Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fogtunder

nagyúr

válasz #16820480 #35 üzenetére

mert akkor még az ARM se tartott ott architektúrális szinten se, ahol most van. persze én se hiszem, hogy ez maholnap meg fog történni, ehhez kellett az agresszív, erősen integrált SoC design is az Apple részéről, az M1 egyik nagy előnye a unified memory, ami össze van tokozva a processzorral, itt ilyen soha nem lesz szerintem, bár aztán ki tudja. maga a Qualcomm is belépő gépekhez tervezte ezt a chipet, hát ez nem túl erős ambíció, talán az nVidia majd tud alkotni valami értelmeset, ők össze bírnának rakni egy komplett gépet is házon belül, de azért az Apple is jó 7-8 éve dolgozott azon, hogy ide eljussanak.
    kicsit szomorú vagyok, mert őszintén szólva szívesebben használok wint a mai napig, a MacOS, ha nincs csutka az összes létező eszközödön, csak egy túlhype-olt linux distro.

• ddekany

veterán

válasz #16820480 #35 üzenetére

Nem nevezném Windows RT-s ügyet Apple szerűnek. Az simán értelmezhetlennek volt, nekem legalább is. Miért kellett az ARM-ra váltást, ami önmagában elég kihívás (rávenni a cégeket, hogy adjanak natív ARM-os változatot, többit rendes sebességgel emulálni) egybe gyúrni egy másik önmagában is kockázatos váltás eröltetésével? A Windows lényege a kompatibilitás, a megszokás. Hogy menjen ami eddig is ment, és aztán hagyjanak békén. Ehhez képest hoztak Windows név alatt eszközöket, amiknél pont ezt elszabotálták (Win32 alapú dolgokat nem adhattál ki rá, kivéve MS, de ők is kiherélték pl. Office-t).

Most máshogy lesz, és tippre még így is némi fellángolás után majd elhal. Mert ellenben Apple esetével, itt nincs kimondva, hogy mostantól ARM van, a x86 legacy. Hanem mindkettőt életben kell tartani párhuzamosan. Más reális út persze nincs is. De innentől ez hosszú távon is fragmentáció, és az ARM-os változat lesz a mostoha. Szóval hacsak nem lesz sok ARM-os notebook, ami hardverben lényegesen hatékonyabb, és egyben olcsóbb is mint az x86-os, nem látom miért fordulna a trend az ARM Windows irányába.

Új hozzászólás Aktív témák