Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
-
-
sanzi89
addikt
Ezt viszont nem igazán értem. Van a ram meg a HDD. A ram-ban vannak az aktuálisan betöltött cuccok. De ha kevés a ram, akkor azt a windows kipakolja a HDD-re, ami ugyan lassabb, de legalább szép nagy. De ha van mondjuk 4GB - én ennyinél hallottam, és használom - akkor ki lehet kapcsolni a swap-ot, mert nincs mit a hdd-re pakoljon igy minden a ramban lesz. Vagy én gondolom rosszul?
Bár az érdekes, hog a swapnak akkor is van mérete, ha 4GB ram van a gépben. Előre lefoglalná neki a windows a helyet? Kicsit érdekes ez a swap dolog.
-
Porcupain
aktív tag
Én is nem rég cseréltem a 92Gb-s hdd egy wd 320Gb-ra, ill vettem még 2Gb ramot,mert occó volt. Azt még megemlítettem volna, hogy vannak különböző külső vga-k.
Amúgy PM/GM megbirkozik egy core2duo T7200-al. 2Ghz. Nekem toshiba notimban ez van.
-
Hunter2
addikt
"Pentium M-et nem tudsz kétmagosra cserélni. Pentium M-et öt chipset használt, a 855PM és a 915PM - 915GM - 915GMS - 910GML, egyik sem támogat semmilyen dual-core processzort. Az első (SO-DIMM) DDR RAM-ot és 400 FSB-s Celeron M/Pentium M processzorokat támogatott (valamint AGP-alapú grafikát), a többi már (SO-DIMM) DDR2-t, 533-as FSB-s Pentium M/Celeron M processzorokat és PCI-E alapú grafikát. A dual-core processzorok ezen chipset-ekre épülő alaplapok egyikében sem fognak futni, még BIOS-frissítés után sem, noha elvileg a foglalat azonos, tehát belepasszolnak fizikailag."
Ez részben igaz , nekem az NX6110-ben 910/915-ös chipste van ami támogatja az 533-as FSB-s Pentium M-eket és sima DDR1 rammmegy bele.
A 2 magos procik sehogy nem mennek bele a 910/915-ös lapokba mert lehet hogy ugyanannyi tábuk van de nem ugyanolyan elrendezésben.
A lényeg hogy 855-ös chipset sem kezeli le a lábkompatibilis 533-as FSB-jű procikatr, illetve nálam a Banias magos procik nem mentek 910/915-ös lapban pedig a lábak stimmeltek. -
Nagyon jó kis írás,és valóban szakszerű
-
rx7tomy
tag
Hát én is megszívtam egy ilyen bővítgetéssel, wifi előkészítés megvolt a gépemben,
csak nem volt benne a mini PCI-E kártya.
Lebeszéltem egy sráccal, egy Broadcom kártyát, beleraktam, el sem akart indulni
a cucc, kénytelen voltam venni egy másikat Atheros chippel, ez már tuti lett.
Hál istennek a memóriabővítéssel nem jártam így.
Mindenkinek szép napot. -
Chaser
legenda
Én ezt használom most. Gugliban kereshetsz mást is. Feltelepíted, megadod mennyi helyet foglaljon le a ramból drivenak, és az onnantól kezdve ott lesz mint egy hdd partíció és úgy is viselkedik, másolhatsz rá, törölhetsz róla. Én próbaverziót használom, ott következő bootkor újra be kell állítani, gondolom a fullnál már nem.
-
Chaser
legenda
Nem, sok programnak kell a swap, hiába van üresen akár több GB-nyi, swap nélkül tetű. Ezenkívül ha van ramdriveod akkor a legsűrűbben használt progikat arra telepíted és csak lesel, vinyó sokkal kisebb mértékben lesz utána használva és gyorsabbak lesznek a dolgok.
TigerCat: Ha pixmaniáról rendelted kalkuláld bele, hogy a garis ügyintézésük kb zero, neked kell külföldre kiküldeni a cuccot.
-
Én egy ilyen SSD-t rendeltem bele. Szerintem állati gyors lesz...
Ha a memóriát is szeretném cserélni, akkor milyen típust kell rendelnem?
:-) -
Misi1979
őstag
Jó cikk, bár én kicsit hiányolom a memóriabővítésnél oprendszer 32-64bit verziók közti különbséget.
-
Solten
őstag
Seagate 7200.4: en is beruhaztam egy ilyenre (320 GB), fantasztikus kutyu...
-
Tim82
félisten
jogos, hogy vannak esetek, amikor Celeron/Pentium M-et lehet kétmagosra cserélni, de ilyen proci mellé általában elavult chipszeteket szoktak tenni (pl. PM/GM 945 vagy még régebbi), ami nem biztos hogy megbírkozik mindenféle dual core procival (esetleg BIOS frissítés után).
Pentium M-et nem tudsz kétmagosra cserélni. Pentium M-et öt chipset használt, a 855PM és a 915PM - 915GM - 915GMS - 910GML, egyik sem támogat semmilyen dual-core processzort. Az első (SO-DIMM) DDR RAM-ot és 400 FSB-s Celeron M/Pentium M processzorokat támogatott (valamint AGP-alapú grafikát), a többi már (SO-DIMM) DDR2-t, 533-as FSB-s Pentium M/Celeron M processzorokat és PCI-E alapú grafikát. A dual-core processzorok ezen chipset-ekre épülő alaplapok egyikében sem fognak futni, még BIOS-frissítés után sem, noha elvileg a foglalat azonos, tehát belepasszolnak fizikailag.
-
gaben75
tag
Gratula Coolmat nagyon faja lett a cikk nem kevés munka fekszik benne
-
Chaser
legenda
Jó cikk, de ha már notit akarunk gyorsítani, akkor ne felejtsük ki az SSD-t se, az ára még húzós, de azért nem árt megemlíteni. Memóriát meg azért érdemes minél többet venni, hogy ha SSD-re nem is futja, ramdrivenak beállítva 1-2GB sűrűn használt progiknak és swapnak szintén tud csodát művelni.
-
aram01
nagyúr
Remek cikk gratulálok
-
Coolmat
őstag
#15 és #16: jogos, hogy vannak esetek, amikor Celeron/Pentium M-et lehet kétmagosra cserélni, de ilyen proci mellé általában elavult chipszeteket szoktak tenni (pl. PM/GM 945 vagy még régebbi), ami nem biztos hogy megbírkozik mindenféle dual core procival (esetleg BIOS frissítés után). PM965 és felfelé biztosan lehet állítani, hogy megbírkózik a T8000/9000 szériával is (45nm Penryn). AMD procikban és chipkészletekben nem vagyok otthon, ezért sem tértem ki csak említés szintjén rájuk. A hűtés kérdését valóban átugrottam, mellette még az is eszembe jutott, hogy a táp is feladjatja a versenyt, ha többet fogyasztó procit kell kiszolgálnia. Ezekkel pótlom/javítom holnap a cikket, köszönöm a kritikát!
#19: pl. 7200.12-esnél XP-ben lehetet állítani (nem saját tapasztalat, fórumon olvastam), de valóban lehet, hogy le van tiltva.
#25: szimpla winchester tesztnek indult, de gondoltam kicsit kibővítem általános tudnivalókkal is a cikket. Célom az volt hogy közérthető legyen, emiatt néhány részletet nem fejtettem ki teljesen vagy eléggé (vagy vannak számomra is homályos részek pl. az említett AMD proci/chipkészletek). Gondolom meghibásodott az alaplapod és azért cserélték ki, szerencsédre újabbra, de nem jellemző hogy csinálnak új revíziót ugyanabból a lapból. Ha mégis, és tudsz róla, és neked az kell, akkor nem hiszem hogy a szervíz kicserélné neked csak úgy, max ha meghibásodik.
#26: Valóban vannak olyanok amikről nem írtam (illetve a fogyasztást csak említés szintjén), de feltételeztem, hogy az olvasó tisztában van pl. az adatsűrűség fogalmával, vagy ha nem, akkor utánanéz, hogy vajon miért írom mindenhova oda hogy hány tányéros a winchester (ha mégsem annyira alap fogalom, akkor beleveszem ezt is holnap a cikkbe + a fogyasztásról kicsit bővebben).
#28: Javítottam, köszönöm (rosszul ragadt meg bennem ez a szó
).
#32: A legújabbat megnéztem, valóban nincs benne AAM állítás lehetőség, régebbit pedig még nem kerestem, majd holnap utánanézek.
#34: Próbáltam IDE módban is HDSentinel Dos változatánál (azért csak annál, mert nem ismerné fel az IDE vezérlőt az AHCI-ben telepített Windows), akkor sem ment.
#35: Köszönöm a jótanácsot, valószínűleg semmivel sem tudom majd állítani, de azért próbálkozom
Mindenki másnak is köszönöm hogy elolvasta a cikket!
-
-
pincehely
addikt
Kedves Coolmat, legjobb tudomásom szerint csak IDE módban tudod állítani az acustic managementet.
ACHI-nál nem működik! -
talmida
Közösségépítő
válasz
,,no name" #31 üzenetére
Nekem is Toshibám van (Toshiba Satellite A135-S4427 Vista Ultimate-tel). Eredetileg 3.0 volt a performance. Vettem bele extra memóriát, azóta 2,4
Számszerűen hiába nagyobb most a memória, mégis valami gubancot lett a csere óta..
-
LGLuke
őstag
Ha jól emléxem, akkor Hitachi Feature Tool tudja. A gyártó honlapján van újabb verzió is, de abból sajnos kihagyták az AAM vezérlést!
-
-
Tim82
félisten
Konkulzió helyesen Konklúzió.
-
viszta99
tag
Jó kis írás!!!
-
LGLuke
őstag
Azért vannak olyan dolgok, amiket jó lenne konkrétabban leírni.
Az igaz, hogy a 7200RPM-es HDD-k gyorsabbak egy picit, mint az 5400RPM-es társaik, de ez lineáris olvasás/írás terén nem olyan nagy különbség. Nézz meg egy 3,5"-os HDD tesztet. Pl. a Samsung F2 sem olyan nagyon lassú. A fordulatszám leginkább az elérési időre van jó hatással. Ez rendszer HDD esetében fontos lehet.A 7200RPM-nek van egy másik negatívuma a magasabb zajszint és hőmérséklet mellett, mégpedig a fogyasztás, ami notebookok esetében hasonlóan fontos, mint az előző szempontok.
A másik lényeges dolog HDD-k esetében az adatsűrűség. 2db 5400RPM-es HDD között is óriási különbség van. A nagyobb kapacitású tányérokkal szerelt HDD-k gyorsabbak, hiszen azonos fordulatszám esetén, egy sávon több adat fér el.
Ez azért is fontos, mert a desktop HDD-k esetében is elmondható, hogy a mai 5400RPM-es HDD-k bármelyike egyenesen hülyére veri a 2-3 évnél régebbi 7200RPM-es merevlemezeket.Személy szerint csak desktop gépet kiváltó laptop esetében vennék 7200RPM-es 2,5"-os notebook HDD-t, s ami nagyon fontos, csak abban az esetben, ha a hordozható masinánk szellőzése nagyon jó. Ahol a rendkívűl gyors HDD nem szükséges, pl programok gyors futtatása, vagy adatbázisokban keresés, oda teljesen felesleges egy jobban fogyasztó, megeledő, és zajosabb HDD. Az azonos adatsűrűségű tányérokkal szerelt 5400-as és 7200-as HDD-k esetében nincs olyan egetrengető sebesség különbség.
-
Öööö, most akkor ez egy notiwinyó teszt? Mert az eleje alapján nem, utána meg igen
"Alaplap : Cseréje újabbra notebookoknál lehetetlen, és felesleges is."
Na ez azért csak a legtöbb esetben igaz... Ha olyan géped van amit több változatban gyártottak ugyanolyan házzal + kijelzővel, akkor lehet rá esély.
Pl. az én Albacompomban cserélődött alaplap jobbra, már annyiban jobbra, hogy újabb chipset + BIOS volt az újon, ami már vitte a HT-s P4-eket.Procicsere, miért lenne az nehéz? Megnézni mit bír a lap, meg a hűtő - ha a gépet több procival gyártották, ugyanolyan hűtővel, akkor nyert ügy
Memória, no comment... Kiveszed-beteszed az újat.
MXM videokártya, az meg azért bajos, mert marha drágák az MXM-es kártyák... Ha még a hűtéstől, ilyesmiktől el is tekintünk...
-
roti86
őstag
Mióta notebookot használok kicsit Én is fejlesztettem rajta.
Acer Aspire 5310-es masináról van szó.Celeron M530--> cserélve T2500-ra. 2GHZ.
512MB RAM--> cserélve 2x1GB-ra.
80GB Hitachi vinyó---> cserélve WD5000BEVT-re. 500GB.A gép gyenge pontja a videókártya Intel GMA 950
, kár, hogy nem lehet cserélni, mondjuk amire Én használom arra tökéletes.
/mondjuk jobb lenne, ha HD film alatt a prociterhelés nem lenne 70% környékén ergo elkelne egy újabb/
-
DarkGubi
aktív tag
Igen, az osztálytársam netbook-ján is (GMA950), de az X3100-ban valamit nagyon elb@sztak.
Példa:
Régen sokat játszottunk hálóban, laptopokon a Midtown Madness 1 és 2-vel. Az ment szinte mindegyik integrált VGA-n.
Az Intel kiadott egy frissítést. Midtown Madness 1 többé már el sem indult. Nem baj, ott a 2.
Az Intel kiadott egy újabb frissítést. Midtown Madness 2 sem indult többé.
Ezek nem OS függők voltak (mielőtt valaki ezt gondolná).
A Worms XP-n kékhalállal száll el, Vistán és 7-en csak simán összeomlik induláskor.
Az X3100 videógyorsítási képessége egy nagy 0.
kerülni kell ezt a VGA-t. A GMA 4500 is jobb ennél (GMA950 is). -
Zoli bácsi
őstag
Én egy Acer Emachines E 520-ast vettem januárban, egy giga RAM, M575-ös cerka.
Ócó vót, na..Később megkérdeztem az Acer szervizt e-mailben, milyen kétmagos procikat támogat a masina. Azt írták, nem lehet procit cserélni, csak alaplappal együtt, úgy meg többe kerül, mint amennyiért a gépet vettem. Nem hittem nekik, itt a hardveraprón vettem egy kétmagos T3200-at, tökéletesen megy vele. Még egy giga ramot is vettem bele, így szépen futtatja a Vista SP2-t.
Azért egy valamit nem értek, és nem kötekedni akarok, hanem inkább kíváncsi vagyok.
Szóval írjátok, hogy pl. 3 Gb ram bővítve 4 Gb-ra...
Láttam egy-két asztali gépet, és notit. Véleményem szerint egy átlagos laptopra, ha valaki xp-t használ, és irodai dolgokra, amire egy alap laptop való...Bőségesen elegendő 1 Gb ram.
Az első gépemben, amire 2001-ben xp-t tettem 256MB ram volt. Mégis ment szépen. Én a Vista, illetve a közelgő W7 miatt bővítettem 2GB-ra, úgy érzem, elég.
Xp-t használtam 256, 512, 1024, 2048 MB rammal. 1 giga felett már nem éreztem gyorsulást.
Asztali gépemben is 2 GB ram van (adataimnál), és a legújabb játékokat futtatom akadás nélkül, persze nem max felbontáson, azt a VGA sem bírná.
Szóval mi az előnye egy laptopban a 4, vagy több giga ramnak..? -
törölt tag
Úgy tudom, hogy egyik Seagate sem támogatja az acoustic managementet, ezért nem tudtad állítani.
-
DarkGubi
aktív tag
Most sem egy akku bajnok a gépem (C2D-val azért jobb a helyzet), max 2-2.5 óra, de az egy vicc, hogy a Worms World Party sem indul el a X3100 VGA-n!
Nem kell nekem egy atomerős csúcskategóriás VGA, csak legyen valami alsó kategóriás, ami meghajtja a videókat is...
Mindegy, ez van. -
Hunter2
addikt
"Processzor
Nagyon ritkán, és nehezen cserélhető."
Ez úgy ahogy van marhaság, csak tudni kell hogy milyen chipset van a laptopban. Simán elképzelhető hogy celeron 530 meg hasonlókkal adott laptop lekezel core duo-s procit.
Illetve a régebbi celeron M-es gépeken is sokat dobhat egy Pentium M-es proci.Egyébként aki mobil procit boltban vesz az sem normális.Vaterán is látni elég elszált árat, viszont itt a forumon egész jó árak szoktak lenni.
-
.mf
veterán
"Ha egymagos Celeron/Sempron processzorunk van, valószínűleg az alaplapunk sem támogat ennél jobbat, maximum magasabb órajelű, de ugyanolyan architektúrájú példányt."
Már bocs, de ez baromság. A laptop-gyártók általában akár sok modellben, de mindenképpen egy modell mindegyik verziójában ugyanazt az alaplapot használják -- ha ugyanannak a modellnek más verziójában egymagos *ron helyett rendes proci van, biztos jel, hogy abba a szériába tartozó procira lecserélhető.
Máskülönben a gyártó oldalán kell körülnézni, hogy milyen procikat támogat a bios, vagy a chipsetet és foglalatot ellenőrizni, hogy milyen processzorokat fogadnak. Van még egy dolog, amit nem szabad elfelejteni: a hűtés -- egy kis egymagosra tervezett hűtés nem biztos, hogy elbírja adott széria leggyorsabb és legjobban fűtő kétmagosát. -
varsam
őstag
Jó kis írás, grat
Én most procit keresek a gépembe, egyelőre elég kevés sikerrel
(#10) DarkGubi
Hol vetted a procidat? -
G@ß!
őstag
Ha dedikált vga-d lenne, akkor az üzemidő rengeteget csökkenne...
Ami sztem másfél óra alá simán lemenne.
VAlamint iszonyatosan melegedne. Egy szó mint száz örülj neki h integrált van, nem kell notin játszani!!(kölönben úgy jársz mint én, hogy már a 4. laptopodat használnád...
)
-
sanzi89
addikt
Hőfok adatokat nem publikálnál? Érdekes lenne egy 7200rpm-es HDD hőfoka notiban.
u.i.: Figyelmetlen voltam, a HD Tune PrintScreen-eken látszanak az eredmények.
-
DarkGubi
aktív tag
Az én notebookomban is ki lett cserélve (szinte) minden.
Acer Aspire 5315
CPU: Celeron M 530 --> Core2Duo T7300 (az alaplap leírása szerint csak egymagos celeron, a bios szerint a Penryn magos procik is belemennek: T8100, T8300, T9300, T9500)
Ram: 512 MB --> 3 GB (az alaplap leírása szerint max. 2GB)
HDD: 80 GB (gyárilag hibás volt) --> 160 GB (ez meg már kezd kevés lenni)
Wifi: Atheros AR5007EG --> na ez a következő, egy N-es wifire (csak még nincs N-es routerem).Amikor kiválasztottam az olcsó notimat, akkor direkt olyat kerestem, amit majd tudok bővíteni. Bárcsak az Intel GMA X3100-tól is meg tudnék szabadulni...
-
Coolmat
őstag
Köszönöm a pozitív visszajelzéseket
Psychonaut: ment a pü.
-
csibor
addikt
Azért AMD fronton a proci csere nem ennyire veszélyes,sokkal nagyobb lehetőség van mint Intel oldalon.S1 sempront, simán lehet X2 cpu-ra cserélni,nem is nagy befektetéssel.
-
Chris82
senior tag
Igazából nem sok újat mondtál, a memórián a winchesteren kívül nem túl sokmindent tudsz cserélni. A helyzet változatlan....
-
Narxis
nagyúr
Jó kis cikk.
Én is a memóriát és merevlemezt cseréltem. Memória 3GB volt, 1x2GB és 1x1GB, a 2GB mellé vettem még egy 2GB-os Kingston-t és a merevlemezt is cseréltem egy egy 320GB-os 7200rpm-es Western Digital-ra. A régi egy 5400rpm-es volt, és vettem hozzá külső usb-s HDD dockot. Ez nem volt drága szerintem, ha összerakom az Asus notebookom árát és amit ráköltöttem, annyiért tuti nem kapnék ilyen notebook-ot.
-
Csepy
őstag
válasz
,,no name" #3 üzenetére
gépemben
Regards: Csepy
-
Psychonaut
veterán
Hali! Dobnál egy privit, hogy mennyibe volt az új vinyód? Köszi szépen!
-
Csepy
őstag
Éppen tegnap szereltem be az új 7200.4 500GB-os, G-sensoros kicsikémet.
Eddig is 7200-as (7200.3-as széria. Elég sokat adtam el belőle) vinyó volt, de ez az elődjénél egy cseppet mintha hangosabb lenne (van némi vibráció, DELL XPS M1330), nem zavaró igazán. Viszont a teljesítménye az lenyűgöző...Bruttó 32.5-ért hozattam Németországból, 5 év garival.
Regards: Csepy
-
buherka
addikt
Jó kis cikk.
Én is próbálkoztam 7200-es noti vinyóval, mert nekem is 5400-es volt a lenovo-ban.
Kb. 4 hónapot bírt, mert szó szerint szétfőtt a 7200-es (Samsung)
...motor hibás lett.
Simán 45-55 fok között volt állandóan, akárhogy hűtöttem...volt, hogy 57 fokot is elérteMost gariban pihen, már vagy 3 hete...azóta semmi hír róla
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Parfüm topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gran Turismo
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Revolut
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Cooler Master CK550 RGB mechanikus (barna switch/magyar kiosztás)
- Újszerű Meta Quest 3 (128gb), 1 év garanciával +kiegészítőkkel
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest