- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aethel
aktív tag
Én életemben először komolyan elgondolkoztam a vizes rendszeren. Gondolom hatékonyan lehet hűteni ezeket a chipseteket is vízzel. Ahogy néztem nem találtam gyárilag vízre felkészített lapot egyik gyártótól sem.
-
Ribi
nagyúr
Melyik az? Mert én azt láttam egyik másik nagyon eldugja, de valóságban mind ventis. Kivétel az 1000 dodós.
Ja közben megvan, de ez tényleg drágácska. Illetve egy másikon is van hőcső, mégsem passzív. Nem vágom én ezt.
Le van az írva valahol, hogy nincs rajta venti a gyártó oldalán? Mert én csak akkor hiszem el. -
törölt tag
-
A lapgyártó nem teheti meg, hogy blokkolja a helyet bármilyen (még szabványos) nagyságú PCIE kártya elől. Azt tehetnék csak meg, hgy ott egyáltalán nem lennének fizikailag slotok, de úgy meg nem venné meg senki. De nem is elvárás, hogy helyben a chipset fölött legyen nagy méretű hűtés, hiszen erre találták fel a heatpipe-ot tizenpár évvel ezelőtt. Ne tegyünk már úgy, mintha ez egy újkeletű probléma lenne, amikor kész megoldást szállított rá gyakorlatilag az összes alaplapgyártó a múltban
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
#10034944 #93 üzenetére
Az abit is7-men többször cseréltek chipsethűtés garanciában, az utolsó példány alapjáraton 6500-7000-ren pörgött, pár hónap alatt hangos lett, ez volt az utolsó itt untam, meg és kapott egy nagy passzív bordát. Nem kell mondanom, hogy nulla zaj és így is feleakkora lett a hőmérséklete
-
ribizly
veterán
Teszem fel akkor már a kérdést:
Miért is nem kerül rá egy 2+x akkora venti, valami rendes bordával? Nem volna hely valaminek (mondjuk egy kártyának)? Nagy ügy, akkor lesz egy mATX lap ATX méretben. Alig akad ember, aki használ egynél több PCIE-t. SSD-nek van már M.2., DAC-ot is külsőt használ az ember, ha van egy kis esze. SLI is kezd kimenni a divatból. -
válasz
#38075904 #90 üzenetére
A 15W még nem akkora horror passzív hűtés szempontjából, ha anno a 24W-os X58-at és a 30W-os X48-at is passzívan hűtötték. Nem az AMD-t kell itt hibáztatni, hanem az alaplapgyártókat, akik néhány dollár spórolás miatt pörgettyűt terveznek a lapra, holott 10 évvel ezelőtt ennél sokkal komolyabb fogyasztású chipseteket voltak képesek passzívan hűteni.
-
törölt tag
Nem az amd hibája egy 15W os chipset?
van egy ilyenem (tudom büntetés kategória), de a lényeg hogy az a borda 6W-ot hűt.
Amd meg vmi 10en watt.Már hogy ne lenne az amd hibája egy horror chipset? Intelnél a Dual procis megoldások sem ettek ennyit.
A 8 processzoros konfig chipsetje 27W környéke.
Amd a baromságaival mindig belelép a kakiba mert akkora jövőlátás, hogy nagyon (hbm, stb). Mire meg értelme lenne, addigra lesznek venti nélküli megoldások. De addigis mehet a berregés.
Most amikor minden nekik kedvez, nemértem, hogy minek kellett nekik igy elcseszni. Gondolom marketing szempontból majd jön az X571, ujratervezveés az majd nemlesz ventis.
-
Nekem nem probléma, évente egyszer csak megbontom a gépet és kitakarítom.
Az, hogy 3 év múlva garancia lejárta után mi lesz, valószínűleg nem érint.Az is lehet, hogy egy jól szellőző gépházban szinte soha nem fogja elérni még az 50 fokot sem, ez nem jó, de nem is tragikus.
-
Igen, ezt nem értik sokan, hogy nem csak az (bár számomra az is) a gond, hogy újkorában mennyi zajt ad ki, hanem hogy 1-2 év múlva elkoszolódva, elcsapágyasodva mennyire fog zörögni. Az alaplapgyártónak persze mindegy, mert a gariidőt talán kihúzza, és legalább vesz a user másikat, ha tönkremegy.
Nálam ez olyannyira szempont, hogy emiatt nem AMD-t vettem most (pedig erősen gondolkodtam rajta, hogy adok neki egy esélyt), pedig ez határozottan NEM az AMD hibája, hanem az alaplapgyártóké, szóval az AMD helyében rájuk szólnék, hogy nem lesz ez így jó, mert piacot vesztünk miatta! Ahogy olvasom, nem vagyok egyedül azzal, hogy ventis alaplapot semmi pénzért nem vennék. Ha meg AMD vonalon nincs más alternatíva, akkor marad az Intel.
-
ribizly
veterán
Oké oké. De jellemzően ezek a ventik szabadon tolják rá (vagy le róla) a levegőt bordára, házba (pl. NAS-ba). Ezek a ventik viszont rajta csücsülnek a lapon, ahol be fog szorulni a por és gyűlik. De teljesen mindegy ki mit mond, ez egy visszalépés egy olyan világba, ami nagyon nem volt jó. Aki ezt nem látja, az nem tapasztalta meg. Én leszek a legboldogabb, ha ez nem lesz probléma.
-
Johnny_vT
senior tag
válasz
Dragon3000 #81 üzenetére
Nem tervezek vele OC-t, elég brutál lesz ez alapból is 6600k után...
(#80) D1Rect
A decibel még mindig logaritmikus skálán értelmezendő. 10 dBi és ~13 dBi között 60-70% különbség van zajszintben. -
Johnny_vT
senior tag
Inkább azt mondja meg nekem egy orákulum, hogy B450 vagy X470 lapok közül melyik lesz stabil egy 3700X vagy 3800X alatt?
Engem sem a PCIe 4.0, sem a ventilátor, sem a magas árcédula nem vonz.
-
Dragon3000
nagyúr
Nem tudjuk, hogy van vagy nincs, de ha van rá megoldása az amd-nek szerinted nincs egy referencia lapja? Szerintem nagyon közre játszik az intel, mint márka, az emberek nem ismerik az amd-t, ha mégis a 10 éves hülyeségeket mondják rá. De az is lehet, hogy a gyártók nem szeretnék az amd több éves supportját, mert jobban tetszik nekik az intel féle 1 év és, akkor nincs vele több gond. Fogyasztás melegedés szempontból bőven van jó megoldása az amd-nek, és amikor valamit sikerül kihozni tőlük, akkor berakják egy olyan méret kategóriájú házba, ahol sokkal erősebb hardvert szoktak alkalmazni így előre halálra van ítélve.....
-
ribizly
veterán
válasz
Dragon3000 #73 üzenetére
A terv ilyenkor nem az AMD-től jön? Az Intel ugye minden chipset-ével gyárt referencia lapot. A hőmérséklet még kb oké.
-
Egy 40-50 mm-es ventilátornál 2400-3600RPM az SEMMI... volt, már kb. 20 évvel ezelőtti technológiával készült példányoknál is. Nagyon túl van ez fújva már úgy, hogy még senki nem hallotta a cuccot. (De hát mindegy, ha neked ez kimarad, akkor kimarad - reméljük, nem emiatt fogsz pityeregni a halálos ágyadon.)
-
ribizly
veterán
2400+ rpm
A max-ot nem is illetem jellemzővel. Ez a széria akkor kimarad az életemből.
Hogy az AMD miért nem képes letenni az asztalra egy olyan megoldást, ami flawless? -
válasz
#10034944 #59 üzenetére
Nem érdemes... a mikulásbácsi kilenc percen át modoroskodik, de valami egészen fájdalmas módon (nochdazu németül). Nem mond semmivel többet, mint ami a táblázat alapján látszik - na, ahhoz viszont forrásmegjelölést mintha nem igen adna(!)... ez így nyálverés, nem info.
-
green dude
tag
-
Dragon3000
nagyúr
Nekem csak azokkal van gondom, akik minden amd vagy intel vagy nvidia cikknél fikázzák az adott céget. PL runingman minden amd cikknél ahova ír csak fikázza a céget vagy a cég termékeit használó felhasználókat. pl mint ez az írása "az oldal pár tucat szektása ilyenkor nem fikázódik hisz Istenükről van szó..."
-
törölt tag
válasz
runingman #58 üzenetére
Ha a vezérlés sarokpontjait leíró táblázatból kiragadsz egy hőmérsékletet és a hozzátartozó fordulatszámot, akkor ki beszélt vezérlésről?
Másrészt mi garantálja, hogy normál üzem közben, eléri a chipset ezt a hőmérsékletet, és a ventilátor ezt a fordulatszámot?
Harmadrészt 70C° fölött, ez már mindenképpen egy aktív megoldás, szóval hogyan tudná passzív módban elérni a chipset hőmérséklete a 80C°-ot, akkor hogyan lehet felróni neki mint "hibát"?Nekem ebből az jön le, hogy idegességedben összefüggéstelen dolgokkal dobálózol, ha nem így lenne, akkor most előre elnézést kérek.
-
törölt tag
Egy 6 pines tápdugót tennék a chipset mellé, az ugy odabaszna.
Forumokon: nem indul a gép!
Tápdugót rádugtad?
nalátod. -
Dragon3000
nagyúr
Talán azért, mert chipsetről van szó, Intel ezen a téren több verziónál visszatért a 22nm-re, de ez kit érdekel ezek nem 100w-ot fogyasztanak, hanem 5-15w között, itt inkább az a gáz, hogy egy picit nagyobb és csicsa nélküli bordával is meg lehetne oldani és még nem is lenne drágább.
-
törölt tag
Csak kíváncsiságból, valaki belenézett a videóba?
-
törölt tag
válasz
runingman #55 üzenetére
Tedd a cikkben szereplő sarokpontok mellé egy dVGA-n lévő ventilátor vezérlés gyári GPU-hőmérséklet PWM% függvényét. Elméleted alapján azokban is lennie kell "valami elbaszásnak a chipben", ha már hasonló a görbe, vagy az elméleted csak erre a chipset-re dolgoztad ki ?!.
-
Chaser
legenda
engem nem érint, ilyet nem tervezek venni, ventivel meg semmiképp nem vennék, szép volt, jó volt, nem is tudom, talán 15-20 éve, de elég volt ( :
runingman
valószínűleg az új genes pcie miatt melegedhet/fogyaszthat jobban, de azért nem 20-40w-okról beszélünk, 14nm-t én sem értem, negatív, de itt valszeg 10w alatti kategóriát jelentene kisebb csíkszél különbségben, sajnos vga terén vannak sokkal nagyobb problémák - navit nem tudom még, de előtte levőkkel biztos - -
Sinesol
veterán
Na ja, a 14 nano a másik, annyira nagy sláger volt az intelbe bele kötni a 14 nano miatt, hogy hogy most senki nem szólal fel ellene? Hol vannak a nanométerre ráizgult tömegek?
Nem mintha nem lenne totálmindegy hány nanon készül valami, a nap végén ugyis csak a teljesitmény a lényeg, de azért mégiscsak fura, hogy mekkora a csend.
-
Pipó
őstag
Nem, nem a biztonság kedvéért van rajta, hanem spórolásból. Idézek egy tegnapi PH! cikkből:
"a 14 nm-es node valamivel olcsóbb, és mivel elég nagy mennyiségben lesznek majd gyártva az X570-es alaplapok, így a lapkára levetített nem túl nagy eltérések is számottevők lesznek több milliós tételek szintjén."
Szóval ezért a pénzben kifejezett "nem túl nagy" összeg miatt van rajta venti.
-
carl18
addikt
Komment szekció látom borzalmas, nem tudom miért kell ennyire felfújni a dolgot. Nyilván elég ritka esetben van pörögni a ventilátor, Ez csak a biztonság kedvéért van rajta ne melegedjen túl, nyilván a gép többi része el fogja nyomni a zaját. Szerintem nem vészes ez, fél passzív módban megy csak a aktív hűtés azért kell rá ha valami oknál fogva melegebb volna ne engedje kritikus értékekre.
-
Kolbi_30
őstag
Semmi baj nincs a ramokkal, már jó régen. BIOS frissítés kell a lapra és ennyi. Csak a sok a retardált és ahelyett hogy olvasnanak vagy kinyitnak a szemuket azonnal reklamálnak. Meg szaroznak. Amúgy a mostani kis ventik nem ugyan azon a minőségén készülnek mint 15-20 éve.De az itteni fotel királyok ugye ezt jobban tudják, mint mindent is. Felpasszivan lehet be se fog kapcsolni...de ugye mar előre szar, mert más nem is lehet.
-
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #25 üzenetére
Linkelj mellé egy pcie x16 risert is, hogy legyen hely a vga-nak.
-
thedioda
tag
Itthoni szerveremben cserèltem a hotswap cagekben 4* nf-a4x10 et, menek fix 3700rpm en ès szarnyi hangja sincs. Kicsit túlvan lihegve ez a venti dolog
-
törölt tag
[link]
Nekem ilyen volt. Meg a full réz nagyméretű tölcsérhűtőjük. Prescott HT 3GHz volt alatta 3.7Ghz-en, meg 3GB DDR500-as ramok. Csodálkoztam rajta, hogy az 1+1+512+512 modult elbírta ekkora tuninggal az északi híd.
Meg természetesen az ADFD Raptor vinyók Raid0-ba. Undorító volt az egész. -
Shing
őstag
Nekem ez az egész egy marketingpróbának tűnik, hátha menőbbnek érezzük a ventis lapokat.
Egy mai alaplap mindenféle energiagazdálkodási funkciókkal jó ha fogyaszt pár wattot átlagos használat közben (plusz egyre több minden a prociba van integrálva).
Nekem furának tűnik ez az egész, még ha ez a széria többet is fog fogyasztani, rögtön kell egy 2400RPM+-es venti? (Bármekkora is) Nálam egyébként totál deal breaker.
Kb. az lenne a normális ha csak benchmarkok alatt kapcsolna fel a venti, amikor tényleg minden 100-ra van terhelve.
-
tasiadam
veterán
válasz
Lalikiraly #29 üzenetére
Nekem a d525mw-n a hid tobbet eszik es melegebb, mint a cpu. Nem is ertem h arra minek raktak hutot, ha a hidra nem.
-
-
ffodi
veterán
válasz
Lalikiraly #29 üzenetére
Ja, mert sok esetben olyan mértékben passzív volt a hűtésük, hogy még borda sem volt rajtuk.
Egyébként a klasszikus megoldás ez volt az NF7-re emlékeim szerint.
...meg amikor minden ventilátor szabályozás nélkül pörgött maxon....
-
syberia
veterán
válasz
Lalikiraly #29 üzenetére
Akkoriban a combosabb videokártyák (9800 Pro) ramsüniket kaptak.
(#13) GAI: Remélhetőleg lesznek majd passzívan hűtött alaplapok is. A félpasszív hűtésnek amúgy van létjogosultsága a tápegységekben és a videokártyákon, de azokban picit több Watt szaladgál, egy déli hídhoz képest főleg.
-
koko52
nagyúr
Venti le, borda fel. Gyorsan lesz rá hűtő ahogy elnézem.
-
ffodi
veterán
Hát ez rendkívüli módon primitív. A műanyag burkolatos RGB LED-ekkel tűzdelt bohóc hűtési megoldás kifejlesztésére költött pénzből inkább vehettek volna egy nagyobb tömb rezet/alumíniumot amiből tellett volna nagyobb bordára...jó tudom, manapság nem az számít hogy valaki/valami mire képes, hanem az, hogy tudja magát eladni....
Jóllehet, azért a cikk is meglepően pozitívan ad el egy olyan dolgot, ami kétséget kizáróan negatív.....: "A vezérlő fölött ott lesz a ventilátor, de az esetek egy részében be se fog kapcsolni." Így jobban hangzana: "A vezérlő fölött ott lesz a ventilátor, de az esetek egy részében nem fogja zavarni a felhasználókat".
A félreértések elkerülése végett szó sincs az AMD szidásáról, Intel X299 lapoknál is láttam ilyen megoldást, az is köpedelem kategória.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #25 üzenetére
Annak idején még adtak erre gyárilag is.
-
-
törölt tag
Alapvető követelmény lenne manapság, hogy ezek a cuccok félpasszív üzemmódra legyenek képesek.
Ez nem extra.
Szerencsére erre harapni fognak a 3rd party gyártók, lesz passzív borda az biztos.
-
Lacika112
aktív tag
Nekem nincs rizsám
(most xeonom meg egy p2x4em van)
Mem gondok az első szériánál voltak csak neccesek és ott is főleg ahogy olvastam olyan ramokal amik nem szerepeltek az alaplap kompatibilitás listájával. Másodiknál már ahogy olvastam a nem kompatibilisekkel se voltak gyakran gondok, majd kiderül mi lesz a harmadik szériánál......
-
ricsi99
addikt
válasz
Lacika112 #18 üzenetére
Okés számomra igy ,érthető..
"adott termék képességei ne legyenek annyira egyoldalúak"... ez nagyon jó... nekem ugyan nincs ,de a ph-s topicok tele vannak azzal ,hogy 1db-ot se tudnak működésre birni ,nemhogy többet... avagy memória is iszonyat nyűgös...JEDEC már nem kritérium az újabb fejlesztéseknél? -
Lacika112
aktív tag
"A Matisse kódnevú CPU négy darab USB 3.2 Gen2-es aljzatot tud meghajtani, a 24 PCI Express 4.0-s sávjából pedig 16-ot kaphatnak a grafikus vezérlők, 4 sáv pedig szükséges az X570-es vezérlővel való összeköttetéshez. A maradék négyet a partnerek vagy x4-es, vagy egy x2-es PCI Express 4.0-s NVMe adattárolónak használják fel, de utóbbi esetben két 6 Gbps-os SATA port is kivezethető a processzor felől."
"A vezérlő oldaláról nyolc darab PCI Express 4.0-s sáv használható fel szabadon, további nyolc sáv pedig elkölthető adattárolásra, így például építhető az alaplapra nyolc 6 Gbps-os SATA, vagy két x4-es PCI Express 4.0-s NVMe, vagy négy x4-es PCI Express 4.0-s NVMe, de az AMD szerint leginkább ezek kombinálásával fogunk találkozni, hogy az adott termék képességei ne legyenek annyira egyoldalúak"
Tehát az ssd (főleg) ha csak egyetlen pci-e 4.0 ssdt használsz meg se fog nyekkenni a venti ha 3 van a gépbe egyet a proci "etet" kettőt az x570 ha nem fullon kijáratod a 2x4sáv pci-e 4.0 ssdid nem is fog nagyon dolgozni.
"szarájemdé" tudjuk
-
do3om
addikt
válasz
Pécsi gyerek #5 üzenetére
Nekem a tálalás tetszik. Igazi ph cím, hogyan adjuk be pozitívnak mert AMD.
-
Sinesol
veterán
Volt intel i5 8400-am, igazából semmi gond nem volt vele, gyári hűtő is lehűtötte, szal kicsit az a téma szerintem túl van lihegve.
Jelen esetben nem tudom mi az ok, de lehet megérte volna kicsit várni és esetleg jobb gyártástechnológiát választani, mert ez a ventis hűtés dolog eléggé neccesnek tűnik. Ilyen kis venti esetében pedig borítékolhatóan startból lesz hangja is, aztán egy év múlva visítani is fog, ahogy adja meg magát a mechanika.
-
McSico
senior tag
Én csak azt nem értem, hogy ezt miért nem lehetett megoldani egy hőcsöves megoldással, mint pl az én alaplapomon.
Nem hiszem az X58-as chipset kevesebbet fogyasztana, mint ez, hogy ne lett volna opció.
-
Lacika112
aktív tag
"Mondjuk nem tudom minek erőltetik ezt az egészet, ha egyszerűen még nem tartott a gyártástechnológia"
Intel 8+mag? 14nm?
Várjuk meg az első teszteket ahol megpróbálják "gyilkolni" pci-e 4.0 ssd ről pci-e 4.0 ssd re másolást pl egy órán át
Van rajta venti de lehet előbb finganak ki az ssdk és melegszenek túl így be se kapcsol a szélkavaró.
Nem tudom mi a kukiköszörűk típusa, viszont azok se visítanak ha kicsi fordulaton tekernek feltéve ha nem a legcsingcsángcsungabb gyártótól szerzik be.
-
Sinesol
veterán
High end-ben szerintem Raid-be kötöd a dolgokat, szóval ott még inkább elég lehet a sima pciex sebessége, valahogy nem tudom elképzelni, hogy hova kell high end-ben 4-5000 megánál nagyobb olvasási/írási sebesség jelenleg. Szerver, workstation téren jobban van értelme, de oda meg nem ilyen asztali platformokat használnak.
-
Duck663
őstag
Magasabb fordulatú ventilátorokat nem találtak?
Nem a ventilátor a gond, hanem hogy kis fika ventilátorokat tesznek rá, és pörgetik mint az állat. Mint manapság az autók, kis lökettérfogat, 3 henger, turbó, kettős tömegű lendkerék, csak költsön a balek, ha már volt olyan ...., hogy megvette.
-
LeslieG Jr.
őstag
válasz
Pécsi gyerek #5 üzenetére
Hát igen. Visszamegyünk az őskorba mikor még a kis ventike megszólalt amikor nagy terhelést kapott a gép.
Milyen üdítő is volt hallgatni. Nesze neked silent PC.
(#7) Duck663
Szerintem már nem mertek rátenni nagyobb fordulatú ventit mert akkor már elszállt volna az alaplap.
-
Pécsi gyerek
addikt
2019 ben alaplapon venti....kösz nem
-
Sinesol
veterán
Mondjuk nem tudom minek erőltetik ezt az egészet, ha egyszerűen még nem tartott a gyártástechnológia, hogy normál módon kivitelezhető legyen. Kb. semmit nem vesztenénk, ha egy év mulva jönnne csak a Pciex4, a videokártyáknak évekig elég a PciEx 3 is, SSD-tekintetében pedig már most is bőven több mint elég az átlagfelhasználónak a sebesség.
-
kovászos
tag
Remélem halk lesz ha bekapcsol...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Újabb videón a Mafia: The Old Country
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Asztalos klub
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Samsung Galaxy A55 / 8 RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12hó Harancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest