- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alchemist
addikt
Utánajártál, hogy hamis vagy valódi volt-e a riasztás, pontosan miért is riasztott?
De az ördög tényleg nem alszik... akiknál már vírust irtottam, fővesztés terhe mellett megtiltottam bármiféle letöltést, illetve azok keresését... ha szeretnének ezt-azt, írjanak listát róla - és ezt majd egy menetben megteszem pl. egy Live Linux-os rendszerről (miután utánanéztem, miről is van szó), majd ezeket a csomagokat még külön ellenőrzöm. Macerás, de biztosabb... akár a "veszélyesebb" böngészéseket egy virtuális rendszerről végezni, utána azt kitörölni, az érintetlen változatot újra bemásolni.
És persze nyugodtan győzzetek meg, hogy szerintetek (nálaménál nagyobb biztonsági tapasztalattal) ezt miért is kéne máshogy csinálni. De ettől még vállalom, hogy "élesben" az integrált biztonsági rendszerekkel nem kevés bosszúságom volt... -
Alchemist
addikt
válasz
szaki26a #140 üzenetére
Mint szakértő, légyszíves értelmezd azt a tapasztalatot, hogy többféle kisebb tool-lal, házirenddel, tűzfallal, frissítésekkel felszerelkezve, de integrált, folyamatosan működő biztonsági rendszer nélkül is éveken keresztül nem kaptam vírust (ismétlem, alternatívan bootoló rendszerből ellenőriztem, amelyen természetesen van integrált vírusvédelem, ugyanakkor nem azon a gépen dolgozom), konzervatív internethasználat mellett.
Elvben persze miért is ne használnék ilyen védelmi rendszert... de többfélét is kipróbáltam és naponta több hamis riasztást is kaptam (ezeknek utánajárni is idő... ehhh), a heurisztika a saját fejlesztéseimbe is belepofázott, önkényesen fájlokat törölt, stb. a Norton, az Avast, a NOD, a Panda, az AVG kész katasztrófa volt... (az előfizetésekre kiadott pénzről már nem is beszélek).
Ugyanakkor jól beállított víruskergetőkkel felszerelt ismerőseim rendszeresen összeszednek mindenféle kórságot, amelyek leírtásáért nyaggatnak időről-időre. Én ebből arra következtettem, hogy a vírusfertőzések kb. +90%-a juzer error eredménye... persze meg lehet győzni az ellenkezőjéről átfogó tanulmányokkal, amelyek - már csak a korrektség okán is - a hamis riasztások, időnkénti erőforrás felzabálások miatti időveszteségeket, bosszúságot is tartalmazzák.
-
Alchemist
addikt
(#135) kispx: (#136) CPT.Pirk: persze ez érthető, de ez gyakorlati próbák nélkül nehéz áthidalni a személyes tapasztalatok különbségeit.
(#137) sh4d0w: én is úgy tapasztaltam, hogy juzer a leggyengébb láncszem. Ugye szélsőséges esetben, ha nem csinál semmit a bebootolt gép előtt, amelyen nincs integrált védelmi szoftver, de azért rendben van tartva és routeres + saját tűzfal mögött van, eléggé valószínűtlen a vírusfertőzés.
Ha nem egyértelműen azonosítható leveleket, linkeket kap, akkor is megteheti, hogy ezeket kitörli, ignorálja... nem kell, hogy kényszert érezzen bármire is reagálni.
(#138) Tamás88: a heurisztika éppen a hamis riasztások elsődleges forrása! ha valaki "bitfaragós" fejlesztésekkel is dolgozik (pl. én), kénytelen lesz kikapcsolni. Az átlag júzer persze ritkábban akad bele, de ha többször is a saját tiszta forrású programjait minősíti kártevőnek, hamar elszáll a vírusvédelmek iránti bizalma és a valós figyelmeztetéseket is hajlamos lesz ignorálni... ahogy ha a mesebeli pásztorfiú többször is hamisan kiállt farkast, a valódi támadás idején már nem fognak neki segíteni. -
Alchemist
addikt
Jogos... és a kollégák továbbra is adósak olyan tesztoldalakkal, amelyekkel a viszonylag friss (!) sebezhetőségek elleni immunitást a gyakorlatban is tesztelni lehet... illetve adatokkal, hogy a nagyobb forgalmú oldalakon ezek milyen statisztikai gyakorisággal fordulnak elő.
Mert addig csak hitrendszerek csapnak össze... -
Alchemist
addikt
...mint ahogy az is igaz, hogy a hibát előbb használják ki, mint az a vírusgyilok adatbázisában megjelenne.
Ettől persze még érdemes lenne aktív víruselfogást használni... ha ezek az erősen integrált aktív biztonsági programok nem okoznának jóval több problémát, mint amennyit megoldanak.
(megfelelő házirend beállítással, script csapdákkal és főként körültekintő használattal sok problémát el lehet kerülni)
A gép átvizsgálása a megfelelő rendszerességgel (de nem az aktív partícióról) kimutatja a kártevőket... bár ilyen fertőzést sok-sok éve nem kaptam.
Nyilván ez az én tapasztalatom, másnak meg más a tapasztalata. -
Alchemist
addikt
válasz
pakriksz #123 üzenetére
Az utolsó bekezdésben látom a lényeget: természetesen hasznos lenne egy csendben és pontosan működő biztonsági szoftver, ám szinte kivétel nélkül zabálják a gép erőforrásait, egyes kártékony programokat így is átengednek (több ismerős is kért már, hogy "szedjem le a vírust a gépükről", pedig volt rajta vírusirtó), viszont sok hamis riasztást produkálnak (tapasztalataim szerint kb. 100..200 hamis riasztásra esik egy valódi), stb.
Ez így együtt a "biztonsági programokra" vonatkoztatva kimeríti a "kártékony program" kategóriát... ehhez képest még mindig kényelmesebb és biztosabb az esetleg bekapott vírusfertőzés után (ami még évek alatt nem fordult elő a gépeimen) a rendszerpartíciót legyalulni, majd a legutóbbi partíció mentést kb. 20 perc alatt visszarakni.
Persze ez csak az én meglátásom... de az életből vett hasonlattal élve, nem szeretnék egy olyan országban élni, ahol a "terroristaveszélyre" hivatkozva lépten-nyomon zaklatnak, ugyanakkor a terrorizmusnak nincs állandó jele a mindennapi életben vagy legalábbis nem olyan módon, hogy ehhez képest az intézkedések valódi biztonságérzetet adnának.
-
Alchemist
addikt
válasz
#32839680 #46 üzenetére
Azoktól kérdezném, hogy honnan tudják hogy bármilyen letöltésből nem került vírus a gépükre?
Külső boot után végigszkenneltetem a rendszerpartíciót. Amióta (6 éve) így használom, még nem talált vírust a rendszerben. A hatékonyság ellenőrzésére egy külön mappába feltöltöttem néhány olyan hacking toolt, amire ugrani szoktak a víruskergetők.
Ezen kívül jópár gépről szedtem már le kézzel vírust (érdekes módon ezeken voltak vírusgyilokok, csak hát a vírus - vagy a juzer? - kiiktatta őket), elég jól felismerhetőek voltak a fertőzés jelei. -
Alchemist
addikt
-
Alchemist
addikt
Jó ideje csak külsőleg bootolt rendszerről nézek rá víruskergetővel a rendszerpartícióra, jól beállított házirenddel, egy-két kisebb eszközzel és némi józan ésszel évek óta nem kaptam be vírust.
Viszont különféle víruskergetők már rengeteg problémát okoztak hamis riasztásokkal, az erőforrások zabálásával...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Synology NAS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Apple MacBook
- Mini-ITX
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Formula-1
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Xiaomi Redmi A1 32 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest