Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Crystalheart

    őstag

    válasz Blindmouse #21 üzenetére

    Hozzá kell tenni, hogy az általános trappista sajt a legtöbb embernek meg is felel, nincs igazán kereslet jobb vagy más minőségűre. Tápértéke ugyanakkora, mint egy jobbnak, ugyanúgy tejből készül, és nagyon sok ember csak felhasználja, pl. olvasztja, belereszeli más étkekbe, stb. Kis tapasztalás után el lehet kerülni azokat a márkákat, amelyek túl sósak vagy sótlanok, vagy amelyiket nem lehet reszelni és vágni. Az extra igényeket más fajtájú félzsíros, félkemény tehénsajtok többnyire kielégítik. A nyugaton népszerű kimondottan büdös és különféle penészes sajtoknak itthon sokkal kisebb a piaca, amire nem feltétlenül éri meg tömeges forgalmazást építeni - ami nem rossz, hanem inkább csak ízlés dolga.

    Ez olyan, mint hogy valaki egyszer valósággal hátrahőkölt, hogy az én kecskesajtomnak nincs "kecskeíze", pedig abban az a pláne, mondta ő. Én meg világéletemben arra mentem, hogy minimalizáljam a számomra kellemetlen mellékízt, amihez az kell, hogy a kecskék többnyire csak ostorfát és akácot egyenek olyan mezőn, ahol nincs erős ízt adó egyéb növény. Sokféle ízlés létezik...

  • CloZee

    aktív tag

    válasz Blindmouse #21 üzenetére

    Van benne igazság, de amíg a magyar kizárólag a legolcsóbb hulladékot veszi, és minden (értsd pár száz forinttal drágább) termék ott rohad meg a boltban, addig mégis minek hozzanak bármiből is prémium minőséget? Azért nincs értelme, hogy utána kukázhassák az egészet.

  • Crystalheart

    őstag

    válasz Blindmouse #14 üzenetére

    Az eredeti trappista sajt inkább a pálpusztaihoz hasonlít (még a szaga is hasonló, használt zokni), még szép, hogy nincs idehaza akkora kereslet rá, más az emberek ízlése. Ellenben az ipari jellegű, módosított, magyar ízlésre alakított trappista sajtok közt is van jobb-rosszabb. Nem is mindig ár kérdése, noha az ár gyakran követi a minőséget, ha sikerül valami igazán finomat kikísérletezni. A magyaros verzió egyébként mondhatni hungarikum, a trappista eleve nem olyan népszerű a világ más részein, mint itt. A megfelelő, nem spórolós technológiával előállított, 2 hónapos érlelésű trappista sajt elég jó univerzális sajtféleség, amit kb. mindenhez fel lehet használni, olvasztani, reszelni, bekeverni.

    A termelői sajtok sem mindig olyan nagyszerűek. Hiába adnak egy kecskesajtot 10 ezerért, a legtöbb esetben az a piacon csak sima gomolya, aminek annyi köze van az érlelt sajthoz, hogy egy hét után az alapsajt is hasonló. Persze érlelt sajtba nem lehet lilahagymát meg petrezselymet keverni, valakinek az jön be.

    (Amúgy épp tegnap szedtem le egy 2 kilós kecske-krémsajtot, már csak pár deka van belőle. :D Hiába, gyorsan fogy. Mondjuk a tehéntejtermékeket halvány emlékeim szerint jobban szeretem.)

  • Dany007

    veterán

    válasz Blindmouse #14 üzenetére

    Biztos van az is valahol, csak nem a többségi sajtok mellett. Ahogy mondtam, ilyen helyeken szokott lenni külön pult a drágább, minőségibb sajtoknak.

    Minden a kereslet-kínálaton múlik. A Tescoban is lehet kapni például ilyen-olyan monitort, többfélét is. De még sose láttam, hogy mondjuk egy Eizo Flexcan kategóriájú profi monitor lett volna a polcon a 10-20 ezer forintos gagyi Samsungok meg LG-k között.

    Szóval ilyen szempontból a sajtok még jól is állnak. Hiszen az 1-2 ezer forintos sajtok mellett, külön pultban általában azért megtalálhatóak a 4-6 ezer forintos jobb sajtok is.
    Ellenben a szokásos 40-50 ezer forintos monitorok mellett nincs profi Eizo meg Nec monitor sarok, ahol mondjuk a tényleg profi 3-600 ezer forintos monitorok lennének. (érdekes mert tévékből azért szokott lenni 1-1 hasonlóan drága darab).

    De ugyanezt mondhatnánk el szinte(!) minden termékre. Az ilyen nagy áruházak a többségi igényt próbálják kiszolgálni. Ami itt Magyarországon egyre inkább a "mindegy mi csak olcsó legyen" kategória.
    Az olyan rétegigény, mint a minőségi sajt vagy a profi monitor - de idelehetne sorolni a jó borokat(!!!) is - kiszorul a "célüzeletekbe", ahol kifejezetten ilyen termékeket árulnak.

    A borokról jut eszembe, hogy se a Tescoban se az Intersparban se egyik nagyáruházban se találtam még értelmes prémium minőségű bort! Ha tényleg jó bort akarok inni - évente max kétszer kb - akkor vagy a netről kell rendelnem vagy vinotékából vagy az évente egyszer megrendezésre kerülő borfesztiválról, direktbe a termelőtől. Miért? Okés, hogy kb 6000 forint / üveg tehát kb a sajt kategória... de mégsem lehet kapni a nagyboltokban. Szóval ez megint ugyanaz a szitu, mint a sajtokkal.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés