Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• VS461

tag

Sziasztok!

Egyáltalán nincs szó csodarepülőkről. A technológia, amely képviselőiről a cikk ír, nagyon régóta elterjedt a korszerű haderők eszköztárában, ma gyakorlatilag lövészraj/lövészszakasz szinten használják a kicsi, kézből indítható felderítőgépeket.

Nyugodtan lehet használni a "drone" kifejezés helyett a drónt. Nem tudom, mennyi idő alatt válik egy idegen szó magyarítása "érettségivizsga-kompatibilissé", de a drón kifejezéssel több, mint tíz éve is találkoztam már szakfolyóiratban, azóta pedig nemcsak ott. Használatával elkerülhető az angol szó kötőjellel való használata. Elfogadott még a pilóta nélküli felderítőgép, valamint az UAV vagy UAS rövidítés (Unmanned Aerial Vehicle vagy System, pilóta nélküli repülőeszköz, vagy az azt felölelő rendszer). használata.

A "drone-ok: fleet of vertical take-off and landing – VTOL" - ez nem magyaráz meg semmit. A fleet szó adott típusú vagy feladatú repülőeszközök összessége, azaz flottája. A VTOL pedig a függőleges fel-és leszállás képességére utal, ami jellemzően helikopterek tulajdonsága.

Gondolom, van olyan közöttünk, aki nem ismeri ezeket a rövidítéseket, célszerű lenne kifejteni a jelentésüket (én is csak nézek néha egy-egy elemzésnél, mert sok ember számára itt, a PH!-n egyértelműek a processzorok lelkivilágával foglalkozó rövidítések, nekem viszont nem annyira:)).

Új hozzászólás Aktív témák