- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #246 üzenetére
Megtévesztő, hogy hatásfoknak hívják, de ennyi. Más fogalom. Definíció szerint ez >1, míg a "hagyományos" hatásfok meg <=1.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #244 üzenetére
Fizikus vagyok.
Viszont 6 komment megírásának idejéből megnézhetnéd, hogyan definiálták az SOC-t hőszívattyűkra. Igenis lehet >100%. -
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #242 üzenetére
Definíció kérdése. Te egy másik hatásfokról beszélsz, ami valóban <=1.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #240 üzenetére
gyengébbek kedvéért: nem tőlem idéztél, hanem dabadabtól.
lásd #232. -
bambano
titán
válasz
Hieronymus #236 üzenetére
gyengébbek kedvéért:
a hőszivattyú nem arról szól, hogy a belevezetett árammal fűtesz, hanem arról, hogy a belevezetett árammal rábeszéled az entrópiát, hogy a szokásos iránnyal szembe mozogjon.ezért meg lehet csinálni, hogy beleviszel 100W teljesítményt a hőszivattyúba, amivel rábeszélsz 300J energiát, hogy menjen be a falon.
-
RandomName
senior tag
válasz
Hieronymus #236 üzenetére
Az elektromos KW versus hőtermelési KW.
A SEER, és a SCOP érték amit visszább linkeltem, az mutatja meg, hogy 1KW befektetett elektromos energiából hány KW hűtési/fűtési energi jön ki. -
bambano
titán
válasz
Hieronymus #234 üzenetére
nem az örökmozgót találta fel, hanem a hőszivattyút.
-
dabadab
titán
válasz
Hieronymus #230 üzenetére
Dehogynem lehet.
A kályha elvi max. hatásfoka kb 100%, a szénerőművet viszont olyan 35-40% táján lehet.Persze ha az ember hozzáteszi, hogy az árammal viszont olyan 300-400%-os hatásfokkal lehet fűteni illetve hogy a szénerőmű minden bizonnyal jóval barátságosabb füstöt produkál, mint az olajkályha, akkor azért másként néz ki a dolog.
-
RandomName
senior tag
válasz
Hieronymus #212 üzenetére
Ok, ismét felhívnám a figyelmet, hogy egy ország a hír kiadásának idején a túlzott klímahasználat miatt az energiaválság peremére került.
A rekciókat olvasva elkerüli szerintem pár embernél a figyelmet, hogy a CO2 lábnyom irányába a haszon nagyobb egy új gépnél, mint egy réginél. Még az újrahasznosítás részét nézve is. A régi gépekben sok esetben Freon alapú R22 gáz van, ami erősíti az üvegházhatást ha egy ilyen gép úgy meg tönkre, hogy ereszt.
Egy ma működő valamivel korszerűbb használt gépben 407C, 410A, R32 van. Ezek sem gyermekjátékok, az R32 pl gyúlékony, ezzel lehet megvásárni a legújabb gépeket. De ha elszivárog is kissebb kárt okoz, mint a régi R22.
A régi gépek SCOP értéke (fűtési hatásfok jellemző) alacsony, míg egy mai géphez igényelhetsz a fűtési szezonra kedvezményes villanyórát, amivel olcsóbban csinálsz meleget mint a gáz.
Van hűtési hatásfok jellemző is, ezen is elvéreznek a régi gépek.
Görögben kell a klíma minden apartmanba, de a tulaj ezek takarítására sem költ.
Nem fog magától újat venni, csak a CO2 lábnyom miatt.
Voltam olyan helyen, tizenpár éve ahol még dízelboyler volt. Olajkályha elven csinált melegvizet. -
bambano
titán
válasz
Hieronymus #219 üzenetére
kedves emberek összegyűjtöttek neked pár példát robbanó motorokra: [link] 1:20-tól van egy kiemelkedően jó példa.
a mai motorok belsőégésű motorok. mivel a szó jelentéstartalma jelentősen módosult, ezért szigorúan *egybe* írva. -
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #219 üzenetére
A Föld sugárzással kerül termikus egyensúlyba. Ha tudnánk (nem tudunk) szignifikáns mennyiségű hulladékhőt termelni, az is kisugárzódna.
-
válasz
"Amennyiben sikerül korlátlan mennyiségű tiszta energiát előállítani fúziós erőművekben, akkor is tönkre tesszük a Földet, az alacsony hatásfokú eszközeinkkel."
Nem is azért, hanem mert a megtermelt energia nagy része a légkörben marad, ezért tovább melegíti azt. Tehát ezek az ingyenenergia ötletek sem jók semmire, ha nem fogjuk vissza a pazarlást.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Összemérhető a közvetlen hőtermelés azzal, amekkora napenergiát csapdázik a kibocsátott CO2 vajon?
-
RandomName
senior tag
válasz
Hieronymus #176 üzenetére
"Ha csak 15%-al csökkenne a fogyasztás és a következő öt évben még életben tartható a rendszer évi 5% költségnövekedésre elosztott felújítási költséggel, akkor semmi sem indokolja a teljes cserét"
Ez is igaz, de sok esetben az új eszköz energiahatékonysága többet "termel" mint a régi eszköz felújításával járó pillanatnyi spórolás.
Itt a nyitóban az hangzott el, hogy baj van, összeomlott a görög energiarendszer a hősèg okozta nagyfokú klímahasználat miatt.
Ott, azon az éghajlaton van klímahasználat. Főleg a túristák által látogatott részen. Akik apartmanokat adnak ki, azokat sok esetben a bevétel érdekli, nem a környezettudatosság. Addig fogják használni az öreg klímákat amíg azokat csak lehet használni, mert profitmaximalizálás van. Ezek jelentősebben emelik meg a települések hőmérsékletét, ezért többet kell őket járatni.... Ez egy idő után öngerjesztő folyamat lesz.A visszább feszegetett kérdés jó. Megjavítjuk a règit, és direktben teszünk utána a globális felmelegedésért, vagy veszünk újat, és kevesebbet melegítünk a környezetünkön, de a régi géppel (aminek nagy része újrahasznosítható) "szemetet" termelünk.
-
Eastman
addikt
válasz
Hieronymus #143 üzenetére
Jó helynek láttam, gondolom.
-
Somatom
veterán
válasz
Hieronymus #127 üzenetére
Én azt veszem észre, hogy villanybringával így is gyorsabb vagyok, mint autóval. 10 Km meg nem táv. Minél jobban bedugul a város, annál többen hagyják otthon az autót.
-
Eastman
addikt
válasz
Hieronymus #127 üzenetére
Melyik városban élsz?
-
elektrotank
aktív tag
válasz
Hieronymus #118 üzenetére
Ezért is írtam, hogy 70-100 év, tehát az én életemben már biztos nem következik be ez. Elektromos autót nyomatnak jobban, hidrogénesből meg 1-1 feltűnik néha, de nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy ne lenne egy vagy több töltőállomás és ilyen autó az utakon. Az se kizárt, hogy benzinkút is lesz még.
Az ITER-ből majd 2030-35 fele lesz valami, talán. De legalább vannak tervek, ez is több, mint a semmi.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #96 üzenetére
Jól előadod a korlátoltságot. Hangzatos.
Az ember előtt olyan lehetőségek állnak, amik izgalmasabbak még a mikulás szánjánál is, de a gyerek nem fogná fel őket. A mikulás csodája elég közel áll a valósághoz, még ha a mikulás nem is létezik fizikailag. (Egyébként sok minden nem létezik fizikailag, pl. az adott szó stb.)
Egyébként figyelemre méltó, ha egy kitalált történet túléli az évszázadokat. Ekkor illik megérteni. -
Rive
veterán
válasz
Hieronymus #82 üzenetére
Az egész gyerekkor a hülyítésről szól.
Lusta vagyok forrást keresni, de kifejezetten gyerekkorban a mesék/mesélés hiányával frankó érzelmi/pszichés bajokat lehet okozni. Különösen, ha egy ilyen 'mesemegvonás' valami ideológiai 'csakazigazat' fajta töméssel párosul. Ha nincs gonosz farkas, akkor jönnek a combos rémálmok, később meg az érzelmi/pszichés torzulások, más bajok.
A sötétzöldség merőben más. Az környezetvédelmi témában a súlyos (és: kizárólagos, egyoldalú) ideológiai diszciplinációval vert galamb a sakktábla másik oldalán.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #82 üzenetére
Ezzel szemben a valóság az, hogy nagyon sok mindenről egyedül a mesén keresztül lehet a gyerekhez beszélni úgy, hogy meg is értse és ne is legyen frusztrált. Jó-rossz, szenvedés és kitartás stb.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Hieronymus #82 üzenetére
Nem. Az nem hülyítés, valamint én másról beszélek.
-
Rive
veterán
válasz
Hieronymus #69 üzenetére
Nézd már meg, mire válaszoltam és abba köss bele, légy szíves.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung S23 Ultra 256GB Állapot: 10/10 6 Hónap Jótállás!
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest