Pénteken dőlhet el, lesz-e idén Mobile World Congress

A Huawei, a Xiaomi és az Oppo menne, a Vivo, a MediaTek és az Umidigi viszont távol marad a kiállítástól a koronavírus miatt.

Bár a 2019-nCoV néven futó koronavírus terjedési üteme lassulni látszik, továbbra is potenciális világszintű járványhelyzetről van szó, a zsúfolt helyek pedig potenciális gócpontjai a nagyszámú fertőzésnek. Ezért is döntött úgy most már tucatnyi cég – legutóbbi hírünk óta a MediaTek, a Vivo és az Umidigi –, hogy vagy a barcelonai sajtótájékoztatót lemondja és csak a standokon fog kiállítani, vagy teljes mértékben távol marad a február 24-27-ei Mobile World Congresstől.

Frissítés: És a HMD, illetve a Nokia sem vesz részt a jelen állás szerint még megrendezésre kerülő eseményen. A Nokia a kiállítás helyett "közvetlenül a felhasználóknak" szándékozik bemutatni az újdonságokat több Nokia Live megnevezésű, valószínűleg online esemény keretén belül.


(forrás: La Vangardia)

A Huawei, a Xiaomi és az Oppo ugyanakkor jelezte: továbbra is részt kíván venni az eseményen és a megelőző napokra tervezett médiaeseményeket is megtartják, szigorúan követve a WHO és a szervező GSMA előírásait. Ez például kéthetes tünetmentességet kíván mindenkitől, aki az MWC-s megelőzően Kínában járt, Hupej tartományból pedig nem fogad a show kiállítót és látogatót. A szervező cég ráadásul kiemelt figyelmet fordít az esemény tisztaságára, hőkamerás felügyeletére és kész maszkokat, illetve egyéb kellékeket biztosítani. Egyelőre pedig hivatalosan nem került szóba a Mobile World Congress lemondása vagy elhalasztása, annak ellenére, hogy számos nagy név marad távol.

A Fira Gran Via
A Fira Gran Via (forrás: Fira Barcelona) [+]

Spanyol lapinformációk szerint pénteken ugyanakkor válságértekezletet tart a GSMA, ahol a vírus és távolmaradó cégek miatt is szóba kerülhet az MWC halasztása vagy törlése, noha jelenleg is tartanak az előkészületek és a standépítések. A La Vanguardia szerint egyelőre nagyjából a kiállítóterület 10%-a szabadult fel a távol maradók miatt, ez a szám persze napról-napra növekszik. A GSMA a megbeszélésen kapcsolatban lesz a helyszínnel (Fira Gran Via) és a helyi szervekkel.

A bejárat és a csarnokok madártávlatból
A bejárat és a csarnokok madártávlatból (forrás: Fira Barcelona) [+]

A Mobile World Congress eredetileg 110 ezer látogatót várt és 492 millió eurós gazdasági élénkítő hatást vetített előre, a GSMA pedig 5-6 ezerre tippelte a Kínából érkezők számát, ám közülük jó eséllyel akkor is nagyon sokan maradnak otthon, ha egészségesek és a vállalat részt kíván venni az eseményen. Természetesen Barcelona és a katalán tartomány is szót kér az ügyben. Oriol Mitjà kutató szerint az MWC-t el kellene halasztani a helyi járványkitörés elkerüléséhez, aminek 50%-nál magasabb a kockázata, ha csak három fertőző a városba lép a kiállítás túlzsúfolt napjaiban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés