- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Letiltás - hogy is van ez?
- Mobil flották
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
A kisebb ház valóban jelenthet előnyt a "légcsatornás" megoldáshoz. Bár itt is igaz, hogy a ventilátor gyorsaságánál fontosabb annak légszállítási képessége.
Egy jól átgondolt ventivel, alacsony fordulaton is meg lehet valósítani a jó szellőztetést. (A fenti házamban nekem ilyen volt.)
Az már egyéni ízlés dolga inkább, hogy alulnyomásos, túlnyomásos, vagy lineáris megoldás legyen a szellőzés.
A mostani maxi ATX házamban (Phanteks Enthoo Pro TG) nem kellett a teljes "légcsatornás" megoldást megvalósítanom.
A ház alul és felül nyitott; én annyit tettem, hogy hátul és elől - a megszokásnak megfelelően - minden rést leragasztottam. Tehát a levegőt a gyári két venti (első-hátsó) csak szemből hátra felé tudja mozgatni.
És mivel a gép alkatrészei kicsik, a légáram így is tökéletes. Ez remekül látható az egészen kiváló hőmérsékleti eredményeken.
Az egyetlen ok, ami miatt az amúgy kiválóan teljesítő gyári hűtőt le szeretném cserélni, az annak hangereje.
Ez a Zalman valóban jónak tűnt, de ennyit nem akarok költeni a célra. Ráadásul azóta utánaolvastam, és látom, hogy léteznek hasonló méretű és kialakítású hűtők, amelyek 200 RPM-ről induló ventit kaptak, és max fordulaton sem hangosabbak ~20 dB-nél.
A célom egy ilyen. Jó nagy borda és rajta extrém lassú, de jó légmozgató képességű venti. -
Piftuka
veterán
Az "irányított" légáramlás adott körülmények között hatékonyabb tud lenni, mint a "szabad", teljesen nyitott megoldások.
Ebben a hozzászólásban írtam erről. Nem vagyok fizikus, nem vagyok mérnök, de a számítógépházakkal szerzett tapasztalataim igazolták ezt az elméletet. Amely szerint egy "csőben" áramlik a levegő, ezáltal jobb hőmérsékletet sikerült elérni. (Mint amikor még nem ragasztottam le az összes, "nem kívánatos" rést a ház összes oldalán.)
Ezek alapján nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy itt is hasonlóan működik.
Egyébként nem tűnik ez rossz hűtőnek. Pláne, ha a világítása kapcsolható, és lehet fixen egyetlen színt is kiválasztani.
Én kifejezetten ilyesmit keresek; ami teljesen fekete, és pirosan világít. Bevallom, a gépemben megkedveltem a gyári Ryzen Wraith hűtő szolid, kis piros fényét. A többi alkatrész teljesen fekete, így egy ilyen hűtő jól nézne ki a fekete füstüveg oldallap mögött.
Más kérdés, hogy a cikk szereplője "Zalman-osan drágának" tűnik...
Ám a 800-1500 RPM, és a max. 27 dB hangerő nagyon jól hangzik.
Összehasonlításképpen... a gyári Ryzen hűtőmet most a lehetséges minimumra szabályoztam le. Fixen 5% a fordulatszáma IDLE (és 15% terhelésen; ennél jobban nem engedi a BIOS visszavenni), ami a gyakorlatban 1.100 RPM-et jelent.
És a kiváló Phanteks háznak köszönhetően folyamatos terhelés alatt így is csak 61°C-ig melegszik fel a processzor.
Egy ilyen nagy hűtővel ugyanebben a környezetben megjönne az áhított "csend" is, mert elég lenne a minimális 800-as fordulatszámon üzemeltetnem. És nyilván sokkal alacsonyabb hőmérsékleti értékeket tudna produkálni...
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus Black Használt, karcmentes 256 GB tárhely 3 hónap garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest