- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
Dr.FantastiK #247 üzenetére
Mindegyik disztróhoz hozzátettek, mivel a kernelbe csiholták a kódot. Ha azt akarják hogy összeférjenek linuxos környezettel is a vackaik (ami lételemük ha fenn akarnak maradni céges környezetben), akkor muszáj. Bár nem tudom minek válaszolok, őszintén szólva a verziószámos posztod óta elég alapos a gyanúm hogy csak troll vagy.
-
julius666
addikt
válasz
#40553216 #208 üzenetére
Jelenleg nincs módomban megnézni és cirka egy hónapig nem is lesz (nincs szabad fél napom sajnos játszani vele). De majd ha lesz (és nem felejtem el) vetek rá egy pillantást.
Ez egy frontend, amivel a LaTeX teljes tudását a Wordnél nem bonyolultabb módon elérheted.
A teljest? Pluginokkal, mindennel? Vagy pluginoknál elhasal és marad a kódberhelés?
Drága? Ezt pont az MS-"ökoszisztémával" szemben mondod?
Akár. De mondhatnám a LO ökoszisztémával szemben is, úgy még inkább.
Ha megfelelő eszköz a célhoz, akkor megéri?
Persze. Ha a célhoz szükséges a LaTeX tudása/eleganciája (mondjuk a dolgozóid nagyüzemben gyártják a tudományos publikációkat), akkor simán lehet megéri. De ha nem (márpedig én amondó vagyok a doksik java részéhez jellemzően nem), akkor viszont mocsok drága.
Avagy ezek után megkérnélek, definiáld a "nagy tudásút", azt a szempontot is figyelembe véve, hogy sokat emlegetett Micike ebből a nagy tudásból mit is használ! Vagy ne Micike legyen, hanem bármely átlag felhasználó, aki maga kattintgat, nem pedig a céges cuccokat töltögeti ki.
Ezt majd definiálja olyan aki ebből él és konkrét igényei vannak, hagy ne nekem kelljen. Azért egy wordben sem csak a vastag B meg a dőlt I betűt püfölik egész nap, csöppet többet tud. Az MSO vs. LO fonalakban szoktak menni dobálózások, az kiindulási alapnak nem rossz. Szoktál gondolom úgyis arrafelé is forgolódni.
De őszintén szólva erről nem szeretnék vitázni, úgy nem igazán érzem magam kompetensnek hogy nem próbáltam a vita tárgyát képező szoftvert.
Amúgy csak most olvastam az aláírásod, nem rossz.
-
julius666
addikt
válasz
peterszky #156 üzenetére
Ha jobban elolvasod #109-et abban sem a vi tudás hasznossága volt megkérdőjelezve (nyilván van hogy nincs más, akkor meg bukta ha nem értesz hozzá), hanem a besavanyodott sznobokat akik szerint már egy nano is csak körömlakkos titkárnőknek való, nem hogy a grafikus editorok. Ha te ilyennel még nem találkoztál akkor örülj neki.
Amúgy a vi (mondjunk inkább vim-et
) vagy az emacska tényleg nagy tudású és hasznos ha ért hozzá az ember, de a learning curve nagyon meredek, hagy dönthesse el mindenki magának hogy neki megvan-e az effort pontja hozzá illetve megéri-e neki a belefektetett melót. Nem biztos hogy akkora vízválasztó a használt oprendszer vagy az editor kérdése, hogy ez alapján rangsorolni lehessen az informatikával foglalkozókat.
Azzal meg azért mernék vitatkozni, hogy tapasztalt vimes jelentősen hatékonyabban lenne képes szöveges környezetben ügyködni control parancsokkal mint mondjuk egy hasonlóan tapasztalt notepad++os gyorsbillentyűkkel.
-
julius666
addikt
van a latexhez rendes frontend. semmivel sem bonyolultabb, mint a word.
Szóval van hozzá nagy tudású, kényelmes, nem bugzó WYSIWYG editor? Lehet akkor csak nekem kerülte el a figyelmem. Amikkel eddig találkoztam inkább álltak közelebb egy wordpadhez mint egy rendes Office alkalmazáshoz.
De akár az lo-t is használhatod frontendnek.
Na ezt még nem próbáltam. Ha azt mondod rendesen működik és a két világ előnyeit ötvözi, nem pedig a LO és a LaTeX hülyeségeit akkor elhiszem, valamikor majd ránézek.
-
julius666
addikt
miért, olyat könnyű, aki összedob egy wordos template-t? hint: nem.
Felesleges hintáznod, te is tudod hogy azért jóval könnyebb.
minél barbárabb módon lehet belenyúlni a formátumba, annál nagyobb eséllyel nem fog belebarkácsolni micike, és ez, szerintem, egyrészt jó, másrészt követendő.
Ha Micike szétbassza a Word sablont, jól seggbe kell rúgni. Ha nem képes megtanulni mit szabad és mit nem, akkor meg úgy, hogy csak cégen kívül érjen földet a lába, mert vagy hülye hozzá, vagy rosszindulatú, egyik esetben sincs ott semmi keresnivalója. És még egyszer, Micikének NEM a formázással lesz a baja, addig ő el sem jut. Ő már a markup+fordítás résznél agyfaszt fog kapni.
De őszinte leszek, azt a fajta gondolkodásmódot amit ebben a kérdésben is képviselsz, iszonyatosan károsnak tartom. "Nem baj az ha nehéz, ha kényelmetlen, legalább megszűri a parasztokat". Te ebben élsz X éve (évtizede?), és tessék, milyen jól elboldogulsz a LaTeX-el, bash-el, stb., több nem is kell, akinek nem megy vagy nem elégedett vele az gyökér és keressen más foglalkozást. Ugye? Én az ilyen fajta elitista megmondóemberkedőket szoktam begyöpösödött tahónak nevezni, akik nem képesek (pontosabban jellemzően inkább nem akarnak, csak úgy tesznek mintha nem lennének képesek) tovább látni a saját kis világuknál. Sajnos ebben a szakmában elég gyakori az ilyen, főleg a unixos oldal nagy rákfenéje ez (nem csak Linux, találni bőven hasonlót Solaris/BSD vonalon is). Azért írom hogy káros mert aztán a társadalom szemében ezek a fórumos köpködők jelenítik meg az "átlag linux usert".
Nyilván a vitapartner minden negatív jelző alól kivételt képez, na meg te úgyis inkább a troll vonalat képviseled mint a valódi besavanyodott arcokat.
az ugye megvan, hogy ahol nincs meg az ember, hogy rendesen kezelje a template-ket (mindegy, melyik rendszerben), ott gyakran arra sincs meg az ember, hogy magát az alaprendszert rendesen kezelje?
Igen, és? Ha már nincs a word templatekre sem szagember akkor ne legyen semmi? Mert mancika valamit Wordben még össze tud szerencsétlenkedni (ami a kkv szintjén adott esetben lehet elég is), de hogy LaTeX-ben nem fog, az hótzicher. Vagy akkor vegyék fel a rendszergazdát (aki jó eséllyel ugyanúgy hozzá se szagol a LaTeX-hez) titkárnőnek is? Nem látom az összefüggést.
-
julius666
addikt
"...Nem mintha persze a LaTeX-el való vagdalózás szólna bármi másról is mint sznobizmusról és informatikai ismeretekkel való arcoskodásról..."
Szerintem egyértelmű volt hogy a fórumos megmondóemberkedésre gondoltam.
Egyébként én is LaTeX-ben írtam a szagdogám és (valószínűleg) elég sok időt megspóroltam vele. Direkt kiemeltem nagyobb oldalszámú doksiknál a hasznosságát, nem tudom hogy jött ez át így neked (vagyis csak rosszmájú találgatásaim vannak
).
-
julius666
addikt
a., nem olyan könnyű olyat találni aki összedob neked egy normális LaTeX layoutot. Nyilván ha rendesen elterjedne ez változna.
b., Micike nem hogy formázni nem fog tudni neked LaTeX-ben, hanem a markup írással lennének már magában problémái. Meg ha valamit elbaszarint és szarul jön ki a lépés, nincs használható error, akkor kakukk. De ezt írtam az eredeti hsz-emben is, nem volt szó semmilyen formázásról.
c., Template *office alá is van, nyilván nagyságrendekkel butább dolog mint a LaTeX-ben ügyködés, de az esetek nagy részében működik és gyorsabb, miután Micike ezerszer jobban megtalálja a templatelt x*10 oldalas doksiban wysiwyg editorban amit keres, belekattint és szerkeszti, mint a több ezer soros LaTeX forráskódban.
d., Az ugye megvan hogy nem csak nagy multik vannak? Nem mindenhol van meg a dedikált ember aki ezeket a sablonokat összelapátolja. -
julius666
addikt
Azt írtam hogy haszontalan a LaTeX? Írtam egy betűt is az ipari felhasználásról? De így környezetéből kiragadva ezt a mondatot bele lehet kötni a posztomba ugye? Ennek ellenére tartom így önmagában is az idézett részt. Nem azért mert ennek így kéne lennie, hanem mert ez így szokott lenni, mindig lehet sejteni ki fog majd azonnal ráugrani a témára egy topikból ha a LaTeX-ről van szó és a *office (főleg a csillagot az MS-el lecserélve) szidásáról. Most te nyerted az első szerepét.
Amúgy ez a téma off. -
julius666
addikt
+1
A LaTeX-el még nekem akinek alapvetően nem jelent problémát is van annyi plusz kényelmetlenség, hogy bizonyos oldalszám alatt rohadtul ne érje meg, emellett azért legyünk őszinték, nem fenékig tejfel arrafelé sem minden, enyhén szólva is őskövület a rendszer. Persze a koncepció meg a TeX motor van annyira fasza hogy nagyobb oldalszámnál (normálisabb szakdolgozatok/diplomamunkák már ebbe a kategóriába esnek
) meg már nagyon is megérheti használni és nem *officeban szopni a tördeléssel.
Az mindenesetre, hogy a LaTeX általánosan kiválthatná a jelenleg elterjedt WYSIWYG szöveg editorokat baromi nevetséges feltételezés. Az átlag Word júzer a stílusokat meg a rendes, nem space+enter kombóval való formázást sem ismeri, nem hogy majd kézzel fogja köpni magából a hibátlan markupot, illetve "debugolni" amikor valamit elírt és köpi a feldolgozó a gyakran "roppant informatív" angol nyelvű errorokat.
Nem mintha persze a LaTeX-el való vagdalózás szólna bármi másról is mint sznobizmusról és informatikai ismeretekkel való arcoskodásról.
-
julius666
addikt
Azért tud piknikezni a linux is ha valami hardveresen/driveresen nem tetszik neki, vagy ha ilyen prealfa jellegű disztróról van szó.
Mondjuk ez itt (debian hozzáértők kezében) nyilván nem játszik, jó eséllyel tényleg stabilabb.
Mondjuk én baromira furcsállom hogy eddig nem linuxot használtak. Azért egy ilyen helyre tényleg inkább az való (az igényekhez szabható és ha valami gebasz van pikpakk meg lehet piszkálni).
Tetszik ez a humanoid gombnyomogató robot, valahogy a ruszki ceruzás vicc jut róla az eszembe. Úgy tűnik nem nyirbálták meg még eléggé a NASA költségvetését.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Hegesztés topic
- Elektromos cigaretta 🔞
- EA Sports WRC '23
- Autós topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged