- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
Új hozzászólás Aktív témák
-
robohw
aktív tag
A lehetséges jövőt a ma létező továbbgondolásával jósolják meg.
Nem az a kérdés, hogy mi van ma, hanem az, hogy ami van, az mire nyújt lehetőséget.Van még egy dolog, valami figura már nagyon régen MI-t gyártott. Egy kártyaprogramot. Az illető nem nagyon tudott kártyázni, a szabályokat persze ismerte.
Az öntanuló, önfejlesztő program ugyanakkor egy idő után rendre megverte őt.
Ez volt az első bizonyíték arra nézve, hogy az ember alkothat olyat, amiből nem csak az általa betáplált tudást kaphatja vissza, hanem annál többet.Még egy érdekessége volt a programnak, hogy bár csak a játék szabályrendszere lett számára definiálva, a játékok során, idővel olyan stratégiát alkalmazott, amely az emberre jellemző.
Még valami:
Az alaplap egy régi számában figyeltem fel egy cikkre. A címe az volt, hogy "az öngyógyító számítógép"
A tartalom meg kb. ez: dott volt a szerkesztőségben egy gép, amely különféle hibákat produkált. A teljeskörű tesztet a dolgozók halofgatták, inkább úgy dolgoztak a géppel, ahogy volt. Azonban a gép egy idő után megjavult. A hibák elmaradoztak.Én akkoriban, még a cikk olvasása előtt vettem egy alaplapot, egy magánimportőrtől, lakásból. A lap random újraindult, olykor lefagyott, hiába telepítettem újra akkor még a DOS-t, hiába particionáltam újra a HDD-t is.
Nem használt neki. Azonban egy idő után a hibák elmaradoztak, a gép később több mint egy évig prefektül üzemelt.Félreértések elkerülése végett, nem vagyok hivő, abszolút materialista a szemléletem, de ezek a tények, az általam tapasztaltak azért elgondolkodtattak.
-
-
Foglalt név
addikt
Bíztam benne, hogy pont erről írtam kb. 1 oldalt.
Másik példa. Vegyünk egy segédmunkást. Van 6 általánosa, egész vállalható anyagot kever és a nap több órájában közel józan. Ő az algoritmus. Anyag megkever, talicskába be, kiönt és itt számára vége van a világnak. Kever, talicska, kiönt, kever, talicska, kiönt... Upsz, egy Sagrada Familia, ez meg hogy került ide?!
Van EEG-nk - halljuk, hogy szól a toronyból a zene, ott most nagyon dolgozik valaki, pénteken a kocsmában le szoktunk ülni Sanyival is, mert van az a jó sztorija, mikor megrázta az áram a betonkeverőnél, ettől még nem lesz belőlünk Gaudi.
De ugyanez pl. egy cég. Egy másik absztrackiós szint. Valójában nem létezik, mint fizikai entitás, max. van egy cégjegyzékes papír róla. Emberek egy csoportja, nincs semmi varázslat. Lehetsz épp te, a szomszédod, bárki. Aztán egyszercsak azon kapod magad, hogy elvittek az éjszaka közepén egy 18 éves gyereket. Elég érdekes perverziót, feltételezem senki nem erre izgul, a "cégnek" mégis így volt jó.
De lehet ez bármelyik tömeg. Aki bepánikol és agyontiporja az előtte lévőt, pedig senki nem úgy indul focimeccsre, hogy na ma megölök valakit(ez pont nem igaz, de remélem érted).
Kb. amit írsz az azzal egyenértékű, hogy a pszichológia megegyezik a társadalomtudománnyal. -
Foglalt név
addikt
Pl.: "egy darázs a gombostűnyi agyával képes akár bonyolultabb feladatokat is megoldani, mint 256 CPU (képfeldolgozás" Mint korábban is írtam megközelítőleg 2 éve a kb. etalonnak számító ImageNet-es versenyben a rendszerek már csak egymással küzdenek, mert maguk mögött hagyták az emberi teljesítményt.
Adott feladtra(képfeldolgozás), tehát az NAI jobb, mint az ember. Viszonylag széleskörben elfogadott, hogy az ember ebben a feladatban, jobb mint a darázs(nem úgy például a repülésben). A te állításod pedig, hogy darázs jobb, mint a gép. Nálam ez így csapódik le: A>B B>C C>A."néhány okosan és célzottan összeállított algoritmus" Ha teljesen jóindulatúan állok hozzá ehhez, akkor pont egy absztakciós szinttel vagy elmaradva a valóságtól, ami egyébként a témával kapcsolatban egy igen jellemző probléma.
Van algoritmus, ez teljesen korrekt, ilyen például talán a legismertebb Backpropagation. Ugyanígy az agyunkban is algoritmus működik, középiskolában tanultunk róla. A neuronok közti hálózatot a köztük lévő kommunikáció erőssége építi/rombolja, akárcsak a mesterséges neuronok közöttit. A különbség, hogy az egyiknél biokémiai folyamatok a regulátorok, míg a másiknál egy szoftver. Erről beszéltek és ez egyébként, hogy az oldalhoz kapcsolódó példával éljek teljesen hasonlít egy FPGA-ra. Mindháromban közös, hogy nem az a lényeg, hogy mi kapcsolgatja a kapukat, hanem az, hogy ez milyen kapcsolatrendszert épít fel. Bár mindegyik dinamikus rendszer, ezért az említett algoritmusok nem állnak meg, adott időpillantban a rendszer teljesítőképessége szempontjából irrelevánsak. Lehet, hogy nem tökéletes az adott LTSM-et felépítő algoritmus, sőt, a mi neuronhálónkat felépítőétől is elmarad, de ez csak annyit jelent, hogy ő nem 3, hanem 300,000 példánál éri el a teljesítménye csúcsát. Ami képetfelismer, az viszont nem az algoritmus, hanem a hálózat. Értsd, ha adott időpillantban, akár az agyad, akár egy RNN-t lemásolunk, akkor mindenféle algoritmus nélkül ugyanazt a teljesítményt fogja nyújtani. Nem fog időben változni, nem felejt és nem tanul új dolgokat, de azt tudni fogja, amit a másik tudott az adott időpillanatban.Ahhoz pedig, hogy fix szabályokat írjunk, kb. arra lenne szükség, hogy
a., tökéletesen értsük a hálózat működését
b., a hálózat azon részét, ahová a szabályt írjuk nem felejtővé tesszük
c., a hálózat többi részére olyan korlátozást építünk be, ami nem engedi sem megkerülni, sem elnyomni ezeket a szabályokat
a c.,-t persze rekurzívan, hogy a korlátozás korlátozását se lehessen felülírni
Ha ennyire k*rvára okosak lennénk, akkor ugye semmi szükségünk nem lenne AI-re. -
Foglalt név
addikt
Míg a számítógépek működése ismert, az agyról bár rendkívül sok rész információval rendelkezünk, ezek még nem álltak össze egy átfogó struktúrába. Az én ismereteim szerint.
Tegnap még vita tárgya volt, hogy elemi egységnek egy neuron vagy több sejt alkotta halmaz tekinthető, ahogy az is kérdéses, hogy elég egy halom alapelemet megfelelő számban hálózatba kötni, avagy ennél többről van szó.
Mivel ti kijelentitek, hogy az agy máshogy működik, feltételezem, ti már tudjátok a fenti kérdésekre a válaszokat, így szívesen meghallgatnám őket. Ellenkező esetben egy ismert és egy ismeretlen dolgot tudtok összehasonlítani, ami elég frankó szuperképesség, szóval érdemes lenne máshol is kamatoztatniPl. elmesélhetné valaki, hogy a sötét anyag málnalekvárral vagy simán vajjal finomabb.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Milyen routert?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged