Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Fotók, videók mobillal
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
The DJ
addikt
válasz
molnarpeter
üzenetére
Na hát emellett a noti mellett biztosan nem lesz gondod a teljesítménnyel.
Nekem mondjuk drága lenne és szerintem hasonló felszereltséget kaphatsz olcsóbban is, de ha megengedheted magadnak, akkor vedd meg egész nyugodtan, mert minőségi és megbízható gép
-
The DJ
addikt
válasz
molnarpeter
üzenetére
Ha jól értem, akkor szeretnél egy gépet a koliba, otthon meg hagyni valami eszközt, amivel tudsz távoltól letölteni, hogy mire hazaérsz meglegyen az éppen aktuális letöltött, friss Linux disztró csomag.

Hát értelemszerűen én a koliba egy erősebb notit vinnék, bár nem vesződnék az SSD-vel, sem a nagyobb belső adattárolóval. Egész egyszerűen egy külső rackbe dobnék be egy Samsung F1 1 TB-os HDD-t mondjuk, azzal el lehetsz egy ideig, aztán ha megtelik otthon üríted.
Az otthoni kérdésre pedig szerintem a legokosabb választás egy router meg egy külső HDD kombinációja. Miért? Mert a router nem fogyaszt sokat, távolról is könnyedén eléred weben keresztül, adattárolónak meg csapsz mellé mondjuk egy WD Green-t vagy akár valami lassabb 2,5-ös HDD is megteszi, ha nagyon le akarod szorítani a fogyasztást.
Otthoni routernek a TP-Link TL-WR1043ND-t ajánlom, az okosításához pedig itt egy kiváló cikk: [link]
-
The DJ
addikt
Hoppá, igazad van, átsiklottam felette valahogyan

Felkerült a teendők listájára a kérésed, ebben a témában is van fantázia. Legrégebb ideje az iptables cikkel vagyok adós, utána jön majd a levelező rendszer beállítása és próbálom minél hamarabb megejteni a clusterekről szóló írást is

-
The DJ
addikt
A Samba smb.conf fájlban hozzáadod a könyvtáradat, amit meg szeretnél osztani a cikkben említett módon és kiegészíted "create mask/directory mask" változóval, ahogy a cikkben a home directoryk megosztásánál is látszik. Samba restart és ezután minden újonnan létrehozott fájl/könyvtár az ott megszabott jogokkal fog megszületni.
-
The DJ
addikt
válasz
bejmuller
üzenetére
Az első kérdésedre sajnos nem tudom a választ, ennyire mélyen még nem merültem bele a VLC-be, nem is igazán van rá szükségem, mert a céges szervereket is SSH-n keresztül érem el főképp.
Azt, hogy melyik portokat igényli a VNC, azt pedig könnyedén kiderítheted:
#netstat -tlnp | grep vnc4server
Cyno: Sokan szerintem rosszul értelmezik azt az utolsó oldalt. Senkit nem buzdítottam egy ilyen gép otthonra történő beüzemelésére, csak mivel nálam épp ez volt kéznél és épp ezen hajtottam végre telepítést, így hát úgy gondoltam beleírom, mint gyakorlati példát.

-
The DJ
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Köszönöm

Tudom, hogy 0-24-es üzemre nem ez a legmegfelelőbb gép itthonra, de le kellett csapnom rá, mikor megpillantottam. Egyre inkább érik bennem az elhatározás, hogy megy majd ez is a terembe a többi mellé

A torrentflux főleg többfelhasználós rendszerekhez való, van egy fejlettebb változata is, a torrentflux b4rt, ezeket seed szerverekre szokták általában pakolni. A leírásba azért ez került, mert könnyebb a telepítése, mint mondjuk egy rtorrentnek, amit le kell forgatni és még ráheggeszteni a gui-t is. Nem akartam ennyire belemenni. Egyébként nem esküszöm meg rá, de úgy emlékszem a torrentfluxban is be lehet állítani, hogy transmission-t használjon.
-
The DJ
addikt
Igen, teljesen igazad van, ezt kifelejtettem az előbb. Ebben az esetben mindenképpen a gépekhez kell rendelni az IP címeket. Nálam ez "Address Reservation" címen szerepel a routerben és még a folyamat legelején meg is tettem

MOD: Nem...hiába adod meg kívülről a router vagy a belső IP-k bármelyikét. Bár lehet csak én értelmezem rosszul a mondandódat, mert attól függ mit értesz a router IP-je alatt. Mindig azt az IP címet kell megadnod a hálózatodon kívül, amit az internet szolgáltatód számodra kioszt. Ha ki van engedve a routeren a VNC szükséges portja, akkor a külső IP és ennek segítségével csatlakozni tudsz ahhoz a képhez, amin fut.
ZCoyote: Addig mondogassátok majd, amíg rá nem veszem magam és el nem készül az a cikk is
Egyébként azért is soroltam fel azokat a lehetőségeket is, mert már akkor körvonalazódott a fejemben, hogy mi kerüljön a folytatásba, szóval meg fog születni ez is, biztos vagyok benne 
-
The DJ
addikt
Nem olyan bonyolult a dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. A router minden hozzá csatlakozott gépnek automatikusan kioszt egy belső IP címet, ami 192.168.1.x szokott lenni általában, de ez router függő. Ezeket az IP címeket értelemszerűen kívülről nem éri el senki, csak te tudod a saját kis belső hálózatodon használni. A külső IP címed viszont teljesen független ezektől, tehát nincs minden gépnek külső címe. Ezt a problémát a router az úgynevezett Virtual Serverekkel (másnéven PortForward) hidalja át, ami annyit tesz, hogy a konfigurációs felületén megadod az internetre kiengedni kívánt géped belső IP címét és a szolgáltatás portját, amit a net felől is el kívánsz érni. Mondjuk ha azt szeretnéd, hogy a weboldalad is elérjék kívülről, akkor a 80-as portot kell hozzárendelned azon géped belső IP címéhez, amin éppen fut.
Remélem sikerült nagyjából érthetően elmagyaráznom.
-
The DJ
addikt
Az iptables konfigurálása talán könnyebb lehet Webminen keresztül, mert ott nem parancsokkal kell szöszölni, hanem csak kattintgatsz és létrehozod a szabályokat.
Egyébként adós vagyok még egy iptables cikkel, lehet nekiveselkedem majd, ha sikerült befejeznem az aktuális munkáimat.
-
The DJ
addikt
szgergely: A virtuális szerver sem való mindenkinek. Volt már dolgom azokkal is, sőt nem egyszer kerestek meg olyan ügyben virtuális szervert bérlők, hogy mit tegyenek, mert elfogyott a kiosztott memória és egy egyszerű ./configure-t nem tudnak lefuttatni. Vannak olcsón, de azok eléggé korlátozottak is. Ha pedig normális sebességet/tárhelyet/memóriát akarsz, akkor árban meg már ott vagy, mintha egy otthoni gépet üzemeltetnél.
Vladi: Köszi
512 mega rammal is el lehet indulni persze, nekem viszont kevés lenne. Ez a kis írás főként azért született, mert dokumentálni akartam a rendszerem életre keltésének a lépéseit és így később nekem is megmarad
Az tény, hogy minden Linux szervert üzemeltető megírhatná a sajátját és az alap dolgokon kívül nem sok hasonlóság lenne köztük 
ViZion: A NAS-t nem említettem valóban, de a felvetésed jogos, az is elegendő lehet, ha nincsenek nagyon extrém igényeink.
Kantorpe: Az enyémben, "csak" 2 darab 450-es táp van, de az egyik csak opcionális, elszaladgál nélküle is. Az viszont igaz, hogy a legtöbb upgrade az ilyen szerverekhez elég drága, bár ebbe drágább a beépítő keret, mint a belevaló SCSI vinyó.

-
The DJ
addikt
Na igen, az én leírásom valóban kicsit más irányba megy el, de ez köszönhető annak is, hogy én a szervereket főképp komolyabb célokra használom, mármint céges szinten is. Azonban azok a dolgok, amiket írtál szintén hasznosak és gyakorlatiasak az otthoni felhasználást tekintve, bár nekem például egyáltalán nincs szükségem műholdvevő kártyára, hiszen TV-t sem nézek. Szóval jó dolog a szerver, de teljesen user specifikus, hogy kinek mire van szüksége. Lehetne írni még ezer meg egy programot, alkalmazást, útmutatót, de ez nekünk csak jó, mert egy újabb bizonyíték arra, hogy a Linux, mint operációs rendszer mennyire rugalmas és testre szabható.

"Átmenetileg szünetel ugyan, de a lakásban több ponton elhelyezett hőmérők adatait célhardver közbeiktatásával egy kis saját script prezentálta mobiltelefonról is elérhető webes felületre. Hasonlóan a kazánt is lehetett távolról ki-be kapcsolni."
Na ez a valami, ilyesmit szívesen állítanék hadrendbe én is

-
The DJ
addikt
bacsis: Igen, megérte lecsapni rá, hangos, nehéz és fogyaszt is, de mégis az enyém. Írtam róla bejegyzést is, amikor megérkezett: [link]
Athlon64+: Debian telepítésekor is lehet pipálgatni a kockákat, hogy milyen célokra akarod használni és ettől függően telepíti a csomagokat. De jobban szeretem és hasznosabb is, ha saját magam válogathatom össze a programokat, amiket használok. Például anno Etch esetében, ha kipiáltam azt, hogy adatbázis szerverként szeretném használni, akkor felrakott nekem egy Postgresql-t, de személy szerint MySQL-re lett volna szükségem. A grafikus felületet én sem használom, de kezdőknek jól jöhet az elején. Később vagy terembe helyezés után viszont elveszti a jelentőségét és csak az erőforrásokat zabálja. Egyébként meg bármikor nyomhatsz egy /ec/init.d/gdm stop-ot

c41r0^: Teljesen jogos a felvetés, nem a legjobban fejeztem ki magam a dologgal kapcsolatban. Azt akartam sugallni, hogy nem az a lényeg, hogy minél nagyobb tápegységet pakoljunk a gépünkbe, nem lesz ettől sem stabilabb, sem jobb. Gondolok itt például a Hipro vagy LC Power féle "ezerwattos" csodákra. Logikus, hogy a fogyasztás mértékében kell tápot választanunk és érdemes egy jobb hatásfokúra beruházni. Azt hiszem kicsit át is fogalmazom ezt a részt, mert félreérthető.
pschio, .mf: Még nem mértem fogyasztást, de nem is működik egyfolytában 0-24-ig. Pár dolog még beállításra vár. Egyébként annyiért, amennyiért hozzá sikerült jutnom úgy gondolom ajándék volt és nem azért vettem, mert fel akartam vágni vele
Volt már kisebb fogyasztású, kisebb hanggal rendelkező saját magam által összerakott home szerverem, de ez HP, ez gyári, ez redundáns, ez Xeon, ez SCSI, ez egy életérzés
Az is lehet, hogy terembe kerül majd. Kicsit olyan mint a kettes golf gti...öreg, semmi extra nincs benne, a kormány elforgatásához izomerő kell, de ha egyszer beülsz és odalépsz a gázpedálra rögtön megszereted. Mondani se kell, hogy golfom van 
MOD: Ejj, több reakció érkezik a magára a gépre, mint a cikk lényegi részére

Új hozzászólás Aktív témák
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3576, 90% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Xiaomi Mi 2K 27 165Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Honor Magic 5 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Egyébként azért is soroltam fel azokat a lehetőségeket is, mert már akkor körvonalazódott a fejemben, hogy mi kerüljön a folytatásba, szóval meg fog születni ez is, biztos vagyok benne