Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
válasz
quailstorm #77 üzenetére
Amúgy ha minden áron natív kódos Linux mobil rendszert akarsz akkor Tizen.
Csak hát annyira kérdéses a jövője, mint a megjelenése az első készüléken.Bár előbb fog megjelenni mint az android alrendszer nélküli Ubuntu, arra mérget veszek.
-
Arcanis
aktív tag
válasz
quailstorm #77 üzenetére
Ebben a prezentációban a 97. diától kezdve van pár példa natív libek alkalmazására. A gyári böngésző és az egyes WebView-k az alkalmazásokban WebKit-tel működnek, tehát az appok natív lib(ek)en keresztül intézik a böngészést. A natív kódok pedig tudtommal nem a VM-ben futnak (hanem JNI-n keresztül), -> villámgyors böngészési élmény.
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
quailstorm #77 üzenetére
Az Ubuntuval én is egyetértek, kissé elszállt a gépigénye, már amit irtak rá. HD2-n meg 1-2 oprendszertől eltekintve minden volt már
-
vicze
félisten
válasz
quailstorm #70 üzenetére
Lenézést a dupláért.
Csak még hozzátenném, hogy az appok mérete is mocskosul elszállt időközben, az ami régen (3éve) 1MB volt mindenestül, hogy szépen 10-15 körül mozog, szóval nem csak a rendszer oldalán van, a gond, ha nem az appok írói is kicsit hozzászoktak a bőséges erőforráshoz.
-
vicze
félisten
válasz
quailstorm #70 üzenetére
Hát ahhoz képest FTP szerver, torrent szerve, meg ilyesmit vígan elfutnak, a szolgáltatásokkal nagy gond nincs azok mennek szépen a háttérben, többnyire csak a frontend appokat zárja be. Látod én pont a service progikat gyakom mint a halál, mert aszokat bezzeg nem zárja be az istennek se...
Szerintem változatlan igazából az 1,5 óta minden CM és CustomROM muti taskja ugyan olyan, a RAM mértékétől függően 192MB-s droidon kezdtem és nem mondhatom, hogy valaha is probléma lett volna a multitask, csak hát én nem stockot használok, mert nem szopatom magam vele.
Gyártók normál usernek állítják a ROM-jukat nem neked, meg nekem, de megoldom magamnak, a Maemo5-t se gyárilag kaptad a N900-ra...JavaSE nyilván nem lesz, az Oracle nem az a fajta, aki szívességeket tesz... inkább perelnek.
Miért ne lehetne bármilyen framework, a android pont ugyan olyan nyitott mint a Linux (akármennyire is nem akarod, egy Linux fork marad) van Python, Adobe Air, (meg mit tudom én mi) azt raksz fel amit megírnak rá, mint írtam Qt és QML is van. -
Pixa
aktív tag
válasz
quailstorm #65 üzenetére
"Symbianon meg én vagyok az úr, én döntök, jól vagy rosszul az más kérdés, de a nem látható appokat az is bezárja ha fogy a RAM. Amit meg kell(pausolt játék), azt fagyasztja, nem hülye az."
Ez teljesen biztos?
-
vicze
félisten
válasz
quailstorm #65 üzenetére
Uh... ez most egy picit fájt. Bocs de tényleg nagyon nem vagy tisztában nagyon sok dologgal.
emulátor=VM, ide csak ezt tudom...
Az hogy köztes bytekódból gépi kódot fordítasz, vagy egy másik architektúra gépi kódájt fordítod át szintén gépi kódra úgy kb. homlokegyenest más és 100x-os sebesség különbség van kb.
Az 1.5-östől (lényegében 1.0-ás) Android óta van a SDK és az NDK, bármikor bárki írhat vagy Java-ban vagy C++-ban programot androidra, senki senki sincs hozzákötve a java-hoz. Ha viszont C++-ban írok, akkor szépen minden egyes HW verziósra és speckó utasítás készletre ellenőrizheted a kódod. Nem azért választják a fejlesztők a javat imádják, hanem megy mocsok sok szopástól kíméled meg magad HW szinten.
Az android linux alapú könyörgök (még mindig), Dalvik, Java2ME támogatással. JavaSE = Dalvik szóval nem kell, a Flash-t meg Adobe nem fejleszti de legacy van, Adobe Air továbbra is támogatott. Nem igazán értem, hogyan lehetne egy "köztesréteget" opcionálissá tenni, vagy van vagy nincs. (Amúgy épp most 3.4-es kernelen vagyok...)
Androidban sandbox-olt VM-ben fut minden app, és a mutitaskinggal 0 probléma van, amíg nem futtatsz Sense vagy TW-t az OS-en az az alap rendszer a szar hanem a rengeteg forkja, mert a gyártóknak nem az az érdeke, sose ez lesz, mert képtelen értelmes memória kezelést írni. Ha gyors rendszert akarsz, akkor ASOP és csá. Itt a kezemben a Nexus 4 és annyi app fut rajta hogy 2 kezemen nem tudom megszámolni, és egyik se záródik be csak úgy. A memóriát pedig ugyan azért telíti meg mint pl. egy Win7, mert precach-sel, semmi köze a Dalvik-hoz vagy egyéb dolgokhoz. Könyörgök, Ágika a pénztáros nem fogja az appjait napi szinten manageli, hogy mi mennyi memóriát eszik és kilődözni, a rendszer kell megtegye helyette. Ha ezt akarod felrakod a megfelelő ROM-ot és egész nap ezzel játszol, de pl. én se szeretnék ezzel játszani.
Programozhatsz androidra Qt-ben QML-ben, amiben szeretnél, azok csak frameworkök nem 1-1 nyelv, a GTK+ meg egy toolit az X-hez, az Androidnak más "ablakkezelője" van.x86: WTF? Teljesen támogatott, és ha utána olvastok, hogyan működik, az egész fordítási procedúra akkor tudnátok, lassan nagyon kevés program van, ami nem megy. A natív kódúakból is egyre kevesebb. Az Inteles android korszak csak most kezdőik igazán, a Motorola Rzar i csak az első fecske volt. Az Intel rengeteg pénzt öl bele, hogy a mobil fronton megvesse a lábát, és konkurenciát állítson az ARM-nek. (Csöppet elaludták, de most "erőből" próbálják behozni a lemaradást.)
Nem igazán érted meg, hogy van egy doboz világnézeted és és abba eléggé be vagy zárva ahogy nézem.
Inkább kezdj el utána olvasni, mi micsoda. -
Arcanis
aktív tag
válasz
quailstorm #63 üzenetére
"idegesítő, hogy azon az 1 appon kívül, amit nézek, semmit nem képes megtartani 1-2GB RAM alatt"
Ezzel nem értek egyet, Galaxy S2 CM10.1, próbálgattam most, zenelejátszás közben két normál játék (Ingress és Puzzle Retreat), telefon, kontaktok, üzenetek, böngésző és play store közötti váltogatást (szerintem egy normál felhasználó mondjuk ezek között váltogat), teljesen simán, mondhatni azonnal visszahozza az appokat a megállított (stopped) állapotból."Az android alapelvei szerintem hibásak. Ezért rühellem."
Ezt kifejtenéd? Tényleg érdekel, hogy mit értesz az a hibás alapelvek alatt. -
Keeperv85
nagyúr
válasz
quailstorm #60 üzenetére
Ezért írtam, hogy attól függ mivel és hogyan. Lásd az első mondatomat.
Eléggé necces balanszírozni, hogy most akkor több szabad memória legyen és hajtsuk igába a procit vagy ne legyen, hanem toljuk készen oda szinte neki a kódot, de hogy most éppen merre orientálódik a fejlesztés, az nyilván az egyik vagy a másik megoldás tényleges hatékonyságának függvénye. Ha valaki pl. ír egy olyan kódutat bzip-re (most csak a példa kedvéért), amivel esetleg 30%-os gyorsulást ér el a feldolgozó ütemezése, akkor nyilvánvalóan megfontolandó, hogy érdemes-e szolgálatba állítva azt az említett 10% CPU-t feláldozni rá.
A másik szempont viszont pont az olcsó memória. Mivel lassan minden dzsunka vacakban is 2GB ram van, kicsit nevetséges, hogy az Androidnak még ez sem elég, holott az asztali Linux disztrók vígan futottak még pár éve 512MB-on. Viszont ez addig nem lesz aggasztó, még szinte ingyen be lehet tömni a következő 2GB-ot is mellé. Ráadásul a termék címkéjén is szebben mutat a "4GB ram" mint a kettő...
@vicze1:
Azt az x86-os támogatást én nem biztos, hogy annyira betenném az Android kernel feature listába... Papíron szépen megy, de szerintem ott már kár a gőzért, azt kinyírta a többi és már csak idő kérdése mikor hal ki teljesen ebből a vonalból....
-
vicze
félisten
válasz
quailstorm #58 üzenetére
Szegény Maemoból indulsz, ami lassan őskövület lesz, és azt hiszed ráhúzható erre is. Gondolom N900-on használod, amik hát eléggé nem mai darab. Meg hát 256MB vs. 1-2GB-ről beszélgetünk. Maemo le volt maradva sok mindenben, az Android nincs.
Ubuntu Touch soha nem fog 1GB alatt futni, ahogy a chrootos Ubuntukat is elég lassúak, 512MB-s Androidokon. Könyörgök Android kernel van használva, annak az utasítás készletével meg mindennel, ami alapból támogat miden ARM utasítást "ARMv5TE, including Thumb-1, ARMv7-A, including Thumb-2 and VFPv3-D16 instructions, with optional support for NEON/VFPv3-D32, x86, MIPS", mi kell még?
Chrooton mit kell megoldani? Működik, ahogy eddig is tette. -
Keeperv85
nagyúr
válasz
quailstorm #58 üzenetére
"A Thumbos dolgot nem értem, ha tömöríted a programkódot később futsz ki a ramból nem?"
Ez attól függ, hogy a kódfeldolgozó hogy van megírva. Ha futásidőben ki kell csomagolni a kódot részben, vagy egészben, akkor már koránt sem biztos, hogy célravezető megoldás ezen spórolni. Arról már nem is beszélve, hogy minél nagyobbak a csomagok, annál több processzoridőt fog behúzni a háttérben a külön dekódoló, vagy előfeldolgozó (kicsomagoló) algoritmus, így jó esélyjel lehet hogy több ramod marad és később fogysz ki, cserébe megvárhatod még átássa magát 4-5 kódúton az app...
-
vicze
félisten
válasz
quailstorm #35 üzenetére
Te valamit nagyon félreértesz... Ebben a linkben még találgatások sincsenek, konkrétan le van írva hogy chroot és kész. A fejlesztőknek ez az iránya.
Thumb2 6éve lehet jó volt valamire, de azóta az ARM egy kicsit tovább fejlődött, és gyakorlatban már nincs szükség rá. Elég valószínű, hogy ahogy a ThumbEE-t kivették, ezt is kiveszik. Nem ettől lesz gyorsabba kód, és nem ettől akad az android.
Ha sz appoknak szabad mindent ez is memória limitbe ütközik és laggolni fog, ezen az égvilágon nem változtat semmi, vagy korlátozol és nincs akadás, vagy nem és valamikor belefutsz.
QML az JS = nem lesz gyors (gyak. írhatnak saját dalvikot...). A webappok lehetnek ebben írva. A Qt meg csak C++ framework.
A desktop meg esszenciális kell legyen, mert más előnye nincs, ez van a többiekkel szemben még.
Bár könnyen lehet hogy 5.0-ával előz az Android. WP csak jövőre lehet desktopos idén már nem, Apple-nél meg semmi nyoma eddig a dolognak, csak pici lépések. -
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
quailstorm #35 üzenetére
Arra milyen port nincsen még?
-
vicze
félisten
válasz
quailstorm #27 üzenetére
Thumb2 egy Java VM kódoptimalizáló, amit aktívan használ a Dalvik (elvileg
, bár NEON mellett minek? ). Viszont a natív kódos (C,C++) Ubuntu app hogyan fogja? Max a HTML5+JS-kód esetén a JS-hez.
Azt az egy dolgot mond még meg, hogyha váltani akarnak natívra, akkor minek ez a demo valami? Minek írnak API-kat rá? Minek fejlesztenek appokat rá? Most akkor szopatni akarják a fejlesztőket 2x is?
Ha váltasz erről a Touch UI-ról "natív Touch UI"-ra, akkor minden appot megint lehet újraírni.Merre van infó a nem chroot-os további tervekről?
-
zsirfecske
addikt
válasz
quailstorm #24 üzenetére
na ez így már kicsit jobban hangzik, bár a felét nem értem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- HDD probléma (nem adatmentés)
- BestBuy topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Formula-1
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest