- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maverick14
tag
A DRC koprocesszor modulokat már a Cray is árulja az új Cray XT5h szuperszámítógépeiben. [link]
Cray XT5h
Cray XR1 Blade
Egy ilyen blade-ben 1 Opteron és két DRC kártya van. Elvileg csak XR1-esekből álló rendszert is lehet összeállítani kb 30,000 FPGA-val.
Az eddigi legnagyobb rendszer amiről tudtam "csak" 72 FPGA-t tartalmazott.Úgy néz ki igencsak kezd belendülni az újrakonfigurálható koprocesszoros üzlet.
-
Maverick14
tag
válasz
#95904256 #63 üzenetére
Az biztos hogy a VHDL sokkal kényelmesebb mint a schematic capture (Vajon ez hogy van magyarul? Mindig gondban vagyok amikor magyarul kell a szakmámról beszélni.
), főleg ha paraméterezni is akarod az áramkörödet (pl. bitszélességek beállítása).
Viszont egy bizonyos komplexitás felett jobb a magas szintű C leírás. Nekem a Handel-C-vel vannak tapasztalataim és kb. ugyanolyan gyors áramköröket tudok generálni vele mint VHDL-ben. Nálam most ez a favorit, mert teljesen kézben tudom tartani, hogy melyik műveleteket hajtsa végre párhuzamosan vagy sorosan az áramköröm. A többi jobban automatizált fordító esetén ez valahogy nincs meg. (Mondjuk kb. 4-5 éve teszteltem egyet utoljára, lehet hogy a CatapultC már többet tud, de amennyire tudom nincs akadémiai verziója, szóval nem valószínű hogy mostanában hozzáférek.)
A másik előnye a magas szintű leírásnak hogy majdnem egy nagyságrenddel rövidebb a kód. A VHDL dokumentációs célokra készült anno a 80-as évek elején és eléggé ''szószátyár''. -
Maverick14
tag
válasz
#95904256 #61 üzenetére
Üdv!
Ismét egy picit megkésve válaszolok.(Szabadságon voltam, teljes internet elvonással)
Ezzel én is úgy vagyok hogy elég sok érdekes dolog van a világban amivel jó lenne foglalkozni picit. Csak az a baj hogy a nap 24 órából áll. A következő disszertációm témája ennek a bővítése lesz.
Nem feltétlenül csak a legdrágább Virtex FPGA-kban kell gondolkodnod ha valamit gyorsítani akarsz. Az olcsóbb Spartan-ok között is vannak már elég combosak.Ráadásul nem kell hogy legyen FPGA-d hogy tervezz rá valamit. Első körben úgyis csak a koncepció életképességét kell megmutatni (erre megy el a tervezési idő majd 20-30%-a). Amikor már látod hogy alakul valamilyen architektúra a kezed alatt akkor már meg tudod becsülni az erőforrásigényét az FPGA-n és tudsz választani hozzá egy megfelelő platformot (vagy ami gyakoribb tervezni hozzá egy saját kártyát).
Néhány éve a kriptográfia nagy sláger volt az FPGA-s konferenciákon (FPGA, FPL, MAPLD) és mostanában is kapnak egy külön szekciót. Sőt most nézem lesz egy poszter az idei FPL-en az általad felvetetthez nagyon hasonló témában: ''Solving RC5 Challenges with Hardware -- a Distributed.net Perspective'' -- Guerric Meurice de Dormale, John Bass, and Jean-Jacques Quisquater.
Ha bele akarsz mélyedni a dologba ajánlom figyelmedbe Peter J. Ashenden The VHDL Cookbook című könyvét én is ebből tanultam VHDL-t, netről letöltheted teljesen ingyenes.
A VHDL szimulációhoz szükséged lesz egy szimulátorra a Xilinx WebPackISE-ben lévő szimulátor tanuláshoz megteszi. Ez a progi is ingyenes és a VHDL kódodat szintetizálni is tudod vele néhány kisebb Xilinx FPGA-ra.
Ha nem akarsz VHDL-t tanulni vannak már olyan magas szintű fordítók amik C kódból is tudnak áramkört szintetizálni (Celoxica Handel-C, Mentor Graphics CatapultC). Csak ezeket már min. $50k-s éves licenszdíjért árulják. -
Maverick14
tag
válasz
juliabrilke #46 üzenetére
Talán itt próbálj meg érdeklődni: [link]
Ár ahogy a cikkben is írták 3000$-tól a csillagos égig. Ezért az árért nem csak a kártyát kapod meg hanem az FPGA-ban lévő interface-eket is (SRAM, HT) ami nélkül teljesen használhatatlan az egész. (Eddigi tapasztalataim szerint az FPGA-s kártyáknál ez az interface a legkritikusabb, ha rosszul van megírva és nem tudod megbízhatóan elérni a saját áramkörödet az FPGA-n akkor semmit sem fogsz vele gyorsítani.) -
Maverick14
tag
Ennek a datasheet-nek a 2. oldalán találtok egy blokk diagrammot a rendszerről:
[link]
Amit a cég ad az a pirossal jelölt DRC Resource Interface (DRC RI) blokk a hozzá való Linux-os driver-ek és szoftver API.
Használni nagy vonalakban úgy tudod hogy valamilyen hardverleíró nyelven (VHDL, Handel-C) leírod az user-logikád működését és mellé pakolod a DRC RI blokk-ot. A user logikának természetesen tartalmazni kell egy olyan részt is ami a DRC RI blokkal kommunikál, de ez jóval egyszerűbb mint a HT buszon kezelni a jeleket, kb. egy címbuszt, egy irás/olvasás engedélyező jelet és egy adat be és kimenetet látsz.
A szoftver API oldaláról kapsz pár fv.-t a kártya inicializálására, az FPGA felkonfigurálására és adatok küldésére és fogadására az FPGA-hoz/tól. Valószínűleg a kártyán lévő SRAM-ot is elérheted a user-logika felhasználása nélkül is.
Az Opteron procin futó programod a következő részekből fog állni:
1. Inicializálás, FPGA konfigurálás
2. Adatok leküldése az SRAM-ba
3. A user-logika indítása az FPGA-n.
4. Az eredmények visszaolvasása.
A fizikai felépítéshez ebben a datasheet-ben van egy fénykép:
[link]
Lényegében a nyomtatott áramköri lap alján van 940 tüske ami egy Socket940-es foglalatba megy bele. Az FGPA-t nem kell erősen hűteni mert max 25-30W-ot fogyaszthat. -
Maverick14
tag
válasz
#95904256 #23 üzenetére
Üdv!
Bocs a késői válaszért. Épp az utolsó simításokat végzem a disszertációmon. Azt se tudom hol áll a fejem.
A lényeget Rive már leírta, egy FPGA-n tetszőleges szekvenciális áramkört meg tudsz valósítani. Semmi akadálya annak hogy valamilyen lebegőpontos arimetikát valósíts meg. A Xilinx ingyenesen ad is a fejlesztőrendszerével lebegőpontos összeadó/kivonót, szorzót, osztót de talán még négyzetgyök és trigonometrikus fv. core is van.
Gyorsítani akkor fog tudni az FPGA ha a problémád igen jól párhuzamosítható és a párhuzamosítás nem jár együtt a memória sávszélesség növekedésével.
Csak nem valami újabb Einstein@Home gyorsításon töröd a fejed? -
Maverick14
tag
A Xilinx új FPGA koprocesszor modult mutat be a héten a kínai IDF-en, ezúttal Intel Xeon procik mellé.
[link]
Sajnos részletes infók még nincsenek róla. Csak annyi hogy a legújabb 65nm-es Virtex-5 FPGA-k lesznek rajta. -
Maverick14
tag
Tavaly szeptemberben Washingtonban volt szerencsém kézbefogni egy XD1-es modult. Mikor mondták az árát gyorsan vissza is tettem az asztalra.
Sajnos nem mostanában lesz ilyen itt az egyetemen.
Az esetek többségében kapsz egy API-t amivel az adatokat tudod le-fel töltögetni a kártyára. Nem szükséges hozzá túlzottan kemény kódolás. (Feltéve hogy az API tényleg úgy működik ahogy le van írva).
A hírben szereplő Celoxica fejlesztőrendszert pár éve használom már. Több hallgatóm is írt nálunk ilyen témában diplomát. Minden előzetes hardver ismeret nélkül tudtak vele dolgozni. Szinte teljesen olyan mint az ANSI-C + néhány parancs ami a hardver miatt kell (pl. utasítások párhuzamos végrehajtása, I/O kezelés, memóriák kezelése).
Olajkutatás mellett jól használhatók még a gyógyszeriparban, génszekvenciák elemzésében, digitális jelfeldolgozásban. Itt nálunk Veszprémben is fut néhány hasonló témájú project. (sajnos egynelőre csak l'art pour l'art szinten)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 94% Akkumulátor
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- Thomson Streaming Box 240 TV okosító / Számla / Garancia /
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltők
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest