- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Garmin topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- DIGI Mobil
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Magisk
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyuri2008
veterán
Az Ekg-ról tudtok egy képernyő képet felrakni amit az óra készített?
-
Reggie0
félisten
válasz kakuk.tamas #42 üzenetére
Az szomoru, azon kene.
-
kakuk.tamas
addikt
válasz rigoberto #40 üzenetére
A vérnyomásmérőt egy kis trükkel életre lehet kelteni.
Az EKG-t is, csak az az e-simes Watchokon nem megy (le van maradva a szoftver verziójuk).Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
rigoberto
őstag
válasz kakuk.tamas #39 üzenetére
De azt írják hogy EU ba szánt órákra még nem elérhető.
Akkor a tiéd koreai? -
rigoberto
őstag
válasz kakuk.tamas #18 üzenetére
Ez a Watch Active 2?
-
subset
senior tag
Sajnos ez nem mindig van így, csak ha "szerencséd" van !
Szívproblémára lett kérve a mentő - nem bokaficamra, de olyan jött amiben csak betegápoló ült, egy 5 ezer forintos pulzoximéterrel !
Aztán látván, hogy nem viccről van szó, kérték a rohamkocsit ami persze mire kiért az EKG-val már nem volt mit látni, ugyanis a betegápoló, pedig fiatal srác volt, tudta mit kell csinálni, Valsalva manőverrel elmúlt a fibrilláció...
Mindez Budapesten 2016-ban. Pedig akkor még akár több pénz is lehetett volna az egészségügyben.....nem volt ennyi stadionunk, és a ner lovagjainknak sem volt még annyi paripájuk, de még a Nemzet gázszerelőjének sem volt erőműve - ja azóta már nincs is !
Az eset utáni majd 1 napos kórházi "megfigyelés" alatt, 1 lélek sem kérdezte meg az embertől, hogy kérsz 1 pohár vizet ? Szép nem ?
Látott pár doki utána és közben, de egyiknek sem jutott eszébe, hogy figyu má : ha legközelebb is lesz ilyened akkor Valsalva manőver, illetve vannak más "praktikák" is....minden infót saját magamnak kellet kiguberálni az internetről. Ez is szép szerintem...
A témáról itt (is) lehet olvasni ha valakit jobban érdekel.[ Szerkesztve ]
Használj Te is szabad szoftvert !
-
Reggie0
félisten
válasz whatwhatwhat #33 üzenetére
Ha mentot hivsz eleg hamar kapsz EKG-t.
-
Pietro68
csendes újonc
Amint már korábban írtam, egy ilyen óra nem orvosi műszer. De ha figyelmeztet, ideje orvoshoz menni. Egy bizonyos kor felett, illetve rizikó csoportoknál évente egyszer kötelező lenne kardiológushoz menni. A hirtelen fellépő kamra fibrilláció a szív remegéséhez, és hirtelen szívmegállásához vezethet. És ilyenkor van az, hogy vagy 5 percen belül vagy sikerül kiütni a szívet, vagy jön a temetés. Egyébként egy ilyen EKG előre jelezheti a szívinfarktust is. Volt rá példa, hogy egy Apple óra bejelzett, a viselője elment az orvoshoz, és bent is tartották, mert lábon kihordott infarktusa volt.
-
whatwhatwhat
aktív tag
Értem, de javítsatok ki ha tévedek de amíg az orvos nem tudja orvosi eszközzel vizsgálni valakinek a problémáját, addig kezelni se tudja. Tehát ha másodpercekig vagy órákig tart a dolog, és másnap már megy is az ember az orvoshoz, akkor nála nem fog jelezni a műszer. Akkor hogyan is kezdhetné meg a terápiát? Az okosórád értékei alapján nem fog neked gyógyszert felírni. Vagy igen?
Egyébként érdekelne engem, hogy ha ilyen néha-néha előforduló fibrillációja van az embernek, akkor az veszélyes dolog lehet egyáltalán rövid vagy hosszútávon? És ha igen, akkor nem fordul át a dolog egy tartós fibrillációba(amit majd kimutat az éves szűrés), mielőtt az egészségügyi kockázatot jelent?
Ne értsetek félre egyébként, nem akarom én leszólni ezeket az eszközöket funkciókat. De még az itt kapott információkkal sem érzem úgy hogy kézzel fogható esély lenne rá, hogy egy nem idős és egyébként egészséges embernek bármilyen módon egészségügyi segítséget nyújtson egy ilyen eszköz. Alapból ritka betegségről beszélünk, főleg fiatal korban. Ráadásul túl sok a "ha". Ha éppen a szűrővizsgálaton nem jelentkezik a fibrilláció. Ha az éppen majd hónapok vagy évek múlva esetleg stroke-hoz vezetne. És ha egyáltalán kimutatja az okosóra a dolgot. Mert arra vonatkozóan nem láttam adatot, hogy hány százalékos pontossággal mutatja ki a fibrillációt. Ezek miatt még mindig azt gondolom, hogy az életet mentett kijelentés elég erős. Nem érzem úgy, hogy csak ezek miatt a rohannom kéne a boltba venni valamilyen kütyüt. Én személy szerint az éves szűrést is előszeretettel kihagyom, meg a gyanús anyajegyeimet is lusta vagyok leszedetni. Ezzel pedig szerintem az emberek nagy többsége így van. Pedig ezek egészen biztosan jóval fontosabb dolgok, mint venni egy EKG-s órát. Persze ha valamilyen egyéb okból vennék egy ilyen eszközt, akkor én is bekapcsolnám az EKG-t, végül is miért ne.[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz whatwhatwhat #29 üzenetére
Nekem van, hogy a hetkoznapi felkaros, mandzsettas vernyomasmero sem tud vernyomast merni annyira abnormalis az aramlasi hang, csak error-t irnak ki es eldobjak a merest. De ilyen csak ritkan van velem, vanhogy honapokig-evig nem is jon elo.
-
subset
senior tag
válasz whatwhatwhat #29 üzenetére
Ahogy írtam és írják is, egy fibrillációt (több fajtája van) de akkor kell látni amikor épp fibrillál. Lehet, hogy 20 mp-ig de lehet hogy órákig/napokig is tart, ez megint sok mindentől függ.
Hiába mész szűrésre, hiába van rajtad egy holter napokig, ha pont nem csinálja...csak normális értékeket fognak látni. Ez vele a baj. Amíg nem látja a doki ekg-n, nem tud mit mondani. Ha látja, hogy honnan indul akkor lehet célzottabban kezelni.
Nyilván ez nem egy 12 elvezetéses ekg, de a semminél jóval több ha akkor tudsz egy mérést csinálni amikor kell.
Szerintem ha már csak 1 példa is volt rá, hogy "életet mentett" akkor nem is erős túlzás ez a kijelentés.
Van olyan fibrilláció is amit észre sem vesznek az emberek....aztán egyszer csak kapnak egy stroke-ot...mert igen, akár lehet ilyen "mellékhatása" is a dolognak.[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz whatwhatwhat #27 üzenetére
Es nem is olyan, amit mindig latni, lehet az eves szuresen eppen nem fibrillal, pont ezert jo, hogy akkor tudsz orvoshoz menni, amikor elojon.
[ Szerkesztve ]
-
whatwhatwhat
aktív tag
Ez az életet mentett azért elég erős túlzásnak gondolom. Ha elment volna az illető egy éves szűrésre, akkor is ugyanúgy felfedezték volna a problémáját. Tudtommal pedig a pitvarfibrilláció nem olyan betegség, ami azonnali sürgős beavatkozást igényel. Javítsatok ki ha tévedek, de tudtommal évente egy EKG bőven elég arra, hogy kimutassa a dolgot, és utána lehet kezelni.
Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy hasznos dolog az apple watch és társainak az EKG funkciója. De inkább csak olyan szinten, hogy ártani nem árt, de inkább csak arra jó, hogy 2 éves szűrés között megnyugtató lehet a felhasználó számára, ha nem jelez semmi rendelleneset az óra. De ezek az eszközök nem orvosi eszközök! Nem váltja ki az igazi orvosi szűréseket és még csak ki sem egészíti azokat, legalábbis lényegi információt nem szolgáltat! Annyit tud csinálni, hogy potenciális betegséget jelez, ami után így is úgy is orvoshoz kell fordulnod. Az orvos pedig az órák adataitól függetlenül is meg tudja állapítani, hogy van-e problémád, vagy nincs. Ezeket egyébként ne vegye senki készpénznek, ezeket én viszonylag rövid interneted utánaolvasás után osztom meg veletek, nem vagyok orvos. Az egyetlen dolog amit teljes biztonsággal állítok, az a vastag betűs rész.
Arról még kevesebbet tudok, hogy az ilyen funkciók mennyire tudják segíteni azoknak az életét, akiknek már diagnosztizált betegsége van. Lehetséges, hogy ott tényleg életmentő tud lenni. Bár ott gyanítom, hogy a beteg már rendelkezik valami olyan orvosi eszközzel, ami segít a betegsége monitorozásában.
Tehát az én véleményem az, hogy ezek az eszközök(főleg az apple watch) túl vannak értékelve, az "életett mentett" hírek pedig kis túlzással hazugságok. -
nagyúr
válasz Parallaxis #23 üzenetére
40 éves kor felett kifejezetten kerülendő a csuklón történő mérés, bármilyen módszerrel. ezek az ldf elven működő mérések pedig az említett 2-3%nál jelentősen nagyobb mértékben kényesek magára a mérés helyére. azonos helyen (és itt a hely kiterjedése kb. tűszúrásnyi) viszonylag jó a reprodukciós rátájuk, kis elmozdulás esetén viszont az említett mértéknél kb. fél nagyságrenddel rosszabb.
nem tenném fel egy beteg életét sem ezekre a kütyükre.[ Szerkesztve ]
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Reggie0
félisten
válasz Parallaxis #23 üzenetére
Ez tok jo akkor amikor nincs semmi, csak meregetsz hobbibol, viszont ilyen kalibralos modszerrel nem lehet merni akkor, amikor problema van. Igazabol egy RGB ledet is rakhatnanak ra: zold amikor minden rendben, kek amikor alacsony, sarga amikor magas, piros amikor nem tud merni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
a félreértések elkerülése végett mutatok neked egy órát, ami valóban méri a vérnyomást.
[link]
illetve ez az egyetlen óra, ami valóban vérnyomást mér. ahogy látod, ez egy vérnyomásmérő mandzsetta, amire rá van ültetve egy okosóra. méréskor az óra felfújja a mandzsettát, és leeresztésnél nézi (hallgatja), mikor kopog, illetve mikor szűnik meg a kopogás.
megjegyzem, hogy a csuklón mért vérnyomás alapesetben nem egyezik az alkaron mérttel, és mivel utóbbira van kitalálva ez az egész eljárás, ezért az orvosok nem is nagyon szeretik elfogadni a csuklón mért értékeket. vényomást alkaron mérünk, pont. ez alól az egyetlen elfogadott kivétel, ha a beteg karjára nem megy fel a mandzsetta (pl. krónikusan elhízott betegeknél).Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Parallaxis
addikt
Meglepően jól, mivel nem a tapintható pulzust nézik az órák, hanem a véráramot.
A vérnyomást meg szintén a véráramból állapítják meg egy algoritmus segítségével, amit egy felkaros normál vérnyomásmérővel kell kalibrálni. Átlag 2-3% eltéréssel képes mérni, ami ugyan nem klinikai pontosság, de a csuklós vérnyomásmérők pontosságát simán hozza. -
nagyúr
ez valami, amiről a jóég tudja, hogy mi, de feltűnően hasonlít a megjelenítése a vérnyomáshoz. kérdés, hogy mennyire pontos, mondjuk egy perifériális keringési rendellenességben szenvedő esetében, akinek nincs tapintható pulzusa a csuklóján.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
adamklark
senior tag
hát, inkább vak lárma mint potenciális tragédia, bár sokszor hallom orvosoktól amikor beteg vagy hogy miért nem mentél hamarabb kivizsgálásra?
amikor meg csak biztonságból mész jön a flegma válasz :neked semmi bajod, minek jöttél? :d. kicsit képmutatóna kicsit a témára visszatérve, kíváncsi vagyok hogy ténylegesen lesz majd ECG az órán vagy megint hazudnak/csúsztatnak (maga az óra remek csak idegesítő hogy nem azt kapod teljesen amiért fizettél)
[ Szerkesztve ]
-
janeszgol
félisten
-
Pietro68
csendes újonc
Mennek a viták, hogy egy okosórába kell-e EKG, vagy vérnyomásmérés. A véleményem a következő: egy okosóra nem orvosi eszköz. Hiteles adatok megállapítására nem alkalmas. De! Ha például az EKG azt jelzi, hogy a szívműködésben baj van, itt az ideje, elmenni orvoshoz, aki megállapítja, hogy vaklárma volt, vagy valós a baj. És ez utóbbinál életet menthet az óra. Nos ezért jó, ha van benne EKG és vérnyomásmérés funkció. Ha már hardveresen alkalmas rá.
-
moleculez
veterán
válasz kakuk.tamas #16 üzenetére
Akkor tegyük rendbe a dolgokat:
vérnyomást nem mér semmi sem, csak a vérnyomásmérő egyelőre. A hordozható kütyük pulzust mérnek, és EKG-t, opcionálisan véroxigén szintet.
EKG mérésre jelenleg egy (viselhető eszközökbe implementálható) technológia van, amit Te is írtál, egyik kézen óra, másikkal megérinted adott helyen a kütyüt (Apple Watch is így működik, és a technológiából adódóan a többi is). Pulzust mérnek maguktól, akár folyamatosan is, ez szoftver függő.
Plusz a sporteszközök, félprofi cuccok(tól felfele) tudnak mellpánthoz csatlakozni vezeték nélkül.[ Szerkesztve ]
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
kakuk.tamas
addikt
Az a baj, hogy magától nem képes EKG-t/vérnyomást mérni az óra. (Mindkettőt rálehet rakni az órára jelenleg. A vérnyomásmérő megy a sima és az LTE változaton is, az EKG csak a simán).
Az Apple Watch meg mér önállóan is, nem?
A Samsungnál keresztirányú a mérés (EKG): az egyik karodon az óra a másikkal pedig meg kell érintened a felső gombot, mert abban van az érzékelő.[ Szerkesztve ]
Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
subset
senior tag
válasz janeszgol #10 üzenetére
Én ettől függetlenül is tudom, hogy hasznos lehet. Ez csak egy példa volt a szkeptikusoknak és megmondóknak. Még azt is tudom, hogy akinek olyan jellegű szív problémája van, akkor legalább egy végtag elvezetéses ecg eredményt tud mutatni a dokinak, a semminél több nem ? Ezek a problémák akkor és ott jelentkeznek, lehet, hogy 1-2 perc múlva már hiába is tennének rá egy rendes ekg-ra, már senki semmit nem lát az eredményeken, mert már normalizálódott mondjuk a ritmuszavarod....
És te mit tudsz ? Ha olvastátok a sztorikat erről, akkor nektek mi jött le belőlük ?[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
-
kakuk.tamas
addikt
válasz moleculez #11 üzenetére
Nem, nem aggályos. Mivel sehol se írja a Samsung, hogy képes az óra a vérnyomásmérésre vagy az EKG-ra. (Az óra hivatalos magyar oldalára gondolok, és a dobozra.)
Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
moleculez
veterán
Ez szerintem fogyasztó védelmi szempontból minimum aggályos. Megveszem a terméket, majd xy szolgáltatás nem működik. Majd 2 év múlva engedélyezik 2 országban.
BTW Apple Watch S4-ben itt figyel, soha az életben nem használtam, de ismerek olyat (krónikus szív nehézséggel), akinek az orvosa mondta hogyan használja, és mit nézzen, mikor látta hogy AW4-e van.[ Szerkesztve ]
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
subset
senior tag
A Withings - move ecg óráját már ezer éve lehet hivatalosan kapni az EU-ban is. Ennek, a samsunghoz képest apró cégnek, hogy sikerült ezt a "rendkívül bonyolult" engedélyeztetési procedúrát meglépnie ? Vicc amit a samu csinál sajnos.
"Semmire sem jó" meg "parasztvakítás" - ez baromira nem igaz.
Olvastátok azokat a cikkeket hogy "Az apple ecg funkciója életet mentett"....? Biztosan nem, és nincs is sok fogalmatok az egészről.
Még itt a kis hazánkban is történt ilyen.[ Szerkesztve ]
-
vilmose33
őstag
Apple Watch-on már jó ideje van,igaz ott sem minden országban. Nem értem Samsung-on miért nem engedélyezik.
A jövő most van
-
Rodi 4.80
senior tag
Aktiválták az EKG-t a Watch Active2-ben
Ennek nagyon örülünk itt Hajdú-Szabolcsban!
-
kcsa
veterán
Ha menne EKG, már valószínűleg vettem volna. Igazából már Apple Watchot is vettem volna már, csak androiddal ugye nem megy
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
janeszgol
félisten
USA, Dél-Korea. USA, Dél-Korea. Léteznek más országok is kedves Samsung.
Amúgy szerintem is parasztvakítás, de mindegy. -
gulyasa
őstag
Marketing. Semmire sem jó.
Csak nehogy valaki erre bízza az életét...Samsung S23+ 512GB, LG OLED 48" C1, Zidoo Z9X, OCTAGON SF8008 4K UHD E2, Sony WH-1000XM3, LG HBS-FN6, JBL REFLECT AERO, Lenovo Tab M10 2nd Gen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest