- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- iPhone topik
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
A Wave-en pentile-lal együtt is rendben van a ~392x653-as felbontás, mert csak 3,3" az átlója, viszont ugyanez a Galaxy S-en kicsit soványka. Legalábbis én ugyanolyan távolságból nézem mindkettőt. Hogy mekkora felbontás kellene rá? A WVGA még megfelelne...
Plazmáról dobnál egy pentile képet, mert én még nem találkoztam hasonlóval: -
Kapanyél
őstag
Mindig sír valaki a legjobb cuccokkal is...
Mekkora felbontás kéne a Galaxy-ra? Mint az iPhone4-en? Vagy még annál is nagyobb? 600dpi-ig meg se álljunk!
A pentile elrendezés miatt sokkal olvashatóbb a Wave, nem kell külön simítani a karaktereket. A plazma is hasonló okokból ad szebb képet, mint az LCD, mégsem aggódnak azon, hogy az nem is igazi FullHD. -
Kapanyél
őstag
Nem értek egyet a cikk elején írottakkal, miszerint az Arte-kba szerelt OLED kijelzők még beltérben is gyengécskék voltak. Messze a legjobb kijelző volt az, nagyon erős fénnyel még napsütésben is több látszott rajta, mint egy transzflektiv LCD-n.
Egyébiránt amíg nem használ valaki SAMOLED kijelzős eszközt, addig érzi jónak a többit... A Wave és a Galaxy S nagyon durván alázza a mezőnyt.
-
tsimora
tag
válasz
Valentino K. #44 üzenetére
Az Apple-nak sikerült, amit szeretnél (és a HTC-nek ezek szerint nem): az iPhone 4 négyszeres felbontás és nagyobb fényerő mellett cca. harmadával megnövelte a telefon üzemidejét is.
-
Jadro
veterán
válasz
Valentino K. #44 üzenetére
Egyre több funkció kerül a mobiltelefonokba, egyre nagyobb kijelzőkkel. Kezd elmosódni a határvonal a laptopok és a mobilok között. Ezzel együtt az akkuidő is közeledik a noteszgépekéhez, ez van. Próbálják faragni a fogyasztásokat, de ezt sem lehet a végtelenségig csökkenteni. Egyetértek, kellene valami használható, új technika a mostani akksik helyére, de nem csak a mobiloknál.
-
Valentino K.
senior tag
MIkor fogunk már arról hallani, hogy a gyártók a kijelző felbontása és a megapixel szám növelése helyett pl időt és energiát s nem utolsó sorban pénzt fektetnek az üzemidő növelésébe. Tökjó, hogy lassan ott tartunk, hogy 720p-s felbontása lesz a telefonoknak, de nekem nem frankó, hogy internettel, játékkal, telefonálással, sms-el lemerítem a telefonomat kb fél nap alatt...
-
Hobbbyt
őstag
Nekem nem kell kapacitív érintőkijelzős teló.
...És lassan mégis mindenhol azt használják
-
tsimora
tag
-
kovgab
tag
jah, a feltekerés érdekesen hangzik
-
-
hack69
aktív tag
válasz
cousin333 #34 üzenetére
Az iPhone kijelzőjét több gyártó (elsősorban egy kínai cég) szállítja, de ez egy változó, még akkor is, ha sokan jönnek azzal, hogy az LG az, ami a saját kínálatukat nézve is nehezen hihető. Mac PC-kben már lehet hogy mindíg az van, de az egy más kategória. A hosszabb üzemidőt, mint írtam nem lehet színpadon, vagy reklámban bemutatni, készenléti időben meg nem jön ki, mert a táblázatba írhatják azt az adatot is, amikor kikapcsolt a háttérvilágítás, ilyenkor pedig nincs semmilyen előnye az OLED-nek a fogyasztásban. Az hogy az OLEDben van nagyobb lehetőség azt én se vitatom, de még nincs itt az ideje, másfelől van egy halom verzió a TFTből is, nem érdemes csak az ISPre hagyatkozni, amiből eleve többféle van.
Az első autók idejében nem volt egyértelmű a gőz előnye, de már akkor is voltak villanymotoros gépek, ahogy OLED is már elég régóta elérhető, de csak az elmúlt években lett felkapott mindkettő.
Remélem lesz idejük kibontakozni az elkövetkező években.
-
válasz
cousin333 #36 üzenetére
Is-is (nem függ össze a kettő?) - a wikipédia cikke és a Mobilarenás cikk karöltve elég sok infót ad szerintem.
-
cousin333
addikt
A helyzet valószínűleg az, hogy az LG (és az Apple) nagyjából kihozta a maximumot az LCD technológiából, LCD háttérvilágítással, ISP panellel (az LCD technika a sokadik (8.?) generációjánál jár, a TV-től, monitortól kezdve a telefonokig és MP3 lejátszókig elképesztően sok helyen és hihetetlen mennyiségben van jelen). Azt viszont kár lenne vitatni, hogy az OLED-ben sokkal nagyobb a potenciál - de még nem olyan kiforrott (példa: a Samsung Galaxy S kijelzőjének látványosan jobb a kontrasztja, de az összehasonlító tesztek szerint extrém szögben nézve az iPhone 4-nek valamivel szebb a képe!).
Különösen úgy igaz ez, hogy a legnagyobb előnynek az alacsonyabb fogyasztás tűnik, ami a technológiából is elvileg egyértelműen következik.
Hogy ez mennyire nem Szentírás arra jó példa az LCD vs. plazma. A folyamatos fejlesztés ellenére utóbbi még minidig többet fogyaszt valamelyest - igaz, közben azért az LCD is fejlődik -, mint az LCD, noha elvileg az OLED-hez hasonlóan a képpont maga a fényforrás is.
Ugyanakkor a mai okostelefonok egyik legnagyobb rákfenéje éppen az üzemidő, komolyabb használat mellett 2 napnál egyik sem bír többet, legfeljebb pót-akkuval és külső toldalékokkal).
Egy régebbi példa: volt idő, amikor a gőzgép hajtotta kocsik jobbak voltak, mint a benzinesek, pedig...
-
cousin333
addikt
"Az OLED-eknél meg nincs is értelme tükrözéssel foglalkozni..."
Miért ne lenne? Ha a teljes kijelzőt nézzük, akkor az LCD és az OLED ugyanaz (csak LCD-ben folyton működő háttérvilágítás kell a képhez, az OLED-ben meg a képpont egyben a háttérvilágítás is). Itt arról van szó, hogy a kijelzőből ("hátulról") jövő fény OK, a kívülről ("elölről") érkező, visszaverődő fény meg nem OK. Tehát utóbbit kellene szétszórni, elnyeletni (napelemmel még hasznot is hajtana!
)... stb., előbbit meg minél kisebb veszteséggel átereszteni.
tsimora: "Az OLED-ekről pedig azt mondják napon eléggé elkékülnek, ez igaz?"
Én semmi ilyet nem tapasztaltam (S-AMOLED).
-
A kékülés hagyján, durván elhalványulni szoktak inkább a sima OLED-ek.
A Nokiánál látványos ez a folyamat még (szoktam is rendszeresen emlegetni), régen foto-reflektív volt, mostanra meg lószaf. (Mondjuk esetükben a képminőség se annyira meggyőző.) Az OLED-eknél meg nincs is értelme tükrözéssel foglalkozni...
A régi iPhone kijelző kapcsán észrevettem még egy érdekeset: az iPodom képe nem polarizált
Azaz akárhogy forgatom, mindig látszik napszemüvegben is.
-
tsimora
tag
-
tsimora
tag
Érdekes jelenség, hogy ahogy javult a kijelzők képminősége normál fényviszonyok között, annyira romlott szabadtéren, különösen napfényben. És ez még ma is tart.
Mondok egy példát: az iPhone 3G-m kijelzője jól látszott napfényben is, mert a panelnek volt egy foto-reflektív bevonata. Ez azt jelenti, hogy kicsit visszaveri a napfényt és onnét gyakorlatilag mindegy mekkora a háttérvilágítás. Ilyen volt egy régi SONY U10 fényképezőgépem LCD kijelzője is, azon nappal le is lehetett kapcsolni a háttérvilágítást.
Ezzel szemben az iPhone 4-em IPS LCD-je már alig-alig látszik napon, mert nincs meg benne az a bizonyos foto-reflektív bevonat.Az OLED-ekről pedig azt mondják napon eléggé elkékülnek, ez igaz?
-
hack69
aktív tag
Az első bekezdés logikájával a benzin is kikerülhetne a forgalomból, mivel a dízelben még van mit fejleszteni, pláne a hibrid és más meghajtások mellett. Csak az elterjedtség és a kiforrodtság a TFT mellett szól. A kijelző képminősége pedg nem lesz annyival rosszabb, hogy kockáztassa a végtermék sikereit egy alkatrész miatt az Apple a Nokia, vagy más cég aki mobilt ugyan gyárt, de kijelzőt nem. Tehát a tft jelen pillanatban jobb megoldás, mint az OLED. De ne aggódj, a jövő az OLED-é, a jelen viszont a TFT, amíg csak a Samsung játszik ezzel a technológiával.
A Desire arra példa, hogy a szerződések nem voltak teljesen rendben, másfelől rohadt jól jár a Samsung ezzel, mivel monopól helyzetbe kerül egy technológiát illetően, mivel maga is érdekelt a kategóriában. Ha a bizalom elszáll, akkor pedig megveszi más, vagy maga használja fel (utóbbi a biztosabb).
-
Gengi
senior tag
Van egy jól bejáratott technológia. TFT. Minden technológia egyszer eléri a saját fizikai korlátait. A TFT úgy gondolom lassan már eléri azt a kort ,amikor lehetne még ugyan tovább fejleszeteni ,de az már nem éri meg. Szemben egy fejlődő területtel OLED ,ami egyszerűen tényleg még rejt tartalékot. Nem feltétlen a gyártás darab szám miatt volt ez így.
Egy gyártó meg azzal ,hogy azt mondja "bocs nem tudok szállítani". Feltételezem én ,hogy nem jár annyira jól mintha leszállítaná.... Ez elég komoly szerződés szegés lehet. Nem kis pénzekkel ,ha meg nem fektetik le ezt az elején. Úgy kell nekik.
-
hack69
aktív tag
Viszont az Apple nem akar egy gyártótól függni és nem is nagyon lehet, mivel a Samsung konkurenciának számít és egy egyszerű "nem tudunk eleget szállítani" közléssel előnybe kerülhetnek és ezt a fegyvert biztosan bevetették már így legfeljebb akkor érdemes az Applenek S-AMOLEDben gondolkodnia, ha a Samsungon kívül a Sony az LG, vagy valaki más is csinál ilyet, vagy hasonló minőségűt annyi mennyiségben, hogy azt a rekordokat döntögető igényeket is kielégíti biztosan. A marketing pedig épülhet egyszerűen arra, hogy a kép gyönyörű, sőt, ezt Jobs, könnyebben bemutatja egy pár órás eseményen júniusban, mint az OLED energiatakarékos képességeit és ez a bemutatótermekre is igaz, tehát marketingben itt nincs előnye a S-AMOLEDnek.
-
törölt tag
Kedves Nokia a kapacitív kijelző előnyeiről mikor esik szó?
-
erdoke
titán
Balgaság azt gondolni, hogy az Apple mérnökei és marketingesei ennyire hülyék. Egyszerűen arról van szó, hogy jelenleg (és még évekig) az AMOLED kijelzők piacán a kereslet messze meghaladja a kínálatot, gyakorlatilag a gyártók (Samsung és LG) belső szükségleteit sem elégíti ki a gyártókapacitás.
Mivel ez még legalább egy évig durván így lesz (de utána is, csak enyhébben), a Nokia se fog tudni nagy tömegben fogyó AMOLED-es készüléket biztonsággal piacra dobni, úgyhogy én azt mondanám, az 1-2 réteg készülék miatt még szarul időzített marad a magyarázkodás. Arról nem is beszélve, hogy OLED és OLED között is jelentős különbség van, nem feltétlenül érdemlik meg az egyöntetű dícséretet. -
cqr
aktív tag
Csak a pentile matrix alapú subpixel szervezést sikerülne "kiküszöbölni"..
-
MarQs
senior tag
Nekem nyolc, merre mozdul a Nokia, vagy a többi gyártó.
Legyenek kültéren is használhatóak/élvezhetőek a panelek és keveset egyenek... ennyi.
Minden esetre nem bánnám, ha a középkategória érdemesebb modelljeibe is az emlegetett típusból pakolnának a finnek. -
Lotusomega
senior tag
"mely az akkor még létező prémium termékvonalában landolt"
Mert? Most már kihalt vagy mi?
Az amoled kijelzők irányába való elmozdulás pedig dícséretes, ez a jövő nem az ips meg a tn-film. Reméljük hamarosan jönnek a csavargatható átlátszó rendse színes kijelzők
-
Bikerider
aktív tag
Nem is biztos, hogy kell 5-10 év
-
korpicschess
veterán
5-10 év múlva... ki tudja, hogy mi lesz akkor.
Új hozzászólás Aktív témák
ma A finn gyártó szerint öt-tíz éven belül már felcsavarható AM-OLED kijelzővel szerelt mobilokra is számítani lehet.
- Eladó PULUZ 3-csuklós fényképező állvány (tripod, 106cm) c-clamp + mobiltartó (PU3103B)
- Apple Pencil USB-C (A3085) Érintőceruza, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Apple Garancia
- Eladó 3 az 1-ben vezeték nélküli gyorstöltő A+ Charger WCV3IN1
- Gamevice kontroller - iPad mini
- Google Pixel 8a telefonhoz eredeti bőrből készült SURAZO kártyatartós, kitámasztható tok eladó!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest