogait is.
A szabadalmakkal való kereskedelmet pedig tiltani, vagy szabályozni kellene, vagyis csak az a személy vagy cég kérhessen pénzt a szabadalom használatáért, aki benyújtotta és a szabadalmi trollok kerüljenek ki a képből.
Rengeteg probléma van jelenleg az egész szabadalmi rendszerrel, kezdve azon, hogy mit engednek oltalom alá vonni.
-
Teal'C
veterán
Értem de nem lehet új teknólógiát kitalálni tudom sokba kerül fejleszteni de a perelt összegből pont kijönne.
Amúgy ilyet hogy engedhettek akkor meg az a sok elemző nem látta hogy basszus rá#aszunk egyszer.
-
AliceWake
HÁZIGAZDA
Nem a lapkakészletekkel van probléma, hanem a hálózati megoldásokkal és azokkal a szabadalmakkal, amelyek kizárólagosan a Qualcommhoz tartoznak. A Qualcomm olyan invenciókat birtokol, mivel ők fejlesztették, amelyek megkerülhetetlenek, így bizonyos szabványokért, vagy technológiáért kénytelen fizetni bárki, aki mobilkommunikációs eszközbe szánt lapkakészletet, vagy modemet vagy kapcsolódó terméket óhajt gyártani, ami kénytelen használni az eredetileg Qualcomm által fejlesztett akármit.
-
S.J.M.
senior tag
Szerintem itt arról van szó, hogy a gyártáshoz szükséges license díjakat méri magas áron, ezért nem tud más ilyet gyártani versenyképesen.
Te esetedben, akarnál te is kipufogót gyártani, de nem lehet, legális úton meg olyan drágán kéne megvedd a license-t, hogy nem is érné meg kipufogót gyártani.
Én inkább azt nem értem, hogy kb akárki csak úgy gondol egyet és beperelheti a Qualcomm-t?
Magyarország miért nem pereli be, kérhetne egy pár száz millát, (csak úgy?!)...Szerk.: most látom, hogy nem ország, hanem "Szabadkereskedelmi Bizottság", ilyenje kinek lehet akkor?
-
Teal'C
veterán
Gyártson más is ilyen termékeket és nem lesz monopól helyzet. Nem is értem miért nem gyárt más is ráadásul ilyen minőségben.
Ha csak egy cég gyárt kipufogót akkor bepereljük miért adja drágán? Stb stb...
Új hozzászólás Aktív témák
ma A lapkagyártót nagyjából már mindenki beperelte, most pedig egy újabb vastag büntetési tételt is ki kell egyenlítenie.
- iPhone topik
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Synology NAS
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest