- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja és...
..annó 286-osra, 386-osra és 486-osra csak azért küzdöttük fel az akkoriban csúcsnak számító 360-500 gigabyte-os HDD-ket, hogy megmutassuk, hogy lehetséges.
Csodájára is jártak páran.
De akkoriban még nem fórumoztam, hanem ilyenekkel vesződtem.
-
No és mi van akkor, ha tudok adni olyan Xp-t, ami elfut rajta?
Úgy kicsontoztuk, hogy lenyomtuk a gépigényt, de a legfontosabb szolgáltatások megmaradtak.....igaz, gyenge PI.-eseken használtuk, de ahogyan ezt a mókát összehoztad, nem hinném, hogy túl sok problémát okoz beüzemelni...
Így megoldódhat néhány program kompatibilitási gondod, telepíthető olyan verzió, ami csak Xp-től volt elérhető...
Nos kolléga?
Érdekel?Nem ígérem, hogy gyorsan megtalálom, merre raktam, de tuti megvan valahol...
-
krisz67
tag
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni ilyen régi ISA-s, EDO RAM os gép felélesztésében?
Van itthon egy 4-5 db negyed konfig, Brand gépek (IBM, Compaq, Olivetti, HP) és ezekhez kellene pár tipp, hogy mik szoktak ezeknél a leggyakoribb hiba lenni, mit tehetnék stb, milyen alkatrész lehet a ludas, ilyenek.Mert ezekhez abszolút nemértek, legminimumab része a PC -s tudásomnak, az s370 től indul, SD RAM-os, IDE-s gépektől felfele
Tudnátok segítséget adni?
Köszönöm szépen! -
GreatL
őstag
Az a baj ha win98-at teszel erre marha lassú lesz.
-
válasz
Szirtimorc #113 üzenetére
Jó a honlapod ! Látom gyűlnek a CPU- k
-
-
válasz
Szirtimorc #108 üzenetére
Pont egy ilyen 286 NEAT AT alaplap hiányzik a gyűjteményemből. 386- tól felfelé van minden kategória, egy kisalakú XT alaplap meg már beszerzés alatt van, úgy voltam vele hogy XT- t már nem akartam de most olcsón ajánlották.
-
-
válasz
Szirtimorc #105 üzenetére
Az komoly meló azon a gépen, mennyi ram volt benne és milyen programmal szerkesztettél ?
-
Szirtimorc
senior tag
Én '91-ben 286-16-on több hasábos újságot szerkesztettem fotó körbefolyatással, automata oldalszámozással, természetesen grafikus felületen, Dos alatt. Az egész program az összes grafikus, nyomtató meg egér driverrel elfért 11 db DD-s floppyn (kb. 4 MB). A lapozáskor azért volt tökölés. De egy 486-on akadás nélkül ment volna.
-
-
Feri1977
senior tag
..ezek voltak a jó idők...én még c64-en kezdtem, aztán amigán, de 1992-ben jött a pc, 386 sx-33 40 megabájtos mfm-es winyóval, aztán 486 dx 2-66, dx4-100, aztán 5x86 és a többi...sokkal jobb játékok voltak stb. volt nekem is s3 trio, trident, meg vodoo fx-em stb. gravis ultrasound összes hangkártyájával, meg sb pro meg sb 16 awe 32 stb. de jó is volt..
-
Bóti
senior tag
Sziasztok!
Én egy 386 SX 16 Mhz-el kezdtem, 4 mb ram, trident 0,5 mb vga, 60 mb winchester, floppy, odd nélkül, plusz színes (!) monitor, max 640x480-as felbontás, dos 6.20..
Nagyon rég volt..
Aztán jött egy 486 dx, 66 mhz, 8 mb ram, 340 mb vinyó, és akkora királynak éreztem magam, hogy ihajj..
Köszi a cikket, jó volt visszagondolni picit.Amúgy Diablo, esetleg Diablo: Hellfire, lehet menne rajta.
-
válasz
Dark Archon #99 üzenetére
arra utalnak a skaccok, hogy egy Word 6.0-ban is volt már helyesírásellenőrző, grafikon szerkesztő, táblázatkezelő, kép beszúrására adott lehetőséget stbstb... tehát nagyjából hajszál pontosan ugyanazt meg lehet rajta csinálni, mint egy office2013-ban
egyedül a hátrány az, hogy hiába totál sallang egy docx dokumentum, az egy új szabvány és visszafelé csak korlátozottan kompatibilis, ezért egy 486-os már nehezen küzd meg vele...
ha nagyon kell megoldható mert ha a win98SE sem eszi meg, akkor felhúzok egy Win2k-t rá, ami igaz piszok lassú lesz, de elindul és máris megnyitható a docx.. persze ez már csak egy elméleti dolog, hogy elmondhatjuk hogy működik, használhatósága így már tényleg 0
de az tény, hogy bármilyen mai szemmel nézve trendi doksit is nagyságrendileg simán össze lehet hozni egy 486-ossal -
-
Telda
addikt
Most elmorzsoltam egy könnycseppet
-
-
-
-
siti
őstag
szerintem ez nem workstation, hanem gamer pécé
-
Vincent_
aktív tag
válasz
Dark Archon #84 üzenetére
Ez kb. olyan érv, amivel egy oldsmobile-os autótalálkozón is lehetne trollkodni.
-
törölt tag
válasz
ha tényleg szeretted az akkori játékokat, akkor szeretnél egy ilyet.
-
válasz
peeersze.. aki erre nem fogékony, nem fogja értékelni
Örülök, hogy nem szakadt trabant áll itt a házunk előtt... valamikor gyerekkoromban volt.. de örültünk neki... De én már nem ülnék vissza egy olyan romhalmazba... valaki meg képes százezreket költeni a trabantjára -
válasz
#94257664 #82 üzenetére
Mi köze a kellemes vagy kellemetlen korszaknak ahhoz, hogy ma összeraknék-e egy 486-ost? Szerintem semmi. Jó korszak volt nekem is, de nem pöcsölnék ma, 2015-ben egy 486-ossal.
bacsis: nem, nem voltak rosszak az élmények. Középiskolásként remek számtech tanuló korszak volt, meg akkor volt is időm ilyenekkel szórakozni. De én nem sírom vissza - így az SSD és Win7/8 korában - a 45 perces telepítést és még legalább annyi driverekkel való szórakozást. A modern oprendszerekkel és az idősebb fejjel legalábbis én úgy látom, hogy máshogy is el tudom tölteni az időmet (a gép használatával), mint folyton az oprendszer lelkivilágás csesztetni, autoexec.bat és config.sys file-okat írkálni a különböző játékoknak, kideríteni a hangkártya portját és megszakítását, stb.
-
válasz
Dark Archon #81 üzenetére
Gondolom sok volt a szívás?!
úgy elhiszem hogy rosszak az élmények
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #81 üzenetére
vannak olyan emberek, akiknek kellemes volt ez a korszak, és a 95-ben se csak a rosszat látják.
-
Hát, nem tudom, ki hogy van vele, de én, aki átéltem a 486-os kort is, a büdös életben nem akarok látni megint olyan gépet, meg a Win 95-öt. Ehhez szerintem azért már masszívan mazochistának kell lenni
Inkább a régi P4 530-as gépemből csinálok egy műhelygépet Linux-szal, aztán annyi, még talán használható is lesz.
-
-
Vesa
veterán
IE helyett jobb lenne egy Netscape!
Sokkal jobb böngésző volt már akkoriban is! Netről biztos be lehet még húzni egy korai verzióját...Én azt használtam 1995 környékén, a levelezője is körökkel jobb volt, nem beszélve a newsgroup kezelésről... -
válasz
kriszpontaz #77 üzenetére
-
válasz
kriszpontaz #75 üzenetére
beállítod: 1024/16/63-as értékeket ez ugye az 504MB amit lekezel még biztonságosan a 386-os, azt uccu neki
-
kriszpontaz
veterán
Amúgy a DOM-okat mint SSD meghajtót hogy állítod be régebbi alaplapoknál (ahol a meghajtóról kellett még a head/cylinder/sector értékeket leolvasni és úgy beállítani a winyót mert nem volt PnP képes)? Vagy probléma mentesen megy?
Jó cikk ez is, de szerettünk volna egy 486DLC-t varázsolni anno a 386-osból.
-
válasz
kriszpontaz #73 üzenetére
egyáltalán nincs benne tapasztalatom
a DOM-okat viszont bekajálják, de azokat akár még a 386-osok is -
válasz
kriszpontaz #71 üzenetére
a 16GB-osak pedig már teljesen úgy működnek mint egy SSD, azok már elgé gyorsak
-
-
régebbi officek kaptak docx supportot szal nem probléma, mintahogy a 15oldalas doksik,megnyitogatása sem,gond. 15éve is voltak 50-100oldalas pdf-ek doc fileok és ugyanolyan jól megnyitotta akkor is azokat mint most
némi hozzáértéssel szinte mindent meglehet oldani egy ilyen géppel ha nagyon muszáj
-
fél részegen, hajnali 3-kor megébredve tolni vele, felnőtt fejjel is feledhetetlen élmény
Köszönjük Bacsis kolléga! Már ezért érdemes volt végigolvasni!
-
Vincent_
aktív tag
Zseniális! Újra felderengett az a sok szép óra, amit az akkori játékokkal töltöttem! (486 DX 66 Mhz)
-
rammstein99
csendes tag
Köszönöm a cikket, nagy öröm volt látni a játékokat, és érdekességeket
-
No látom, nem csak én gyűjtöm a régi hardvereket.
Jó érzés ezt látni.Mondjuk koncentráltam főleg a Processzorokra, de azért alaplapok, memóriák és kiegészítő kártyák is megtalálhatók a gyűjteményemben...
Kitartó munka és türelem lehetett összerakni újra!
Gratula! -
Persze, nálam is 26 retro gépben 50 egynéhány retro vinyó megy, mennek ezek még, kérdés meddig. Az össz mennyiséghez képest elég nagy a nem működő is kb 20 egynéhány van eltéve, hátha kell valamikor a panel vagy a mechanika, példánya válogatja hogy ez vagy az a jó ill. hibás, mondjuk többnyire a mechanika/fej a ludas.
Tartalékban jelenleg 5 db működő van. -
zdanee
őstag
A ~25 éves 80 megás SCSI vincsimnek semmi baja, a terrás csodák közben sorra haláloznak el mellette. Mondjuk ezen kb szabad szemmel lehet látni a biteket, és ha teleírnám 1-esekkel, úgy bemágneseződik, hogy a felettünk elrepülő gépeknek megzavarodna a fedélzeti számítógépe...
-
Igen, a retro gépek Akhillesz-sarka a HDD lesz, az alaplapok és egyéb alkatrészek sokáig el fognak menni ( 386 lapok főleg, a tantál kondikkal, többi felújítva ), a BGA- s videok is veszélyeztetettek de megfelelő technikával ez is javítható ha drága is.Asszem a HDD kérdés miatt nekem is lassan be kell szereznem valami IDE-memkártya konvertereket. Az egyik 386- omban már megy egy IDE-Flash meghajtó.
-
kenand
veterán
Igen kivágtam az Aurealt, mert bár nagyon tetszett a hangja, max Win 98-cal tudtam volna használni.... és akkor még fiatalabb voltam, most már megöregedtem és megőrzök mindent.. annyi régi kütyü van már, hogy alig férek el..
..
Múltkor is elővettem egy hiba miatt félretett 775-ös alaplapot Xeon project miatt-, mert nem indult, most meg tökéletesen megy, jót tett neki a pihenés. Ellenben az összes félre tett, nem használt IDE HDD-m állásában beadta az unalmast...(pedig szobahőn voltak tárolva, 2 db egy Powermacben pihent, 1 a fiókban)
pedig nosztalgiából elő akartam venni a 400 Mhz-s m, PC AGP kártyás (fashelt) Power Mac-et, mert még mindig olyan szép és eddig - HDD hiba előtt- pöcre ment évekig... -
-
Mokó
aktív tag
Igen jó lett a gép Bacsis,van rá esély NFS III HP megmozduljon rajta (kérdem is meg nem is)
-
Lord Myn
senior tag
Abszolút igaz! Majd 25 éves PC-s pályafutásom alatt nem használtam alaplapi hangkeltőt soha... Volt, hogy 2 hangkártya között voltam (azaz a régit már eladtam, de az újat még nem vettem meg) és inkább hang nélkül használtam a számítógépet, mintsem a szutyok alaplapi Realtek-et bekapcsoljam.
#39 bacsis: A Stunts nagyon darabos volt 286-on, jófajta 386 kellett alá minimum, főleg, ha mindent bekapcsolsz rajta.
-
P1eTr0
aktív tag
Jó ég: NFSE2SE!
Emlékszem kb. ez volt az első autós játékom, amit lehetett osztott képernyőn játszani. Az akkori billentyűzetek nagyon jól bírták -
Az nem iylen kigyúrt 486-osra való..
A Stunts-ot a 286-oson futtattam
MADcat! Igen, Blood már szépen menne rajtaaz nincs meg így azt nem teszteltem a gépen
-
s_henderson
csendes tag
Jó kis nosztalgia cikk, te jó ég, de rég volt! Pont 20 éve vettem az első gépemet ezzel a konfiggal:
486DX2 66 MHz, Trident 512 kB, SB16, 400MB HDD, 1x CD-ROM, 4MB RAM, 1,44MB FDD.
Haverok meg hozták a szoftvereket innen onnan.
MS-DOS 6.22, Win 3.1, később 95 + Microsoft Plus, MSOffice 95,
Wolfenstein 3D, Doom 1,2, Blake Stone, Heretic, Hexen, Dark Forces, Duke Nukem 3D, Quake.
Na jól behülyítettél, rakom fel a Doomot én is. -
kenand
veterán
-
Király írás
A BLOOD elmenne rajta? -
d@vee
őstag
Hmmm a Jazz 2 nekem is nagy kedvenc volt
-
MurdR
veterán
És hol a stunt?
-
hemaka
nagyúr
OMG Terep2 hatalmas játék.
-
kerekfej
őstag
Terep2
Jazz Jackrabbit 2 -
He-he drivers.hu, Basic hazatalált
-
Egzotikus darab, ilyen MediaVision nincs, Aurealból viszont van egy Diamond MX300- am, jó kártya.
(#24) Godlike79 : YT felvételről nem jön át rendesen a hangjuk, itt például igencsak hiányos a mélytartomány, valamint a magas teteje is kicsit csal. Az Awe 24 MB hullámtábla rammal, jobb minőségű hangszerkészlettel leveri a gust. Egy 8 MB GM készlettel pedig fej-fej mellett vannak, úgyis ha a GUS az Utopia készlettel van patchelve. Valamint ha az Awe ramjába a GUS készletét pakoljuk akkor szinte megkülönböztethetetlenek, legfeljebb csak az árulkodik az Awe- ra hogy jobb a magastartománya. Kompatibilitásban nincs verseny, Awe tarol.
(#27) Lord Myn : agresszív üzletpolitika a Creativnál , +1 , jelentősen belejátszott sztem is.
-
Lord Myn
senior tag
A GUS-nak nem a bonyolult felépítése és nem is (teljesen) a kompatibilitás problémája vezetett a csődhöz, sokkal inkább a Creative aggresszív üzletpolitikája, amellyel kiszorította őket a piacról. (Az más kérdés, hogy bő 10 évvel később ők is megízlelhették ezt, még ha csődbe nem is mentek, amikor a Vistából kiszedték a DirectSound3D/EAX támogatást, így a gamereknek már nem volt értelme megvenniük a Creative hangkártyákat, mert semmi pluszt nem hoztak a játékokban).
Bár, az tény, hogy GUS-nak lett volna mit fejlődnie szoftveres támogatás terén, pl. a PnP tartogatott olyan feature-öket, amik semmilyen kézikönyvben vagy doksiban nem voltak leírva, hogy tudja a kártya, tök véletlenül jöttem rá, amikor kisérleteztem rajta.
-
kenand
veterán
Na itt van:
Media Vision Pro AudioSpectrum és tényleg volt rajt SCSI invterfész CD-ROM számára.
És később más cégnévvel az Aureal 3d Vortex kártyát is ezek készítették. Az is nagyon innovatív volt (de az már Pentium/Athlon korszak volt) -
kenand
veterán
Szia!
Nem GUS, azt írtam és eszembe jutott Media Vision Pro 16bit volt a neve
-
kriszpontaz
veterán
Ezen a videón is jól hallatszik milyen állat kártyák voltak anno a GUS szériák.
-
Nagy UP a gépnek és készítőjének !
kenand : a GUS telepítése nem egyszerű és kompatibilitása problémás, ezek mind hozzájárultak a csődhöz. Ettől függetlenül kiváló kártya a GUSMAX és a GUSPnP is ( ezek üzemelnek nálam, ezekkel van tapasztalatom ) de nemárt melléjük tenni egy Awe kártyát.
zdanee : a Warp4 nekem nem igazán jött be, BetaArchive jó lap, szeretem az ilyeneket.
-
zdanee
őstag
Warp 4-et neki! Plusz mehet rá egy Office '97 csomag is. Ha problémád akad régi szoftverrel, keresd a BetaArchive-on (nem linkelek, de Google első találat)!
-
kenand
veterán
Vont egy innovatív hangkártya gyártó a GUS, Sound Balster mellett is, nekem olyn volt, de nem jut eszembe már a neve, csődbe ment.... később ugynazok a fazonok készítették az Aureal 3D hangártyát, de az is csődbe ment...
-
Lord Myn
senior tag
válasz
kriszpontaz #14 üzenetére
No offense... Nem bántásból írtam, csak azt akartam mondani ezzel, hogy a Doom játékélményéhez nagyon sokat tett hozzá az audio. Nekem már az első 286-osomban ('91) is SB hangkártya volt, mert a Speaker hangja a Commodore után olyan borzasztó volt, hogy erre muszáj volt pénzt áldozni. De a GUS-hoz képest meg a sima SB-nek volt kukába való hangja... Ma már csak virtuálisan nosztalgiázom, de abból kihozom a maximumot: módosított DOSBox 3Dfx Voodoo, GUS, SB16, MT-32 és Yamaha XG emulációval. Kemény munkával még a Win98 is elindult rajta.
-
BDave
őstag
Jó kis cikk, felébresztette bennem a hetek óta szunnyadó nosztalgiázást.
Megjött a kedvem egy kis Quake-ezéshez, Doom-ozáshoz.
Meg hogy megpróbáljak visszaemlékezni az én 486-osom pontos konfigjára.
-
-
kriszpontaz
veterán
Akkor lett e gép cserélve mikor kijött a DOOM 1. 286-os AT +1MB RAM lett cserélve a fenti konfigra, majdnem 50K-ért. Már nem fért bele a hangkártya ami már akkor is nagyon drága volt. A szomszédban volt egy Adlib, de az is csak a zenét tudta lejátszani, más hangokat nem. Akkoriban egy embernek volt SB kompatibilis hangkártyája, az biztos hogy ütött a hangja.
A Gravis meg elérhetetlen áron volt nekünk....tehát maradt a PC speaker. Lehet istenkáromlás, de ez van.
Nosztalgiából pakoltam össze most egy Pentium 166 MMX gépet SB hangkártyával hogy 20 év után normálisan halljam miről maradtam le.
-
khron78
őstag
és ez mire jó? A nosztalgián kívül?
-
Lord Myn
senior tag
válasz
kriszpontaz #4 üzenetére
Speaker-en Doom-ozni isten(vagy ördög-
)káromlás... Amikor kijött a játék '93 végén, pont előtte vettem meg az első "igazi" hangkártyámat, a GUS-t. Egyike volt az első játékoknak, amik kihasználták a Gravis-ben lévő Focal Point 3D-t (ez egy virtuális térhangzás volt, legjobban fejhallgatón szólt) és le voltunk döbbenve, hogy szól. Emlékszem, mondtuk, hogy mintha ott lennénk a valóságban. Be is csokiztunk néha, amikor a hátunk mögött a fülünkbe hörgött egy Pinky Demon...
-
lehella
senior tag
Korrekt írás, jól elvitte a figyelmem a munkáról
Emlékszem még a kétezres évek elején én is írtam tonnaszámban a CD-t osztálytársaknak, 486DX4@100 volt a vas, 36MB edo rammal, Ati Mach32 vga és egy oltári vlb Gravis hangkarival. 4x sebességgel írtam a cd-ket, közel fél óra volt mire elkészült az írás, meg is kértem az árát
Én is a Plus! csomaggal tuningoltam a Win95-t (Gép belseje, Tudományos téma jee), de a legjobb upgrade a Win98SE volt, teljesen jól használtam. A dolgokat a végén pedig valamilyen WinXP dizájnnal fejeltem meg. -
martonx
veterán
Mikor gyerek voltam az álmom mindig az volt, hogy legyen egy 486-osom, és 100 ezres fizetésem.
Mára mindez megvalósult -
Sanya
nagyúr
azoknak a játékoknak még volt hangulata, igaz, hogy a grafikájuk nem volt szép, de fantáziával szebbé vált, mint akármelyik mai 4K overshadeolt szarok, melyek teljesen lineárisak, a szabadság érzete nélkül.
-
törölt tag
Érdekes látni ma, 2015-ben egy jó 20 éves hardvert 20 éves szoftverekkel. Ha ez a konfig nekem meglenne, tuti, hogy kipróbálnám rajta a Jedi Knight: Dark Forces II játékot is. A játék valahol ott lapul valamelyik szekrény mélyén egy dobozban. Anno nagy kedvencem volt, még ha nem is igazán ütősre sikerült a grafikája, a STAR WARS hangulata nagyon ott volt.
ДарСтав: Gondolom, a kép közepén látható hosszúkás sárga ábrára gondoltál.
-
Penguin95
senior tag
Szép kis gépet hoztál össze.
Most megint telepíthetem fel a Doom-ot, mert elkapott a nosztalgia.
A rajz meg aranyos lett, és szép is. Mondjuk ahányszor megláttam olvasás közben az egyik ábrát, elkapott a röhögés.Igen, tudom, nem azt kéne látnom.
-
kenand
veterán
25Mhz-s 486SX-es CPU-mon is jól mentek a Doom partik...
-
Sanya
nagyúr
Jazz jackrabbit volt a kedvencem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Óvodások homokozója
- Revolut
- Micro Four Thirds
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged