- Bemutatta a Huawei a Band 10 okoskarkötőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 17 - alap
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Milyen GPS-t vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
vkrisz82
csendes tag
szia!
faxa cikk, okosodtam belole, ment a level, ezert nem irom le ide is a kerdeseket, csak jelezni akartam remelem jo helyre ment!
köszi!bár annyi kérdésem lenne a levélen túl, valami info van vagy kell hogy inél jobb legyen a win bootolasa? tehat beirando ajanlott sorok a boot.inibe vagy akár kapcsolok amiket alapbol nem alkalmaznak?
-
Kbkoko
csendes tag
Én elhiszem Neked, ámde tény, hogy az emlitett lenovo t61-ben müködött, hogy az egyik benne lévő 512-t kicseréltem a 2gb-ra, és elindult, és xp ki is irta, hogy ~2,5 gb van benne.
vagy ez csak egy szerencsés átmeneti állapot, amig meg nem makkan?
És 1x2gb, mert ilyenem van... -
OddMan
őstag
ollie: Igazad van, a 3G kapcsoló alkalmazása önmagában még nem elég, az alkalmazásnak is támogatnia kell a 2GB-nál több memóriakezelést. Az exe fájlok fejlécében van egy "IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE" bit, ha ez be van állítva, akkor az adott alkalmazás képes akár 3GB memóriát lefoglalni magának.
- 3GB_enabler2.zip
- Memory Support and Windows Operating Systems
- How to use the 4GT RAM Tuning feature -
veze
őstag
szia..
én is fucsáltam hogy nem látom, a másik gépemen látszanak,és a system fájlok sem rejtettek. na mindegylétrehoztam, akko se kérdezett rá hogy felülirja e..mosmá van
akkor azt teszem, hogy veszek mellé mégegyet, egy darab gigás olcsobb is valamennyivel mint 2x512.. köszi a segitséget
most a ramdiskkel probálkozok, letöltöttem a korábbi hsz.-ban emlitett ramdisk verziot,sikerült is simán telepiteni, B meghajtóként beállitott magának egy területet (nem tom mi alapján pont akkorát) letöltöttem hozzá azt a kis segédprogit is ugyanonnan amivel lehet(ne) a tulajdonságait változtatni de az nem indul el...(( igy aztán semmit nem tok rajta variálni..( -
veze
őstag
szia..
beirtam most a /3GB kapcsolót, ujraindult a gép , látszólag nem történt semmi ( ki sem fagyott) akkor most honnan tudom hogy valoban érvénybe is lépett és valóban 3GB -ot rendel a felhasználoi programokhoz?
egyáltalán boot.ini fájlom sem volt eddig semilyen, most hoztam létre a C:\ gyökérbenugy emléxem korábban hogy ott kell lenni?( ez most egy uj telepités)
más: irtad hogy vegyem ki a a páratlan 1GB -os modult, vagy tegyek be helyette 2x512 -öt. Kingmax 800Hz -es moduljaim vannak.
mi van ha még egy 1GB-os modult teszek párba a harmadik mellé? még kapok ugyanabbol a tipusbol, ott ahol vettem.. nem fogja az egészet látni csak kb 3,5 gigát azt tudom. de attol hogy nem mind látja még "párban" kezeli majd?
illetve a kb 3,5 GB-bol ramdiskel el tudok kölöniteni mondjuk 1GB-ot pl swapnak és akkor gyakorlatilag azt az 500 MB-ot is kihasználom. -
-
hebdab
csendes tag
pontosan,ahogy irod,azota nem indul el,könnyü utána járnom,csak leszedem,és megnézem, de nem akarom leszedni
csak ha nem kapok választ
meg amugy is érdekelne,hogy mitöl lehet ez.elöször a daemon toolsra gyanakodtam,mivel csak abban tudtam elinditani a dvd képet,azt felkellett tennem,de miután levettem is maradt mindne változatlan,ugyhogy a játék maradt mint gyanusitott,olvastam,hogy sokprogram nem támogatja ezt a "rengeteg"memoriát,lehet itt az élö példa?ezért is van ez a kapcsolási lehetöség,de ha már ilyen gépet használok,szeretném tudni,tényleg elöfordulhat e iylen,van e kiküszöbölési lehetöség,vagy belenyugszom, és addig mig iylen programok fent vannak, marad a normál mod?
-
hebdab
csendes tag
mielött bejelentkezik az xp, felajánjlja, hogy 3GB mod,vagy xp mod,és ha a 3GB modot választom, akkor megy a bejeltkezés, de sose áll fell a rendszer, csak aszokásos xp felirat, meg a kék csik ami betölt....ha viszont a normál xp modot választom a szokott modon feláll, és megy minden, lehet e ez a játék műve?kicsit bosszant,mert ha nem adok neki meg modot, alapbol a 3GBre állna be,igy meg mindig nekem kell kiválasztani a normált, persze addig mig meg nem unom, és inkább lekapom a játékot, mert mint irtam, én inkább dolgozok,mint játszom a gépen.
-
VIC20
őstag
Köszi, akkor marad a 64 bites XP.
Egyébként találtam a bios-ban egy memory remap nevű beállítást. Ha ez ki van kapcsolva, akkor a bios csak 3 giga körülig tesztel (lát), a Windows-ban viszont meg is jelenik ez a 2,92Gb-nyi memória. (Ki tudja, talán a 8800GTX 768 megáját, meg még ki tudja miket vesz bele, amik lecsipkedik ennyire).
Ha bekapcsolom az opciót, akkor meg a bios szeint megvan mind a négy giga, csak a Windows nem lát belőle semmit.
Kíváncsi vagyok, mi lesz 64 biten. -
szab.tam
nagyúr
tanulságos írás, grat.
nekem is 32-es legál oem xp prom van. 2x1gb + 2x 512 geil ultra 800 ddr2. rájöttem, hogy amiket használok alakalmazásokat, a fizikai ram idáig max 1,3 gigára ment fel. kivettem a 2x512-t, így ráadásul jobban húzható, tartalékban pedig megmaradtak a fiókban. szerintem egy darabig még egy átlagos felhasználónak elég a 2 giga ram. e fölött inkább a gyorsaságra, mint a mennyiségre érdemes költeni. de aki használja ki tudja használni a 3-at, annak nagyon hasznos, amit írtál a 3gb kapcsolóról.
[Szerkesztve] -
VIC20
őstag
Igen, nálam legalábbis 4 db 1 gigás modul.
Elég érdekes volt a helyzet: két párhoz vettem még kettőt és kicsit rugdosni kellett, hpgy menjenek párban (vagyis cserélgetni a modulokat). Amíg nem ment duálban, addig az XP látott 3 gigát (általábana BIOS is), aztán, amikor ment rendben a négy, akkor már csak kettő lett belőle a Winfos szerint. Ki érti ezt? -
Hot-Dog
újonc
Amikor az Intelnél megtervezték a 80386-ot, akkor tényleg nagyot alkottak. Sajnos a processzor köré épített alaplapokat bekorlátozta a visszafelé való kompatibilitás örökös problémája. Ezért nem is csak az operációs rendszeren, de már a memória kontrollereknél eldőlt, hogy mennyi fizikai memóriát tudnak kezelni.
Egyedi alaplapon és teljesen egyedi OS-el (pl. Nemzetközi Űrállomás) már 386-osból is lehetett jóval 4 GB feletti memória méretet és több (pl. 16) processzort együtt kezelni, még ha nem is ilyen szorosan (egy chipbe szorítva).
A 64 bites OS-eknél ugyan ezt tették a régi fejlesztések megőrzése érdekében. Ma a 2 a 64.-en örült nagynak hangzik, de egyszer, talán nem is olyan soká (Moore szabály) születik egy cikk ennek a korlátairól is.
A 2GB-os korlát először a 32 bites Windows Server-eknél jelentkezett, mint probléma. Egy Oracle adatbázis kezelő összes memória foglalása ez alatt (más USER processzek is futnak) kellett, hogy legyen ahhoz, hogy ne lapozódjon ki, ami lehetetlenné teszi a beépített optimalizáció hatékony használatát.
Manapság ugyan ezzel a problémával már a komolyabb játékok is találkoznak. Általában ezek is maguk kezelik a betöltött textúrákat, 3D modelleket, melyek csak egy része tölthető be a videókártya memóriájába. Ha a játék alatt el kezd swap-elni a Windows, oda a real time élmény, esetleg a LAN party barátunk pont e miatt lő szitává. -
joghurt
addikt
Nem egészen. A lapozás azt jelenti, hogy kiválasztasz egy (286-osnál 16 bites) címtartományt, és azt használod. A 286-oson viszont szegmentált címképzés ment: egy szegmensregiszterből és egy címző regiszterből adódott össze a logikai cím, a szegmens 4 bites eltolásával. Így 20 bit (1 MB) memória címezhető meg egyszerre. Ezzel azért nem árt tisztában lenni, mert a mai procik ugyanígy érik el a 4 GB feletti területet. És így kerül a téma a képbe az XP32 kapcsán.
Egyébként a 286-os összesen 16 MB fizikai memóriát tudott megcímezni (24 bites címbusz), 1 GB-os logikai címtérben (lineáris MMU-val). [link]
[Szerkesztve] -
joghurt
addikt
Ha a memóriakezelés kapcsán nem érted a 32-40-48 (és ezek most nem mellbőség-derékbőség-csípőbőség számok) jelentését sem, akkor miért írsz ebben a témáról?
Ajánlom, nézegess itt körül egy kicsit! [link]
P5: 32 bites PA [fizikai cím] (36 a mintáknál), 32 bites VA [virtuális cím]
P6, PII, PIII: 36 bites PA, 32 bites VA.
P4 (90 nm-től) és Core: 40 bites PA, 32 bites (EMT64-es prociknál 48 bites) VA
K7: 32..34 bites PA, 32 bites VA
K8: 40 bites PA, 32 bites (x64-es prociknál 48 bites) VA -
Rive
veterán
Igen.
''Ezzel eddig nincs is probléma, könnyen belátható, hogy miért. 32 biten, maximum 0xFFFFFFFF byte-ot (decimálisan: 2^32-1, vagyis 4294967296, ami 4GB) lehet megcímezni, hiszen ez a 32 biten ábrázolható legnagyobb pozitív egész szám (amennyiben előjel nélküli ábrázolásról beszélünk). Ennek megértéséhez nem is kell különösebb erőfeszítéseket tennünk. ''
Ez a rész nem jó. És kijavítani/átheggyeszteni is nehéz/bonyolult. Nélküle sokkal jobb.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Sztornózd/alakítsd át azt a részt, hogy 'A 32 bites processzorok maximum 4GB memóriaterületet tudnak megcímezni.', és akkor jó lehet. Ez nem csak az XP-ről szól, így pedig hibás.
A PPro fizikai címbusza már eleve 36 bites, 32 helyett, hiába 32 bites a proci. Illetve A[35;3] szerepel, a kisebb helyiértékeket alapból demultiplexelik, ha jól emlékszem. Azaz fizikai 64GByte, ha el nem b@sztam valamit. Efféle a P4 is.
Ezen túl a proci belső lehetőségei ennél jóval többet megengednek. Egy lap elvi maximuma tényleg 4G, de lapból akár igen sok is lehet, úgyhogy az elvi kezelhető memória valahol a TByte kaliberben.
Ui.: és a dolgot ne hozd kapcsolatba a 32 bit által felvehető értékek maximális számával se.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Kétszer annyi bit - de az adott kontextusban ez is csak egy operandus/cím/mifene.
Ui.: tfh. valami SIMD utasításról van szó, 8 bites adatokkal. (Hadd ne nézzek utána, hogy effélének x86 szinten van-e relevanciája.) Akkor lenne a 32 bit az négy adat, a 64 meg nyolc.
De itt a 32 bit az egy adat - és a 64 is ugyanúgy egy adat.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Mivel egyszerre 2x annyi adattal tudnak (32 helyett 64 bit) tudnak műveleteket végrehajtani, ezért elméletileg akár 2x gyorsabbak is lehetnek 64 bites módban.
Izé, ez nem így működik.
A 32 helyett 64 alapesetben nem kétszer annyi, hanem kétszer akkora adat. A cikk vonatkozásában (integer 32 helyett 64 bit) csak akkor gyorsít, ha eleve 64 bitre lett volna szükséged. -
Tirexi
addikt
Nekem már volt és van is részem 64bit-es WindowsXP-ben és nyugodt szívvel mondhatom hogy minden programot visz tökéletesen a 32bit-eset is úgy mint a 64bit-eset.
Volt olyan 32bit-es driver amit elfogadott!!!!!
Jobb a memória kezelése is és nem árt felrakni mellé az SP2-t sem.
64bit-es rendszerekhez tökéletes, csak kár hogy angol.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoPro Ultra Wide Lens Mod - Hero 13 akciókamerákhoz
- Lucky Miner, Bitcoin Miner, LV07, 1TH/S, 25W fogyasztással, Win 3.125 BTC Bitcoin Crypto Solo Miner
- Lenovo Quectel EM05-G FRU szám: 5W10V25829 DELL WWAN DW5825e-eSIM WWAN modemek
- Gamer márkás erős kezdő alapgép - HP OMEN by HP Obelisk Desktop 875
- Whell stand pro Logitech
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3115
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest