- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
tocsa
senior tag
A feltörhetetlenséggel kapcsolatban szólnék, WN31RD, róland és ngabor2 usereknek is.
Itt most általánosságban tehetünk kijelentéseket azzal kapcsolatban hogy feltorhetetlen kriptográfiai rendszer van vagy nincs.
Viszont vegyük észre, hogy mi most a kriptográfiai rendszerek egy részhalmazának egy képviselőjéről beszélünk. Konkrétabban: DRM technológiákról, illetve az AACS DRM technológia feltörhetőségéről.
Kedves barátaim. Matematikailag bizonyítható, hogy a DRM rendszer feltörhető.
Elnézést a cross-link-ért, de olvassa el mindenki Cory Doctorow DRM kritikáját magyar fordításban:
[link]
(Egyébként ezzel a beszéddel próbálta meggyőzni a Microsoftot is, amikor több ezres hallgatóságuk előtt próbált érvelni, a beszéd ezzel a megszólítással kezdődik: ''Üdvözöllek benneteket, kalóztársaim!'')) )
A lényeg az, hogy józan paraszti ésszel belátható, hoyg a DRM rendszerek nem működhetnek. Nézzük leegyszerűsítve a dolgot. Mik adottak, ha otthon le akarsz játszani egy DRM tartalmat?
1. Ott van a kezedben a megvásárolt jogvédett adat, ami valamilyen módon rejtjelezve van
2. Ott van a kezedben a lejátszó program, ami valamilyen módon vissza kell tudja fejteni a rejtjelezett információt, hogy lejátszhasd. Ennél fogva ott rejtőzik valahol a rendszerben a rejtjelező kulcs is.
_Minden_ ott van a kezedben, csak meg kell találni. A cikk ide vonatkozó része:
''No, alkalmazzuk ezt az egészet a DRM-re.
A DRM esetében a támadó egyben a fogadó is. Nem Annáról, Béláról és Csilláról beszélünk, csak Anna van és Béla. Anna elad Bélának DVD-t. Elad neki egy DVD-lejátszót is. A DVD-n van egy film, mondjuk a Karib-tenger kalózai, amit a CSS (Content Scrambling System) nevű algoritmussal kódoltak. A DVD lejátszóban van egy CSS visszakódoló is.
Vegyük leltárba, mi itt a titok? A titkosítás maga jól ismert. A titkosított ''szöveg'' (esetünkben ez maga film) teljesen bizonyosan az ''ellenség'' kezében van. Hát akkor? Amíg a támadó számára a kulcs titok, minden rendben.
De van itt egy kis gond. Anna szeretné, hogy Béla megvegye tőle a Karib-tenger kalózait. Béla azonban csak akkor veszi meg a filmet, ha vissza tudja kódolni a CSS-el kódolt VOB-ot (video object) a saját DVD-lejátszóján. Különben Béla a lemezt legfeljebb poháralátétnek tudja hasznosítani. Így aztán Anna el kell lássa Bélát -- a támadót -- a titkosítással, a titkosított szöveggel és a kulccsal.
Röhög az egész osztály.'' -
LeslieG Jr.
őstag
Hát igen kicsit sarkosan és pontatlanul fogalmaztam.
És teljesen igazad van mert ezt a védelmet még nem törték fel. És ha nem tudják feltörni amit ugye lehetetlen jelen esetben, akkor szépen megkerülik valamilyen módszerrel. No ez az amit a hacker éjt nappallá(ngabor2
köszi csak siettem mert munka volt és nem figyeltem a helyesírást
) téve ezt ki fogják játszani. Erre értettem azt hogy amíg ember az ember addig a védelmeket ki fogja játszani a hozzá mérten megfelelő módon.
Bár szerintem ez nem jó irány, de hát így működik az ember.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
első hallásra lehet, hogy furcsán fog hangzani, de én örülök annak, hogy ennyire slendrián módon bánnak az aacs-szel. lehet akármilyen bonyolult egy zár, ha a kulcsot benne hagyják... remélem a kiadókból rájönnek páran, hogy nem az egyedüli üdvözítő mód a vásárlás ösztönzésére a feltörhetetlen másolásvédelem.
naív leszek: ne védjék másolásvédelemmel a filmet. ne tegyenek rá átléphetetlen reklámokat és figyelmeztetéseket. viszont tegyenek bele egy kupont, amivel mittudomén 3 kuponért cserébe egy filmet féláron vásárolhatsz meg, vagy egy moziláncnál ingyen kapsz egy nagy popcornt. a lényeg: ne technikailag akadályozzák a film másolását, hanem tegyék érdekeltté a filmkedvelő nézőket az eredeti lemez megvásárlásában. ekkor a lejátszók is olcsóbbak lehetnek (hisz nem kell beléjük mindenféle hw-s titkosítás), és összességében a film kiadója is jobban jár (ha a mozis és a lemezes eladást együtt vesszük).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Robotporszívók
- Támadásra figyelmezteti a Microsoft a kormányzatokat és a cégeket
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Villámgyors internet, egyetlen kártyával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest