Hirdetés
- Megjelent a OnePlus 13T
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Fotók, videók mobillal
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
nimmrody
tag
Lehet esetleg valahogyan kényszeriteni hogy csak 5G hálózaton maradjon? Esetleg valami okosított fw vel ahol a frekvencia sávokat lehet állítani? Pl mint a Huawei B525 esetében.
-
kovike
tag
A Yettel OtthonNet Pro 5G-hez kapható routerek közül melyik a legjobb?
Nokia Beacon 2 + Nokia Fastmile 2 (belső antenna?)
KAON PG2449 + ZTE MC7010D (külső antenna?)
ZTE MC801A1 (antenna nélkül) -
KerryVTR
tag
Sziasztok!
Olvasom a tesztet és írják, hogy kevés rajta a csatlakoztatási lehetőség.
Na de mi van akkor, ha nekem van egy jó teljesítményű Asus routerem? Tudom a Huawei-t pusztán modemként használni vajon?
Köszi a válaszotokat előre is!
Kerry -
Kapanyél
őstag
válasz
Viktor0610 #64 üzenetére
Igen, a különféle frekvenciákból adódó lehetőségek. Nálunk hálózati oldalról korlátozzák a max. sávszélességet egészen biztosan. Egy hete megduplázták, most már néha elérem a 75 mbps-t is, de az 50-60 meg van általában. Így már hozza a 4G sebességét legalább.
-
Nemrég láttam egy videót az 5G-ről.
Az 5G nem feltétlen jelent gyors netet. A hálózati frekvenciától erősen függ az egy torony által lefedett terület nagysága és az ott elérhető max. sávszélesség.Felétek ezek szerint a nagyobb lefedettséget biztosító, de lassabb verzió jutott.
-
Kapanyél
őstag
Most 2. hónapja használom Voda 5G-vel.
1-2 naponta elszarja a wifit, dobja az 5G-t és valamiért folyamatosan basztatja a NAS-t, ami ezért nem tud sleepbe térni.
Amúgy nagyon megéri az árát...
...meg a voda botrányosan szar 5G-je is egy csoda, minden fillérét megéri az is. Enged vagy 30mbps-t rajta. -
f.lorand
senior tag
Vodafoneon én nem használtam soha. Itt nálunk nincs is Voda 5G, csak Telekom.
Arra kell figyelni egyébként, hogy ha valami rá van kötve és ledobja valamiért az 5G-t (pár napja nálunk előfordul ilyen), akkor újraindításkor ki kell húzni (NAS, MeSH, stb...), mert ha azzal összekötve rebootol, nem megy vissza az 5G-re.
-
Kapanyél
őstag
Használja valaki Vodafone hálózatán?
Bármit állítok be APN-nek, nem talál 5G jelet. A lefedettségi térképük alapján vastagon benne vagyok a körzetben pedig.
A mobilhálózati beállítás része egy katasztrofális fos ennek a routernek. -
oszy
veterán
Gondolkodom egy Huawei routerbe, de a "kémkedés" egy picit hátráltat.
Mobilban már lemondtam róla emiatt, de ez és még egy másik típus nagyon tetszik. Ti mit gondoltok erről a "kémkedésről"?
-
-
f.lorand
senior tag
válasz
cipofuzo87 #56 üzenetére
Igazán nem tesz semmit.
-
f.lorand
senior tag
válasz
cipofuzo87 #54 üzenetére
Egyenesben, egy telóval rácsatalkozva nézve:
450-500 Mbps, Ping 10ms, Jitter 2-4ms.Mikor rajta van meshen keresztül a teljes ház (több notebook, 4-5 telefon, IP kamerarendszer, okos fűtés, napelem rendszer), a meshen keresztül mérve:
220-350 Mbps, Ping 17ms, Jitter 2-4ms
Eddig csak 4G volt itt, az állandóan szakadozott. Nekem sokkal jobb az 5G.
-
f.lorand
senior tag
Én is vettem végül. Nálam tökéletes, gyors, nem ugrál 4G-re, folyamatosan nagy sebességgel megy. De nálunk jó a jel is (előtte kimértem hol a házban).
-
freddirty
senior tag
Beszereztem egy új függetlent ebayről.
Siófok szabadisóstón van Telekom 5G, de eléggé a szélén vagyok. Beltéren nagyon függ a 4-5g jelerősség attól, hogy hová rakom a házban (ez idáig is így volt 4G-n). Persze azon a helyen ahol ethernettel tudom a szgépre kötni ott nem mindig van 5G jel.
De végülis mindegy, mivel sebességet max 110mb mértem de általában 60-70mb, a latency az ua. mint a 4G. Gyanítom az eszköz nem használja az 5G-t. Beállítási lehetőségek szűkösek, 5G only nincs illetve nem működik. (Az előző huawei-t bármikor át tudom állítani 3G-re, a ledek is mutatják ilyenkor már a routeren, hogy milyen a jelerősség és h 3G-n vagyok, ezt félig tudja csak az új)
A wifi gyenge az előző huawei 4G routerhez képest, a belső antenna sajnos kevest tud. Egyenlőre visszaálltam a régi routerre. Meglátjuk a Vodafone mit tud majd, a Telekom itt elbukott.
Megváltoztatott SSID és pw esetén a mobil app már képtelen kezelni az eszközt.
Szerintem a reális ára ennek az eszköznek kb 10k a tudásához mérten. Ámde nincs 5G ellenfele, ezért kérhet ennyit a huawei.
Lehet elpasszolom és megvárom a Vodafone mivel jön ki. -
freddirty
senior tag
Egy kis kutatás eredménye annak aki át szeretne állni 5G-re.
A telekom és a vodafone magyarországon a 700Mhz és a 3600Mhz sávokat vette meg. A Telekom 120Mhz-et vett a 3600Mhz sávon a Voda csak 50-et.
A 700Mhz alacsonyabb sávszélt nyújt, de a terjedés jobb alacsonyabb frekin mindig tehát a beltéri lefedettségben ez a biztosabb.
Szerintem csak routernél van értelme az 5G-nek mivel 4G-n is elég nagy a sávszél ami elérhető mobilon úgysem tudod kihasználni. Amivel sokkal jobb az 5G az az alacsony latency. Ami mondjuk online játékoknál PC-n konzolon számít.
Tehát olyan router kell ami tudja a 700Mhzet és a 3600-at is.
[link]Ez most kb kettő eszközre szűkíti a kínálatot:
ZTE 5G CPE MC801A WiFi 6 Router
Huawei 5G CPE Pro 2 H122-373Az utóbbiból csak ez, sima Pro nem jó nem tudja a 700Mhz-et. Ahogy nézem a Vodafone is ezt választotta németeknél ill angliában átmatricázva Gigacube névre.
Én beruházok egyre, a nyaralóban katasztrofális a net (Siófok), hétvégén annyira zsúfolt hogy 1mbit sincs de sokszor 0mbit. A latency meg 200-1000ms.
Amikor bejött a 4G akkor vettem egy Huawei routert és sokáig 2-300mbittel netezgettem gond nélkül mert a jónépnek nem volt még eszköze. Most is csak ez a megoldás mert nincs olyan szolgáltató akinek használható lenne errefelé a net sávszélessége 4G-n. -
donjohnson
addikt
sziasztok,
tud valaki olyan boltot itthon Magyarországon ahol kapható ez a router? -
Sword
őstag
Van valamilyen megfizethető, itthon is kapható alternatíva 5g-s routerre vagy stickre?
Én nemigen találtam -
vicze
félisten
Kicsit részletesebb bemutató.
-
Benetnes
tag
Na jó perszeeee! Hát ennyiért kinek lesz ez alternatíva? Magyarisztán ok hogy nem piac de ez még sok nyugati országban is megfeküdné a gyomrát bárkinek.
-
papi77
addikt
Ezt is érdemes elolvasni: [link]
-
forgonati
őstag
200K. Az igen
-
vicze
félisten
válasz
tha_answer #36 üzenetére
Egyrészt a "ping?" benyögésből kellett volna leessen bárkinek is, hogy te 4G vs. 5G összehasonlítást szeretnél?
(A többi zagyva se éppen egyértelmű.)
Esetleg a magyarországi 5G lefedettségre való pillantáskor le kéne essen, hogy az eszközt nem 5G-n tesztelték. De már csak ebből a képből is leeshetett volna, hogy az eszközt milyen hálózaton tesztelték.
Egyébiránt, az 5G jelenleg 3,5GHz-n üzemel, mivel a 6GHz nincs kiépítve, a 26/28GHz (aka mmWave) pedig nincs még engedélyeztetve se, így a késleletesét szinte azonos lesz a 4G-vel. Esetlegesen magas 20 és alacsony 30 elérhető, mivel a 5G hálózat igen terheletlen jelenleg.
Lényeges késleltetés javulást csak a mmWave bevezetésekor lesz, ami leviheti 1-re a késleltetést, de ez nagyon rövid távolságokon, pár 100m és direkt rálátással fog működni.
Jelenleg az 5G előny elsősorban a jelentősen nagyobb kapacitás és jóval nagyobb mennyiségű kliens kiszolgálásának a lehetősége, amiből a felhasználó is jelentősen profitál, mivel nagyobb kliens sűrűség esetében se fog jelentősen csökkenti a késleltetés vagy a sebesség.
Tanyán, soha nem lesz mmWave, mivel semmilyen formában nem gazdaságos kevés felhasználó kiszolgálása. A alacsony népsűrűségű helyeken, csak a 700-900MHz-es frekvenciák felhasználása gazdaságos, így itt a késleltetés marad a 4G 30-70ms-ja és ez igen sokáig nem fog változni. -
MikeWazowski
veterán
… és a ping?? Hol vannak a mérési eredmények?
-
papi77
addikt
válasz
cipofuzo87 #28 üzenetére
Carlos Padre: Számomra is érthetetlen ez a kína dömping mostanában!
-
tha_answer
őstag
Alapvetoen azt nincs mindenutt optika, es egy pandemian egy tanyan ahol nincs suru cellaterheles mit tud. Elvileg ez neki a legoptimalisabb.
Most ugye nem atelefonon kapcsolgattad a hotspotot hanem a 5g routeren merted?
De komolyan mi a faszt lehet ertetlenkedni egy qrva 5g routernel h csinaljanak egy kozel best case scenariot? Mert ez optika kivaltasanak harangozzak mutassa meg valos korulmemyek kozt h mit tud.
Ez az amit hianyolunk itt tobben.
-
vicze
félisten
válasz
tha_answer #34 üzenetére
Nézzük, telefonom 40ms/8ms. Pnig/jitter. Hotspotot bekapcsolva és kapcsolódva rá 41ms/6ms.
Ebből most mi a jó istent vonsz le úgy mégis?Nyilván ezek az adatok full random válatkoznak, leírtam korábban miért.
Csak azt látom, hogy egyáltalán nem érted, hogy mit kérdezel egyáltalán. -
forumpista
aktív tag
Nagyon szépen megfogalmaztad hogy milyen más paramétereket kell még leírni egy tesztben, amikor mérnek valamit.
Ugyanitt 3e forintért 5g router eladó, rajta van szép nagy cimkével, sőt ott is kiírja ahol térerő sincs, szóval abszolút betonbiztos, tesztelni meg ugye nem lehet...
-
vicze
félisten
válasz
tha_answer #31 üzenetére
Tehát ha egyik routert egy ADSL-en teszteled 100-as pinggel, a másikat meg FTTH-n 5-ös pinggel, akkor nyilván a router hibája lesz...
Logika... -
vicze
félisten
válasz
tha_answer #29 üzenetére
Az hogy nincs értelme azt továbbra se érted meg.
-
tha_answer
őstag
válasz
cipofuzo87 #28 üzenetére
latod, mind a tesztet iroknak, mind azoknak akiknek elvileg van, meghaladja a kepessegeit hogy sebesseget meg pinget adjanak. jitterrrol nem is beszelve XD
-
cipofuzo87
tag
Jó, hogy leteszteltétek, hogy milyen az 5G-s teljesítménye. Elképesztő sebesség, csak épp egyetlen mérés sem készült.
-
Carlos Padre
veterán
A kínai kommunista párt által fizetett hirdetés ez?
-
vicze
félisten
válasz
tha_answer #24 üzenetére
Hány éves a kapitány?
A pingnek semmi köze az eszközhöz, a hálózattól és a torony terheltségétől függ. Pont ahogy minden hálózat esetében.
-
Sleed
aktív tag
válasz
tha_answer #18 üzenetére
Autoval mennyi ido toletek hozzank?
-
Greybeard
tag
Az rendben van, de mikor elindul az 5G a lakhelyemen, akkor a külső antennás 4G routerrel nem fogom ezt érzékelni, míg a CPE PRO-val igen. Jövőbiztosabb és nem is került egy vagyonba, mert komoly 60.000-ért sikerült Ebay-en hozzájutnom. A B525-öt eladtam 25.000-ért, így lényegében 35.000-et kellett beruháznom a CPE PRO-ba. Nekem abszolút megérte.
-
Greybeard
tag
Hasonló helyzetben vagyok, bár nekem "csak" 5G CPE PRO 1 van. Azért gyorsabb az átlag 4G routereknél, mert egyrészt a 4G routerek átlag cat4/cat6-os kategóriájával szemben ez cat19-es és messze komolyabb antennák vannak benne. B525-ös routerrel B3+B20 CA mellett volt átlag 60-80 mbps sebességem. A CPE PRO-val B3+B20 CA mellett átlag 100-120 mbps-ot mérek. Tehát, ugyanúgy 4G-n vagyok, mert az én lakhelyemen sincs még 5G, de így is sokat dobott a sebességen.
-
dontdoit
tag
Elmagyarázom nektek ki fogja megvenni. Mondjuk mi.
"Az 5G ... a mai igényekhez mérten indokolatlanul gyors ... most még nem tudjuk elképzelni, hogy valaha szükségünk lesz ilyen sebességre"
A feleségem tesztelő egy nagy IT cégnél. Valós időben tudják a világ bármely pontján lévő termináljukat ellenőrizni. Illetve én a médiában dolgozom. Balaton-felvidéken élünk, a világtól távol egy olyan házban ahol minden van, a Balatonra néző medencétől kezdve a napelemig. De normális internet nincs, nincs térerő ugyanis. Eddig kimaxolt 4g router-el dolgoztunk mind a ketten, tetőre szerelt antennával. Viszont ez a cucc volt nálunk teszten és meg is vettük. Ég és föld. Ha szükséged van rá, akkor megveszed. Ez olyan mint az erős gép, vagy a jó kamera. Esetleg egy traktor. -
_flamer
aktív tag
Sosem gondoltam volna, hogy kerülhet ennyibe egy router
Tetszik, bár én nem tudnám kihasználni és ennyi pénzt sem lennék hajlandó érte adni.
-
tha_answer
őstag
ping?
-
Dr. Akula
félisten
"Az 5G ... a mai igényekhez mérten indokolatlanul gyors ... most még nem tudjuk elképzelni, hogy valaha szükségünk lesz ilyen sebességre"
Hát én azért el tudtam képzelni már régebben is.
-
vicze
félisten
"egy darab RJ45-ös csatlakozó és két darab Ethernet került a hátsó részre"
Hát igen ez így elég vicces mondat minden hozzáértő számára."Lingxiao WiFi 6+ chip" vs. "802.11a/b/g/n/ac"
AX lemaradt.Amúgy gigabitesek a portok.
WiFi pedig:
802.11 n 2*2 MIMO 2.4GHz
802.11ax 4*4MIMO 5GHz -
szsolt76
csendes tag
Szerintem 1db RJ11, és 2db RJ45 csatlakozó van rajta. Kép alapján.
-
mad823
őstag
Az árától függetlenül (noha ennyiért komoly mesh rendszert kapni...) ez az 5G inkább csak failover megoldásnak tűnik, bárki bármit mond. Hordozható hotspotnak meg nagy.
-
törölt tag
Igen borsos az ara pedig kiprobalnam. Itt egy 5G torony tolunk nem messze de ennyi penzt ki nem adok erte.
Egy Huawei B525-ot hasznalok most 4G-s kartyaval ez is eleg korrekt teljesitmenyt tud hozni.
Eddig a max. amit mertem az 120 mbps letoltes es olyan 40-50 fel volt csucsidon kivul.
Atlagban pedig 20-30-40 le es 15-20 fel amit hoz.
Neha ujra kell inditani (kb. kethetente) mert nem csatlakozik fel ra valamelyik eszkozom, franc se tudja miert de restart utan megjavul.
A 2.4Ghz-t hozza be elobb az 5-nel tobb ido kell mig lehet ra csatlakozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma A gyártó legújabb 5G-s otthoni routere egy szép tárgy, ami az elérhető leggyorsabb adatkapcsolati sebességet nyújtja. Ettől függetlenül jelenleg inkább erőfitogtatás, mint ésszerű alternatíva.
- Megjelent a OnePlus 13T
- 3D nyomtatás
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Packeta
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Iqos cigaretta
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Villanyszerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Nagyon jó minőségű usb c-c kábel adat és töltőkábel 1 méter
- Apple Airtag új, bontatlan és tokok - Darabra is 1db/11eFT 2db/21eFT 3db/31eFT
- Telefonosok figyelem! Telefon tartozék kb 350db
- Samsung Galaxy S22 Ultra tokok
- Eladó PULUZ 3-csuklós fényképező állvány (tripod, 106cm) c-clamp + mobiltartó (PU3103B)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- AKCIÓ! Asus X670E-F R9 7950X 32GB DDR5 2TB SSD RTX 4080 16GB GDDR6X Asus ROG Strix GX601 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest