Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Mondom, típusfüggő. Pl. a Philips 42PFL4606H-m szinte teljesen úgy nézett ki PC-ről, mint egy 23"-es IPS (egymás mellé téve), csak felnagyítva. Sőt, jobb is volt, lévén egy szupergyors, 10-bites AH-IPS panelt tartalmaz... (HDMI-ről fogadta is a 3x10 bitet. De persze más 100 Hz-esekhez hasonlóan PC-ről csak max. 60 Hz-cel lehetett hajtani [amúgy tudta a natív 24p-t is].)
(Lényegében azért adtam el, mert fél év után sem javították azt a bugot a FW-ben, hogy 0-ra vett élesség mellett is erős maradt az élkiemelés, ami agyancsapta a HD adásokat. [PC módban nem volt ilyen gond, de ott meg nem volt 100 Hz.] Gondoltam, ha ennyi idő után nem javítanak egy ilyen hibát, már nem is fogják. [Egy ügyfis arra hivatkozott, hogy 4m-ről nem látszik... Kösz! Onnan már a HD sem.] 1-2 hónapra rá jött az értesítés, hogy javították...
)
Más kérdés, hogy pl. az olcsóbb tévék sokszor nem RGB-ben dolgoznak, hanem adott esetben felezett színfelbontású YUV 4:2:2-ben (és csak közvetlenül megjelenítés előtt konvertálják RGB-re), na hát az tényleg nem PC-s felhasználásra való (filmre jó). Egyes paneltípusok pixel-szerkezete sem éppen ilyesmire optimális. Vagy néha nincs PC-s mód és nem lehet teljesen kikapcsolni a képjavítókat.
-
dezz
nagyúr
Mármint az elnevezése? Nos, pl. az LG LCD TV-kben is van ilyen menüpont, csak éppen nem váltja a képet széles gamutosra, mert hogy nincs mit.
Valamit csinál, de az csak digitális trükközésnek tűnik, kb. mintha kicsit feljebb állítanám a szaturációt (de nem változnak az alapszínek).
A plazmák menüjét azt hiszem, még sosem néztem, eleve nem sokat nézegettem plazmákat, mert azonnal feltűnik, hogy bizsereg a képük (szubfield alapú árnyalatgenerálás + külön dither). És hát gondolom, annál a néhánynál, amit láttam, nem volt bekapcsolva a WCG mód, mert azért az elég feltűnő lett volna. Legközelebb ránézek erre is.
De ha már úgy merül fel a kérdés előttem, hogy egy bizsergős, de WCG-s plazma, vagy egy standard gamutos LCD, nos ez már keményebb dió.
-
dezz
nagyúr
Végül is attól függ, mennyit számít, hogy minél több információ, illetve a terv minél nagyobb része férjen el a képernyőre (kivehetően). Azt hinném, CAD-nél és 3D tervezéskor ez mindig így van, de lehet, hogy mégsem.
(#60) madgie: Nos, ennek tudatában, azt hiszem, 2x is meggondolom, mielőtt sima fehér LED-es LCD TV-t veszek (vagy nem veszek)...
-
dezz
nagyúr
Na, ezt nem is tudtam. És eléggé csodálkozom is, hiszen a tévés színtér-szabvány az sRGB-nek felel meg (színtérben szinte teljesen, gammában picit más). Vagy ki-be kapcsolható rajta a WCG mód?
LCD TV-knél a CCFL korszakban sem "erőltették" a WCG-t, most a sima fehér LED-ekkel meg nem is igazán lehetséges. Később, ha jönnek a nanotechnológiával spektrum-kiterjesztett LED-ek, azokkal majd talán bevezetik. (Bár elvileg az LG.Display idén ki fog hozni pár WCG-s monitor-panelt fehér LED-ekkel, de egyelőre semmit sem láttunk belőle.)
(#58) edward2: Típus- (és kategória)függő, hogy kaki vagy sem. Legalább is, én már láttam jót.
-
dezz
nagyúr
"vajon mit spórolnak ki belőle, hogy ennyire olcsó?"
A széles színteret (wide-gamut) és az ennek kezelésére (natív mód, Adobe RGB és sRGB mód) szolgáló elektronikát, amik megvannak pl. az U2711-ben. (A széles színtérhez spéci CCFL-re van szükség, ami jóval drágább, mint a sima.)
De egyébként a Delltől is várható mostanában ezzel a némileg olcsóbb, LED-es panellel szerelt változat, szintén olcsóbban, mint az U2711. (Bár itt nem tudom, mennyi lesz a különbség, ha nem túl sok, szerintem megéri a széles színtér, állati jó rajta mozifilmeket nézni (natív módban)! Sokkal elevenebb a kép. És ezt a tévék még nem igazán tudják...)
(#22) MongolZ: Hááát, nem tudom, te hogy's'mint CAD-eztél, számomra hatalmas felüdülés volt 1280x1024-ről 1920x1080-ra váltani (1920x1200 mégjobb), de még az sem elég nagy... A 2560x1440 már kezd úgy tényleg használható lenni. A 2560x1600 lenne az igazi, csak azt ma még nagyon borsosan mérik. (És még ennél nagyobbat is el tudok képzelni.)
(#27) Rayyy: Ma már nem szürke a TN-ek feketéje, de egyéb tekintetben azért nem sokat változtak - hiszen akkor már nem is TN lenne... Mint a neve is mutatja (Twisted Nematic), itt csavarják a folyadékkristályt, és éppen ebből fakadnak a mellékhatások. (Megjegyzem, azokról beszélek, amiken korábban is ott volt az a bizonyos "film" réteg, ami laptopok esetén legtöbbször hiányzik, így azok mégrosszabbak.)
(#46) fluiid: Rég nem lila... Típustól függően szürkés, vagy egyik irányban halvány sárgás, másikban halvány kékes, illetve előfordul halvány zöld is. Mindez csak sötétben látható, fekete háttérnél, átlósan nézve. (Nem árt persze nem full fényerőn myomatni az éjszaka közepén, mert úgy erősebb.) Normál körülmények között nem jelentkezik semmi zavaró... Ellentétben a PVA-k black crushjával, amit mindig lehet látni (sőt az egyik szem másnak látja tőle a sötétebb területeket, mint a másik, ettől olyasmi hatása van, mint egy pivotba tett TN-nek...
) A színek is mesterkéltebbek. Nem véletlen, hogy pl. az EIZO-nál azonos tudású monitoroknál olcsóbb a PVA-val szerelt változat.
Persze izlések és pofonok, de nem az az általános vélemény, hogy a PVA lenne a legjobb grafikára. Főleg, ár/érték arányban, amikor itt vannak az olcsó IPS-ek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Steam topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yettel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Steam Deck
- További aktív témák...
- Dell 24" 1920x1080 full HD - webkamerás konferencia monitor hangszóróval! - gyári garancia 2028ig
- Újszerű Samsung 34 -es hajlított monitor - 3440x1440px / HDR10 / 100Hz / USB-C PD 90W (S34A650UXU)
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- HP OMEN Transcend 32 - 31,5", OLED, 3840x2160, 240Hz, HDR400, 0.03ms - Eladó!
- LG 34 34WQ75X-B UltraWide WQHD Ívelt Monitor Több, mint kijelző! AMD FreeSync / HDR /IPS Panel
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged