- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yaye
őstag
Valóban nem jól emlékeztem, nem a Kodak hanem a Polaroid
Abban viszont biztos: Bővebben: link
Mondjuk a Kodakkal is hírbe hozták anno a foveont (Bővebben: link), de ez alighanem véletlen, én a fenti gépre emlékeztem.
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Elég zagyván írtam. Szóval amit írsz az csak akkor igaz, ha négyszer akkora pixelszámú hagyományos szenzort állítunk szembe a foveonnal. De miért tennénk? A verseny úgy fair ha azonos kimenő pixelszámú szenzorokat állítunk szembe egymással, hiszen a felhasználót nem érdekli hogy belül hány szubpixel hogyan és mit csinál hanem hogy mekkora kép jön ki a gépéből. Ugyanakkora kimenő pixelszám mellett (és egy szenzornál végül is ez a lényeg) a foveon egyértelműen durva előnyben van.
Itt egy oldal ahol nagyon szépen látni a pixelek hagyományos elrendezését, a mikrolencséket és hasonlókat, érdemes megnézni: [/l]http://www.micron.com/products/imaging/technology/pixel.html[/l] -
Yaye
őstag
Én úgy emlékszem (és emlékeim szerint a tesztképek is ezt mutatták) hogy foveonos géppel egy ugyanannyi pixelből álló kép nagyságrenddel élesebb képet ad mint egy ugyanakkora hagyományos. Első pillantásra valóban úgy tűnik mintha a hagyományos rendszer tudna majdnem 4-szeres felbontású luminanciát (egy régebbi topikba egyszer magam is e mellett kardoskodtam), de aztán rájöttem hogy ez téves, mivel a luminancia is az alapszínekből jön össze, tehát egyetlen pixel ugyanúgy képetlen akár csak megközelítőleg is pontosan megállapítani a képpont luminanciáját, mint a színét (Mit tud kezdeni egy kék szűrős pixel egy vöröses fény luminanciájával, és fordítva? Semmit.). Érdemes (tényleg!) megnézni az index Digicam-nél a Sigma SD9 összehasonlító tesztjét az akkoriban kurrens dslr-ekkel szemben, és nagyon jól látszik hogy a foveon kevesebb pixelen csinál sokkal élesebb képet mint a sima cmos, és nem csak a színekben.
Valószínűbbnek tűnik nekem hogy a nagy szenzorgyártók nem igen örülnek a konkurenciának és ezt próbálják érvényesíteni a fényképezőgyártók felé is. A másik, hogy gondolom a foveon nem olcsóbb a hagyományosnál, sőt.
Pedig elképzelni is rossz hogy mit tudna egy eos 1d egy teljes leica méretű foveon szenzorral -
Yaye
őstag
Váááhh, megint összezagyváltam a kijelzősubpixeleket az érzékelősubpixelekkel.
Természetesen érzékelőnél minden subpixel kb. négyzetalakú.
Foveon valamiért nem megy annyira, tudtommal csak egy Kodak gépben és a Sigma slr-ekben van ilyen, pedig szerintem nagyon fontos, minőségi újítás. -
-
Yaye
őstag
Igen, teljesen igaz, pont erre mondtam, hogy a jelenlegi technológiákra a 3/4 szenzor teljesen jó méretű, felbontásban és pixelméretben egyaránt. Lehet hogy nem annyira tökéletes a képe mint egy mai dslr-nek vagy pláne egy profi, leica-kockás digigépnek, de a mai jobbfajta kompakt gépeknél fényévekkel jobb lesz, és az igényes amatőr szegmensnek bőségesen elég lesz jó sokáig. A pixelszám nagyjából elérte azt az értéket amit érdemes volt elérni, nem sok értelme lenne 15-20 Mpx-es szenzorokkal előjönni (ami az adott méret elzajosodását hozná), bár nem kétség, nyilván lesznek ilyenek is, de addigra tán remélhető az is hogy a technológiai fejlődés javítani fogja a bloomingra való hajlamot is.
AS/400 is érvényes érvvel élt, bár erről a merőleges-problémáról én bevallom, eddig nem tudtam. -
Yaye
őstag
És a fejlődés ugyan miért igényelné az egyre nagyobb érzékelőket? Hol van erre mutató jel? Ellenkezőleg, ha a technológia képes lesz valódi fejlődésre, és nem csak a méret növelésére, akkor a ''kis'' érzékelő egyre kevésbé fog gondot okozni. Sőt szerintem már most sem okoz, ekkora érzékelőn szvsz már most is lehet teljesen jó, kellően nagy fölbontású, és alacsony jel/zaj arányú képet készíteni, és ennél már csak jobb lesz, ezért nem értem milyen kifulladásról beszélsz. A pixelszámot úgy sincs sok értelme az égbe növelni, egy idő után amatőr gépekben teljesen fölösleges a további fejlődés e téren (szerintem már a 8Mpx is túlzás), mert az amatőr (árban és tudásban) objektívek felbontóképessége sem határtalan. Ha a technológia képes lesz egy kis valódi fejlődésre, és a blooming netán csökkenésnek indul, akkor már annak sem lesz akadálya hogy a lapkák érzékenysége is megnőjön.
Az is benne van a pakliban hogy ha netán a technológia tényleg lényegeset találna fejlődni (mint pl a foveon tette), akkor is a szabvány miatt muszály lenne egy esetleges új fajta érzékelőből (és a hozzá való objektívekből) is jó nagyot gyártani, bazi drágán (új technológiáról lévén szó), holott elég lenne belőle a kicsi is.
De még ha ragaszkodunk is a nagy méretekhez, akkor is ugyanilyen fölkiáltással lefikázhatjuk a 36 mm-es szabványt is, mondván miért nem 44mm, vagy 48, mikor az sokkal jobb, vagy miért nem egyenesen a középformátum az új szabvány? Valahol kellett húzni egy vonalat, ésszerű kompromisszumot kötve, és ez lett belőle. Majd meglátjuk, mire lesz elég.
Den: ne légy túl nyugodt, ha bejön az ötlet akkor nem fog kimaradni a Canon és a Nikon sem. -
Yaye
őstag
Azért azt a ''légypiszok'' nagyon erős túlzás. Persze az lenne a király ha teljes 36 mm-es érzékelők lennének, de azért a 18x13 mm is nagyon szép méret, ha mondjuk összehasonlítjuk a Sony F828-as 8.8x6,6 mm szenzorával
Na az a légypiszok! A 3/4 szabványé több mint 4x akkora.
A 3/4-hez képest a most népszerű amatőr dslr-ek (d70, 300d) érzékelőméretei már nem olyan sokkal nagyobbak (csak kb másfélszer akkorák), és tapasztalatból mondhatom, hogy pl a Canon 300d rendkívül szép, zajmentes képet csinál, márpedig az érzékelő nagyobb mérete mindenekelőtt ebben nyilvánul meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gigabyte B450M S2H + Ryzen 5 1400 kisebb-nagyobb hibával
- Nokia 105 4G (2023) charcoal, Nokia 110 4G (2023) midnight blue
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- Philips 58PUS8505 Smart LED Televízió,146 cm, 4K Ultra HD ,Android, Ambilight, HDR10+ KIJELZŐHIBÁSAN
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest