- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Yettel topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz t72killer #41 üzenetére
Attól, hogy a legnagyobb városok között van, még nem lesz mindenki tehetős, aki ott él. Rengeteg idénymunkás van, akik ilyen nyolcágyas konténerekben laknak az építkezések mellett felhalmozva például. Sokat fejlődött az utóbbi években a hely, de biztosan vannak még nyomornegyedek dögivel. Shanghaiban is vannak, pedig az a legnagyobb városuk.
Nem tudom, hogy most a krízis miatt változtattak-e ezen, de nekem az a tapasztalatom, hogy minden ellátásért fizetni kell arrafelé. -
t72killer
titán
válasz #16820480 #40 üzenetére
Vuhan tudtommal "top 10-20 város" kategória és feltételezem a koronás páciensekért nem csak perkálás után jön a mentő. De tleg nincs kizárva, hogy valami módon elbátortalanítják a lakosságot orvoshoz fordulás előtt (csupán a beidegződés, hogy majd jön egy vastag kórházi számla...)
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
törölt tag
válasz shortcutme #34 üzenetére
Azért ez elég erős sarkítás, hogy általánosságban írsz egy olyan országról, ami kb akkora mint Európa. Mintha azt mondanád, hogy az EU egészségügye milyen jó, mert mondjuk Marseille milyen fejlett és gazdag (közben meg a keleti blokk olyan amilyen). Óriási a társadalmi olló abban az országban, és az egy dolog, hogy a top 10-20 város marhára fejlett, de közben a vidék meg marhára nem az. A lakosság eloszlása meg úgy néz ki, hogy ezekben a városokban van kb a népesség 10-15%-a talán, a maradék meg a jóval szegényebb vidéken. És még a városi lakosság jelentős része is igazából nem tehetős.
Az oktatás meg megint érdekes dolog. Papíron jól mutatnak, a bemagolás alapú oktatással kiválóan lehet teszteken virítani, aztán gyakorlatban és kreativitást igénylő feladatok esetén sokra nem mennek vele.
Szóval nem szegény ország, de a vagyon nagyon nem egyenlően oszlik el, még annyira sem egyenlően, mint mondjuk nálunk.
t72killer: Azért azt ne felejtsd el, hogy a kínai eü ellátás nem államilag támogatott (illetve valami kevéske összeggel igen, de az kb arra elég, hogy egy megfázással elmész az orvoshoz évente és kapsz rá valami minimális gyógyszert). Ha bármi bajod lenne, akkor fizethetnéd a sok tízezer-százezer forintos számlát az ellátásodért. Ezzel szemben itthon ugye közös TB van, ami jól működött viszonylag, amikor kitalálták, mert több befizető volt, mint eltartott, de ez mára már jócskán megfordult, és erre jön még rá a minimálbérezők gyakorlatilag nullához közelítő hozzájárulása, ami csak tovább ront a helyzeten. Persze, ha ki kellene fizetni nekünk is a teljes ellátás díját és a gyógyszerek teljes árát, akkor abból jutna modern eszközökre meg fejlesztésekre.
-
veterán
A vita eldőlt, törölték az idei MWC-t.
Szomorú a tény, de szerintem jól döntöttek.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
shortcutme
tag
válasz t72killer #35 üzenetére
> Várjuk ki a végét, hogy pl a japán csúcskórházakba menekített vírushajós esetek hogy alakulnak pl (Diamond Princess, 174 friss beteg - mivel turisták voltak, valszleg egyik se végelgyengülés határán szédelgő tüdőrák-agyvérzés-szívinfarktus kombóban szenvedő 95éves).
A hajós kirándulásokat jellemzően nem a fiatalabbak választják, de a maradandó károsodás nélküli gyógyulás/halál esélye nagyban függ az ellátás körülményeitől:
A jelenlegi adatok alapján az esetek 26%-ban aktív, intenzív ellátásra szorul a beteg. Ez a legtöbb esetben lélegeztetőgépes oxigénterápiát takar. Ennek híján más betegségek/idős kor nélkül is jelentős a tartós egészségkárosodás vagy halál esélye.
Ezt valószínű 40-50 embernek még lehet biztosítani, de ennél többet még egy felkészült kórház sem tud fogadni főleg nem izolált kórteremben.Arról nincs adat, hogy Magyarországon hány ilyen terem lenne, de 2014-es adatok alapján Németországban 44, Ausztriában 24, Szlovéniában 2...
-
t72killer
titán
válasz shortcutme #34 üzenetére
Egyelőre úgy néz ki, a kínaiak áldozata, a Hubei karantén működik, a halálos áldozatok és a fertőzöttek túlnyomó többsége Hubei-ben van.
Magyarországon ez kb úgy nézne ki, hogy értelemszerűen a leginkább behálózott Bp-et kapná el a járvány, és mivel az ország gazdasága == Bp, eszükbe se jutna karantént csinálni - a szomszédok szépen kerítést húznának az országhatárra és mi is számolgathatnánk, mint most Hubei...
-
doooo
veterán
válasz pusszycat #33 üzenetére
Tudással, odafigyeléssel, óvatossággal... meg elhatározottsággal. Ja meg a racionalitást, meg a logikát sem szabad kifelejteni, elvégre ezeknek köszönhető egy olyan döntés is, mint ami alatt most irkálunk. Úgy győz a vírus, ha megfertőz minket. Ha a nyilvánvaló veszély ellenére mi összecsődülünk valami lényegtelen eseményre... na épp, hogy akkor győz le minket. (Ellentétben a terroristákkal.)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Öőő, kollégához csatlakozva én nem biztos, hogy a magyart választanám a kínai EÜ helyett, ha valami komolyabbat kéne faragni rajtam.
Várjuk ki a végét, hogy pl a japán csúcskórházakba menekített vírushajós esetek hogy alakulnak pl (Diamond Princess, 174 friss beteg - mivel turisták voltak, valszleg egyik se végelgyengülés határán szédelgő tüdőrák-agyvérzés-szívinfarktus kombóban szenvedő 95éves).
Jelenleg kb 4 gyógyultra jut 1 halott - ha ennek csak szted ötöde olyan, ahol a páciens nem volt halálos beteg, az még mindíg 4%-os halálozási ráta. Azaz pl egy fél Budapestet (1M ember) végigfertőző járvány esetén lenne mondjuk 40e halott a fővárosban. Ez több, mint a '44/45ös ostrom civil áldozatainak száma.
[ Szerkesztve ]
-
shortcutme
tag
> Ezek nagy része Kínában ahol az egészségügy és a higiénia a béka segge alatt van két szinttel
Fun-fact: Health Care Index by Country 2020
China: #47
Hungary: #87Lehet vitatni az eredményt, de semmi nem indokolja, hogy rossz legyen Kína egészségügye:
- Tekintve a gyártói kapacitásukat szinte biztos, hogy technológiailag nem szenved hiányt az egészségügy
- Oktatásügyben ugyancsak EU/USA előtt állnak minden felmérésbenAz ugyancsak vitathatatlan, hogy egyik ország se tudta volna megcsinálni, hogy 1 hét alatt felhúznak egy teljesen felszerelt, betegek fogadására alkalmas kórházat.
El kell már felejteni, hogy Kína egy szegény ország. Vannak elmaradott területei, de a fejlett részek már megelőzték a legtöbb európai várost.
GDP per capita:
- Wuhan: 19 382 USD
- Magyarország: 16 100 USDÉves jövedelem:
- Wuhan: 6 040 USD
- Magyarország: 5 254 USDForrás:
https://www.ceicdata.com/en/china/gross-domestic-product-per-capita-prefecture-level-city/cn-gdp-per-capita-hubei-wuhan
https://www.ceicdata.com/en/indicator/hungary/gdp-per-capita
https://www.ceicdata.com/en/hungary/household-income-per-capita
https://www.ceicdata.com/en/china/disposable-income-per-capita-prefecture-level-city/disposable-income-per-capita-hubei-wuhan[ Szerkesztve ]
-
-
Remélem lesz még MWC, mert ha nem az azt jelentené,h a vírus győzött.
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black [GPS Signal in 2-3 sec.], Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/102 kg.-- ∞ ]
-
ghiottone
nagyúr
válasz TrueWhitee #26 üzenetére
Nem kellett péntekig várni - [link] - vajon az évben, vagy jövőre lesz még MWC?
"ÉÍ 'AANNÍÍGÓÓ 'ÁHOOT'É" (= La verdad esta lejos de aqui)
-
kakuk.tamas
addikt
válasz TrueWhitee #26 üzenetére
Most olvastam én is...
A kínaiak azért mentek volna, mert ők már elkapták.
Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
TrueWhitee
tag
Frissítés, mert elmarad az idei.
After several of the largest companies exhibiting at the show pulled out over the last week due to concerns over the coronavirus epidemic, GSMA has now announced that Mobile World Congress 2020 is officially cancelled…
In an emailed statement to Bloomberg, CEO of GSMA John Hoffman said the outbreak has made it “impossible” to hold the event.
JUST IN: The 2020 Mobile World Congress has been canceled by GSMA because of #coronavirus fears.
In an emailed statement, John Hoffman, the CEO of GSMA, said the outbreak has made it "impossible" to hold the event #MWC2020 pic.twitter.com/PS1BqTCzU8
— QuickTake by Bloomberg (@QuickTake) February 12, 2020 -
Zé.
tag
válasz Donki Hóte #19 üzenetére
,,A koronavírus-járvány miatt elmarad a Forma-1-es Kínai Nagydíj. [link]
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdai tájékoztatása szerint a versenyt nem tartják meg április 19-én, hanem egy későbbi időpontban pótolják, amikor javultak a körülmények."Nyilván más az F-1 turista áradat Kínába, és más szituáció egy kiállítás Barcelonába, de a racionális döntés a halasztás lenne helyes ezen a rendezvényen is!
-
Zé.
tag
,,Akár kilenc napig is életben maradhat az új koronavírus élettelen felületeken - állítják német kutatók. Azt is megmondták, mivel kell hatásosan fertőtleníteni." [link]
,,Néhány nappal később a WHO szakértői már arról beszéltek, megvan a lehetősége, hogy a vírus úgynevezett fertőzéshordozókon (élettelen tárgyakon) keresztül is terjed."
Ezek után én is a halasztást gondolom jónak!... A döntési felelősség nem az enyém.
A nagy mobil márkák közül, a Samsung, ill. a Huawei erőlteti mindenáron... -
Depression
veterán
válasz Juhaszatti #20 üzenetére
Ráadásul nincs olyan, hogy vagy influenzás, vagy koronavírusos valaki. Ha egyszerre 2 járvány ér egy területre, akkor hírtelen drasztikusan megemelkedik a halálozási ráta mindkét betegség esetén.
Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
válasz Juhaszatti #20 üzenetére
A koronavírus tulajdonképpen egy tüdőgyulladást okoz és ezért lehet halálos kimenetelű. Nem hiába az idősek között szedi a legtöbb áldozatot. Egy egészséges erős szervezet a jelen mutációjában könnyedén legyőzi a vírust ezt mutatják a statisztikák.
Én nem azt mondom, hogy nem kell foglalkozni a problémával de szerintem nagyon nem jó riogatni az embereket, mert pánik hangulatban az emberek képesek tömegesen rossz döntéseket hozni ami viszont tényleg globális vészhelyzetet eredményezhet.
Minden életért kár azonban a mai világban a médiának szenzitívebben kellene kezelnie az ügyet. Világjárványról beszélni és riogatni amikor alig 1000 ember halt meg ki tudja milyen körülmények között szerintem felelőtlenség.Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Juhaszatti
addikt
Jelen pillanatban 6238 lezárt eset van, ebből 5121 eset végződött gyógyulással, és 1117 halállal. Ha sarkos és drasztikus akarok lenni, akkor a statisztikák alapján minden 5. ember aki elkapja, belehal.
A többi több mint 40 ezer esetben még kétesélyes a dolog.
Nyilván ez nem ilyen egyszerű, mert például tovább tart valakit gyógyulttá nyilvánítani mint halottá, de ettől függetlenül hála az égnek ezt a veszélyességi szintet sem az influenza, sem más hasonló gyakoriságú vírus nem éri el.
Nyilván ennek szólnak a sokmilliós karanténok és lezárások is. -
veterán
Szerintem is ki kéne hagyni az idén ezt a rendezvényt.
Az OK, hogy a koronavírusba se halnak meg többen, mint egy influenzába, de pont elegen halnak meg influenzában, nem kell még hozzájuk pluszban egy másik halálos vírus.
Nem kellene újabb párezer kínait idecsődíteni Európába, jobb ha elmarad a rendezvény.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
turbuczn
tag
Amit eddig tudunk erről az új vírusról, hogy fertőzőbb, mint az influenza.
Az influenza évente több, mint 1 millió embert fertőzhet meg Magyarországon, amiből legalább felét statisztikában is rögzítenek. A halálozási arány kb. 0,1-0,2 %, kb. 2000-3000 ember. Még egy fontos adat: az influenza szövődményeivel kb. a betegek 1%-a kerül kórházba.
A koronavírus ezzel ellentétben majdnem 2%-os halálozási aránnyal bírhet, ami több tíz ezer ember halálát is jelenthetné, de ha még azt is hozzá vesszük, hogy fertőzőbb az influenzánál, akkor összejöhet 50.000 haláleset is a járvány végéig Magyarországon. Ha pedig a hongkongi szakértő nyilatkozatát vesszük alapul, és 6 millió embert fertőz meg a vírus, akkor 100.000 halott is lehet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a betegek 14%-a szorul kórházi ápolásra, akkor a magyar egészségüggyel kombinálva a dolgot eléggé elkeserítő lehet a helyzet.
Persze lehetséges, hogy az eddigi adatok pontatlanok, és ennél sokkal jobb a helyzet, de talán jobb félni, mint megijedni, és amíg nincsenek megbízható adatok, addig mindent megtenni a járványok elkerülése érdekében.
-
törölt tag
Azt is nézd, hogy statisztikába az kerül csak be, aki kórházban kezeltek, és ott halt meg. Azok a tömegek, akik nem férnek be a kórházakba, vagy nem hajlandóak menni (mert nincs rá pénzük például), csak simán meghalnak otthon, végigfertőzve a fél családot, és miután hamvasztják őket, már semmi nyoma nem marad a dolognak.
Az viszont kifejezetten zavaró számomra, amikor sorra jönnek olyan blogok meg hírek, hogy hát bezzeg az influenzába többen halnak meg. -
Giovan!
addikt
Pedig egészen biztosan tisztában van a kínai vezetés is a karantén gazdaságra gyakorolt negatív hatásaival, mégis megléptek egy ennyire drasztikus lépést.
Ha ez nem bizonyítja, hogy hiba lenne félvállról venni a vírus jelentette fenyegetést, akkor nem tudom, hogy mi tudná.
Speak softly and carry a big stick, you will go far.
-
matteo_szg
őstag
1 órája a Nokia is lemondta az MWC-t.
jupiiii
-
zolee0307
őstag
Az eddig megjelenő számok alapján ennek a vírusnak a halálozási rátája 2 % körül mozog, de ha figyelembe vesszük, hogy lehetnek tünetmentes, vagy enhye tünettel rendelkezők és ahogy írják emiatt akár 10x több is lehet a fertőzöttek száma, így 0,2-1 % a ráta ami nem nagy valami. A spanyolnátha 20-30 % körül mozgott ha jól tudom.
Ami esetleg probléma, hogy az idősebb korosztály veszélyeztetett jobban, illetve könnyen elkapható, emiatt sokan kidőlnek a munkából (érdekel bárkit is az ember, nem, a pénz a lényeg, ezért van ez a nagy hype). + attól tartanak, ha lejut Afrikába, illetve a világ fejletlenebb részére ott okozhat problémát.
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
törölt tag
az index marad el a mwc
Hát ilyen megalapozott érvekkel nem is lehet vitatkozni !!!444!!![ Szerkesztve ]
-
Senki nem írta, hogy sima influenzáról van szó azonban jelenleg a vírus semmivel sem mutat veszélyesebb statisztikákat mint bármelyik hasonló vírus.
Egyébként az MWC-hez hasonló rendezvényeken nyilván jobban tud terjedni egy ilyen törzs de ami megy a médiában az tényleg felháborító. Itthon konkrétan még megbetegedés sincs de már a csapból is ez folyik 1 hónapja. Kicsit unalmas.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
doooo
veterán
Azért halnak meg többen (ugyanakkor ezt nem ilyen egyszerű, hogy nyugodtan ki lehessen jelenteni, bár tudom, hogy divatos kifogás, akárcsak a "mindig is változott a klíma" a másik témában...), mert a fertőzöttek száma is sokkal magasabb. Az új vírus halálozási rátája sokkal magasabb arányaiban nézve, arról nem is beszélve, hogy az új vírus tüdőgyulladásos tünete is olyasmi, ami sokkal, sokkal ritkább az egyszerű nátha esetében...
A WHO nem véletlenül nyilatkozik úgy erről a vírusról, ahogy... tudom, hogy a tudósok és a szakértők is másodlagosak manapság a Google és Facebook diplomával rendelkezőkkel szemben, de azért gondolkozzunk el rajta... -
törölt tag
Nyilván azért helyeztek karantén alá egy közel 20 milliós várost, és azért fecskendezik tartályautókról tele fertőtlenítővel az utcákat, mert egy sima influenzáról van szó
-
Nimda
addikt
Ha valóban csak túl van lihegve, az hamarosan kiderül, szerintem mindenki örülne neki....de azért én még az esélyét sem adnám meg egy esetleges fertőződésnek. Felelőtlenség azt gondolni, hogy "én biztosan nem kaphatom el". Éhen halni biztosan nem fog senki, ha most elmarad az MWC, viszont minden más, kockázati tényező, amit haza is hozhatunk. Nem látunk bele mások, akár családtagjaink immunrendszerébe. Nem tudhatjuk mivel állunk szemben, senki ne gondolja, hogy pontos számadatokat kapunk a médiától.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
+1
A sima influenza miatt itthon többen halnak meg az influenza szezon idején.
Főleg az idősebb, legyengült immunrendszerű betegek közül.
Érdemes lenne megnézni a statisztikákat ilyenkor mennyivel jobban megemelkednek az elhunytak száma.
(Nem véletlenül vannak ilyenkor a látogatási tilalmak a kórházakban).
Túl van ez egy kicsit hypeolva, dehát a zindexnek ez a dolga. -
Szerintem ez az egész koronavírus túl van lihegve.
Két hónap alatt kb ezren haltak meg. Ezek nagy része Kínában ahol az egészségügy és a higiénia a béka segge alatt van két szinttel, arról nem is beszélve, hogy a statisztikák szerint a halálos esetek több mint 80 százalékánál a pácienseknek volt egyéb adott esetben halálos betegsége így egyáltalán nem biztos, hogy a koronavírus okozta a halálukat. Jelenleg az bizonyított, hogy a koronavírus mortalitási rátája kisebb mint a hozzá hasonló betegségeké.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Nimda
addikt
válasz bollokcs80 #1 üzenetére
+1 legalább most helyezhetnék előbbre az egészséget, az üzleti érdekeknél. Szerintem ez nem lehetne kérdés sem.
-
bollokcs80
Korrektor
Szerintem hagyni kellene idénre, senki egészsége nem ér ennyit....
B.Cs.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autóhifi
- Milyen autót vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen NAS-t vegyek?
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Underrail - klasszikus izometrikus rpg-h&s
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Horgász topik
- Gyúrósok ide!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest