Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz #16939776 #20 üzenetére

Pontosan ez az.

Az Intelnek nincs saját memória részlege, SSD-ket gyárt, de memóriák terén eddig a Micron-al dolgoztak össze. A Micron-nak viszont van a HMC-je... ami az eddigiek alapján nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. HBM nincs.

Innen kezdve a nagy kérdés az lesz, hogy az AMD-s Raven Ridge mennyire is váltja be a reményeket. Ha a Zen tényleg olyan jó lesz, ahogy most sokan remélik, és mellé egy kellően erős IGP-t sikerül berakni (mondjuk legalább 22CU-t), amelyek mellé 8 vagy 16 GB HBM2 RAM-ot, akkor végre tényleg eljutnánk oda, hogy az APU-k konkurensei lehetnek a dGPU-s piacnak. A régóta istenített HSA végre a döcögésből valóban rohamtempóra váltana.

Amennyiben ez megvalósul, akkor viszont hirtelen az Intel vakarni kezdheti a fejét, mert konzekvensen nem akar eltávolodni a klasszikus felépítéstől, az Iris Graphics fejlődik, de még messze le van maradva az APU-ba pakolt GCN-től.

Nyilván én látom rosszul, de ha ez a forgatókönyv megvalósul, akkor az Intel lépéskényszerbe kerül, és nem nagyon tehet mást, minthogy detto nekiáll a HBM felé fordulni.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Petykemano #17 üzenetére

Csak gondolom, hogy ha alkalmas lenne rendszermemóriának, akkor már ráharaptak volna.

Rá is harapott az AMD, a Raven Ridge APU jön HBM2-vel. Csak hát ne felejtsük el, hogy azt így is kell megtervezni. Márpedig eddig csak az AMD-nek van ebben tapasztalata. Az Intel pedig eddig nagyon csendben van a HBM-el kapcsolatosan...

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Petykemano #11 üzenetére

ami a DRAM és az SSD(NAND) közé ékelődik be, illetve később az NAND-ot biztos váltja (költségfüggő) az SSD-kben. De egyelőre nem éri el a DRAM sebességét.

Tudom, de ettől még lehet memóriaként is használni, akár...

HBM mint rendszermemória:
    késleltetés

Amennyire én tudom, a HBM késleltetése a DDR4 körül mozog, 40-60ns körüli értéken. Drasztikusan lecsökkenteni már csak úgy lehet, ha az Interposer-t kihagynák. Csakhogy a dedikált RAM-oknál ugyan ez a probléma, jelentősen csökkenteni ott sem lehet a késleltetést már.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Petykemano #8 üzenetére

De oldalágon azért megemlíthették volna a cikkben

Ezt nem vitatom el. :)

a Micron próbálkozik valami mással

Akkor már a 3D XPoint-ot is meg lehetett volna említeni, legalább ennyire hiányzik az is. ;)

A HBM2-nél van ez a pseudo channel mode, amire még korábban írták, hogy javít, de ha nem tudják DDR4 fölé javítani, akkor abból nehezen lesz CPU gyorsítótár, vagy rendszermemória.

Rendszermemória miért ne lehetne?

Akkor futhat be még szerintem a HMC, ha nem lesz DDR5 és valahogy meg kell oldani, hogy legyen nagy sávszél és jó késleltetés.

A Micron féle diák egyik fő problémája, hogy (érthetően) részlehajló. A HMC szuper ("hé, a Micron, vagyis mi csináljuk!"), bezzeg a HBM rossz ("fúj, gyengébb, mint a HMC és irtó bonyolult gyártani (a HMC-t is, de az most nem érdekes), meg hát a konkurencia csinálja, csak rossz lehet"), GDDR5X jó ("csak szólok, hogy rengeteget gyártunk belőle...").

A piac viszont nem a diákon jól hangzó buzzwordokra hajaz, hanem arra, hogy mi megoldható, és mi nem. A Micron (szerintem) eredetileg a DDR4 / DDR5 utat képzelte el a konzumer piacnak, a HMC meg a szuperszámítógépek és csúcs-szerverekbe volt szánva. Csak jött az AMD és a Hynix, és alátett ennek a képnek a HBM-el.

@Duracellm...: a nem lehet a nagy mennyiségben eladott termékekben olcsón nagy tételben feltenni a GPU mellé, akkor marad az DDR5X.

Mármint a GDDR5X. Amivel dettó nincs minden rendben, ha jól olvastam a híreket.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Petykemano #6 üzenetére

benyalt a computerbase valami kamut?

Nem hinném, máshol is láttam a DDR5-re vonatkozó képet.

Csak hát ez még nem JEDEC szabvány, és ki tudja, az ipar ráharap-e.

És persze tudom, hogy egyelőre úgy látszik, ahogy abu mondta, hogy abból lesz termék, amelyik (előbb) válik iparági sztenderddé és amelyiket több gyártó veszi fel.

Pontosan. Az AMD és az nVidia pedig elkötelezte magát a HBM irányába.

Persze a piac legnagyobb szereplője az Intel, de kérdéses, hogy bevállalna-e ismét egy váltást (mindössze két éve jött ki a konzumer piacra a DDR4).

Az AMD tudjuk, hogy HBM RAM-al szerelt APU-ban és GPU-ban gondolkozik egy ideje, a kérdés az, mikor tudja ezt letenni az asztalra. Ha bejön nekik a lépés, akkor az Intel vakarhatja az üstökét (képletesen), hogy ő is ebbe az irányba lépjen tovább, vagy megpróbáljon még a DDR4 esetleg DDR5 RAM-okkal megfelelő sebességet elérni.

A HMC nem lenne rossz, de valahogy nem látom azt, hogy a Micron a konzumer piacnak szánta volna az egészet. Innen kezdve lehet papíron akármilyen jó, ha ár/teljesítmény terén nem hozza az elvárt teljesítményt, akkor a piaci szereplők lazán félre fogják dobni (félredobták?), és keresik a következő megoldást. Per pillanat a HBM tűnik a befutónak...

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Petykemano #1 üzenetére

Mi van a DDR5-tel?

Mi lenne? Van GDDR5 (figyelem, ott van egy "G" az elején!), ami a DDR3 RAM-ok megoldásának egy folyománya, és kifejezetten a grafikai kártyákra van tervezve.

Mint olyan, szabványos DDR5 megoldás nincs. Van DDR4, egy ideje a piacon elérhető...

Mikor lesz kész a low cost HBM?

Nem tudni. Csak most jelentették be, hogy a Samsung és a Hynix dolgozik egyáltalán rajta...
    HMC?

Szuperszámítógépekben alkalmazzák (Fujitsu SPARC64 XIfx) - de a jelek szerint nem képes versenyezni a HBM-el.

GDDR5X után mi lesz?

Ahogy most kinéz HBM(/2/3)...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés