Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Perdedor #64 üzenetére

Mert az áramerősségnek ebben a kontextusban semmi köze a feszültséghez és a gyári tápja 5.1V, míg minden más telótöltő, meg USB adapter, amivel amúgy szintén elmegy némi hápogás mellett, kerek 5.0V-osok, így sok modellre jelez.

Valamelyik Pi (talán mind?) tolerancia tartománya 4.8V-5.2V körüli, egyesek azt szokták mondani, hogy azért jobb az 5.1-es, mert ha több perifériával terheljük, feszültségesést okoz táp oldalon és még mindig marad elég a lapnak, míg ha 4.8 körül etetjük, ott ez gond lehet.

Szerintem ez nem valid, mivel ezekben pici kapcsolóüzemű táp van, stabilizált 5V kimenettel (vagy a gyárija esetén 5.1V), szóval ja, bejelez a Pi és kész.. jónapot. Kb. "naés".

Nálam a Pi1 B+ és a Pi4/4G is bármennyit elmegy 1-1.5A töltőről is, persze nincs USB-n nagy fogyasztó, ez igaz. De konkrétan a Pi4-em Volumio lejátszóval egész nap 10+ órán át képes volt tolni a Trend FM-et egy kínai ócó Powerbank 2A-es portjára dugva, wifin szedve a netet.

Egy 100 amperesnél is fog jelezni, hogy kevés feszültség, mindaddig, míg az a gyári névleges 5.1V alatt van, tehát már kerek 5V esetén is jelezhet (a tűréshatárt nem tudom, mennyit enged meg jelzés nélkül).

Én is építek rá amúgy hobbiprojektet (kert öntözés, és egy kis hidropónikus farm gondozás + adat gyűjtés-feldolgozás), kap egy kettőfeles kis tápot és kész, nem háklis nagyon rá. A gyári tápjával meg egy sima WD Blue 500-as SSD-t USB3-as külső tokból nem akart rendesen megtápolni, le-le szakadozott róla. Betettük saját tápos USB3 adapterbe (2.5" SSD) és így ment a Pi-re, hibátlan. Szóval érdemes tesztelni, főleg agyonterhelten és plussz perifériákkal, de nem az az összefosom-a-bokám típusú kütyü, legalábbis nálam még nem volt agyeldobás, pedig amilyen mindenféle kis szarral etettem már még az éhesebb Pi4-et is, uh. De sokat bír. (Persze meg kell nézni, throttling-ol-e CPU-t stb).

A gyári névlegesnél kisebb áramot leadni tudó 5V USB töltőknél több az esélye a feszültségesésnek, kb ennyi, de egy pucér Pi4 a wifijével + SD kari benne, ilyen alap kütyüként használva szinte bármivel elfut. Komoly projekthez meg beépítik és megtápolják vagy a sajátjával, vagy vele ekvivalens komolyabbal, nálam pl. egy toroid egyik szekundere fogja etetni stabilizált lineáris táp, semmi kül.

Új hozzászólás Aktív témák