Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• freddirty

senior tag

Beszereztem egy új függetlent ebayről.
    Siófok szabadisóstón van Telekom 5G, de eléggé a szélén vagyok. Beltéren nagyon függ a 4-5g jelerősség attól, hogy hová rakom a házban (ez idáig is így volt 4G-n). Persze azon a helyen ahol ethernettel tudom a szgépre kötni ott nem mindig van 5G jel.
    De végülis mindegy, mivel sebességet max 110mb mértem de általában 60-70mb, a latency az ua. mint a 4G. Gyanítom az eszköz nem használja az 5G-t. Beállítási lehetőségek szűkösek, 5G only nincs illetve nem működik. (Az előző huawei-t bármikor át tudom állítani 3G-re, a ledek is mutatják ilyenkor már a routeren, hogy milyen a jelerősség és h 3G-n vagyok, ezt félig tudja csak az új)
    A wifi gyenge az előző huawei 4G routerhez képest, a belső antenna sajnos kevest tud. Egyenlőre visszaálltam a régi routerre. Meglátjuk a Vodafone mit tud majd, a Telekom itt elbukott.
    Megváltoztatott SSID és pw esetén a mobil app már képtelen kezelni az eszközt.
    Szerintem a reális ára ennek az eszköznek kb 10k a tudásához mérten. Ámde nincs 5G ellenfele, ezért kérhet ennyit a huawei.
    Lehet elpasszolom és megvárom a Vodafone mivel jön ki.

• freddirty

senior tag

Egy kis kutatás eredménye annak aki át szeretne állni 5G-re.
    A telekom és a vodafone magyarországon a 700Mhz és a 3600Mhz sávokat vette meg. A Telekom 120Mhz-et vett a 3600Mhz sávon a Voda csak 50-et.
    A 700Mhz alacsonyabb sávszélt nyújt, de a terjedés jobb alacsonyabb frekin mindig tehát a beltéri lefedettségben ez a biztosabb.
    Szerintem csak routernél van értelme az 5G-nek mivel 4G-n is elég nagy a sávszél ami elérhető mobilon úgysem tudod kihasználni. Amivel sokkal jobb az 5G az az alacsony latency. Ami mondjuk online játékoknál PC-n konzolon számít.
    Tehát olyan router kell ami tudja a 700Mhzet és a 3600-at is.
    [link]

Ez most kb kettő eszközre szűkíti a kínálatot:

ZTE 5G CPE MC801A WiFi 6 Router
    Huawei 5G CPE Pro 2 H122-373

Az utóbbiból csak ez, sima Pro nem jó nem tudja a 700Mhz-et. Ahogy nézem a Vodafone is ezt választotta németeknél ill angliában átmatricázva Gigacube névre.
    Én beruházok egyre, a nyaralóban katasztrofális a net (Siófok), hétvégén annyira zsúfolt hogy 1mbit sincs de sokszor 0mbit. A latency meg 200-1000ms.
    Amikor bejött a 4G akkor vettem egy Huawei routert és sokáig 2-300mbittel netezgettem gond nélkül mert a jónépnek nem volt még eszköze. Most is csak ez a megoldás mert nincs olyan szolgáltató akinek használható lenne errefelé a net sávszélessége 4G-n.

Új hozzászólás Aktív témák