- Mobil flották
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
- Garmin topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Azonnali navigációs kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
Igen, de ez lap függő, és nem platform függő probléma a 1366-nál! 2011-ből is van olyan lap, ami nem kezel minden Xeont, sőt olyan is létezik, ami kizárólag 2db CPU típust képes kezelni. 771/775 érában viszont semmilyen módon nem tudtál Xeon-t tenni 775-ös lapba, átalakító nélkül.
A 2011-et sem az teszi vonzóvá, hogy egy CPU esetén mit tud, hanem az, hogy abból van dual rendszer is, és olcsók a Xeonok bele. Illetve, olcsók az ECC memóriák is. Akinek sok RAM kell, és rengeteg szál mert mondjuk renderel, annak még mindig kifizetődőbb egy ilyen, mint egy i5, mert körökkel hamarabb végez a render egy dual Xeonon. Gamingre persze nem biztos, hogy ezt a platformot választanám.
-
-
Vesa
veterán
Fizikai mókolásra értettem. Bios-t nem követtem mert nekem a Z-k vittek mindent, igaz, ott is figyelni kellett a Bios Boot Block Date-re, mert csak a V2 verziók tudták. De általában a Bios update nem egy bonyolult dolog.
Sajnos a 2011-et követő érában már megszűnik majd a jóság, mert külön platformra kerültek teljesen, csak spec. lapokba tehetők bele, teljesen más tokozással mint a desktop szegmens. -
Vesa
veterán
Az már régen nincs, hogy a Xeon-t mókolni kell. 1366 óta ez nem játszik, csak simán beteszed a lapba és megy. x5675-öt favorizálom 1366-on, mert annak van a legjobb ár/érték aránya (6mag/12szál, 3GHz alap+3,45GHz turbo, és ezt 95W-on tudja ami ezen a platformon nagy szó). És persze mivel Xeon, húzható az egekbe, 4GHz-en stabilan megy, de van akinek 4,5-re is sikerült meghúzni. Egy ilyen CPU ára ma kb. 8k, dual rendszerben használva lesz 12/24 magod bagóért, ráadásul gyors magokkal. Más kérdés, hogy lassan felejtős a platform, már érdmesebb 2011-be invesztálni, azok sem drágák, főleg a v1/v2 már olcsó, de a v3/v4 is jó áron megy már. Csak lapot kell találni hozzájuk, mert azok kissé drágák még hasnzáltan is.
-
Vesa
veterán
Úgy értettem, hogy akik mondjuk otthon is dolgozni akarnak, de nincs többmillió forintjuk 2db CPU-ra. Creatív iparban sokan dolgoznak otthon is, mondjuk mellékes melókon, vagy kisebb cégekben. A nagyobb cégek úgyis megveszik a legújabb, legjobb hardvert és addig ok, hogy azon a melóban dolgozik az ember, de otthonra már ez elég húzós lenne. Számos videós, fotós, 3D grafikus pályázik az ilyen levedlett 2 CPU-s rendszerekre, mert 4 évesen már negyedáron-féláron hozzájuthat, annyit meg nem avulnak, hogy az problémát okozzon, sőt, általában még 5-7 éves távlatból is többet tudnak, mint egy újabb single rendszer.
-
Vesa
veterán
Én nem bízom a kínai lapokban, de ez egyéni szoc.prob. Az all core hack pedig jópofa, de gondolom fogyaszt is rendesen, annyit meg nem hiszem, hogy érne. Főleg hosszabb távon.
1366 még nekem is van egy, bár már erősen gondolkodom a cserén. Fiam játszik vele, de már kezdi az utolsókat rúgni...2011-ből a V1/V2 szerintem nem igazán éri meg, V3/V4-re érdemes ugrani, már azok sem drágák. Kivéve a lapokat, de néha ki lehet kapni egy jobb vételt. Vagy eleve egy WS-t kell venni és kész. A világból kimennek. -
Vesa
veterán
Feladat függő, hogy mire jó még egy ilyen. Mondjuk én a határt a 1366 platformnál húznám meg, és már ott is rezeg a léc. Ár/érték arányt kell itt nézni, nem a nyers erőt. Játékra ezek nem igazán jók, munkára még sok helyen beválnak, főleg a sok magot kezelni képes alkalmazásokban. Itt azt érdemes megnézni, hogy ezekhez fillérekért hozzá lehet jutni, tehát akinek mondjuk kell egy render gép, de nem akar milliókat költeni, azok számára ideális.
-
Vesa
veterán
Ő valószínűleg arra gondol, hogy az említett single Ryzen is sok szálon tud nagyteljesítményt, tehát ne jelentsük ki, hogy a multi CPU-s rendszer erősebb. Ami így nézve igaz is lehetne, de ugye hasonlítani generáción belül szokás, nyilván nem vethető össze egy 10éves dual rendszer, egy mai sokmagos TOP single CPU-val. De még csak ez sem igaz, mert az általa említett CPU kvázi Top kategória, de ha azt nézem, hogy mit tudnak az átlag i5-i7 és átlag Ryzenek (azokban aligha van 16 mag), akkor még így is bőven összerakható olyan 5-6 éves 2011v3/v4 dual rendszer, ami megveri ezeket minden szinten. Főleg ár/érték/teljesítmény arányban.
Pl. a Xeon E5-2699v4 Dual tud 47600 Passmark-ot, a Ryzen 5950X pedig 46045-öt. Viszont a Ryzen kevesebbet fogyaszt, és 16/32 szálon tudja ezt, míg az említett Xeon 22/44 szálon, és ebből ugye kettő kell (emiatt viszont esélyes, hogy pl. 3D rendernél sokkal gyorsabb lesz a Xeon a 44mag/88 szál miatt). Megnéznék egy ilyen tesztet, kíváncsivá tett.
-
Vesa
veterán
Ha almát hasonlítasz körtével (10éves CPU vs. mai), akkor nyilván. Ha azonban az 5950X-el egyidős Dual Xeonos rendszereket nézed, akkor már nem lenne ilyen szép a kép!
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
Dupla CPU-s gének nmagyon is van értelme, de nem feltétlen játékra. Egy video vagy 3D rebnder úgy szalad, hogy össze sem vethető a single CPU-val. Más kértdés, hogy azért ehhez is már érdemesebb egy modernebb platformot választani, ezek az Opteronok már túlságosan elvaultak.
-
Vesa
veterán
Jó cikk!
sok sok éve használok dual CPU-s rendszert, elsősorban munkára, de játékra is ilyeneket pakoltam össze, jellemzően azok váltak játékgéppé, amiket a munkából már kivettem.
Volt tehát 1366, 2011v1/v2, és 2011v3/v4 is.A cikkben szereplőhöz a 1366 platform áll legközelebb, bár annál a megfelelő Xeonokkal lénygesen erősebb.
Legjobb ár/érték arányt 2db X5675-el értem el, ez 6/12 mag/CPU (12/24 dualban), alap órajele 3GHz, 3,45GHz turbo-val, mindezt 95W mellett tudja és igazából emiatt jó az ár/érték aránya is. A kicsivel gyorsabb X5680/X5690 már 130W-ot kér, de teljesítményben nem adott annyi pluszt, hogy megérje (azok is 6/12-esek).Hátrányuk:
- csak PCI 2.0 támogatott
- nincs AVX, tehát az ezt igénylő játékok nem futnak
- nincs UEFI
- csak SATA2/USB2 (ez mondjuk orvosolható egy külön kártyával v3-ra)Ezzel együtt, egy GTX 1070 Ti-vel FHD-ben gyakorlatilag mindent elvisz, egyik srácomnak mai napig ez a játékgépe (HP Z600), 48GB rammal. (még a Cyberpunk is elgurult rajta miután kiszedték belőle az AVX-et, persze nem full grafikán, de teljesen élvezhető módon). Azért már látszik, hogy kezd eljárni felette az idő.
A 2011 viszont még jódarabig elég lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Samsung Galaxy A56 8/256
- GPD Win Max 2 brutális handheld gaming pc makulátlan állapotban dobozával.
- AM5 Ryzen7 Win11 FullHD gamingPC 2-3év garanciával (8700G/4060Ti/32GB/1TB M2/WiFi6/BlueTooth/Win11
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest