- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterk
senior tag
válasz
#71321344 #29 üzenetére
Nem látok olyan nagy különbséget a pda és a tablet között. Magánhasználatban tényleg fontos a több napos használati idő, de üzleti körülmények között megoldható a töltés, ha a kütyü kibír 3-5 órát. (kb. ennyit bír például egy mai vonalkód olvasós psion PDA). Őszintén szólva így hirtelen nem is emlékszem olyan installációnkra az elmúlt 10-15 évből, ahol 4-5 óránál magasabb üzemidőre lett volna szükség. Intenzív - sőt nonstop használat - is előfordult már, de ott is gond nélkül meg lehetett oldani dokkolókkal és cserekütyüvel. A user odalép a dokkolóhoz, lekap egy kütyüt, elmegy végezni a dolgát, majd ha merül az akksi visszamegy, ráteszi a dokkolóra és levesz egy másikat. Az utazó ügynökök is általában dokkolóval a kocsiban mászkálnak, ami menet közben tölt.
Ettől még persze nem tiltakoznék egy 12 órás akku ellen.
-
peterk
senior tag
válasz
#71321344 #24 üzenetére
Én is tudnék jobb alternatívát kitalálni, az MS igazán csinálhatna egy "Win7 for tablet" verziót, de egyelőre nem csinált sajnos. Innentől nem sok értelme van a vitának, mert a többi oprendszer egyszerűen nem alkalmas azokra az üzleti feladatokra, amikre szükség lenne.
Az érintés-optimalizálással kapcsolatban már elmondtam a véleményem. A winmo 6 sem erre lett kitalálva, mégis, most is az üzleti PDA-k 99.99%-án Winmo6 fut, sőt, "lebutított", mindenféle tapis kiegészítő nélküli winmo6. De ennek mégsincs igazán jelentősége, mert nem winmot futtatni vásárolják, hanem alkalmazásokat futtatni a winmo felett, amik már tapira optimalizáltak. Annyira, hogy szerintem egy üzleti felhasználó a winmo ill. a win7 ellenére is kevesebbet találkozik a nem érintés-optimalizált felülettel, mint egy iOS, WebOS, vagy Android alapú tabletet használó átlag user. Az üzleti user ugyanis kizárólag az alkalmazások felületével találkozik, eközben a home user ugyan az érintésoptimalizált OS-t indítja el, de aztán elindítja pl. a böngészőt, és máris nem érintésoptimalizált felületen van. Az xlsx esetén is csak a megnyitásig érintés-optimalizált a felület, utána már oprendszer ide vagy oda, nem az.
-
peterk
senior tag
válasz
manchester85 #18 üzenetére
Jó, akkor legyünk konkrétak: Szerinted mennyivel kényelmesebb, ha egy éttermi rendszer mobil modulja PDA-n fut? Odahívod a pincért, kérsz még egy kör vilmoskörtét, ő előveszi a kütyüt, rápacsizik az aktuális asztalra, majd egy listából kitapizva hozzáadja a rendelésedhez a vilmosokat. Ez miért fárasztóbb egy 7"-es tableten mint egy 3.5"-ös PDA-n?
Direkt olyan példát hoztam, ahol mindkét megoldás egyaránt működhet, így akár bele is köthetsz.
Mert hozhattam volna pl. azt a példát is, hogy a gázszolgáltató mérnöke a térinformatikai rendszerüket futtatja egy ilyenen. Olyasmit, mint egy térkép + augmented reality (a'la layar), amin a föld alatt húzódó vezetékeket látja, ahogy forgatja a kütyüt, és ha rábök valamire, akkor annak előjönnek a műszaki adatai. Egy ilyent egészen egyértelmű, hogy egy 7"-es vagy akár 10"-es tableten sokkal jobb futtatni, mint PDA-n vagy laptopon.
(Arra a kérdésre pedig, hogy egy ilyen miért nem futhat iOS-en vagy Androidos tableten pontosan ugyanaz a válasz, mint arra, hogy ezek az alkalmazások miért windows-on futnak zömében és miért nem OSX-en vagy linuxon...)
-
peterk
senior tag
válasz
#71321344 #17 üzenetére
Jaj ne már. Az üzleti feladat nem egyenlő a levelezéssel, vagy naptárral, és természetesen arról beszéltem, amikor direktben tabletre lett fejlesztve adott alkalmazás.
Mondjuk például egy field service alkalmazás (pl. éttermi rendszer, FMCG ügynöki modul, logisztikai rendszer mobil alkalmazása, minőségbiztosítási rendszerek adatgyűjtő kliense, stb.), ami lokálisan tranzakcionált adatbázis kezelőt használ, távolban pedig web service-en keresztül kommunikál a back office-al. És mindez active directory környezetben.
Ha látsz egy földmérőt a terepen dolgozni, akkor az is ilyen alkalmazást használ, ha jön a futár, és látsz a kezében egy kütyüt, az is. Ha kimész az útépítésre, akkor a mérnök kezében laptopot látsz, rajta a munkájához szükséges szoftverrel. Vagy éppen a gázszolgáltatód műszakisai ilyennel járják a várost, hogy tudják mi hol van a föld alatt. Jelenleg ezeket az alkalmazásokat laptopokon, netbookokon vagy windows mobile-os PDA-kon futtatják, és sok esetben praktikusabb lenne egy tablet, csak éppen még nem volt ilyen a piacon (illetve volt csak eddig többe került, mintha aranyárban adták volna).
Szóval ez egy üzleti tablet, aminak a használhatósága nem kifejezetten az iskola/munkahely <-> villamos <-> fotel <-> ágy dimenzióban képzelhető el.
-
peterk
senior tag
válasz
manchester85 #10 üzenetére
Az az általánosítás, hogy azt gondolod, hogy csak a magad szempontjai alapján lehet megközelíteni egy tabletet.
Ez egy üzleti szegmensbe szánt tablet, olyanoknak pl. mint én. Én például soha nem feküdtem be tablettel az ágyba, és nem is fogok. (Ahogy okostelefonnal vagy netbookal sem.) Egyszerűen nem erre használom sem a telefonomat, sem a netbookomat. Üzleti feladatokra használok egy netbookot (erről vetítek ki, ezen demózom és útközben erről levelezek, stb.) És tudom, hogy ugyanerre nekem sokkal jobban megfelelne egy 7"-es körüli windows-os tablet, mint a netbook. És azt is tudom, hogy rengeteg hozzám hasonló üzleti felhasználási lehetőség van, mert részben abból élek, hogy ilyen rendszereket fejlesztünk. (Field service alkalmazások, stb.)
Nem untatlak vele, a lényeget úgy is érted: Ez egy üzleti tablet, aminek a potenciális funkcionalitása messze túlmutat az ágyban böngészésen vagy chatelésen.
-
peterk
senior tag
válasz
manchester85 #2 üzenetére
Általánosítasz. Én pl. ha veszek tabletet, akkor valami ilyent fogok venni, mert az Android/iOS alapúak tudásban túl szűkösek, nekem többre van szükségem, mint egy okos és nagy okostelefonra. Ultraslim és ultrakönnyű laptop alternatívaként használnám, például demonstrációra (kivetítve), a fejlesztéseink bemutatására. Vagy bármi mást, ami windows-ra létezik, és éppen futtatni akarom.
Természetesen diplomamunkát nem ezen ír az ember, és nem is ezen fejleszt. De szvsz túl van ez a "windows nem erre optimalizált" dolog fújva. Ha valami nem tapira optimalizált, az például a böngészés, mégis lassan a browser lesz a legfontosabb paramétere még a tenyérméretű okostelefonoknak is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Dell notebook topic
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1 humoros
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Apple Airtag Leather Key Ring kulcstartó - Új, csomagolás sérült
- APPLE IPHONE 13, 14, 15, PRO, PRO MAX Edzett üvegfóliák, felhelyezőkerettel! 1.990Ft!
- Karctalan kijelző? Hydrogel fóliával gyerekjáték. Most 3.000 Ft-tól minden telefonra/okosórára!
- Pitaka MagEZ 4 Samsung Galaxy S24 Ultra MagSafe tok, Black/grey, 1 hónapot használt tok
- Üvegfólia/Hidrogel fólia iPhone,Samsung,Google Pixel,Honor,Nothing Phone,Sony,Motorola,Vivo
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged