- Honor 200 Pro - mobilportré
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Persze. A Program Files (x86)-ban is hagyott fent dolgokat, a Users\...\AppData\Roaming-ban is. Töröltem mindent, nehogy valamilyen beállítás, vagy régről maradt kiterjesztés kavarjon be.
(Amúgy ezt sem értem: Ha frissítek, nem az lenne triviális, hogy a kiterjesztéseket valamilyen szinten ellenőrzi, vagy rájuk kérdez? Ha eddig külön kellett felrakni mondjuk csehszlovák nyelvi modult, mostantól viszont van ilyenből beépített, akkor elég hülyén néz ki a kettő egymás mellett, és a működésnek sem biztos, hogy jót tesz. - Bár konkrétan épp ezek működtek jól, csak a magyar nem, amiből csak a beépített volt.)
-
anulu
félisten
kezdjem?
amúgy de tényleg. ha ennyit sápolnak a boltok, akkor van egy csomó lehetőség a netes megjelenésre. vagy torrentre feltolni és donate link. 1-1 szakkönyv a boltban horror árban van (5+k
). ha mondjuk 1-1,5k lenne és pdf-ben van meg, fél másodpercet sem sírna a szám, főleg, ha azt tényleg az író kapja.
-
Nagy Gábor
tag
Írod:
nem tévedek, egy normális világban a tördelés nem a szerző feladata. vagy van tipográfiai szakképzettséged is? Mifelénk valahogy a nyomdás nem ír matek szakcikket, a docens meg nem áll le nyomdászkodni, mert egyiknek sem az a feladata és nem abban van gyakorlata.Szerinted ez egy normális világ?
1990 óta mintegy 15 könyvem jelent meg. Az elsőre még előre fizettek, ma már csak utólag némi royalty-t, ha egyáltalán a kiadó be tudja hajtani a boltokon a kiszállított kötetek árát. Ha nem egy-két év múlva akarok pénzhez jutni, magamnak kell a tördelést elvégeznem. Ezt ugyanis már átvételkor fizetik. És nevetni fogsz, eléri a szerzői honor majd 1-3-át az első 2000 kötetre számítva. Ez nem elmélet, ez sajna a gyakorlat. És az is, hogy amíg egy (informatikai) szakkönyv árából 7-8% a szerzői honor, addig a könyvesbolt az árból minimum 30-40 levesz saját hasznára csak azért, hogy kiteszik a polcra. Ez alatt szóba se állnak a kiadóval.
Van könyvem, aminek most a második kiadása fogyogat (az első 2000 két év alatt elkelt!), és félévnyi kemény munkáért kaptam negyedéves részletekben a mai napig összesen úgy 300 ezer forintot, amiből még adóznom is kellett. (a tördelésért egy százast kaptam!) Mellesleg a kötetet több egyetemen és főiskolán kötelező vagy ajánlott irodalomként tüntetik fel a szaktárgyak tematikáiban, tehát van benne munka. Szerinted egy normális világban ez ennyit érdemelne?
Én momentán főiskolai docens vagyok, és igenis nekiállok nyomdászkodni, mert rákényszerülök. Gyorsabb, olcsóbb (én kapom érte a zsozsót), és úgy néz ki végül az anyag, ahogy elterveztem. Volt a kezemben egy kedves kollégának (Szappanos Gábor) könyve. Zseniálisan írta meg és szerkesztette. De a tördelő cég, akinek kiadták, olvashatatlanná silányította. Gyatra ábrák, belejavítottak feleslegesen a szövegbe, olvashatatlan kialakítás stb. Kontár munka egy "tanult" tördelőtől.
Gyakorlatom pedig van, mert korábban a CHIP-nél 2002-ben tördelő híján eleinte magunk tördeltük saját és szerkesztett cikkeinket, írásainkat. Jó 10 évnyi lapszerkesztői gyakorlattal a hátam mögött azért nem vagyok nyeretlen kétéves.
Egy gyakorlott és tanult tördelő biztosan gyorsabban dolgozik nálam, és szebb nyomtatási képet alakíthat ki, de hol találok olyat, aki mindent ingyen megcsinál nekem? És időre? Sőt még pénzt is ad azért, hogy dolgozhat. Sajnos ma itt tartunk. De ha tudsz jobbat, én nyitott vagyok...
-
Nagy Gábor
tag
Tévedsz.
Wordben és Writerben egyaránt belőtt saját stílusokat használok a szövegekhez:
Címsor1
Címsor2
Címsor3
Címsor4
első sor
törzsszöveg
bigyós felsorolás
lábjegyzet
képaláírásEmellett be vannak lőve a margók, az élőfej és élőláb, meg ami kell.
Ha egyforma méretű ábrák lennének, egy 300 oldalasra tervezett anyaggal 20 perc alatt meglennék, mert lassan gépelek és birkózom az egérrel.
Miért is lenne ez alkalmatlan?
Ha épp nincs az a gond, ami pillanatnyilag problémát okoz, hogy a LO Writer 3.5.0 nem képes kereszthivatkozásokat létrehozni a szövegben, amelyek a kívánt képaláírásokra mutatnak, akkor további egy óra alatt a teljes szövegben elvégzem a helyesírás ellenőrzés, és a kereszthivatkozások (ugró helyek) elhelyezését.
Szóval egyaránt vannak 2 cm és 13 cm széles képeim, amelyekkel bohóckodni kell, hogy ne legyen túl ronda, és értelme legyen ott, ahova kerül. Ez a nehéz, nem a további technikai részletek. Tehát valóban itt bukom el a dolgot, mert tornáztatni kell írás közben a kis szürkéket. Ebben nem sok szerepe van annak, hogy a szöveget VI-ben írom, Wordben, Writerben, vagy akár Latex-ben.
-
Nagy Gábor
tag
Írod: normális helyen linuxon sincs automatikus frissítés, meg windows alatt sem.
Részben egyetértek. Windows alatt TUDOM, hogy életveszélyes lehet az automatikus frissítések bekapcsolva hagyása. Épp ezért nálam az megy, hogy válogatok, mit frissítsen, és mit ne, és mikor.
Linux alatt azonban nincs akkora üzemeltetési gyakorlatom, s bár tudom, hogy ott is hasonló törvényszerűségek működnek, azaz az automatikus frissítésekkel harakirit követhetek el, figyelembe kell venni azt is, amit levelezőtársunk írt: már nagyon hozzászoktam a jóhoz, hogy linux alatt jönnek a repóból a frissítések, és nem kell így kézzel eltávolítani meg feltenni.
Ha erre van igény, ki kell és ki fogják szolgálni. Függetlenül attól, milyen kockázatokkal jár. Majd az érintett lesz szíves sajátfejűleg mérlegelni...
-
törölt tag
off topik, de miért olyan jó ez a ppt? nekem konkrétan feláll a hátamon a szőr, amikor néhány soros szövegért meg 1-2 képért valaki ilyeneket gyárt...
attila9988: van eg yolyan nevű csomag, hogy libreoffice-oxygen-style, vagy valami hasonló, ezt tedd fel és nem lesz olyan ronda.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kuponkunyeráló
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Diablo IV
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest