- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az OpenSuse-nak van (régebben legalább is volt) ilyen saját web alapú iso építő rendszere amivel a telepítőt össze tudod rakni, de az sem viszi át a beállításokat.
Olyan módszert amit szeretnél a beállításokkal, olyat nem tudok mondani (szerintem nincs is), én az egész partíciót vinném át az új gépre. Mikor régi laptopról költöztem át az újra, akkor az egész partíciós táblát és a partíciókat is lemásoltam, az utolsónak a méretét meg hozzáigazítottam a maradék helyhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem abban a világban nőttem fel. A 3.1-es Windows volt az első oprendszer amit használtam, onnantól fogva mindig volt gui.
Szoktam használni a terminált, de pl. bonyolultabb parancs szintaxisokat nem tudok megjegyezni és általában kitalálni sem, mert nem az én logikámmal csinálták őket és emiatt gyakran a parancshoz tartozó manpage se mond sokat nekem mert pont az nem szokott bennük lenni, amire és ahogy tényleg használják az adott parancsot...
Írtam már shell szkripteket is amiket lehetne hívogatni terminálból, de annak a szintaxisa meg szó szerint fájdalmas. Oké, el vagyok kényelmesedve a C-vel meg a freepascallal, de akkor is fájdalmas.
Szóval nekem fasza, hogy nyitok egy dolphint, nyitok benne új oldalt, alatta terminált, az rögtön oda is ugrik ahol vagyok a mappák között, jó ez így. Mikor csinálok pl. csomag feltöltést a Chakra ccr tárolójába, akkor egy ablakban meg tudok csinálni mindent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kivették végleg a 2 ablakos működést a gnome-os fájlkezelőből? Mióta először láttam az osztott képernyős Dolphint, azóta szitkozódom magamban, mikor pl. Windowson explorert kell használni és pakolgatni a dolgokat az ablakok között.
Frawly: de mindezzel lényegtelen foglalkozni, mikor egy full KDE-s disztró ram fogyasztása megáll 512MB-nál. Ma már nincs olyan gép az interneten, aminek ekkora rendszererőforrás igény problémát okozna.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
De miért kell leegyszerűsíteni? Szeretem a Dolphint használni, még ha csak a funkciói tizedét ismerem mindössze. Ettől független nem szeretném leegyszerűsíteni, mert ha meg egyszer kell majd valami extra, akkor nem lesz ott.
Ezért nem szeretem a leegyszerűsített asztali környezeteket sem, ahol még a konfig toolt is külön le kell tölteni ha szeretnék valamit. Példának mondjuk nézzünk gnome esetében egy olyan alap dolgot, mint lezárni a felületet, hogy kevésbé hozzáértők ne kavarják össze. Utolsó emlékeim között az van, hogy azt hiszem a tweak tool sem tudta megcsinálni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor a Gnome3-al ők is a MIR helyett a Wayland felé mennek el? A Gnome3 elég jól áll a Wayland kompatibilitás terén és ez a lépés a hangoztatott 'szétforgácsolódás' területén is segítene nem kicsit. Kb. csak az Ubuntu tolta a MIR-t, mindenki más Waylandet hozza be.
Mondjuk nekem nemtetszik a G3, túl snassz. A régi Gnome2 még jó volt, számomra ahhoz képest visszalépés, aminek nem látom az okát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mert a TearFree opció mesa verzió (és / vagy hardver) függő. Pl. régebbi Radeonom volt, de azon sem volt alapból aktív ez a beállítás, mert még nem volt 100%-ban kitesztelve a 13-as mesa-ban. Inkább az a probléma, hogy nincs a bekapcsolására egységes grafikus felület, csak a conf fájl.
Az azóta gy.k. megszűnt zárt AMD Catalyst driverben viszont volt rá kapcsoló, bár alapból ott sem volt aktív...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az OpenSuse az tetszett nekem, csak akkoriban nem nagyon tudtam megszokni az rpm-es világot, korábban Debian vonalon mozogtam. Pedig tetszett is, ahogy a Novell rendszerén keresztül össze lehetett legózni a neked tetsző telepítőt is, ha az kellett.
Aztán végül kikötöttem Arch vonalon.
A Gnome3-at mondjuk nem igazán szeretem, ha valamit érdemben szeretnél beállítani akkor rögtön le kell tölteni a gnome tweak tool-t, ami persze nem szokott a része lenni az alap telepítésnek, mert miért lenne... Nem szeretem az ilyen korlátozó koncepciókat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem ezt a pontozás dolgot nem kellene erőltetni. Uff beszéltem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mediaklikkes és a hirado.hu-s videók is simán mennek Linuxon pedig nem raktam fel semmit. Ha valamihez mégis kellene, akkor a silverlight helyére ott van a pipelight. Mondjuk ha szerencsétlen közmédiának ez lenne a legnagyobb baja...
Radeon driver alatt te a Catalystot érted. A Catalyst megszűnt, helyette a GCN-es radeonok megkapják / ták az új zárt drivert, az amdgpu-pro néven.
Ettől független a Linux saját driverei az ati, radeonsi és az amdgpu is használhatóak a Radeonokhoz, ráadásul friss mesa csomagok mellett elég jól is teljesítenek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kicsigee444 #401 üzenetére
Nincs különbség 32 és van 64 bites disztrók parancssori parancsai között. Nem tudom, mire gondoltál.
A következő kérdés, hogy LTS Lubuntut használsz, vagy valamelyik köztes kiadást?
A frissítések azért jönnek gyakran, mert fejlesztik rendesen. Ezek nem csak hibajavítások, hanem funkcionális bővítések is. Ilyet Windowsnál nem kapsz heti rendszerességgel, főleg nem Win7-en.
A tűzfal meg más kérdés, egy nem L mint Lightweight disztróban alapból szokott lenni grafikus felület hozzá, valamint általában be is van kapcsolva alapból.
A Lubuntu az egy könnyű súlyú disztró, jellemzően gyenge gépekre. Telepítés után azt teszel még rá, amit szeretnél, nem azt kell belőle kivenni, amit nem szeretnél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt a PH!-n van két jó Linuxos topic, tudom ajánlani őket.
Driver probléma meg Windows alatt is simán lehet. A legrosszabb amivel találkoztam az egy újabb HP laptop kontra Win7 esete volt. A telepítőben még ment a touchpad kezelés, a telepítés után már nem és az USB-k sem mentek, egyik sem. A telepítő CD-ről kellett csak a billentyűzet használatával a kellő drivereket először kibontani a zipből mert valamiért zippelve voltak, majd telepíteni őket. Szoptam mint a torkos borz...
Castell: ott valami gáz van, ha nem hozza a Mint a Windowsok sebességét. Simán legalább ugyanazt kellene nyújtania.
Neked is tudom javasolni, hogy gyere be ezzel a problémával az egyik itteni Linuxos topicba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mai fejlesztőkörnyezetekben nem egy nagy kaland Linuxra is lefordítani egy progit. Minimális előregondolkodással eleve ki lehet hagyni a winapi-t a kódból és helyette lehet a környezet biztosította multiplatform megoldásokat használni. Egy konkrét példa erre mondjuk az egér kurzor pozíciójának lekérdezése...
Nem rég portoltam át a cégünk egyik elég komplex soros porti terminál / logger programját Linuxra pedig nem is vagyok SW fejlesztő, de sikerült megcsinálnom. Csak egy valami almenüben lévő activeX komponenest nem, de az meg lényegtelen a program működésének szempontjából.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Realradical #278 üzenetére
Nem is a VLC miatt, hanem jobb érzés leülni egy KDE-s disztró elé, mint mondjuk egy Win10 elé. A több ablakos fájlkezelő ami beépített terminált is tud baromi jó dolog és még lehetne sorolni. Nekem játékaim Linux alatt is vannak bőven, ha olyan kedvem van akkor egy hétig nem is indítok el itthon Windowst.
Cégnél a HW fejlesztés miatt sajnos Windowshoz vagyok kötve mert a kínai procikat nem tudom más alól programozni, így legalább itthon valami normálist tudok használni, ha már nagyon unom a bránert.
Egyébként a dualboot egy nagyon hasznos dolog, már csak adatbiztonsági szempontok miatt is. Sajnálatos, hogy csak kevesek gépén van 2 vagy több oprendszer.
Ispy: a HP-nak konkrétan teljes nyomtató csomagja van Linuxra.
RazorSh4rk: valóban nem tart 1+ órát egy Windows beállítása, de jellemzően nem is lehet túl sok mindent beállítani.
colomb2: most éppen addig se, mert kijött a ME Andromeda.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Realradical #170 üzenetére
20 másodperc körül van egy oprendszer váltás SSD-vel.
joysefke: ugyanakkor baromi sokat fejlődött mostanában azon a téren. Nézd meg pl. a MESA-val kapcsolatos híreket a phoronixon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nálam Chakrán a Steam faszán ment az elmúlt években, nem kellett konfigolni. A SotS-érdekes, azt majd megnézem én is. Nem tudtam, hogy van neki Linux kiadása. Mondjuk van egy mentésem amit lehet majd csak a RyZenre váltás után fogom tudni befejezni, mert 1 szálon számol a játék és a nagy csaták átmennek diavetítésbe.
A CiV5-öt nem próbáltam Linuxon, de a szintén Feral portolt Life is strange-et igen. Az pont ugyanolyan jól megy ott is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó kis írás. Mondjuk az Ubuntu a Unity-s váltás óta nem a szívem csücske, a nem LTS kiadások stabilitása meg nem megfelelő hosszabb távon.
csurgoi: Xilinx, Altera, csak h. pár nagyobb céget említsek. Az ő fejlesztő környezeteik mindig is voltak Linuxra, pedig nem az a 100MB-os kis hobbi cucc kategória egyik sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Energiaital topic
- Motoros topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óvodások homokozója
- PlayStation 4
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- Iphone 14 Pro fehér-ezüst 128GB nagyon szép
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest