Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adamson
csendes tag
Ha már a helyesírásnál tartunk, akkor "Szputnyik", nem "Szputynik"
Egyébként csak egy furcsa volt ebben a részben: lelőttek egy utasszállítót, majd Reagan elindítja a GPS kiépítését? Gugli nélkül is meg lehet tudni az összefüggést? Ha van GPS, akkor kevesebb gépet lőnek le? -
Rusi
senior tag
Szabi113 jól fogalmazta meg, ennek a blognak az a célja, hogy a totál átlagember számára érthető és egyszerűen megfogalmazott információt adjon. A történetnél még rengeteg apróbb dologra ki lehetett volna térni, de ha megnézed a blogos írásainkat, egyik sem ötoldalas "teszt", hanem tömör és lényegretörő, ugyanakkor érthető. A működésről szóló cikkben is nem véletlenül nem mentem bele a különféle egyenletekbe, meg Doppler-effektus kifejtésébe és a katonai GPS-ek kódolásába, meg hasonlók, mert ezek egy részét még én magam se értem, az átlagember pedig aztán végképp nem. Ugyanakkor sokakat érdekel alapszinten, hogy pl. mégis hogyan, mitől, mivel működik, mert ő csak annyit lát belőle, hogy bekapcsolja a navit/mobilt és az meg szépen megmutatja, hogy hol tartózkodik és/vagy navigálja az úticélhoz.
-
szabi113
tag
Srácok, ez egy blog és nem a Wikipedia. Átlagos, de kíváncsi embereknek szól. Nem a lexikális szintű tájékoztatás a célja (és ez jól is van így).
Nekem tetszett, várom a folytatást!
-
Rusi
senior tag
Mivel ez egy blog, nem szándékoztam leírni 10 oldalban a történetet, ráadásul több említett és kihagyott dologról lesz még szó. Maga a lényeg, hogy egyáltalán honnan, minek hatására indult a mostani GPS rendszer, az benne van. Lesz még több bejegyzés a GPS rendszerhez kapcsolódóan.
-
luke.
aktív tag
Én nem akartam leírni elsőként, de a Wikipédia valóban sokkal részletesebb. És jelenleg nem 20 méter a legjobb GPS pontosság amit tudnak a polgári készülékek, mert a tavalyi évben 10 méterre változtatták.
A jelenleg kapható készülékek pontossága eléggé vegyes és olykor még maguk az eladók sem tudják az üzletben, ha valaki határozott döntéssével rákérdez és neki kifejezetten 10 méteres pontosságú kell. -
Ennél talán még a magyar nyelvű Wikipédia lap is bővebb. (Különösen hogy ennek a cikknek a megírását támogatnia kellett egy szponzornak...)
Ha már a 2000 utáni polgári felhasználást említjük, a GPS vételt háborús helyzetekben szokták lekapcsolni, pl. a második Öböl-háború idején a Közel-Keleten voltak kimaradások. Épp ezért építették ki az oroszok a Glonasszt, az EU meg bénázik a Galileoval, hogy függetlenek legyenek az USÁtól egy mára stratégiai fontosságúvá vált területen. Az oroszok meg is csinálták.
-
Kephamos
addikt
Nem "Sputnik", hanem Szputynik. Magyar helyesírás szabályai c. könyvet ajánlom mindenkinek, aki a címlapra publikál.
Amúgy jó írás, bár tényleg rövid egy kicsit.
-
luke.
aktív tag
Sajnáltam, hogy egy esetleges jövő kimaradt (pedig erre is vannak források) ha már van benne múlt és jelen is.
Ehhez tartozik az, hogy sajnálatosan polgári kézben egyetlen navigálást szolgáló műhold sincsen. Jelenleg mindegyik katonai és nagyon nagy hányaduk az USA tulajdona, sőt a polgári navi cégek és a felhasználók nem is fizetnek használatukért. Pont az ügyben volt tanácskozás a tulajdonos USA-ban, hogy nekik mennyi pénzben vannak ezek műholdak (a meglétük és a karbantartásuk) és fizetőssé tennék a polgári használatukat.
Nos ha ez bekövetkezik akkor vagy nem lesz polgári GPS navigáció, vagy a műholdak használati díját beépitik a sw és a hw árába ami jelentős drágulást eredményezhet. Míg az elsőt nem is tartom valószínűnek addig második biztos egy esetleges ilyen döntésnél...A hozzászólás a 89.133.139.30 IP címről született (Bog kedvéért).
-
fi:zi'k
nagyúr
Kicsit rövid lett, de azért köszi.
Apró hiba a 2 bekezdésben: "..civil felhasználük.."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma Honnan, miből és hogyan jött létre a mai mindennapokban használt GPS rendszer?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Automata kávégépek
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- SSD kibeszélő
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest