Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dilikutya

félisten

válasz Jim-Y #21 üzenetére

Amiért pénzt adunk, ahhoz ne kelljen alkalmazkodni, az alkalmazkodjon hozzám. Ez egy szolgáltatás, egy termék, ahol a desktop gépek használóinak nincs igénye érintőképernyőkre. Tableten, telefonon kényelmes, de ott se munkára. Másfelől az érintőképernyős monitor drága.
    Majd én eldöntöm, akarom-e használni. Ne a Microsoft döntse el, és főleg ne erőltesse a kisebbségnek kényelmes megoldást. Egyébként olyan nagyon praktikusnak nem érzem azt a kezdőképernyőt...

törölt tag

"de nehogymár egy emberi lény ne legyen alkalmas alkalmazkodni egy kicsit"
    Mondjuk ez két oldali probléma. Az MS döntéshozói is emberek, ugyebár. Na nehogy már ne tudjanak alkalmazkodni az ő elképzelésükkel szemben álló, láthatóan jelentősen nagyobb létszámú embertömeg igényeihez, és ne erőltessék ezt a felületet, ha a többség nem akarja.

Nem a szoftver a ratyi, hanem az MS hozzáállása, az az agresszív, nyomulós mód, ahogy el akarja terjeszteni, ott is, ahova az nem való.

"akkor nem elégítenék ki vele az emberekben mélyen megbúvó vágyat az innováció, a fejlődés iránt"
    De, kielégíti. Mert maga az OS jelentősen többet tud, mint a korábbiak.

(#26) mallee
    "Szerintem nem jó irány, ha az akármilyen ipar új irányt erőltet"
    Márpedig a fogyasztói társadalomnak vagy a fenntartható fejlődésnek ez az egyik alapművelete. Csakhogy be kell látni, ha nem jön be, és váltani. Talán az MS is belátja ezt, lassan két év után.

(#28) Porthoszx
    Az Ubuntu felülete és az ablakok kezelőinek (bezárás, átméretezés, lecsukás) balra helyezése is hasonló vitákat váltott ki, és rengeteg embernek sok időbe tellett megszokni, sokan rakták vissza jobbra. De aztán idővel (vagy két év alatt) összeállt a koncepció: a Unity. Sokan nem szeretik, de szerintem a tabletekre, smartphone-okra való felülethez hasonlító, egyben a 16:9-es képformátumnál a felületet jobban kihasználó felület mégis egy jó koncepció, ráadásul erősen mennek abba az irányba, hogy egy elvileg már idén megjelenő felső kategóriás, természetesen a tapira optimalizált felületet futtató mobilteló dokkolva, monitorral, billentyűvel és egérrel használva az asztali felületre vált, és onnantól egy teljes értékű pc-ként használhatod. (Most még persze nem igazán használható, de alakul, mint púpos gyerek a prés alatt.)

(#37) Steve1207
    Ne haragudj, de tapifelületes tapasztalatot majd akkor tanuljon, ha tapifelületet használ.

Nem tudom, nézi-e valaki a Castle című sorozatot az RTL-en. A tegnapi részben kb. 50"-os monitort nézegettek, és tapimódra kezelték. Képnagyítás, ez, az. És természetesen az emberek arcába is nyomták, hogy itt Windows használat folyik. Viszont pont ebből az arcba nyomásból látszott, hogy nem Windows 8-at használnak, vagyis inkább megfordítom: nem látszott, hogy Win8-at használtak volna, ugyanis az asztali felületet használták tapi módra. Ezt meg ugyebár meg lehetett oldani Win7-en is, de már XP-n is. Sőt, az epizód eredeti vetítési dátuma alapján (2011. november 21.) nem is lehetett Win8.

• Steve1207

veterán

"Én inkább abban látom a problémát, hogy az emberek durván elkényelmesedtek, ha már valami nem a megszokott akkor megy a zapulás, hogy szar a szoftver stb.."

Na, én ezzel értek egyet!
    Igenis az előzőt is megtanultuk használni, ezt is meglehetne lazán. Sőt! Azt, amit sokan írkáltok, hogy megszokott dolog, 20-30 éve úgy használja... pont a számtech világban szerezhetett annyi tapasztalatot az illető, még átlagfelhasználóként is, hogy egy ilyen ne okozzon neki problémát megjegyeznie egy jobb klikk.

A többi, szülői résszel is maximálisan ugyanaz a helyzet nálam is.

Ez eddig az idősebbekre volt jellemző és meg is értem őket részben, elvégre egyáltalán nem ilyen világban nőttek fel. Aki a 80-as évek környékén született fogékony az újdonságokra nagyon, legyen az bárki is. Viszont akik már nagyon ebben a digitális világban nőttek fel az ezredforduló környékén szintúgy csak a fikázást hallom. Egyszerűen nincsenek önállóságra, kreativitásra ösztönözve az emberek. Egyik végletben elfogyott (jogosan, azt mondom élje a kis nyugdíjas életét, azért gürizett egész életében), másik véglet meg alapjáraton ellustult.

Ettől függetlenül tényleg nem felhasználóbaarát annyira 8, de kb mindenki az asztalt használja, így egy idő után nem értem senki problémáját. Metró elemeket hónapok óta nem láttam, max a login screen-en kb...

törölt tag

válasz Jim-Y #24 üzenetére

Ez nem innováció. Az innováció az amikor valamit egyszerübbé, könyebbé vagy gyorsabbá teszel vagy ezek kombinációja.

Szóval nem az a kérdés hogy jobb klikkel vagy bal klikkel kell-e kikapcsolni vagy hogy a kikapcsoló gomb a bal oldalon van vagy a jobb oldalon van-e, a kérdés az hogy a régi megszokott rutinból menő módszerhez képest az új ad-e valami pluszt.
    A fentiek alapján, könnyebb-e a kikapcsolás, gyorsabb-e vagy könnyebb-e? Ha nem, vagy pont ugyanannyi akkor ez új módszer sz@r lévén pluszt nem ad, cserébe még át is kell szoktatni magad.
    Ezért is kapott a win 8 annyi kritikát, mert egyszerüen az új módszer nem tette gyorsabbá a rendszer kezelését, cserébe viszont újra meg kellet tanulni.
    És ezért is próbálja most az ms visszahozni a régi felületetet.

• sh4d0w

félisten

Azért ne soroljuk az innovációk sorába, hogy amit eddig bal gombbal kellett csinálni az egéren, azt most jobbal kell.

• mallee

tag

Sajnos szerintem a metro-t nem lehet teljesen kiszűrni: a start menü mindenképp metros marad és a default alkalmazások is az új felületet erőltetik. Ezt úgy tudnám jól elképzelni, hogy be lehetne állítani, akarod-e a metro-t használni. Ha nem, akkor semmilyen körülmények között sem lenne szabad megjelennie (nagyon-nagyon max a start menüről lehet szó).

Szeretek a korral haladni, ezért a kezdetektől használok W8-at és én spec hamar hozzászoktam az új felülethez, de elhiszem, hogy sokaknak nehéz lehet megtanulniuk az új rendszert. És tényleg úgy látom én is, hogy az MS sz*rt a hardcore régi windows felhasználók fejére.

Szerintem nem jó irány, ha az akármilyen ipar új irányt erőltet, inkább hagyni kéne, hogy az emberek maguktól kapjanak rá a jó dolgokra (és a rossz koncepciók pedig érdeklődés hiányában hulljanak el). Mert jelenleg sokszor úgy érzem, hogy az ipar akarja az embert formálni, nem pedig igazodni akar az emberek igényeihez. Fordítva ülünk a lovon hölgyeim és uraim.

• Urban Terror

tag

Az emberek tobbsege nem azert fizet egy termekert, hogy gondolkozzon rajta, hanem azert, hogy hasznalja.

Ha az ujfajta kezelesnek lenne barmifela haszna, akkor talan.... De nincs.

• mallee

tag

"nehogymár egy emberi lény ne legyen alkalmas alkalmazkodni egy kicsit. Az, hogy 30 évig úgy kellett, és most nem, azt jelentené, hogy egyből szar? Holott kb 2 neuron bekapcsolásával meg lehetne tanulni, hogy ezen az új rendszeren hogy kell kikapcsolni."

A szoftvernek kell az emberhez alkalmazkodnia és nem fordítva. Persze vannak kivételes esetek, de azt hiszem ez a kavarás a régi-új felület körül nem a kivételt erősíti.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés