Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Piftuka

veterán

válasz aginor #8 üzenetére

A kisebb ház valóban jelenthet előnyt a "légcsatornás" megoldáshoz. Bár itt is igaz, hogy a ventilátor gyorsaságánál fontosabb annak légszállítási képessége.

Egy jól átgondolt ventivel, alacsony fordulaton is meg lehet valósítani a jó szellőztetést. (A fenti házamban nekem ilyen volt.)

Az már egyéni ízlés dolga inkább, hogy alulnyomásos, túlnyomásos, vagy lineáris megoldás legyen a szellőzés.

A mostani maxi ATX házamban (Phanteks Enthoo Pro TG) nem kellett a teljes "légcsatornás" megoldást megvalósítanom.

A ház alul és felül nyitott; én annyit tettem, hogy hátul és elől - a megszokásnak megfelelően - minden rést leragasztottam. Tehát a levegőt a gyári két venti (első-hátsó) csak szemből hátra felé tudja mozgatni.

És mivel a gép alkatrészei kicsik, a légáram így is tökéletes. Ez remekül látható az egészen kiváló hőmérsékleti eredményeken.

Az egyetlen ok, ami miatt az amúgy kiválóan teljesítő gyári hűtőt le szeretném cserélni, az annak hangereje.

Ez a Zalman valóban jónak tűnt, de ennyit nem akarok költeni a célra. Ráadásul azóta utánaolvastam, és látom, hogy léteznek hasonló méretű és kialakítású hűtők, amelyek 200 RPM-ről induló ventit kaptak, és max fordulaton sem hangosabbak ~20 dB-nél.

A célom egy ilyen. Jó nagy borda és rajta extrém lassú, de jó légmozgató képességű venti. ;)

• Piftuka

veterán

válasz aginor #4 üzenetére

Az "irányított" légáramlás adott körülmények között hatékonyabb tud lenni, mint a "szabad", teljesen nyitott megoldások.

Ebben a hozzászólásban írtam erről. Nem vagyok fizikus, nem vagyok mérnök, de a számítógépházakkal szerzett tapasztalataim igazolták ezt az elméletet. Amely szerint egy "csőben" áramlik a levegő, ezáltal jobb hőmérsékletet sikerült elérni. (Mint amikor még nem ragasztottam le az összes, "nem kívánatos" rést a ház összes oldalán.)

Ezek alapján nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy itt is hasonlóan működik.

Egyébként nem tűnik ez rossz hűtőnek. Pláne, ha a világítása kapcsolható, és lehet fixen egyetlen színt is kiválasztani.

Én kifejezetten ilyesmit keresek; ami teljesen fekete, és pirosan világít. Bevallom, a gépemben megkedveltem a gyári Ryzen Wraith hűtő szolid, kis piros fényét. A többi alkatrész teljesen fekete, így egy ilyen hűtő jól nézne ki a fekete füstüveg oldallap mögött.

Más kérdés, hogy a cikk szereplője "Zalman-osan drágának" tűnik... :(

Ám a 800-1500 RPM, és a max. 27 dB hangerő nagyon jól hangzik.

Összehasonlításképpen... a gyári Ryzen hűtőmet most a lehetséges minimumra szabályoztam le. Fixen 5% a fordulatszáma IDLE (és 15% terhelésen; ennél jobban nem engedi a BIOS visszavenni), ami a gyakorlatban 1.100 RPM-et jelent.

És a kiváló Phanteks háznak köszönhetően folyamatos terhelés alatt így is csak 61°C-ig melegszik fel a processzor.

Egy ilyen nagy hűtővel ugyanebben a környezetben megjönne az áhított "csend" is, mert elég lenne a minimális 800-as fordulatszámon üzemeltetnem. És nyilván sokkal alacsonyabb hőmérsékleti értékeket tudna produkálni...

Új hozzászólás Aktív témák