Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• The DJ

addikt

Az írás lényegi mondandójával egyetértek. Mielőtt komolyabban elkezdtem volna linuxal foglalkozni voltak itthoni próbálkozásaim, feltelepítettem nem is egy disztrót, de mindig elakadtam, akkor még a legalapabb dolgokkal is. El is könyveltem magamban, hogy szép-szép meg biztos jó is, de nem nekem...

Aztán persze közbeszólt az élet, a munkámból kifolyólag meg kellett tanulnom használni, konfigurálni és adminisztrálni a Debiant és ma már ott tartok, hogy csak terminálból használom és minden parancsot ott adok ki a távoli szervereknek. Grafikus felületet nem láttam több mint egy éve. Aztán el is érkeztünk a mondandóm lényegi eleméhez, ugyanis hihetetlenül meg vagyok elégedve a Linux ezen képességeivel. A stabilitása, gyorsasága, rugalmassága hihetetlenül jó. Nem kell se restart, se rettegés, hogy mikor f*ssa össze épp magát valami vagy mikor omlik össze a rendszer, mert ha egyszer hibátlanul megy, akkor az menni is fog :) Persze hihetetlen mennyiségű órát öltem bele a netes fórumok és oldalak böngészésébe, minden nap újabb probléma és ha egyet megoldottam jött a következő. De ezek által merültem bele egyre jobban és ma már ki merem jelenteni, hogy értem a dolgom és magabiztosan nyúlok hozzá. A legelején azért volt, hogy kizártam magam a rendszerből egy elrontott iptables konfig miatt vagy éppen a mysql-t kezdtem el babrálni és eldobta az összes aktív kapcsolatot, minek hatására az összes verlihub elfelejtette a regisztrációkat és még sorolhatnám :)

Ma már bátran használnám itthon is, home célokra, mert volt türelmem és kedvem ismerkedni vele és egyedül megoldani a problémáimat. De a legtöbb alap tudással rendelkező felhasználó valóban nem akar terminálban turkálni és hibaüzeneteket másolni a google-ba. Viszont vannak feladatok, amikben úgy gondolom verhetetlen. Nem véletlen a linuxos apache webszerverek aránya :)

Új hozzászólás Aktív témák