Hirdetés
- Android szakmai topik
- Megjelent a OnePlus 13T
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Fotók, videók mobillal
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
-
Mobilarena
Az adatokat megjelenítő térkép a képre kattintás után érhető el!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Diák66
őstag
A két torony között a távolság igen nagy, az 5 km-re lévő tornyot szinte bármi zavarhatja. A 818-as routert tudod konfigurálni 1 frekvenciára is. Így tesztelni tudod külön-külön a sávokat és ha talál jelet a router, akkor azt a frekvenciát használja a szolgáltató. Megadod neki, hogy B1, és csak azt használja. B1+B3 és 2CA B1+B3+B20 3CA. A B20+B28 ezzel elvileg nem működik.
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Ha valaki a környékemen egy ilyen nem legális mobilerősítőt használ, azt honnan lehet biztosra mondani?
Yettel a szolgáltató. B818 a router.
Én jelenleg csak gyanakszom rá.
Van két torony a környéken, egy a faluban, templomtoronyban, kb 800m-re, csúcsidőn kívül sem lehet belőle többet kicsiholni mint 50/30, ha mindenki itthon van, akkor 5-10/15. Közepes jelnél hetek alatt sem tudtam jobbat elérni.
RSRP: -98
RSRQ: -10
SINR: 5-8A másik torony 5 km-re, csúcsidőn kívül 200/70-90 a sebesség, csúcsidőben ritkán 70/50, de jellemzőbb a 100 feletti. A jel szuperjó (kb 2-3 napomba telt, mire a router pozíció, a helyzete, a lehelyezés módja, az árnyékolása a többi toronytól meglett)
RSRP: -83
RSRQ: -9-8
SINR: 8-15Az utóbbi időben este 8-9 felé elkezd az SINR érték a 0-2 környékére esni, és átdobál a 800m-re lévő toronyra. Hiába van restart, hiába futtatom le a band selection scriptet, nem is talál rá a jó toronyra, majd egyszercsak megjön a jel, a router vált, és kb egy két percig marad is, az SINR egyszercsak leesik, és kezdődik előről.
Szinte lehetetlen a netet használni.Mindkét torony B1, B3, B8, B20, B28, már a fejlesztés megtörtént.
Van valami eszköz, vagy teló app, amivel meg lehetne nézni, hogy a környéken milyen frekvenciákon van sugárzás?
Esetleg egy ZTE MC7010 router megoldaná a gondomat?
Ha találnék valami nem ideillőt, már jelezném is az illetékes hatóságnak a problémát, hátha F@XXra húznák az illetőt.
Más szolgáltató sajnos nem jöhet szóba:
Kábelnet: Sebesség ok, ha éppen megy
Nagyon rossz, úgy beszélnek az emberrel mint a kutyával, persze csak akkor ha valami probléma van és panaszkodsz. Két napig voltunk előfizetők náluk, szerződést bontottunk.Mikrós net:
A sebesség akkor sem ok, ha éppen megy.... 80/10-ből 15/2 meg is van, de csak nappal/éjszaka, 17 után örülsz ha 3000 alá megy a pinged, és a sebesség eléri a 1/0,5-ötTelekom:
30/5 ADSL, messze vagyunk a központtól, csodálkoznék ha meglenne ez a sebesség, ami amúgy is nagyon karcsú.Van egy harmadik torony is, de azt a felélesztés óta nem tudom megfogni, A B535-el ment, és a három közül az volt a legjobb, annak ellenére hogy az 8km-re van.
Fejlesztés előtti sebességek ezek voltak csúcsidőben:
800m-re: 2-3/5
5Km-re: 8-10/50
8Km-re: 40/9-10Köszi szépen a válaszokat!
Üdv:L
-
xigris
őstag
Sziasztok, adott egy [link] ilyen eszköz, kérdés ha antenna csere lenne megoldható a b20 támogatás?
sajna édesanyámnak a mobil jel gyenge s nem nagyon van opció más net elérésre.Vagy milyen opció van még?
-
draco31
veterán
Hello!
Nem találtam meg a megfelelő topicot, megpróbálom itt.
Haver nemrég hullámlemezzel fedte újra a házát, így az amúgy is gyengébb mobilhálózatot mégjobban hazavágta az otthonában.
4G csak elvétve, 2G meg nem az igazi netezni rajta.
Van olyan erősítő, amit itthon is kapható, és megoldaná a gondját?
Én csak antennákat találok, de azokat meg valamibe be kellene kötni. -
Diák66
őstag
válasz
fplweb2012 #742 üzenetére
4G LTE az első három sávon, B1, B3, B20, nagy valószínűséggel B28( 4G + 5G ESS/DSS) [link]
-
fplweb2012
csendes tag
Azt hol lehet megnézni melyik torony milyen frekit használ. Érdekelne a Százhalombattán lévő 3 db. Telekom torony melyik 5g frekin megy!
-
freddirty
senior tag
válasz
Gam3kill3r #739 üzenetére
Ahogy lentebb is írták nekem is ez jött be. Hulladék a vétel minősége csak 500m-re a toronytól, ráadásul nyáron túlzsúfolt és trükközni kell a sávokkal pl B20 használhatatlanul lassú szokott lenni azt nem szabad berakni. Tesztelni kell mely sávok mikor jók és azokat berakni.
Sajnos a mobil internet terjedésével túlzsúfoltak a hálózatok, régen volt már, hogy minden trükközés nélkül egy 4G eszköz tudott 100+mbit/sec-en gond nélkül menni nálam. Az 5G lefedettség meg még gyerekcipő, ráadásul nálam a vétel 500-mre a toronytól már használhatatlan. (volt már két 5G routerem is, jelenleg a 4g-s mikrotik castle LTE12 amivel használható minőséget tudok elérni)
-
bociusz
aktív tag
válasz
Gam3kill3r #739 üzenetére
Szia! A legegyszerűbb ha veszel 3 prepaid kártyát, azzal meg tudod nézni, hogy az egyes szolgáltatók mit tudnak az adott pontban.
A Mikrotiken egyrészt le tudod korlátozni, hogy milyen frekvenciákat használjon az Interfaces > lte1 > LTE Bands alatt. Itthon az alábbi sávok vannak használatban: 1,3,7,8,20,28, ezek közül az első három szokott nagyobb kapacitású lenni (feltéve, ha van az adott területen), ezt a Cellmapperen meg tudod nézni.
Lehetséges toronyra is lockolni, de ehhez már neked kell AT parancsot küldeni a modemnek, ehhez itt találsz leírást.
-
Gam3kill3r
csendes tag
Sziasztok
Szigetszentmiklós Ati sziget ipari parkban kezdtünk el bérelni egy irodát. Ketten vagyunk 3d grafikus munkát végzünk napi szükséglet a stabil internet. Az irodaházban van vezetékes internet de csak 80mbit , ezzel annyira meg nem is lett volna gond, de nagyon instabil a feltöltés rengeteg esetben hibára fut. Egyedüli szolgáltató az Ace Telecom, de egy gigabites csomag 300.000ft körüli összeg lenne. Telekom korlátlan mobilinternetem van, de a szolgáltató váltás sem jelent gondot. Telefonon átlagban olyan 30-40 mbit van. Vásároltunk próbaképpen 2 különböző LTE routert egyik cat6 a másik cat7 volt de nem tapasztaltunk érdemi javulást.(egyik sem a 20.000ft-os kategória volt) Ma beszereztunk egy mikrotik antenna+LTE modul párost, de eléggé elakadtam a beállításaival. Hogyan tudom megtudni melyik szolgáltatótól érdemes előfizetést venni ? Kitudom szűrni, hogy milyen toronyra szeretnék csatlakozni?Mit érdemes beállítanom rajta?
Köszönöm
-
Diák66
őstag
válasz
rowley56 #737 üzenetére
Valóban úgy nézem van rálátásod a toronyra, de hát a 2-3 km táv vs. 23 km az nagyon durva. Ott valami nagyon el van szúrva a tervezéssel. Körülötted egy csomó más adótorony is van, aminek a jelét foghatná. Ha ott élnék, tuti bejártam volna a települést már csak kíváncsiságból is. Valami adatgyűjtő app log fájljai érdekes dolgokat mutatnának.
-
rowley56
friss újonc
Igen. Számomra is furcsa hogy nem egy közelebbi toronyra csatlakozik, de valamiért csak ezt a kettőt használja. Mondjuk eléggé a peremén vagyunk a lefedettségnek (Róka utca), de nem hiszem hogy ennek befolyásoló tényezőnek kellene lennie.
Szomszédnak is ugyanilyen eszköze van és az övé is a bakonyszűcsi toronyra csatlakozik..
Antennával más lenne a helyzet? Vagy akkor abból is olyan kellene amit nem kell irányba állítani és akkor találna mást is ezen a kettőn kívül? -
rowley56
friss újonc
Szia!
Köszönöm a választ. Igen a bakonszűcsi toronyra csatlakozik az esetek 85%-ában, maradékban a tényőire (talán), de azon mindig nagyon rossz az adatforgalom. Helyileg Tényőn vagyunk, azt hittem van közelebbi torony is amit használni tud a rendszer....
Akkor az általad leírtak alapján felesleges lenne antennázni, mert sokkal jobb nem lesz a helyzet, amíg nem fejlesztenek Yettelék... -
bociusz
aktív tag
válasz
rowley56 #733 üzenetére
Szia! Ahogy nézem, a bakonyszűcsi 4489-es tornyon vagy. Sajnos azon a környéken kizárólag ezen az egy frekvencián (B20-as sávon) van szolgáltatás. A -98 dBm-es vett jelerősség (RSRP) és a -12 dB-s jelminőség (RSRQ) közepesnek mondható, a 7 dB-s jel-zaj arány (SINR) teljesen rendben van, egyszerűen kicsi már a kapacitás a környéken. Sajnos amíg a környéken nem fejleszt a Yettel, addig valószínűleg jelentősen jobb sebességet nem fogsz tudni elérni. A következő időszakban várható fejlesztési helyszíneket itt tudod heti frissítésben követni.
-
rowley56
friss újonc
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget/tanácsot kérni.
Adott egy Huawei B535-333 3G/4G LTE Router amit A Yettel adott az otthoni internet szolgáltatáshoz.
Mivel így magában használva a routert, sokszor elég gyenge a jel így szeretném egy antennával megtámogatni a dolgot, csak sajnos teljesen "süket" vagyok a témában így csak tippelgetek hogy melyik lehet a jó választás.
Két antennát néztem ki:
az egyik: [link]
a másik: [link]
Azt már kiderítettem hogy melyik két toronyra szokott csatlakozni, tudom is, hogy melyik a jobb és merre van így irányba tudom állítani az antennát is.
A router beállításaiból ami lényeges lehet info (most egész jó a jelerősség):
CELL_ID: 1149191
RSRQ: -12.0dB
RSRP:-98dBm
RSSI: -66dBm
SINR: 7dB
Vezeték nélküli átv. teljesítm: PPusch:20dBm PPucch:8dBm PSrs:-40dBm PPrach:13dBmPLMN21601
4G feltöltési frekvencia: 8520
4G letöltési frekvencia: 8110
Sáv: 20Illetve kérdés még hogy ha megvan az antenna és fel van szerelve akkor a routerhez történő csatlakoztatás után szükséges-e még valami plusz beállítás?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat. -
endrúdí
csendes tag
válasz
donjohnson #731 üzenetére
-
bociusz
aktív tag
Kiírta az NMHH a 32 GHz-es frekvenciasávra a pályázatot. Ebbe a sávba fognak átkerülni a meglévő mikrós pont-pont kapcsolatok, hogy a felszabaduló 26 GHz-es sávot mmWave 5G-re lehessen hasznosítani (ez egyébként EU-s kötelezettség).
-
Diák66
őstag
Több is van neki, de amúgy ez semmit se számít a szolgáltatás minőségénél.
A táblázatod alapján (ami első ránézésre valós helyzetet mutat) a Vodafone-nak hasznosan 290 MHz FDD, plusz van 2600 MHz-en 25 MHz TDD, amit kb. nem használnak semmire, való igaz várható +30 MHz DIGI. Yettelnek 310 MHz a hasznos. (Telekom 350, Digi+Voda 320 hasznos)
Nagyon hasonló spektrum készlettel dolgoznak a szolgáltatók, ebből a szempontból kiegyenlített idehaza a verseny és ez jól is van így szerintem.
Ami meg a valóságot illeti, ahogy alább írják a Yettel használja ki a legjobban a frekvenciakészletét.
-
bociusz
aktív tag
Igen, ez az aktuális kiosztás. Bár elsőre kevesebbnek tűnhet, jelenleg a Yettel az, aki a legaktívabban kihasználja a rendelkezésére álló frekvenciakeretet. Az ország felében már megtörtént a hálózatmodernizáció, B1, B3, B8, B20 és B28 is elérhető a helyszínek többségén (ennyi sávot a legtöbb telefon össze se tud fogni), ezzel szemben pl. a Vodafone soha nem használta (eddig) a B38-as sávját, ill. ha Cellmapperen megnézed, egy-egy helyszínen általában csak 2-3 frekvencia érhető el.
-
blue eyes
tag
Egy LTE Cat6-os router milyen sávokat fog össze (bandeket)?
-
AstraCDX
senior tag
Sziasztok !
Lehetséges az, hogy az LTE B20 sáv nem csak egy, hanem valami módon több féle, nem teljesen egyforma ?
Mert a Huawei E3372s-153 USB modemem valamelyiket látja, valamelyiket meg nem !
Üdv.
Astra -
gps76
őstag
válasz
szapor_v #713 üzenetére
Én egy ilyet vettem 12 db-t tud, csak nálunk átálltak 700-ra Yettelék, vennem kellett egy B28-as erősítőt, a B20 helyett. Sima telefon Network Cell infó szerint 110 db, erősitővel 90 környékén van, érdemes beruházni rá, csak ezt rá kell irányítani a toronyra, mert körsugárzót is próbáltam és kapcsolgatott 3 torony közt, sokszor az erősebb jelet sugárzó Edge-re állt, ami használhatatlan.
-
szapor_v
csendes tag
Sziasztok!
Van egy zártkerti birtokom amin van egy kis házikó, ide vettem egy asus 4g-n12 b1 lte modemet, amivel megtalálja a hálózatot, de nagyon ingadozó a sebesség, van amikor 20/15 de van amikor 5/1 a sebesség speedtest szerint. Vettem hozzá egy JARFT J1800-17-DOMPA antennát, de a sikertelen próbálkozások után találtam rá erre a fórumra, ahol ki is derült, hogy nekem a 800mhz-es antenna kellene nem az 1800mhz-es. Sajnos ezzel az antennával a töredéke jött a térerőnek és a sebességnek mint a gyári kis antennákkal. Cellmapperen megtaláltam a tornyot amire csatlakozik a modem, a piros pötty vagyok én, teszek fel képet. (érdekes, hogy nem a közelebbi toronyra 2604 csatlakozik pedig az is b20-as torony, hanem a távolabbira 2638). Tudna ajánlani valaki egy antennát amivel segíthetnék a helyzetemen? Köszönöm!
-
Diák66
őstag
válasz
TothFerenc12 #709 üzenetére
Akkor velem nagyobb haverságban van.
De csak hogy ne legyen itt OFF. A magyar szolgáltatók által jelenleg használt LTE sávok:
700/800/900/1800/2100/2600 MHz (B28/B20/B8/B3/B1/B7)
-
Diák66
őstag
válasz
TothFerenc12 #707 üzenetére
-
TothFerenc12
lelkes újonc
Sziasztok,
Bár nem teljesen témába illő de nem találtam neki topikot.
Valaki tudna segíteni hogy működik e még itthon az alacsony frekvenciás (169,625MHz) Ermes rendszer? -
bociusz
aktív tag
Megtörtént az átrendezés a 2100 MHz / B1 sávban, a tavalyi 5G aukción elnyert további frekvenciákkal kiegészülve újból egységes mindhárom operátor blokkja:
(Az átrendezésről szóló szerződések nem nyilvánosak, de az éves országgyűlési NMHH beszámoló utal rá a 89. oldalon). -
adalbert
csendes tag
Régi független routerem a Huawei E5770s-320 pro, bár eredetileg O2 (brit) szolgáltatónál volt, kb 3 hete nem észleli a B20-t. Kelet Mo-on lakunk, s itt eddig ment a közös sugárzás a telekomos tornyokról. Most csak lát egy 21604 4G tornyot, de ahoz nem tud csatlakozni. Látja a voda 3, 4 G, a Telkom és a Telenor 2 és 3 G hálózatát, de a közös 4G helyet csak a rejtéjes 21604 4G-t. Érdekes, a telefonomban helyezve a simkártyát simán felismeri a 4G. Mi az oka a dolognak? Valamin módosíthattak.
-
Diák66
őstag
Ha jól megnézed ezt egy Román cég árulja. Kétségem nincs affelől egyébként, hogy Kínából importálja és értékesíti tovább. Egyébként más az, hogy "szabad" értékesíteni és más a "szabad" használni. Birtokolni lehet ilyen eszközt, csak éppen a használata nem éppen szabályos. Ezek a frekvenciák, amin működnek, engedélykötelesek, bármit is mond a Telenor. Csak és kizárólag engedély birtokában lehet használni, magánszemélynek pedig nem adnak ki ilyet. A Vodafone minibázist is úgy helyezik ki, ha valaki kéri. Elküldik a terméket futárral, de az mindaddig működésképtelen, amíg a Vodafone hálózati mérnökei konfigurálják. Szoktak helyszíni méréseket is végezni ilyenkor, hiszen ez a jelerősítő egyben egy bázisállomást képez, még ha kisteljesítményű is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Android szakmai topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Megjelent a OnePlus 13T
- Telekom mobilszolgáltatások
- EA Sports WRC '23
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hobby elektronika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Google Pixel 8a telefonhoz eredeti bőrből készült SURAZO kártyatartós, kitámasztható tok eladó!
- Apple MagSafe Charger töltőkábel - Új, csomagolásbontott
- Google Pixel 8a telefonhoz Vena vCommute kártyatartós, kitámasztható tok eladó!
- Telefonosok figyelem! Telefon tartozék kb 350db
- Spigen Thin Fit Pro + Spigen Slim Armor Pro Samung Galaxy Z Fold5 -höz
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - Black Titanium - Használt, karcmentes
- A Panasonic Toughpad IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest