Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• moma

őstag

válasz westcoastog #1 üzenetére

a freeware és a szabad(free) szoftver nem ugyan az. az első az anyagi értelemben free(de általában zárt forrású), a második pedig a szabadság jogok értelmében free. tehát a szabad szoftverek csak mellesleg ingyenesek, de nem ez a fő feature. (állat hszét csak most láttam)

egyébként a szerzői jogot történetileg még csak nem is közvetlenül azért vezették be, hogy a szerző kapjon valami anyagilag. hanem a közösség érdekében. azért mert úgy látták, hogy adott körülmények között több, jó minőségű könyvhöz tudnak jutni olyan módon, ha ezt mesterségesen bevezetik. na most pl a zenék és filmek esetében szerintem biztos nem szolgálja a közösség érdekét semmilyen formában, hogy ilyen korlátozást életben tartson(az meg, hogy fenyegetni és kriminalizálni lehessen valakit amiatt, hogy másolja újra elénekli stb pláne nem). mellesleg manapság szerintem könyvek esetében sem. a fontos tudományos munkákat többségében úgyis eleve (jellemzően)közpénzből fizetett emberek írják tehát nem az ilyen díjazás miatt. a szoftver az egy nehezebb ügy.

Új hozzászólás Aktív témák