Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DarkByte

addikt

Sosem voltam elzárkózott a Linux-os rendszerektől. Most hogy a kedves Lenovo tojt a fejemre a Windows 7 upgrade-et illetően, február közepén feltettem az Ubuntu 9.10-et a laptopra hogy ezzel dolgozom, és ezóta napi szinten ezt is teszem. Mivel Java alapú dolgokat fejlesztünk az átállással nem volt semmi gond, sőt jóformán ez az anyahajónk. Minden szépen ment.. csak az apróságok amelyek mégsem, azok halmozódnak és kezdenek nagyon felba**ni agyilag napról napra.

Pár dolog ami eszembe jut:
    Kollégák mondták hogy Linux-on az nVidia driver-ei a legjobbak. Nekem 9300M GS van a laptopban, Win7 alatt vígan ment minden, beleértve a DXVA hardveres gyorsítást is. Linux-on működnek az asztal effektek.. egész addig még rá nem dugok egy második monitort, márpedig melóban dual head-el dolgozom. Ha úgy használom hogy a két X asztal átjárható legyen az ablak áthúzás szempontjából, a rajzolási sebesség is kb. olyan mintha vesa módban indítottam volna az egészet. Az nvidia-config-ban már variáltam amit lehetett, volt egy délelőttöm amikor az összedőlés határáról hoztam vissza az egészet. Feladtam, biztosan van aki meg tudja oldani, de én nem áldozok ennyi energiát erre. (Kész vicc hogy kolléga Intel X4500-asával megy pöccre pedig az Ubi 9.10 előttig még a GL gyorsítás sem ment mert nem volt rendes kernel modul.) Ez egy alapvető dolg lenne amikor már a legtöbb notin 2-3 kimenet van és nem ritka hogy pl. prezentációt tartana az ember projektorral (csak hogy ne a két monitort hozzam fel mert az ritkább). Arról ne is beszéljek hogy ha menet közben dugom rá a második monitort akkor magától nem képes detektálni és visszaállítani a korábbi konfigruációt csak ha nyomok egy X restart-ot. Win7 ugyanezt totál magától megtette. A Gnome Z-index kezelése se teljesen százas osztott monitoron. Néha gondol egyet és a teljesre nagyított ablak lekicsinyítésére a mögötte lévő ablakot minimalizálja. :Y Napi szinten előfordul, eddig nem tudtunk rájönni mi okozza.

Aztán jöhetnék a WiFi problematikájával, alap Intel 802.11n-es WiFi kártya van a laptopban, minden héten előfordul párszor hogy amikor olyan kedve van eldobja a WiFi kapcsolatot és ha újra is csatlakoztatom nincs net, akármit csinálhatok, nyomhatok parancssori konfigoktól kezdve a DHCP újrakérésén át bármit. Semmi, még ha a laptopon a hardveres kapcsolóval tiltom le a WiFi-t majd kapcsolom vissza akkor sem tér magához. Restart-al oldódik meg. Ez a hiba ráadásul nem csak nekem hanem kollégámnak is előjön. Ugyanez a laptop típus csak Intel integrált VGA-val és 32-bites Ubuntu-val. Másik kollégának van egy pár éves Acer-ja van, egyszer döglött be a WiFi így, azóta sem tudja életre kelteni, átváltott vezetékes LAN-ra kényszerűségből mert nem jutott eddig ideje komolyabban beletúrni a meló mellett. Az Access Point egy Linksys, mert már erre is gondoltunk hogy nem-e ez az okozója. De ez már nekem azóta az otthoni SMC-vel is előjött. Harmadik kollégának MSI laptopja van, benne Atheros WLan-al. Forgatott már mindenféle kernel modul-t, semmi életjel. Kényszerűségből vett egy ASUS USB-s WiFi-t, ezzel mennek a dolgok, de pl. Kubuntu alá külön kernel-t kellett a telepítő ISO-ba rakni mert az Atheros moduljával kifagy a kernel boot. Ugyanez a WiFi Windows alatt tökéletesen megy.

Sem a hibernálás sem a sleep nem megy az Intel-es notijainkon, akár az én nVidia IGP-semmel nézzük akár kolléga Intel X4500-asával. Ha valamiért véletlen lecsukom a kijelzőt akkor ugrott minden munkám (azóta persze letiltottam, de párszor már anyáztam).

A fájlszerkezettel sem tudok még mindig dűlőre utni. Egyik program a /etc alá rakja a konfigjait plusz egyedi beállításokat a /home-omba rejtve (ez tök jó lenne), de pl. Postgres behányja az adatbázisokat a /var/lib/postgresql-ba, a Transmission daemon pedig a /usr alá tölt le? :F Most ebben mi a logika? D945GSEJT-es home server-emre tettem Ubuntu 9.10 Server-t, egy ideig elsakkoztam vele hogy hogyan is válasszam szét az egyes mount point-okat.

A Linux-os Flash player valami borzalom. Az még hagyján hogy két monitornál képes arra hogy az egyik ablakon megmarad a böngésző ablak benne a lejátszóval és az esetleges gombokkal, a videó pedig teljes képernyőben (fehér keretekkel) megy a másikon, de néha kattintásokra cseszik reagálni. Természetesen HD videókkal meg se próbálkozzak mert szaggat. (le sem írom hogy ugyanez Windows-on tökéletesen megy)

És még vannak apróságok amelyekre keresem a megoldást. Értelmes audió lejátszót nem tudok találni pl. próbáltam már Rhythmbox-ot (random kifagy néha ha váltok számok között.. tippre az AAC fájljaimra alergiás; magam kódoltam őket Nero AAC Encoder-el, Winamp és foobar alatt Windows-on tökéletesek), banshee-t (egy idő után a playback queue része teljesen megszűnt működni, másrészt nem tudom megérteni miért kell minden Linux-os lejátszónak az iTunes-re hasonlítania?; lossless fájlokban rendszeresen nem lehet tekerni), audicious-t (ez egész jó lenne, ha nem lenne ilyen marha lassú pl. egy egyszerű webrádió streamelés elkezdése, totál bedermed még be nem tudja bufferelni magának amit kér). foobar-t próbáltam Wine alatt mindenféle konfigurációban de időnként bedadog az egész, egy idő után meg is szűnik a hang.
    HD videót nem tudok nézni Linux alatt. VDPAU a gyári nVidia driver-ekkel és a leírás szerint fordított mplayer-el sem ment eddig még egyszer sem (ebbe mondjuk nem másztam bele túl mélyen idő hiányában), a nélkül pedig még a 720p-s videók is hajlamosak be-beszaggatni. Ugyanezen a laposon Win7 alatt DXVA-aval 1080p-t néztem különösebb erölködés nélkül.

Egy szó mint száz, erősen agyalok rajta hogy nem kínozzuk egymást és veszek egy Win7 Home Premium-ot. Linux nagyszerű kiszolgálóra (netosztóm és a home server-em marad ez mert nagyon szépen megy), de egyszerűen a desktop vonal továbbra is kényelmetlen nekem(!). Újból és újból meg fogom még próbálni, de egyelőre az a véleményem hogy ugyan a Windows-nak is megvannak a hülyeségei, de még most jópár hónap aktív Ubuntu-zás után is úgy érzem boldogabban dolgoznék Windows-on. Van egy ábra amit egyre gyakrabban gondoltam igaznak: [link] Másik kollégám is így ábrándult ki a Linux-ból, azóta van Mac-je. Ott viszont még nem tartok, és gyanítom egy hamar nem is fogok.

Most jöhetnek a paradicsomok. :)

Új hozzászólás Aktív témák