- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mackósajt
senior tag
Megpróbáltam rákeresni a cikkben az általad idézett szerkezetekre, hogy megvizsgáljam egyenként őket, de nem találtam. Úgy látszik hallgattak rád, és módosították.
Egyik csoportban sem vagyok benne (bár a nyelvjárást persze nem zárhatom ki, de valószerűtlennek érzem, legalábbis ebben a tekintetben). Nem értek egyet a cikkel. Lehet épp a szerző tartozik valamilyen szubkulturális nyelvjárásba. Külön érdekes, hogy miközben a te általad idézett cikk szerint ez egy nagyon ritka alak, a W.Wilson által linkelt cikk válasz egy levélre, ami ezen alak elszaporodásáról panaszkodik. (És példákat hoz arra, hogy sokszor ha akarnánk se tudnánk kikerülni a va/ve szerkezeteket.)
Na mindegy, ne vitatkozzunk itt erről. Nem azt akarom mondani, hogy amit mondasz az "helytelen", csak felhívtam a figyelmed annak a lehetőségére, hogy esetleg te nem követed a konvenciót, miközben kisebbséginek gondolsz egy számodra irritáló nyelvhasználatot. Ami ízlés kérdése. (Ízlésről vitatkozunk, ami a mondás szerint eleve hiábavaló.)
(Engem is szörnyen irritál pl. Bizó Dániel a HWSW-n, mert állandóan élőholt cégvezetőket állít vállalatok élére. Ugyanis következetesen és előszeretettel használja korábbi/ex értelemben a néhai szót, ami számomra egyértelműen elhunytat jelent. Sajna a Google keresés azt mutatta, hogy nincs ezzel egyedül, úgyhogy tartózkodtam a megjegyzéstől. De mindig fáj olvasni. Csak épp megfordult a fejemben, hogy én vagyok a kisebbség, és fölöslegesen kötözködnék nyelvhasználaton.)
-
mpioca
tag
Nem feltétlenül érzem szükségesnek, hogy be kellene az általad említett csoportok valamelyikébe sorolnia magát annak, akinek természetesnek tűnnek a passzív szerkezetek. Amit idéztél, pontosan arra mutat rá, hogy nyelvjárási régiónként is változhat a passzivitás használatának mértéke. Nekem például nem tűnnek vészesnek a példák, amiket kiemeltél a cikkből. Sokkal inkább furcsának tartom, ha valaki a hasonlító határozó -nál -nél végződése helyett -tól -től-t alkalmaz. Régen zavarónak tartottam, de ez szintén valószínűleg nyelvjárásonként változó jelenség és miért ne fogadnám el, ha mások így érzik kényelmesnek a nyelv használatát?
-
W.Wilson
aktív tag
Akkor tegyünk hozzá még egy érdekes írást.
-
Mackósajt
senior tag
Honnan veszed, hogy magyartalanok? Anyanyelvi használók teljes természetességgel használják, szerves részei a nyelvünknek. Én semmi idegenszerűséget nem érzek bennük, innentől pedig irreleváns, hogy idegen átvételek e eredetileg (nem is fogadnék rá, hogy azok, úgy halottam, csak valami 100 évvel ezelőtti nyelvújítóknak tűnt fel, hogy hű de germános, és azóta egy irányzat harcol ellene).
A "macska fel van mászva a fára" pedig egyáltalán nem olyan, mint a többi, hanem tanítónénik által kitalált átlátszóan hamis példa. (Ugyanis a cselekvő marad az alany, tehát a mondat a fertőzéssel vádolt germán nyelvek passzívjaként sem működik.)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az ARM mellé rakhatsz többcsatornás memóriavezérlőt. A Tegra 2-ben azért van 32 bites DDR2, mert így döntöttek a mérnökök. A TI-nek hamarosan lesz olyan lapkája, ami kétcsatornás, 32 bites memóriavezérlőt használ.
Igazából vannak pro és kontra érvek. Kétségtelen, hogy a TI megoldása elméletben gyorsabb, hiszen szélesebb a busz, de az sem mellékes, hogy ultramobil platformról beszélünk, és az a szélesebb busz meglátszik majd a tokozáson és a NYÁK-on is, mind költség, mind méret szempontjából. És akkor ott van a gyakorlati rész, hogy a szélesebb busz elméleti ereje meglátszik-e. Ha igen, akkor hol, és hogy az mennyire fontos ... komplex dolgok ezek. Biztos meg van a megfelelő indoka a cégnek, hogy mit választ.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged