Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nemlehet

őstag

válasz kelly416 #13 üzenetére

Ebben teljesen igazad van, hogy 600k-s fizetésből könnyebb megvenni ilyesmit, de alapvetően van egy nagy különbség. Mégpedig a gondolkodásmódban. Én elég sokáig éltem külföldön és több rokonom is él kint talán van egyfajta rálátásom a dolgokra.
    Érdekes módon a magasabb fizetés ellenére a IT cuccokra fordított pénz mennyisége még talán kisebb is mint itthon. Pl Skóciában az emberek nagy része alsó, max közép kategóriás telefonokkal, meg 3-4-5 éves BB-el járkál. Ezeket 10-20 fontos előfizetésre 0 fontért el tudják hozni. Lehet, hogy az S4 csak 150 font esetleg 200, de a nullához képest az tök sok pénzt. Ráadásul ott teljesen más az értékrend, a státuszszimbólumok a hétköznapi emberek körében sokkal kevésbé fontosak mint itthon. Sokkal inkább elköltenek havi 500 fontot étteremre meg mozira, mint hogy ugyan ennyiért vegyenek egy független iPhone-t. Sokszor jöttek hozzám a kollégáim (hotelben dolgoztam fiatalokkal), hogy akkor 250 fontért milyen laptopot ajánlok. Mondtam neki, hogy csapjon még hozzá ugyan ennyit és akkor egy 5 évre le lesz tudva ez a kérdés. A válasz az volt, hogy ennyit nem ér meg, meg 500-ért az milyen drága (kb 150-180k-ról beszélünk). Ehhez képest simán elittak 50-60 fontot egy este alatt és még csak nem is volt olyan hű de nagy buli.
    Szóval az egész konklúziója az, hogy akinek sok pénze van nem feltétlen veszi meg az értelmetlen és drága dolgokat. Ugye a drágaság nem abszolut érték kérdése ( egy 2 milliós új autó olcsó. Egy 15.000 forintos bor drága), tehát hiába kisebb része az ár a fizetésének, akkor is drága marad számára hiszen ő a 0 fontos telefonhoz viszonyítja az óra árát. Így pedig bukik az egész koncepció. Ezt szépen minden csúcs készülékhez adni kéne ingyen, vagy minimál összegért, majd max egy közép kategóriás telefon áráért kiadni a következő generációt.
    Ráadásul az ottaniak sem keresnek 600k-t. Jó lesz az 500-nak is, vagy még kevesebbnek, ráadásul gyakran csak 1 valaki dolgozik a családban. Így már mindjárt nem is olyan fényes. Persze ebből sokkal könnyebben ki lehet jönni hiszen az összesített megélhetés kb 20%-al kerül csak többe mint itthon, de ebbe már biza nem fér bele 160k-ért egy okosóra. Persze aki ott is kőgazdag az más tészta.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

Új hozzászólás Aktív témák