- Fotók, videók mobillal
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Android szakmai topik
- Yettel topik
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- MIUI / HyperOS topik
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fred23
nagyúr
válasz Dilikutya #32 üzenetére
Van itthon valami kábé 2015-ös Sony kompaktunk, már a pontos típusára se emlékszem, mert utoljára talán tavaly nyáron használtuk egyszer; az A3 2017-et általában még elverte, de makróban például nem, illetve sokszor máskor sem.
Most meg a Nokia 8 Sirocco már annyira jó, hogy egyszerűen semmi értelme elővenni a kompaktot.
Már elkezdett sötétedni, 19:58-kor lőttem guggolva, kézből:Szerintem ez se rossz, pedig előkaptam és lőttem módon készült:
[ Szerkesztve ]
-
Aryon87
félisten
Majd oszd meg azt légyszíves, nagyon érdekelne a téma. a Honor V20 is ütős darab lett, volt szerencsém tapasztalni mit is tud az akkori S9+-om ellen kb 1 hónapja. Jókat mosolyogtam és lestem nagyokat..
A cikkhez is reagálva, ezt az 5x zoomot már az S10 családnál kellett volna alkalmazni, és nem a 2x-t meghagyni..
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 14 Ultra / Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP
-
Silenzio
addikt
válasz Dilikutya #36 üzenetére
Gyakorlatilag veszteségmentes a 10x is. Volt Honor View 20-am. A digitális nagyítása jobb minőségű volt (2x), mint a Samsung optikai zoomos képei S10-zel... persze erről is készült fotós összehasonlítás, igyekszem beletenni a cikkbe.
https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR
-
Dilikutya
félisten
Kár, hogy a Huawei a P30 Pro-val be is fejezte egy időre. Annak a fotóitól én is nagyokat néztem, főleg az éjszakai égboltnál. Csak kevés a zoom, 5x még egy családi kiránduláson is kevés lehet.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Silenzio
addikt
Ez szűklátókörűség. A dual pixel fókusz is a csúcsmodellekből jutott el egyből a mobiltelefonokba, a 240 fps-es lassítás is, úgy, hogy kihagyta az alsó-közép, sőt középkategóriát. És van valami, amit a fényképezők természetszerűleg nem tudnak: nincs több szenzoruk, következésképp nem tudnak több szenzorból egy képet összedolgozni vagy extra szoftveres stabilizációt eszközölni. Ki tudja, mi nem jut még eszükbe, ami plusz fegyvertény és a többszenzoros feldolgozásból fakad?
Már most vannak dolgok, amiket a P30 Prón kívül pl. csak a csilliárd dolláros kamerák tudnak, pl. az extra fényérzékenység. És amíg a telefonok jobban fejlődnek, semmiben sem lehetsz biztos.
Most forgattam egy filmet, az operatőröm ellenkezése dacára csatasorba állítottam az iPhone-om. Úgy leiskolázta képminőségben a Canon 5D-it, hogy majdnem elsírta magát. Persze a DSLR-ek nélkül nem tudom megcsinálni a kifejező, alacsony mélységélességű közeliket, ezért kellettek azok is a kütyük is, de ettől eltekintve a minőség és a stabilizálás miatt a telefon lett a fő képrögzítő a filmben, kb. 60-40% arányban. Szerintem ezzel remekül meg is cáfoltam az állításod, mert hát hiába 10 éves a Mark II, mégiscsak profi céleszköz, amit egy mobiltelefon vert meg, méghozzá csúfosan. De nyugi, az alig 6 éves Samsung NX1000 MILC-em még csúnyábban kapott volna ki.
Kicsi a szenzor? Kicsi az optika? Megoldják, kompenzálják f1.5-es lencsével, a puhább lencserajzolat és az alacsonyabb mélységélesség plusz fegyvertény. A kicsi képfeldolgozó modul miatt nincs alacsony mélységélesség, filmszerű látvány? Szarni rá, szoftveresen elmossák a hátteret. Most még gagyi, 1-2 év és úgy becsap, mintha DSLR-t néznél.
Szóval amit Te mondasz, az is minimum megkérdőjelezhető, Illetve részigazság, ha nem is demagóg marhaság. 5 évvel ezelőtt még egy 90 ezres MILC is leiskolázta a legjobb telefont. Most már minimum a 4-szeresét kell kiadnod fényképezőre, hogy nagyjából partiban legyen, és abban sem lesz pl. ISO 500 ezres szenzor, mint az új Huawei-ben. Ki nem szarja le, hogy az abszolút képminőség jobb, ha negyedannyit sem tud a hardver, mint a telefonodban? Max a profikat meg a vájtszeműeket érdekli. Idővel már őket se fogja, hacsak nincs pénzük Arri Alexára. Nyert már Sundance-en is olyan nagyjátékfilm, amit csak telefonnal forgattak. A P30 Pro pl. szolgáltatáskínálatát tekintve már most leiskolázza a célhardverek felét, a másik felére meg sem pénze, sem szüksége nincs a földi halandóknak.
"aki a saját vállát veregeti azért, mert fényképezőgépet is használ, az feltalálta a spanyolviaszt" - abban egyetérthetünk, hogy az a poszt kb. fölösleges volt. Ennek ellenére fenntartom, hogy állati izgalmas, ahogy pl. a P30 Pro feladja a leckét az olcsóbb célhardvereknek. És még zoomolni is tud.
(#33) kutyek: S6 Edge+-on volt először, és a Pie-ig benne volt a kameraszoftverben. Semmi különös, "csak" manuális ISO, záridő, fókusz, színhőmérséklet, ilyenek. Tehát minden olyan, amire kifejezetten szükséged lenne ahhoz a mozgóképhez, ami már picit komolyabb a snapchatre feltöltött faszverésnél meg a Lócika játszik kutyulival-típusú szánalmas homevideóknál.
Egy ideig látni sem akarom a Samsungot. Számomra az egyébként jó One UI-val fémjelzett Pie-éra kamera gebaszai és üzemidő gyengeségei megsemmisítették a céget jópár évre.
(#30) Juhaszatti: heti átlag kétszer ragadt be valami app, amitől egy napot se bírt a telefon, ez elég indok szerintem. Emellett állandóan feloldott a zsebemben. Mindkettő Exynos bug. A kameraminősége szintén pocsék a Snapdragonös Samsungokéhoz képest, és erről elég komoly cikkek születtek. Amikor kipróbáltam az ún. szuperstabi módot S10-en, már délután 5-kor, enyhén felhős időben olyan képminőséget produkált erdőben sétálva, mint a Sony K750-em QCIF videója 2005-ben. Szvsz a Samsung az USÁ-n kívül mindenütt szar, és nagyon komolyan mondom, hogy abba kéne hagyniuk az Exynos vonalat, mert NEM tudnak architektúrát tervezni. Az S9 állítólag még szarabb volt, de szerencsére nem néztem utána akkoriban. Annak "csak" az üzemideje feleződött a Pie-jal, túl is adtam rajta elég hamar.
Most, hogy megint belegondolok, annyira felcseszett, hogy ihaj. Szerencsére csináltam összehasonlító videókat, írok is egy tesztet róla a Logoutra. Watch out.[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
Régi kompaktnál egy mai középkategóriás is jobbakat csinál. A Samsung Galaxy A5-öm pl. automatán sokkal jobb képeket csinál, mint a nem is annyira kompakt bridge Pentax X5-öm szintén automatán. Persze ha már közeledik az este, kell a zoom, meg játszani kell a záridővel, akkor a Pentax nyer. Persze csúcsmobiloknál van, ami megveri az ilyen gépeket, az új Huawei P30 Pro pl. a csillagos égboltról is nagyszerű képeket tud lőni, igaz, van is neki ára eléggé.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Fred23
nagyúr
"Márpedig egy lapon említeni az okostelefonokat és a dedikáltan fényképezéshez fejlesztett és gyártott eszközöket demagóg marhaság."
Ha mindig az aktuális felhozatalt nézzük, akkor igazad van; viszont akinek van egy régi kompaktja, simán lehet, hogy nem fog már újat venni, ha elég neki a következő csúcsmobil fotós képessége is.
-
Oliverda
félisten
Márpedig egy lapon említeni az okostelefonokat és a dedikáltan fényképezéshez fejlesztett és gyártott eszközöket demagóg marhaság. Nagyjából olyan, mint összehasonlítani a kerékpárt és a személyautót, hisz ugye mindkettőnek vannak kerekei, illetve mindkettővel el lehet jutni A-ból B-be. Méretükből és kialakításukból adódóan az okostelefonokból sosem lesz teljes értékű fényképezőgép, tehát aki a saját vállát veregeti azért, mert fényképezőgépet is használ, az feltalálta a spanyolviaszt.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Silenzio
addikt
Egy dokkmunkás vagy egy krampácsoló bölcsességével szóltál, öregem. (Bár nem akarom megsérteni a munkásosztályt). Tán az a fajta vagy, aki, ha filmet néz, arra figyel, hogy a főhősnek milyen telója meg a verdája, a csajnak meg mekkora csöcse van. Az a "mondanivaló".
Lássuk csak: kompozíció, keretezés, kiemelés, téma, részletgazdagság (ti. hogy ne egy 640x480-as crop legyen a harangláb egy 12 Mpixeles wide angle képen?). Elég szar ez a fotó, főleg a kiemelés és a keretezés tekintetében, de mivel a két kép nem is ugyanott készült, hogy legalább értelme is lett volna beszúrnod, az is tökmindegy.
Az ilyen hozzáállás és kommentek miatt érzem azt, hogy a képek inflációjának insta- és fácsebűzös, sötét középkort idéző világában be kéne tiltani a mobil fotózást, vagy a szifon mentalitásra korlátozni.
Használati útmutató:
1. Előveszem a telefont.
2. Kattintok.
Hurrá! Lőttem egy képet! Hogy milyen lett? Szép színes!(#13) bulikavagyok: Neked dettó.
Emberek, nem attól lesz jobb egy kép, hogy több minden fér rá!https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR
-
Silenzio
addikt
Hogy oda ne rohanjak. A Samsung nálam akkor rúg majd labdába, ha ismét el tudom kerülni az ún. "battery anxiety"-t, és ha visszateszik a manuális videómódot, amiben 2018-ig az élen jártak, aztán egy huszárvágással kukázták. Pöcsök. Kb. 3 napig örültem a negyedmilláért vett S10-nek, aztán pánikszerűen adtam el azt a sz@rt.
(#24) Oliverda: Szerintem csak a magad nevében. Nem csak, hogy nettó bunkóság, de még csak nem is igaz. A P30 Pro szárnyalása miatt épp eljött az ideje, hogy pedzegessük a kérdést.
[ Szerkesztve ]
-
doooo
veterán
Mind a kettő rendben van, mind a kettő mást akar mutatni, az a "wide angle" pedig nem is az...
Ha én egy valamit szeretnék közelebbről látni, akkor a zoom-nak van értelme, ha meg minél többet szeretnék egy képben, akkor a wide-nak. Ennyi. De mivel a mobilok alap kamerái (főleg amelyek legalább 16:9 arányban vételeznek) eleve elég széles képet tudnak készíteni, személy szerint fontosabbnak tartom a nagyítás lehetőségét, amennyiben csak egy ráadás kameráról beszélhetünk. Szerencsére az idén már minden gyártónak van, vagy lesz 3 darab kamerával szerelt mobilja, így nem kell választani. -
Aryon87
félisten
Jóreggelt..
Xiaomi 14 Ultra / Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP
-
Fred23
nagyúr
Erről már tegnap is olvastam, majdnem be is dobtam fórumra. Örülök neki, mert úgy kábé eddig van számomra értelme pont a mobilba épített optikai zoomnak. Állványt nem cipelek magammal soha, sehová.
-
nozs23
addikt
De ez a kép mit szeretne demonstrálni? Még csak nem is ugyanaz a téma, helyszín.
Amúgy meg mindkettő rendben van. Sőt, a második nekem hangulatosabb. Rakják csak bele mindkettőt (ultrawide és zoom is) és akkor mindenki boldog.
Portékhoz, személyek fotózására is sokkal előnyösebb a tele (mondjuk itt nem az 5x-re gondolok, hanem 2-3).[ Szerkesztve ]
-
kekedi
senior tag
válasz #06658560 #14 üzenetére
Jó oké túloztam. Csak kb. ezzel villog az összes p30 pro tulaj a fórumon, hogy hhúú nézétek mit tud a telo. és belinkelik az 50szeres hiperszuper zoomal készült képet.
Szépítve a dolgot...nem rossz, de én több értelmét látom, hogy nem kell hátrébb menni egy fotózásnál (széles látószög), mint hogy zoomolgassak. -
BiP
nagyúr
válasz Dilikutya #10 üzenetére
Persze, egy bridge képminőségben sokkal több lehetőséggel, képességgel bír, de pont azért kerestem kompaktot, hogy az amúgyis ott lévő telefon mellett ne kelljen még egy nagy vagy közepesen nagy eszközt cipelni, készen tartani. A lehetőségekhez mérten utánaolvastam, próbálgattam, és ésszel választottam az adott keretből, de sajnos így sem hozta azt a minőséget, amit vártam volna.
(#19) Dilikutya: Ezért nem is volt otthon külön fényképezőgép a sulinetes program óta
Tavaly jött egy ilyen kattanás, hogy hátha. De rá kellett jönnöm, hogy sajnos nem, ezt a kategóriát már túlnőtte a mobil.
Ha olyan gépet akarok, amit többet tud, mint a mobil, az drágább is, mint a mobil.(#20) kekedi: Mindkettőnek van értelme és létjogosultsága.
Megvannak azok a hétköznapi szituációk, amikor ezek hasznosnak bizonyulnak.
Csak neked az egyik fontosabb, neki a másik. Valakinek meg mindkettő jól jön.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nagyon jó, ha van zoom, és az pont optikai.
Azért vannak csodák az apró gépeknél is, amire érteni kell azt is, hogy döbbenetes meglepetést tud okozni a érzékelő (vagy 10x akkora pár esetben pl) egy képnél.
És ugye vannak a kiváló szolgáltatású cserélhető obisak is.
Innen lesz izgalmas a téma. Ez a kis hamarosan kapható kék csoda a höaöj Pe lajkát is megszorongatja rendesen.Nyaraláskor a mobil nálunk is kussol, a fényképező kattog csak.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Juhaszatti
addikt
Szerintem is hasznosabb az optikai zoom. Sok esetben egyszerűen fizikai képtelenség közelebb menni a témához, viszont ha a témát lehet közelebb hozni, mindjárt más a leányzó fekvése. Ez a példafotódon is nagyon jól látszik.
Persze ez szubjektív, én személy szerint már nem vennék optikai zoom nélküli telefont, a széleslátószög viszont nem elsődleges szempont. Persze a legjobb ha van mindkettő.
-
nagyúr
+1. Nálam is felejtős az optikai zoom (a digitális is nyilván). A jelenlegi telefonomba is van 2x zoom, de a széles látószöggel ellentétben soha nem használom. Plusz a nagyobb zooomhoz szerintem már állvány is kell - azt meg hordjon magával akinek két anyja van.
Élni és élni hagyni
-
Dilikutya
félisten
Ezért kell utána olvasni. 100 ezer alatt egész jó kis gépeket lehet venni, bár inkább bridge-t mint kompaktot érdemes. A nagyobb szenzorméret sokat számít, digitális ide vagy oda, lényeges a fizikai méret, mobilban sose lesz olyan szenzor, mint egy bridge-ben vagy jobb kompaktban. Csak a hátrányainak egy részét tudja kompenzálni a többi kamera és a HDR, de mindet sose. Persze a brutálisan nagy zoomtartománynak sincs sok értelme, úgyis minél nagyobb a zoom, annál inkább lényeges az állvány, olyan kb 10x fölött már csak kis záridővel lehet kézből jó képeket lőni.
-
BiP
nagyúr
Nem vagyok egy nagy fotós, de tavaly akartam venni egy kompaktot 100e alatt. (annyit nem nyaralunk, hogy többet érjen a téma)
Megvettem, kipróbáltam, és amikor kiderült, hogy nagyságrendekkel szarabb képeket csinál, mint a mobilom, visszavittem a boltba, és innentől számomra a kompakt felejtős. Főleg, hogy egyéb szolgáltatásokban is elmarad - kicsi kijelző, nehézkes menü, no internet, meg mégiscsak egy külön készülék, külön töltővel.
Az optikai zoom viszont jól jönne sokszor, örülök, hogy végre kezdik belepakolni a mobilokba is.[ Szerkesztve ]
-
AliceWake
HÁZIGAZDA
A nagyobb kínai márkák (Oppo, Vivo, Xiaomi) elvileg már dolgoznak a PWM helyett DC dimminggel működő AMOLED paneleken. Ha minden igaz, már bejelentették, hogy a jövőben ezt a technológiát fogják alkalmazni az impulzus-szélesség moduláció helyett.
A Vivo IQOO frissítés formájában kapja meg a vezérlést, és elvileg a OnePlus 7 Pro is.Non omnis moriar.
-
doooo
veterán
válasz Narancskoma #4 üzenetére
Én a széles látószöget tartottam feleslegesnek, de mióta 3 vagy 4 kamera is szokott lenni egy mobilon, van "minden féléből", azóta elég érdekesnek látom (bár amikor csak egy darab, plusz funkciós kamerát raknak az adott mobilra, akkor egyértelműen a zoom-ra szavazok).
-
legenda
válasz Narancskoma #4 üzenetére
Hasznos, jó dolog az pedig néha.
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
jacis
nagyúr
-
Narancskoma
tag
Továbbra is feleslegesnek tartom mobilba az optikai zoomot.
-
kchris78
veterán
én arra várok mikor hozzák be végre a PWM mentes AMOLED-eket... De lehet hogy ezzel meg kell várni a mikroLED-eket, mert DC vezérléssel elveszik az AMOLED minősége.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Hát ez elég kacifántos lássuk be.
Optikai zoomban a mai modern kompaktok azért még mindig hatalmasat tudnak gurítani utazáskor. És egyben így nem merül a mobil sem.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Taci
addikt
Nagyon kíváncsi leszek rá! A P30 Pro óta nagyon várom, a Samsung mikor áll elő a saját megoldásával. Vajon tényleg "ideér" a Note 10-ig?
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Xbox tulajok OFF topicja
- Gyúrósok ide!
- Wuthering Waves
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Futás, futópályák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...