Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #16820480 #47 üzenetére

"Anyukámnak hiába magyaráznám az expozíciót, meg rekeszt, meg záridőt, nem értené és nem is érdekli. Neki annyi kell, hogy lenyomja a gombot, csináljon egy elfogadható fotót"

Ne idegesíts már, erre melyik fényképezőgép nem képes?

"És még ebben is nehézkesebb egy fényképező, mert ott ugye a gépből nem tudja közvetlen megosztani, át kell másolni számítógépre valahogy, és utána rendezgetni, meg csatolni levélhez."

Ma már nem is jön ki fényképezőgép Wi-Fi nélkül. Elindítom a Fujifilm appot telefonon és rögtön böngészhetem a memóriakártya tartalmát. Amelyik fotók kellenek kijelölöm és azokat átmásolja. Más márkáknál sem komplikáltabb.

"Az átlag felhasználó nem fog neked fényképezés alapokat tanulni, és nem tudja mi az az A mód, meg P mód."

De egy okostelefon kezelését és bütykölését meg tudja tanulni? Egy emailt elküldeni telefonról mennyivel bonyolultabb, mint odatekerni egy tárcsát a P jelzéshez? Ezzel is csak azt igazolod amit eddig is mondtam: Egy fényképezőgépet semmivel nem bonyolultabb használni, mint egy okostelefon kameráját, csak azok állítják az ellenkezőjét, akik nem is ismerik a fényképezőgépeket és nem is akarják ismerni.

Én azt készséggel elfogadom, ha valaki azt mondja, hogy azért nem akar fényképezőgépet mert nem hajlandó cipelni vagy költeni nem akar rá. Az viszont az elejétől a végéig baromság, hogy a fényképezőgép bonyolultabb az okostelefon kamerájánál, ha nem akarod, akkor nem az.

"Múltkor kölcsön adtam a Fujit egy barátomnak, úgy hozta vissza, hogy elképesztő jó képeket csinál, de miért nincs benne HDR? Meg panoráma? Hát, van, csak kézzel kell megoldani igazából"

Nem csak a Fujifilm létezik. A Sony például tud gépen belül panorámát összefűzni (és valószínűleg akad még márka aminél ez szintén lehetséges). HDR is szokott lenni a fényképezőgépekben, van egyrészt a bracket, aminél te rakod össze utólag, másrészt meg különböző fantázianeveken a csúcsfények korrekciója is ott van (Fujifilmen DR mód, Nikonon D-Lighting, stb). Meg lennék lepve, ha a mobil HDR módjához képest a haverod bármiben gyengének érezné egy X-E2 dinamikáját DR200 vagy DR400 módban (vagy akár alapértéken, ezek a gépek még alap dinamikával is körberöhögik azt ami egy mobilból HDR néven kiesik). Főleg, hogy ma már a mobilos HDR is jellemzően egy expozícióból készül a csúcsfények korrekciójával (aláexponál és néhány fényértékkel fölhúzza az árnyékos részeket), pont mint a fényképezőgépes beépített megoldások.

• shotika

őstag

válasz #16820480 #47 üzenetére

"A helyzet az, hogy 15-20 éve sokan kényszerből vettek fényképezőt, mert nem volt más megoldás, ha képeket akarsz csinálni a gyerekről, nyaralásról, akármiről. Aztán az utóbbi 10 évben megjöttek a mobilok, az egyszerű emberek szintjére lebutított kezeléssel,"

+1, én abszolúte átlagfelhasználónak tekintem magam fotózás terén, a 90-es évek végén is max 10 ezerért vettem fényképezőgépet, hogy lőhessek pár képet a nyaralás alatt, és borzasztóan örülök annak, hogy erre pl már nem kell költenem, meg nem is kell magammal hurcolásznom. A régi telóm (samsung a5) is nagyjából megfelelt a fotózási igényeimnek, az s8-tól meg konkrétan elájulok, annyira penge képeket csinál. Nyilván, ahhoz képest, amihez az én szemem szokott, és amiket eddig használtam és igényem volt.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #16820480 #42 üzenetére

Csakhogy annak az Olympus E-M10-nek még HDR bracket nélkül is akkora dinamikája van, amit a mobil még HDR módban sem tud átfogni.

Amúgy meg baromi nagy tévedés, hogy a fényképezőgép kezelése nehézkesebb egy mobilnál és szerintem ezt pont nem neked kellene magyaráznom, te is Fujifilmes kolléga vagy. Én gyakran fotózom utcán és a Fujim fénymérése messze intelligensebb annál, amit mobilban valaha láttam, mobilon gyakran kell exp. korrekciózni (főleg a szűk dinamika miatt, HDR ide vagy oda). De egy fényképezőgép is könnyen kezelhető pusztán expozíció korrekcióra támaszkodva és a full automata butamód sem tér el nagyon attól amit mobilon szoktunk látni. De én például utcán általában rekeszprioritással fotózom, nem tudom ez mitől bonyolultabb, mint egy mobilt használni, amíg bírja záridővel mehet minden nyitott rekesszel, ezen kívül csak exp. korrekciót csavargatok (de ritkábban, mint amikor mobillal fotózok). Aki még az expozíció alapjait sem hajlandó megtanulni végképp ott van a P-mód.

BTW nem a mobilos fotózás ellen vagyok, én is nagyon kedvelem a műfajt, nálam sincs mindig fényképezőgép és olyan is van, hogy az utcán sétálva egyszerűen nincs idő előkapni a hátizsákból a Fujit. De azzal nem értek egyet, hogy a rendes fényképezőgép bonyolultabb,

Múltkor egy ismerősöm majdnem megvette a régóta nem használt Pentax DSLR-em, kölcsön is adtam neki kipróbálni, majd visszahozta, hogy vett inkább egy új mobilt, mert neki ezt túl nehéz használni, ő csak a "fényességet" akarja állítgatni. Megmutattam neki, hogyan kell és csapkodta a fejét...

• NGA

addikt

válasz #16820480 #42 üzenetére

Nekem a legnagyobb bajom a mélységélességgel van a telefonokon. Csak pár készüléknél van ilyen szoftvermanipulált valami.

• joey04

titán

válasz #16820480 #27 üzenetére

Azon másik oldalon van az előlapi kamera és alul nem ekkora bazi nagy a káva.

• tomboy0013

veterán

válasz #16820480 #9 üzenetére

Nem értem ezt a zseblámpás példát akárhányszor a xenon-t említi valaki. Ha a Lumia 1020-nál meg tudták a böszme nagy szenzor mellé mindkettőt oldani akkor mi akadálya lenne máshol is alkalmazni a ledet és xenon-t egyaránt? Egyszerű pénzügyi okai vannak. Sokba kerül nagy tételnél és tudják hogy az átlag úgy is szarik a xenon vakura akkor meg minek erőltessék. Erős marketinget sem tudnak ráhúzni úgyhogy a cégek számára csak pénzkidobás, ez az ok amiért nem alkalmazzák, semmi köze a zseblámpás példához.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés